Program Zákon

Vyhl�ka o kontrole v�roby a ob�hu lihu a o proveden� dal��ch ustanoven� z�kona o lihu s t�m souvisej�c�ch

Ministerstvo financ� stanov� podle � 21 odst. 2 z�kona �. 61/1997 Sb. , o lihu a o zm�n� a dopln�n� z�kona �. 455/1991 Sb. , o �ivnostensk�m podnik�n� (�ivnostensk� z�kon), ve zn�n� pozd�j��ch p�edpis�, a z�kona �esk� n�rodn� rady �. 587/1992 Sb., o spot�ebn�ch dan�ch, ve zn�n� pozd�j��ch p�edpis�, (z�kon o lihu), ve zn�n� z�kona �. 22/2000 Sb., z�kona �. 354/2003 Sb. a z�kona �. 37/2008 Sb. :

��ST PRVN� �VODN� USTANOVEN�

� 1

(1) Tato vyhl�ka upravuje

a) technick� podm�nky a zp�sob zaji�t�n� v�robn�ho za��zen� lihovaru a zvl�tn�ho lihovaru a zp�sob znehodnocov�n� �kap� a dokap� a n�kter�ch odpadn�ch produkt�,

b) m��en� mno�stv� lihu a zp�sob zji��ov�n� mno�stv� vyroben�ho a upraven�ho lihu,

c) zji��ov�n� mno�stv� lihu a zp�sob evidence p�i vysklad�ov�n� a p�ej�mce lihu,

d) zji��ov�n� z�sob lihu,

e) evidenci lihu,

f) zvl�tn� povolen� k n�kupu nebo dovozu lihobenzinu.

(2) Tato vyhl�ka byla ozn�mena v souladu se sm�rnic� Evropsk�ho parlamentu a Rady 98/34/ES ze dne 22. �ervna 1998 o postupu p�i poskytov�n� informac� v oblasti technick�ch norem a p�edpis� a pravidel pro slu�by informa�n� spole�nosti, ve zn�n� sm�rnice 98/48/ES.

��ST DRUH� TECHNICK� PODM�NKY A ZP�SOB ZAJI�T�N� V�ROBN�HO ZA��ZEN� LIHOVARU A ZVL��TN�HO LIHOVARU A ZP�SOB ZNEHODNOCOV�N� �KAP� A DOKAP� A N�KTER�CH ODPADN�CH PRODUKT�

(K � 6 odst. 1 a 6 z�kona o lihu)

� 2 Zaji�t�n� v�robn�ho za��zen� lihovaru a zvl�tn�ho lihovaru ��edn�mi z�v�rami

(1) Zaji�t�n� v�robn�ho za��zen� ��edn�mi z�v�rami (d�le jen "z�v�ra") se prov�d� um�st�n�m plomb na jeho jednotliv�ch ��stech celn�m ��adem. K plombov�n� se pou��v� plombovac� dr�tek nebo motouz, kovov� plomby a plombovac� kle�t� s ozna�enou raznic�.

(2) V ovocn�ch lihovarech, zem�d�lsk�ch lihovarech a p�stitelsk�ch p�lenic�ch mus� b�t z�v�rami zaji���ny ve�ker� kohouty, ventily, otvory, mechanick� spoje a potrub� na t� ��sti v�robn�ho za��zen�, kde se nach�zej� lihov� p�ry nebo lihov� tekutiny nezm��en� m��idly uveden�mi v � 4 (d�le jen "m��idlo"). Spojovac� potrub� od chladi�e k m��idl�m, m��idla a za��zen� na j�m�n� lutrov�ch vod mus� b�t zaji�t�ny z�v�rami ve v�ech lihovarech. V lihovarech a zvl�tn�ch lihovarech p�i samostatn� rafinaci lihu mus� b�t z�v�rami zaji�t�no spojovac� potrub� od chladi�e k m��idl�m a m��idla. Tyto z�v�ry mus� b�t uzp�sobeny tak, aby nezakr�valy ��edn� zna�ky podle z�kona o metrologii1) .

(3) K zaji�t�n� v�robn�ho za��zen� se pou�ij� jednoduch� nebo dvojit� z�v�ry.

(4) Dvojitou z�v�rou se rozum� syst�m dvou jednoduch�ch z�v�r, kdy druh� z�v�ra je p�ilo�ena na plechov� kryt, kovovou m�� nebo s� z dr�t�n�ho pletiva kryj�c� prvn� z�v�ru.

(5) Dvojitou z�v�rou se zaji��uje v�robn� za��zen� tam, kde by jednoduch� z�v�ra neposkytovala dostate�n� zabezpe�en�.

(6) V chemick�m lihovaru, kde je pou��v�na p�i v�rob� ob�hov� n�dr�, se z�v�rami zaji��uj� v�echna odtahov� potrub� z t�to n�dr�e a� k napojovac�mu m�stu do destila�n� kolony nebo do potrub� pro technick� l�h nebo do spla�kov� n�dr�e.

� 3 Znehodnocov�n� �kap� a dokap� z p�stitelsk�ho p�len�, n�kter�ch odpadn�ch produkt� v ovocn�ch lihovarech a lutrov�ch vod

(1) V p�stitelsk�ch p�lenic�ch, pokud provozovatel nedod�v� �kapy a dokapy zm��en� m��idlem k dal��mu zpracov�n�, znehodnot� je vypu�t�n�m do odpadn� j�mky, ve kter� je znehodnocovac� prost�edek. Mno�stv� lihu obsa�en�ho v znehodnocovan�ch �kapech a dokapech provozovatel zm��� za p��tomnosti celn�ho ��adu. O znehodnocen� �kap� a dokap� vyhotov� celn� ��ad protokol.

(2) V ovocn�ch lihovarech, kde je pou��v�no p�i v�rob� odlu�ova�e oleje nebo vosku, mus� b�t odlou�en� olej a vosk odv�d�n do z�sobn�ku zaji�t�n�ho z�v�rou celn�ho ��adu. Obsah z�sobn�ku se p�i vypou�t�n� m�s� s v�palky, p��padn� se znehodnocovac�m prost�edkem.

(3) Lutrov� vody, pokud se p�ed v�stupem z destila�n�ho za��zen� nem�s� s v�palky nebo nejsou d�le pou�ity v provozu, mus� b�t odv�d�ny do zaji�t�n�ch odpadn�ch j�mek tak, aby se dokonale sm�sily se spla�kov�mi vodami nebo znehodnocovac�m prost�edkem.

��ST T�ET� M��EN� MNO�STV� LIHU A ZP�SOB ZJI��OV�N� MNO�STV� VYROBEN�HO A UPRAVEN�HO LIHU

(K � 7 a 9 odst. 1 , 3 a 5 z�kona o lihu)

� 4 M��idla

(1) K m��en� mno�stv� vyroben�ho nedenaturovan�ho lihu a samostatn� rafinovan�ho nedenaturovan�ho lihu se pou��vaj� tyto m��ic� syst�my a dal�� typy m��idel, spl�uj�c� po�adavky z�kona o metrologii1) :

a) m��ic� syst�my pro kontinu�ln� a dynamick� m��en� mno�stv� lihu t��dy p�esnosti 0,3 s automatick�m p�epo�tem nam��en�ch hodnot na objem lihu p�i teplot� 20 �C, kter� byly uvedeny na trh posouzen�m shody podle na��zen� vl�dy, kter�m se stanov� technick� po�adavky na m��idla2) ,

b) m��ic� sestavy prote�en�ho mno�stv� lihu t��dy p�esnosti 0,3 s automatick�m p�epo�tem nam��en�ch hodnot na objem lihu p�i teplot� 20 �C, jejich� typ byl schv�len podle z�kona o metrologii1) ,

c) kontroln� lihov� m��idla k m��en� objemu s automatick�m odb�rem vzork�, jejich� typ byl schv�len podle z�kona o metrologii1) , nap��klad m��idla typu ZEHR, velk�, st�edn� a mal� typ, nebo m��idla typu KOLM 20 L nebo typu OLM 4 Ti,

d) stacion�rn� n�dr�e pro m��en� p�iboudliny, pro m��en� �kap� a dokap� v ovocn�ch lihovarech a p�stitelsk�ch p�lenic�ch, pro m��en� �kap� a dokap� p�i samostatn� rafinaci p�i samostatn�m odvod�ov�n� lihu, pro m��en� lihu syntetick�ho technick�ho nebo pro m��en� v p��padech uveden�ch v � 10 ,

e) vzorkovac� m��ic� kohouty nebo m��idla pro m��en� vzork� lihu odeb�ran�ch z nutn�ch provozn�ch d�vod� p�ed jeho registrac� m��idlem podle p�smen a) a� d).

(2) K m��en� mno�stv� lihu denaturovan�ho kontinu�ln�m zp�sobem se pou��vaj� m��ic� syst�my a typy m��idel ur�en� pro kapaliny jin� ne� voda, spl�uj�c� po�adavky z�kona o metrologii1) . V ostatn�ch p��padech m��en� denaturovan�ho lihu se pou��vaj� dal�� m��idla spl�uj�c� po�adavky z�kona o metrologii1) .

� 5 Podm�nky um�st�n�, zaji�t�n� a pou��v�n� m��idla

(1) M��en� mno�stv� lihu lze prov�d�t pouze m��idly spl�uj�c�mi po�adavky z�kona o metrologii1) , kter� jsou zaji�t�na z�v�rami celn�ho ��adu.

(2) M��idlo mus� b�t b�hem v�roby lihu trvale spojeno s chladi�em a um�st�no tak, aby bylo ze v�ech stran voln� p��stupn�, a od destila�n�ho za��zen� vzd�leno tak, aby se zamezilo odparu lihu. M��idlo mus� b�t um�st�no a instalov�no tak, aby bylo mo�no prov�st v�hovou m�rnou zkou�ku zp�sobem odpov�daj�c�m kapacit� v�robn�ho za��zen�.

(3) M��idlo mus� b�t instalov�no a pou��v�no v souladu s podm�nkami v�robce a podm�nkami uveden�mi ve schvalovac�m dokumentu podle z�kona o metrologii1) nebo na��zen� vl�dy, kter�m se stanov� po�adavky na m��idla2) .

(4) M��idlo se zaji��uje z�v�rami zp�sobem uveden�m v � 2 odst. 1 . Z�v�rami se zaji��uje v�dy kryt m��idla, pokud jednotliv� ��sti m��idla nejsou opat�eny spole�n�m krytem vhodn�m k p�ilo�en� z�v�r, zaji��uje se z�v�rami samostatn� ka�d� jeho ��st. M��idla mus� b�t zaji�t�na z�v�rami tak, aby bez poru�en� z�v�ry nebylo mo�no m��idlo nebo jeho ��sti odpojit z v�robn�ho za��zen�, s m��idlem neopr�vn�n� manipulovat, ovlivnit spr�vn� chod m��idla nebo jeho ��st�, pozm�nit �daje zaznamen�van� m��idlem nebo znehodnotit vzorky odebran� m��idlem.

(5) P�i v�rob� lihu je nutn� db�t na to, aby spr�vn� chod m��idla uveden�ho v � 4 nebyl ovlivn�n p�ekro�en�m nejvy��� p��pustn� teploty stanoven� v�robcem pro p��slu�n� typ m��idla. P�i zji�t�n�, �e teplota p�ekro�ila teplotn� rozsah stanoven� v�robcem m��idla, se m��idlo vy�ad� z pou��v�n� a p�ed dal��m pou��v�n�m mus� b�t ov��eno podle z�kona o metrologii1) .

� 6 Kontrola a �prava m��idla

(1) P�ed zah�jen�m v�roby nebo �pravy lihu celn� ��ad kontroluje, zda je na m��idle a jeho ��stech pln� po�et neporu�en�ch z�v�r, zda um�st�n� m��idla a platnost ov��en� m��idla nebo posouzen� shody odpov�d� podm�nk�m podle � 5 , a zkontroluje a zaznamen� stav po��tadla.

(2) Celn� ��ad podle typu pou��van�ho m��idla prov�d� p�ed zah�jen�m, v pr�b�hu a po ukon�en� v�roby v�echny �kony pot�ebn� ke spr�vn�mu zji�t�n� mno�stv� vyroben�ho nebo upraven�ho lihu, b�nou kontrolu m��idla a kontrolu, zda teplota prot�kaj�c�ho lihu nep�ekro�ila teplotn� rozsah stanoven� v�robcem m��idla.

� 7 V�hov� m�rn� zkou�ka m��idla

(1) Celn� ��ad prov�d� v�hovou m�rnou zkou�ku syst�m� a typ� m��idel uveden�ch v � 4 odst. 1 p�sm. a) a� c) a odstavci 2 kdykoliv v p��pad� pochybnost� celn�ho ��adu o spr�vn� funkci m��idla.

(2) P�i v�hov� m�rn� zkou�ce m��idla se porovn�v� mno�stv� lihu vypo��tan� z objemov� koncentrace a objemu lihu zm��en�ho m��idlem a teploty lihu protekl�ho m��idlem s mno�stv�m lihu vypo��tan�m z objemov� koncentrace a hmotnosti lihu zji�t�n� na vah�ch, pro kter� plat� podm�nky stanoven� v � 14 odst. 3 a 4 s v�jimkou jejich pevn�ho zabudov�n�. P�i t�to zkou�ce celn� ��ad pou�ije mno�stv� lihu odpov�daj�c� pr�toku m��idla, nejm�n� v�ak 160 litr� lihu.

(3) Z �daj� zji�t�n�ch podle odstavce 2 se vypo��t� chyba (odchylka) m��idla v procentech (u), podle tohoto vzorce:
u = (Vh - Vo ) /Vh . 100,
kde
Vo je mno�stv� lihu v m��ic�ch jednotk�ch zji�t�n� podle objemu lihu zm��en�ho m��idlem,
Vh je mno�stv� lihu v m��ic�ch jednotk�ch zji�t�n� podle hmotnosti lihu.

(4) Pro ��ely v�hov� m�rn� zkou�ky jsou pro jednotliv� m��idla stanoveny nejv�t�� p��pustn� chyby (odchylky) takto:

a) v p��pad� m��ic�ch syst�m� a m��ic�ch sestav uveden�ch v � 4 odst. 1 p�sm. a) a b) do � 0,4 % v�etn�,

b) v p��pad� m��idel uveden�ch v � 4 odst. 1 p�sm. c) do � 0,6 % v�etn�.

(5) V�hov� m�rn� zkou�ka nenahrazuje ov��en� stanoven�ho m��idla podle z�kona o metrologii1) .

� 8 Opravy a �dr�ba m��idla

(1) Opravy nebo v�m�ny jednotliv�ch ��st� m��idel uveden�ch v � 4 jsou opr�vn�ny prov�d�t pouze subjekty registrovan� pro tuto �innost podle z�kona o metrologii1) . Po ka�d� oprav� nebo v�m�n� n�kter� ��sti m��idla mus� b�t m��idlo bezodkladn� znovu prvotn� ov��eno.

(2) B�n� �dr�ba, kter� je stanovena v�robcem m��idla, m��e b�t u m��idel uveden�ch v � 4 prov�d�na provozovatelem lihovaru nebo zvl�tn�ho lihovaru pouze za p��tomnosti celn�ho ��adu.

� 9 Zp�sob zji��ov�n� teploty lihu

(1) Teplota se m��� automaticky a kontinu�ln� v r�mci m��idel uveden�ch v � 4 odst. 1 p�sm. a) a� c) a jej� skute�n� hodnota mus� b�t automaticky a kontinu�ln� pou�ita pro v�po�et vyroben�ho mno�stv� lihu.

(2) V lihovarech s denn� kapacitou v�roby ni��� ne� 100 000 litr� lihu, kter� pou��vaj� k m��en� lihu m��idla uveden� v � 4 odst. 1 p�sm. c) , m��e celn� �editelstv� v od�vodn�n�ch p��padech povolit zji��ov�n� teploty lihu prot�kaj�c�ho m��idlem v �asov�ch intervalech stanoven�ch celn�m ��adem v n�vaznosti na provozn� podm�nky lihovaru. Teplota se zji��uje sn�ma�em teploty - teplom�rem spl�uj�c�m po�adavky z�kona o metrologii1) um�st�n�m v j�mce pro lihom�r, nebo na p��vodn�m potrub� bezprost�edn� p�ed m��idlem. Tuto skute�nost uvede celn� �editelstv� v povolen� k provozov�n� da�ov�ho skladu podle z�kona o spot�ebn�ch dan�ch3) .

(3) Sou�asn� se z�pisem zji�t�n�ch hodnot teploty se zapisuje i objem lihu protekl�ho m��idlem.

(4) V p�stitelsk�ch p�lenic�ch pou��vaj�c�ch m��idla uveden� v � 4 odst. 1 p�sm. c) se teplotou lihu prot�kaj�c�ho m��idlem podle � 7 odst. 1 p�sm. c) z�kona o lihu rozum� teplota 20 �C.

� 10 M��en� lihu p�i poru�e m��idla

P�i �pln� poru�e m��idla uveden�ho v � 4 odst. 1 p�sm. a) a� c) nebo v jin�ch od�vodn�n�ch p��padech, kdy je t�eba m��idlo vy�adit z pou��v�n�, nen�-li k dispozici m��idlo n�hradn�, se pro m��en� lihu pou�ije zp�sob uveden� v � 4 odst. 1 p�sm. d) , nejd�le v�ak po dobu 30 dn� ode dne vy�azen� m��idla z pou��v�n�.

� 11 Zp�sob zji��ov�n� mno�stv� vyroben�ho a upraven�ho lihu

(1) P�i pou��v�n� m��idla uveden�ho v � 4 odst. 1 p�sm. a) a� c) a odstavci 2 se mno�stv� vyroben�ho nebo upraven�ho lihu zji��uje zp�sobem odpov�daj�c�m typu pou�it�ho m��idla nebo m��ic�ho syst�mu stanoven�m v�robcem m��idla.

(2) P�i m��en� vyroben�ho nebo upraven�ho lihu m��idlem uveden�m v � 4 odst. 1 p�sm. d) se mno�stv� vyroben�ho nebo upraven�ho lihu zji��uje stejn�m zp�sobem jako p�i zji��ov�n� z�sob uveden�m v ��sti p�t�.

(3) P�i m��en� odebran�ch vzork� m��idlem podle � 4 odst. 1 p�sm. e) se mno�stv� takto odebran�ho lihu za sledovan� obdob� vypo��t�v� ze zm��en�ho objemu lihu a objemov� koncentrace lihu podle z�znamu lihovaru o rozborech vzork�.

(4) V p��pad�, �e m��idlo bylo neopr�vn�n� odpojeno nebo z technick�ch d�vod� vy�azeno z provozu, ani� bylo zaji�t�no n�hradn� m��en� podle � 10 , nebo bylo p�sobeno na spr�vn� chod m��idla, stanov� celn� ��ad mno�stv� vyroben�ho lihu v�po�tem podle pr�m�rn� denn� v�konnosti destila�n�ho p��stroje a pr�m�rn� objemov� koncentrace lihu dosahovan� v b�n�m nebo p�edch�zej�c�m z��tovac�m obdob� p�i zpracov�n� stejn�ch surovin. V tomto p��pad� se pou�ije v�dy nejvy��� objemov� koncentrace. Pokud nen� mo�no objemovou koncentraci stanovit takto, pou�ije se objemov� koncentrace vyk�zan� v obdobn�m lihovaru p�i zpracov�n� stejn�ch surovin.

(5) O zji�t�n�m mno�stv� vyroben�ho lihu vyhotov� celn� ��ad v�robn� list. Mno�stv� lihu se zaokrouhluje na cel� litry podle � 33 . V p�stitelsk�ch p�lenic�ch se mno�stv� lihu obsa�en�ho ve vzorc�ch ze sb�rn�ch n�dob m��idla eviduje v pomocn� evidenci obsahuj�c� �daje o mno�stv� lihu ze sb�rn�ch n�dob m��idla a o mno�stv� lihu zlikvidovan�ho celn�m ��adem.

(6) Pokud je denaturace lihu prov�d�na kontinu�ln�m zp�sobem, mus� b�t m��en� vyroben�ho lihu a lihu ur�en�ho k denaturaci prov�d�no odd�len�, p��padn� mus� b�t v�robn� za��zen� upraveno tak, aby bylo mo�no spolehliv� zjistit vyroben� mno�stv� lihu a mno�stv� lihu ur�en�ho k proveden� denaturace kontinu�ln�m zp�sobem.

� 12 Lh�ty pro zji��ov�n� vyroben�ho mno�stv� lihu

(1) Celn� ��ad zji��uje vyroben� mno�stv� lihu podle provozn�ch podm�nek lihovaru, nejm�n� v�ak jedenkr�t za dva m�s�ce.

(2) Celn� ��ad d�le zji��uje vyroben� mno�stv� lihu po ukon�en� sezonn� v�roby lihu, p�i p�eru�en� v�roby lihu na dobu del�� ne� deset dn�, p�i vy�azen� m��idla z pou��v�n�, po ukon�en� m��en� lihu zp�sobem podle � 10 a v p��pad� nep�edv�dan�ch poruch v provoze.

� 13 Zp�sob a lh�ty ov��ov�n� prov�d�n� kontinu�ln� denaturace

(1) Celn� ��ad ov��uje pr�b�h prov�d�n� kontinu�ln� denaturace kdykoliv v jej�m pr�b�hu, nejm�n� v�ak jedenkr�t za t�i dny. V p��pad�, �e m�sic� za��zen� k prov�d�n� kontinu�ln� denaturace umo��uje pr�tok lihu bez p�id�n� denatura�n�ho �inidla, lze kontinu�ln� denaturaci prov�st jen za p��tomnosti pov��en�ho zam�stnance celn�ho ��adu.

(2) Celn� ��ad prov�d� p�ed zah�jen�m, v pr�b�hu a po ukon�en� kontinu�ln� denaturace v�echny �kony pot�ebn� k ov��en� spr�vn�ho pr�b�hu kontinu�ln� denaturace a �daj� uv�d�n�ch v z�znamu podle z�kona o lihu4) .

(3) Z�znam o proveden� kontinu�ln� denaturaci je provozovatel lihovaru nebo zvl�tn�ho lihovaru povinen vyhotovit bezprost�edn� po jej�m ukon�en�. V p��pad� prov�d�n� kontinu�ln� denaturace trvaj�c� nep�etr�it� d�le ne� dvacet �ty�i hodiny, je provozovatel lihovaru nebo zvl�tn�ho lihovaru povinen vyhotovit z�znam o prov�d�n� kontinu�ln� denaturaci ka�d�ch dvacet �ty�i hodiny a d�le bezprost�edn� po jej�m ukon�en�.

��ST �TVRT� ZJI��OV�N� MNO�STV� LIHU A ZP�SOB EVIDENCE P�I VYSKLAD�OV�N� A P�EJ�MCE LIHU

(K � 12 odst. 3 z�kona o lihu)

� 14 Zji��ov�n� mno�stv� lihu p�i vysklad�ov�n� a p�ej�mce

(1) Mno�stv� lihu p�i vysklad�ov�n� nebo p�ej�mce lihu se zji��uje z jeho hmotnosti a objemov� koncentrace nebo z jeho objemu, teploty a objemov� koncentrace. Pro zji�t�n� mno�stv� lihu se pou�ij� m��ic� syst�my a sestavy uveden� v � 4 odst. 1 p�sm. a) a b) p��slu�n� t��dy p�esnosti, spl�uj�c� po�adavky z�kona o metrologii1) a postupuje se zp�sobem odpov�daj�c�m typu pou�it�ho m��idla nebo m��ic�ho syst�mu nebo sestavy m��idel stanoven�m v�robcem m��idla.

(2) Mno�stv� lihu se zji��uje v ka�d�m obalu zvl᚝. Dod�vka lihu v sudech nebo jin�ch obalech dopravovan�ch na jednom silni�n�m dopravn�m prost�edku, kdy je l�h pln�n z jedn� z�sobn� n�dr�e, se pova�uje za dod�vku v jednom obalu.

(3) Hmotnost lihu se zji��uje na vah�ch, kter� spl�uj� po�adavky z�kona o metrologii1) . V�ha mus� b�t pevn� zabudov�na na vhodn�m m�st� a ve vodorovn� poloze a p�ed ka�d�m v�en�m mus� b�t nastavena nulov� poloha ukazovatele. B�emeno (nap��klad sud, �elezni�n� cisterna, autocisterna) se umis�uje na v�ze tak, aby t�e byla rozlo�ena po cel�m m�stku vah. Zm��en� hmotnost lihu se nekoriguje na vztlak vzduchu.

(4) U jednotliv�ch sud� a u obal� s obsahem men��m ne� 200 litr� se stanovuje hmotnost s p�esnost� na desetiny kilogram�, u �elezni�n�ch cisteren a autocisteren na des�tky kilogram� a hmotnost se u jednotliv�ch obal� nezaokrouhluje.

(5) Objem lihu se zji��uje m��idly objemu, kter� spl�uj� po�adavky z�kona o metrologii1) . Objem se stanovuje u jednotliv�ch sud� a u men��ch obal� s p�esnost� na desetiny litru, u �elezni�n�ch cisteren a autocisteren na des�tky litr� v ka�d�m obalu zvl᚝.

(6) Objemov� koncentrace lihu se zji��uje p��slu�n�mi metodami stanoven�mi prov�d�c�m pr�vn�m p�edpisem Ministerstva zem�d�lstv�5) k z�konu o lihu.

(7) P�i m��en� denaturovan�ho lihu m��idly uveden�mi v � 4 odst. 2 se ustanoven� odstavc� 1 a� 6 pou�ij� p�im��en�.

� 15 Vystavov�n� dodac�ho listu a evidence p�i vysklad�ov�n� lihu

(1) Dodac� list obsahuje tyto �daje:

a) eviden�n� ��slo dodac�ho listu,

b) obchodn� firmu, s�dlo a da�ov� identifika�n� ��slo dodavatele, je-li dodavatel pr�vnickou osobou, jm�no a p��jmen�, pop��pad� obchodn� firmu, m�sto trval�ho pobytu a da�ov� identifika�n� ��slo dodavatele, je-li dodavatel fyzickou osobou,

c) obchodn� firmu, s�dlo a da�ov� identifika�n� ��slo p��jemce, je-li p��jemce pr�vnickou osobou, jm�no a p��jmen�, pop��pad� obchodn� firmu, m�sto trval�ho pobytu a da�ov� identifika�n� ��slo p��jemce, je-li p��jemce fyzickou osobou,

d) adresu m�sta odesl�n�,

e) adresu m�sta ur�en�,

f) druh lihu; v p��pad� zvl�tn� denaturovan�ho lihu druh a mno�stv� denatura�n�ho prost�edku,

g) mno�stv� lihu,

h) mno�stv� lihu v m��ic�ch jednotk�ch,

i) objemovou koncentraci lihu,

j) v p��pad� zvl�tn� denaturovan�ho lihu �daje pou�it� pro zji�t�n� skute�n�ho mno�stv� vyskladn�n�ho lihu v m��ic�ch jednotk�ch podle pou�it� metody zji�t�n� mno�stv� lihu,

k) datum vyskladn�n�,

l) podpis dodavatele.

(2) Dodac� list se vyhotovuje nejm�n� ve dvou vyhotoven�ch, z nich� nejm�n� jedno doprov�z� z�silku a jedno z�st�v� v evidenci dodavatele.

(3) M�sto dodac�ho listu m��e b�t pou�it jak�koliv jin� doklad, kter� obsahuje �daje uveden� v odstavci 1 .

(4) Mno�stv� lihu v m��ic�ch jednotk�ch se v dodac�m listu uv�d� pro jednotliv� obaly na dv� desetinn� m�sta a zaokrouhlen� se prov�d� a� v z�v�re�n�m sou�tu cel� z�silky podle � 33 .

� 16 Vystavov�n� p�ej�mac�ho listu a evidence p�i p�ej�mce lihu

(1) P�ej�mac� list obsahuje tyto �daje:

a) eviden�n� ��slo p�ej�mac�ho listu,

b) eviden�n� ��slo dodac�ho listu, nebo eviden�n� ��slo a n�zev dokladu, pokud se jedn� o jin� doklad ne� dodac� list, a datum jeho vystaven�,

c) obchodn� firmu, s�dlo a da�ov� identifika�n� ��slo dodavatele, je-li dodavatel pr�vnickou osobou, jm�no a p��jmen�, pop��pad� obchodn� firmu, m�sto trval�ho pobytu a da�ov� identifika�n� ��slo dodavatele, je-li dodavatel fyzickou osobou,

d) obchodn� firmu, s�dlo a da�ov� identifika�n� ��slo p��jemce, je-li p��jemce pr�vnickou osobou, jm�no a p��jmen�, pop��pad� obchodn� firmu, m�sto trval�ho pobytu a da�ov� identifika�n� ��slo p��jemce, je-li p��jemce fyzickou osobou,

e) adresu m�sta p�ijet�,

f) druh lihu,

g) mno�stv� p�ijat�ho lihu v m��ic�ch jednotk�ch,

h) objemovou koncentraci lihu,

i) v p��pad� zvl�tn� denaturovan�ho lihu �daje pou�it� pro zji�t�n� skute�n�ho mno�stv� p�ijat�ho lihu v m��ic�ch jednotk�ch podle pou�it� metody zji�t�n� mno�stv� lihu,

j) vy��slen� rozd�lu v mno�stv� skute�n� p�ijat�ho lihu oproti mno�stv� lihu uveden�mu v dodac�m listu s uveden�m �erp�n� normy ztr�t,

k) vy��slen� v��e p��padn�ho p�ekro�en� normovan� ztr�ty,

l) datum p�ijet�,

m) podpis p��jemce.

(2) P�ej�mac� list se vyhotovuje nejm�n� ve dvou vyhotoven�ch, z nich� nejm�n� jedno je p�ed�no dodavateli a jedno z�st�v� v evidenci p��jemce. Neode�le-li p��jemce dodavateli p�ej�mac� list do p�ti dn� ode dne p�evzet� lihu, eviduje nakoupen� l�h v mno�stv� uveden�m na dodac�m listu.

(3) M�sto p�ej�mac�ho listu m��e b�t pou�it jak�koliv jin� doklad, kter� obsahuje �daje uveden� v odstavci 1 .

(4) V p��pad� p��jmu lihu mimo da�ov� �zem� �esk� republiky lze za p�ej�mac� list pova�ovat pr�vodn� doklad pro dopravu vybran�ch v�robk� v re�imu podm�n�n�ho osvobozen� od dan� podle z�kona o spot�ebn�ch dan�ch6) .

(5) Je-li p��jemce nebo jin� p��jemcem pov��en� osoba p��tomna vyskladn�n� lihu u dodavatele, m��e p�evzet� lihu potvrdit na dodac�m listu. V tomto p��pad� se p�ej�mac� list nevystavuje a u dodavatele i p��jemce se eviduje mno�stv� lihu uveden� na dodac�m listu.

(6) Ztr�ty a p�ebytky lihu zji�t�n� p�i p�ej�mce se eviduj� zp�sobem uveden�m v � 22 .

��ST P�T� ZJI��OV�N� Z�SOB LIHU

(K � 15 odst. 1 z�kona o lihu)

� 17 Zp�sob zji��ov�n� z�sob

(1) Z�soby nedenaturovan�ho lihu se zji��uj� metodami, kter� zajist� spolehliv� zji�t�n� mno�stv� lihu v m��ic�ch jednotk�ch obsa�en�ho v z�sob�ch surovin, polotovar� a hotov�ch v�robk�.

(2) Z�soby se zji��uj� v ka�d� skladovac� n�dr�i, dopravn� n�dob� nebo jin�m obalu zvl᚝ a vypo�ten� mno�stv� lihu se uv�d� na dv� desetinn� m�sta. Zaokrouhlen� se prov�d� podle � 33 a� v z�v�re�n�m sou�tu celkov�ch z�sob.

(3) P�i zji��ov�n� mno�stv� lihu obsa�en�ho v z�sob�ch surovin, polotovar� a hotov�ch v�robk� ve spot�ebitelsk�m balen� se vych�z� z uv�d�n�ch hodnot koncentrace lihu a objemu nebo hmotnosti v�robku na spot�ebitelsk�m balen�. Nen�-li na spot�ebitelsk�m balen� koncentrace lihu ve v�robku uvedena, vych�z� se p�i zji��ov�n� z obsahu lihu stanoven�ho technologick�m postupem.

(4) Celn� ��ad prov�d� zji��ov�n� skute�n� objemov� koncentrace lihu u v�robk� ve spot�ebitelsk�m balen� nam�tkov�. V p��pad�, �e skute�n� mno�stv� lihu v nam�tkov� vybran�ch v�robc�ch je ni��� o v�ce ne� 5 % ne� mno�stv� lihu vypo��tan� z koncentrace lihu uveden� na spot�ebitelsk�m balen� nebo koncentrace stanoven� v technologick�m postupu, pou�ije se p�i v�po�tu z�sob skute�n� zji�t�n� hodnota stanoven� jako aritmetick� pr�m�r koncentrace stanoven� v nejm�n� t�ech vzorc�ch v�robku. Podle t�to skute�n� zji�t�n� hodnoty se uprav� rovn� evidence o p��jmu, z�sob�ch a vyd�n� lihu u zpracovatel� lihu, kte�� vedou z�znam podle � 27 .

(5) Z�soby denaturovan�ho lihu se zji��uj� metodami, kter� zajist� spolehliv� zji�t�n� mno�stv� lihu v m��ic�ch nebo ve stanoven�ch jednotk�ch zp�sobem uveden�m v � 18 odst. 6 a 7 .

� 18 Zji��ov�n� objemu

(1) P�i zji��ov�n� objemu z�sob podle kalibrovan� objemov� stupnice n�dr�e (d�le jen "stavoznak") se ode��t� spodn� hladina menisku. P�i zji��ov�n� objemu m�rnou ty�� se ode��t� nejvy��� zvlh�en� m�sto.

(2) Obsahuje-li n�dr� nevypustiteln� objem pod nulov�m bodem stavoznaku, oprav� se objem zji�t�n� na stavoznaku o objem pod nulou. Objem pod nulov�m bodem stavoznaku mus� b�t uveden v z�pise o kalibraci n�dr�e a viditeln� ozna�en na �eln� stran� n�dr�e.

(3) P�i zji��ov�n� objemu se sou�asn� m��� i teplota, p�i n� je objem zji��ov�n, a to v odebran�m vzorku. U n�dr�� z oceli se pro tuto teplotu prov�d� korekce na tepelnou objemovou rozta�nost oceli7) .

(4) U n�dr��, jejich� obsah lze prom�chat, se zjist� objem podle odstavce 1 po prom�ch�n� a ust�len� hladiny. Sou�asn� se odebere vzorek z�sob, u kter�ho se ihned po odb�ru zm��� jeho teplota.

(5) U n�dr��, jejich� obsah nelze prom�chat, se zjist� objem podle odstavce 1 a sou�asn� se odeberou ve stejn�m mno�stv� vzorky z r�zn�ch vrstev kontroln�mi v�pustn�mi kohouty n�dr�e a ihned po odb�ru se zm��� jejich teplota. Teplota, p�i n� byl zji��ov�n objem z�sob, se vypo��t� jako aritmetick� pr�m�r hodnot u jednotliv�ch vzork�. V p��pad�, �e z technick�ch nebo jin�ch d�vod� nelze odebrat vzorky kontroln�mi vypou�t�c�mi kohouty, odebere se pr�m�rn� vzorek normalizovan�m vzorkovac�m za��zen�m ze v�ech vrstev.

(6) V p��pad� zji��ov�n� objemu z�sob jin�m zp�sobem, ne� je uvedeno v odstavc�ch 1 a� 5 , mus� b�t pou�ita pouze m��idla, kter� spl�uj� po�adavky z�kona o metrologii1) a jsou celn�m �editelstv�m uvedena ve zvl�tn�m povolen� nebo v povolen� k provozov�n� da�ov�ho skladu podle z�kona o spot�ebn�ch dan�ch8) .

(7) P�i zji��ov�n� objemu m��idly uveden�mi v odstavci 6 se pou�ije postup odpov�daj�c� pou�it�mu typu m��idla.

� 19 Zji��ov�n� hmotnosti a objemov� koncentrace

(1) Hmotnost se zji��uje podle � 14 odst. 3 a 4 .

(2) Objemov� koncentrace se zji��uje ve vzorc�ch odebran�ch podle � 18 odst. 4 a 5 areometrem spl�uj�c�m po�adavky z�kona o metrologii1) . Nelze-li objemovou koncentraci lihu zjistit areometrem, zji��uj� se tyto hodnoty pyknometrickou metodou nebo jin�mi laboratorn�mi metodami pro konkr�tn� druh vzorku v laborato�i zpracovatele nebo v�robce, nebo celn� ��ad zajist� proveden� vlastn�ho rozboru.

(3) P�i odb�ru vzork� z r�zn�ch vrstev podle � 18 odst. 5 se objemov� koncentrace vypo��t� jako aritmetick� pr�m�r hodnot u jednotliv�ch vzork�.

� 20 Odb�r vzork� pro zji��ov�n� objemov� koncentrace laboratorn�mi metodami

(1) Nelze-li objemovou koncentraci lihu ve vzorc�ch odebran�ch podle � 18 odst. 4 a 5 zjistit areometrem, p�iprav� celn� ��ad pro laboratorn� rozbor z ka�d�ho odebran�ho vzorku t�i stejn� vzorky v neprody�n� uzav�en�ch obalech. Celn� ��ad vzorky za p��tomnosti v�robce nebo zpracovatele lihu ozna�� a uz�v�ry obalu zajist� z�v�rou. Z takto p�ipraven�ch vzork� dva vzorky obdr�� p��slu�n� celn� ��ad, z toho jeden pro laboratorn� rozbor, druh� ke kontroln�mu ulo�en�. T�et� vzorek z�stane ke kontroln�mu ulo�en� subjektu, jemu� byl odebr�n.

(2) Vzorky odebran� ke kontroln�mu ulo�en� se uchov�vaj� dev�t m�s�c� ode dne jejich odebr�n�. P�ipou�t�-li to povaha vzork�, vr�t� se vzorky po t�to lh�t� zp�t subjektu, jemu� byly odebr�ny.

(3) Pro zji��ov�n� skute�n� objemov� koncentrace lihu u v�robk� ve spot�ebitelsk�m balen� podle � 17 odst. 4 odebere celn� ��ad ze skladovan�ch z�sob nejm�n� t�i vzorky v�robku ve spot�ebitelsk�m balen�.

(4) O odb�rech vzork� podle odstavc� 1 a 3 celn� ��ad sep�e protokol.

��ST �EST� EVIDENCE LIHU(

K � 15 odst. 2 z�kona o lihu)

� 21 Z�znam o p��jmu a vyd�n� lihu

(1) Z�znam o p��jmu a vyd�n� lihu v�etn� mno�stv� lihu obsa�en�ho v surovin�ch, polotovarech a hotov�ch v�robc�ch (d�le jen "z�znam") vedou pr�vnick� a fyzick� osoby v listinn� nebo elektronick� podob� s mo�nost� v�stupu v listinn� form�. Z�znam obsahuje ��st p��jmovou a ��st v�dajovou, kter� mus� obsahovat tyto �daje:

a) datum z�pisu,

b) ozna�en� dokladu, na z�klad� kter�ho byl z�pis p��jmu nebo vyd�n� proveden,

c) druh p�ijat�ho nebo vydan�ho lihu,

d) mno�stv� p�ijat�ho nebo vydan�ho lihu v m��ic�ch jednotk�ch,

e) ostatn� p��jmy nebo ostatn� vyd�n� lihu.

(2) Samostatn� z�znam se vede v ka�d� provozovn�, kde je l�h vyr�b�n, upravov�n, skladov�n nebo fyzicky zpracov�v�n. V lihovarech a zvl�tn�ch lihovarech, kde je skladov�n i l�h denaturovan�, se vede samostatn� z�znam o lihu nedenaturovan�m a lihu denaturovan�m.

(3) Z�znam o syntetick�m lihu se vede odd�len� od z�znamu o kvasn�m lihu.

(4) Zpracov�v�-li pr�vnick� nebo fyzick� osoba sou�asn� nedenaturovan� i zvl�tn� denaturovan� l�h, vede podle � 24 a� 29 samostatn� z�znam o lihu nedenaturovan�m a o lihu zvl�tn� denaturovan�m.

(5) Provozuje-li pr�vnick� nebo fyzick� osoba sou�asn� n�kolik �innost�, u kter�ch se vede z�znam podle � 24 a� 29 , vede samostatn� z�znam pro ka�dou tuto �innost.

(6) Samostatn� z�znam vede zhotovitel p�i zpracov�n� lihu pro objednatele. V p��jmov� ��sti z�znamu eviduje zhotovitel mno�stv� lihu p�ijat�ho od objednatele, ve v�dejov� ��sti eviduje mno�stv� lihu ve zhotoven�ch v�robc�ch p�edan�ch objednateli.

� 22 P��jmov� a v�dejov� ��st z�znamu p�i n�kupu a prodeji lihu

(1) P�i n�kupu lihu se eviduje v p��jmov� ��sti z�znamu

a) mno�stv� lihu podle dodac�ho listu podle � 15 , nep�esahuj�-li ztr�ty p�i doprav� normu ztr�t stanovenou prov�d�c�m pr�vn�m p�edpisem Ministerstva zem�d�lstv�9) k z�konu o lihu,

b) skute�n� mno�stv� lihu podle p�ej�mac�ho listu podle � 16 , p�esahuj�-li ztr�ty p�i doprav� normu ztr�t nebo byl-li p�i p�ej�mce zji�t�n p�ebytek,

c) mno�stv� dovezen�ho lihu podle celn�ho prohl�en�10) potvrzen�ho celn�m org�nem.

(2) P�i n�kupu lihu se eviduje ve v�dejov� ��sti z�znamu podle p�ej�mac�ho listu �bytek lihu p�i doprav�, nedo�lo-li k p�ekro�en� normy ztr�t.

(3) P�i prodeji lihu se eviduje v p��jmov� ��sti z�znamu

a) �bytek lihu p�i doprav� podle p�ej�mac�ho listu, do�lo-li k p�ekro�en� norem ztr�t,

b) �bytek lihu p�i doprav� podle p�ej�mac�ho listu, nedo�lo-li k p�ekro�en� norem ztr�t,

c) mno�stv� lihu podle dodac�ho listu, do�lo-li ke ztr�t� cel� z�silky.

(4) P�i prodeji lihu se eviduje ve v�dejov� ��sti z�znamu

a) mno�stv� vyskladn�n�ho lihu podle dodac�ho listu bez ohledu na v��i ztr�t p�i doprav�,

b) mno�stv� lihu podle p�ej�mac�ho listu, byl-li p�i p�ej�mce u p��jemce zji�t�n p�ebytek.

(5) V p��jmov� ��sti z�znamu jako ostatn� p��jem a ve v�dejov� ��sti z�znamu jako ostatn� v�dej se eviduje ob�h lihu mezi provozovnami t�ho� subjektu a d�le nep�edv�dan� a nepravideln� p��jmy a vyd�n� lihu. Jde zejm�na o dary, vzorky odebran� nebo vr�cen� st�tn�mi org�ny, zbo�� vr�cen� kupuj�c�m nebo p��jemcem, manka, �kody a ztr�ty, u nich� vznikla povinnost spot�ebn� da� p�iznat a zaplatit podle z�kona o spot�ebn�ch dan�ch), sn�en� v�dejov� ��sti z�znamu podle � 17 odst. 4 , l�h spot�ebovan� p�i p�ezkou�en� �innosti m��idla apod.

� 23 Veden� z�znamu ve zvl�tn�ch p��padech

(1) Spr�va st�tn�ch hmotn�ch rezerv vede z�znam v rozsahu stanoven�m pro ostatn� zpracovatele nedenaturovan�ho lihu v � 27 .

(2) Distributo�i l��iv12) (d�le jen "distributor") vedou z�znam o lihu denaturovan�m l�ka�sk�m benzinem s nejmen��m p��davkem 10 l l�ka�sk�ho benzinu na 1 m3 etanolu (d�le jen "lihobenzin") v rozsahu stanoven�m pro ostatn� zpracovatele zvl�tn� denaturovan�ho lihu v � 29 .

(3) Ustanoven� � 21 odst. 1 se nepou�ije pro lihobenzin nakupovan�, prod�van� a spot�ebovan� v l�k�rn�ch nebo zdravotnick�ch za��zen�ch.

(4) L�k�rny a zdravotnick� za��zen� vykazuj� p��jem a vyd�n� lihobenzinu podle samostatn� evidence p��jmu, vyd�n� a spot�eby v kilogramech nebo litrech lihobenzinu. V t�to evidenci mus� rozli�it lihobenzin s odli�nou koncentrac� etanolu. Veden� z�znamu podle � 29 se nevy�aduje a evidence se p�edkl�d� celn�mu ��adu na vy��d�n�.

� 24 Veden� z�znamu v lihovarech, s v�jimkou p�stitelsk�ch p�lenic, a zvl�tn�ch lihovarech

(1) V p��jmov� ��sti z�znamu se eviduje

a) po��te�n� z�soba lihu,

b) vyroben� mno�stv� lihu podle � 11 odst. 5 ,

c) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 1 , 3 a 5 ,

d) ostatn� p��jmy lihu podle dokladu o p��jmu.

(2) Ve v�dejov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 2 , 4 a 5 ,

b) ostatn� vyd�n� lihu podle dokladu o v�deji.

� 25 Veden� z�znamu v p�stitelsk�ch p�lenic�ch

(1) V p��jmov� ��sti z�znamu se eviduje mno�stv� lihu podle � 11 odst. 5 .

(2) Ve v�dejov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu obsa�en� v destil�tech vyroben�ch pro p�stitele podle evidence stanoven� v � 4 odst. 9 z�kona o lihu,

b) mno�stv� lihu v �kapech a dokapech znehodnocen�ch podle � 3 odst. 1 ,

c) ostatn� vyd�n� lihu.

(3) Z�pis ve v�dejov� ��sti z�znamu podle odstavce 2 p�sm. a) se prov�d� pravideln� k posledn�mu dni kalend��n�ho m�s�ce.

� 26 Veden� z�znamu u v�robc� lihovin

(1) V p��jmov� ��sti z�znamu se eviduje

a) po��te�n� z�soba lihu,

b) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 1 , 3 a 5 ,

c) mno�stv� lihu obsa�en�ho v nakoupen�ch surovin�ch a polotovarech v�etn� mno�stv� lihu obsa�en�ho ve v�n� ur�en�ho pro v�robu lihovin a ostatn�ch alkoholick�ch n�poj�,

d) ostatn� p��jmy lihu podle dokladu o p��jmu.

(2) Ve v�dejov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu obsa�en�ho ve vyskladn�n�ch hotov�ch v�robc�ch, polotovarech a surovin�ch v�etn� mno�stv� lihu obsa�en�ho ve v�n� p�vodn� ur�en�ho k v�rob� lihovin a ostatn�ch alkoholick�ch n�poj�,

b) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 2 , 4 a 5 ,

c) mno�stv� lihu obsa�en�ho v hotov�ch v�robc�ch vydan�ch komision��i na z�klad� komision��sk� smlouvy13) ,

d) ostatn� vyd�n� lihu podle dokladu o v�deji.

(3) Mno�stv� lihu podle odstavce 2 p�sm. a) se zaznamen�v� bu� pr�b�n� na z�klad� dokladu o jeho vyskladn�n�, nebo souhrnn� nejd�le k posledn�mu dni kalend��n�ho m�s�ce na z�klad� evidence veden� podle � 32 .

� 27 Veden� z�znamu u ostatn�ch zpracovatel� nedenaturovan�ho lihu s v�jimkou oct�ren

(1) V p��jmov� ��sti z�znamu se eviduje

a) po��te�n� z�soba lihu,

b) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 1 , 3 a 5 ,

c) mno�stv� lihu obsa�en�ho v nakoupen�ch surovin�ch a polotovarech,

d) ostatn� p��jmy lihu podle dokladu o p��jmu.

(2) Ve v�dejov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 2 , 4 a 5 ,

b) mno�stv� lihu obsa�en�ho ve vyskladn�n�ch hotov�ch v�robc�ch,

c) mno�stv� lihu spot�ebovan�ho p�i v�rob� v�robk�, kter� l�h neobsahuj�,

d) ostatn� vyd�n� lihu podle dokladu o v�deji.

(3) Mno�stv� lihu podle odstavce 2 p�sm. b) se zaznamen�v� bu� pr�b�n� na z�klad� dokladu o vyskladn�n�, nebo souhrnn� nejd�le k posledn�mu dni kalend��n�ho m�s�ce na z�klad� evidence veden� podle � 32 . Mno�stv� lihu podle odstavce 2 p�sm. c) se zaznamen�v� jednou m�s��n� na z�klad� evidence veden� podle � 32 .

� 28 Veden� z�znamu v oct�rn�ch

(1) V p��jmov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 1 ,

b) mno�stv� lihu p�i ostatn�ch p��jmech lihu podle dokladu o p��jmu.

(2) Ve v�dejov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 2 ,

b) mno�stv� lihu pou�it�ho k denaturaci podle z�znamu o denaturaci14) .

� 29 Veden� z�znamu u ostatn�ch zpracovatel� zvl�tn� denaturovan�ho lihu

(1) V p��jmov� ��sti z�znamu se eviduje

a) po��te�n� z�soba lihu,

b) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 1 , 3 a 5 ,

c) mno�stv� lihu obsa�en�ho v nakoupen�ch surovin�ch a polotovarech,

d) ostatn� p��jmy lihu podle dokladu o p��jmu.

(2) Ve v�dejov� ��sti z�znamu se eviduje

a) mno�stv� lihu evidovan�ho podle � 22 odst. 2 , 4 a 5 ,

b) mno�stv� lihu obsa�en�ho ve vyskladn�n�ch hotov�ch v�robc�ch,

c) mno�stv� lihu spot�ebovan�ho p�i v�rob� v�robk�, kter� l�h neobsahuj�,

d) ostatn� vyd�n� lihu podle dokladu o v�deji.

(3) Mno�stv� lihu podle odstavce 2 p�sm. b) se zaznamen�v� pr�b�n� na z�klad� dokladu o vyskladn�n�. Mno�stv� lihu podle odstavce 2 p�sm. c) se zaznamen�v� jednou m�s��n� na z�klad� evidence veden� podle � 32 .

(4) Zpracovatel zvl�tn� denaturovan�ho lihu, s v�jimkou v�robce sm�si s miner�ln�m olejem ur�en�m pro pohon motor� nebo pro v�robu tepla, nebo v�robu ethyltercbutyletheru, u kter�ho p�edpokl�dan� odb�r a spot�eba lihu zvl�tn� denaturovan�ho v obdob� jednoho kalend��n�ho roku nep�es�hne 1000 litr� lihu v�etn�, m��e evidovat l�h zvl�tn� denaturovan� v litrech nebo v kilogramech. V tomto p��pad� vykazuje zpracovatel zvl�tn� denaturovan�ho lihu p��jem a vyd�n� zvl�tn� denaturovan�ho lihu podle samostatn� evidence p��jmu, vyd�n� a spot�eby ve stanoven�ch jednotk�ch.

� 30 Uzav�r�n� z�znamu nebo samostatn� evidence p��jmu, vyd�n� a spot�eby

(1) Z�znamy veden� podle � 24 a� 29 uzav�raj� pr�vnick� a fyzick� osoby v t�chto lh�t�ch:

a) lihovary pr�myslov�, zvl�tn� lihovary prov�d�j�c� rafinaci lihu nebo zu�lech�ov�n� destil�t� a Spr�va st�tn�ch hmotn�ch rezerv ka�doro�n� k 30. z���,

b) lihovary zem�d�lsk� a ovocn� ka�doro�n� dnem ukon�en� sez�nn� v�roby, p�i nep�etr�it� v�rob� ka�doro�n� k 30. z���,

c) p�stitelsk� p�lenice dnem ukon�en� sez�nn� v�roby, nejpozd�ji v�ak dnem ukon�en� v�robn�ho obdob�15) ,

d) lihovary a zvl�tn� lihovary neuveden� pod p�smeny a) a� c) , v�robci lihovin a ostatn� zpracovatel� lihu v�etn� oct�ren ka�doro�n� k 31. prosinci,

e) pr�myslov� lihovar nebo zem�d�lsk� lihovar, pokud je sou�asn� i v�robcem lihovin, octa nebo zpracovatelem lihu, uzav�r� samostatn� veden� z�znamy dnem ukon�en� sez�nn� v�roby lihu, p�i nep�etr�it� v�rob� lihu ka�doro�n� dnem 30. z���,

f) ovocn� lihovar, kter� je sou�asn� i v�robcem lihovin, octa nebo zpracovatelem lihu, uzav�r� samostatn� veden� z�znamy ka�doro�n� dnem 31. prosince. Po dohod� s celn�m ��adem m��e tyto z�znamy uzav��t i dnem ukon�en� sez�nn� v�roby lihu, p��padn� p�i nep�etr�it� v�rob� lihu ka�doro�n� dnem 30. z���.

(2) P�i ukon�en� �innosti se z�znamy nebo evidence uzav�raj� tak, aby zpr�va o jejich uzav�en� mohla b�t p�edlo�ena ve lh�t� stanoven� v � 31 odst. 4 .

(3) P�i uzav�r�n� z�znamu se rekapituluje p��jem a vyd�n� lihu a zjist� se evidovan� z�soba lihu v m��ic�ch jednotk�ch. Je-li evidence u zpracovatele zvl�tn� denaturovan�ho lihu podle � 29 odst. 4 vedena v litrech nebo v kilogramech, je evidovan� z�soba lihu zvl�tn� denaturovan�ho zji��ov�na v t�chto jednotk�ch.

(4) Ke dni uz�v�rky z�znamu provede v�robce �i zpracovatel lihu fyzickou inventuru z�sob lihu, surovin, polotovar� a hotov�ch v�robk�, p�i n� zjist� skute�nou z�sobu lihu v m��ic�ch jednotk�ch. Je-li evidence u zpracovatele zvl�tn� denaturovan�ho lihu podle � 29 odst. 4 vedena v litrech nebo v kilogramech, je skute�n� z�soba lihu zvl�tn� denaturovan�ho zji��ov�na v t�chto jednotk�ch.

(5) Celn� ��ad m��e v r�mci da�ov� kontroly uzav��t z�znam nebo evidenci kdykoliv, bez ohledu na lh�ty uveden� v odstavci 1 . Ke dni uzav�en� z�znamu nebo evidence provede zji�t�n� skute�n�ch z�sob lihu celn� ��ad.

(6) Skute�n� z�soba lihu zji�t�n� podle odstavce 4 nebo 5 tvo�� po��te�n� z�sobu lihu v p��jmov� ��sti z�znamu nebo evidence pro n�sleduj�c� obdob�.

� 31 Uzav�r�n� z�znamu nebo samostatn� evidence p��jmu, vyd�n� a spot�eby ve zvl�tn�ch p��padech

(1) Vede-li pr�vnick� nebo fyzick� osoba v�ce samostatn�ch z�znam� nebo evidenc�, uzav�r� ka�d� z�znam nebo evidenci zvl᚝.

(2) V p��padech, kdy je veden z�znam v m��ic�ch jednotk�ch, zpracuje pr�vnick� �i fyzick� osoba p�semnou zpr�vu o uzav�en� z�znamu, kter� mus� obsahovat

a) rekapitulaci p��jmov� a v�dejov� ��sti z�znamu s vy��slen�m evidovan� z�soby lihu,

b) v�sledek fyzick� inventury s vy��slen�m skute�n� z�soby lihu,

c) z�klad pro v�po�et normovan�ch ztr�t lihu v�etn� v�po�tu normovan�ch ztr�t lihu, v �len�n� podle druhu norem ztr�t podle zvl�tn�ch pr�vn�ch p�edpis�16) , a celkov� mno�stv� lihu evidovan� v p��jmov� ��sti z�znamu podle � 22 odst. 3 p�sm. b) .

(3) V p��padech, kdy je vedena evidence v jin�ch ne� m��ic�ch jednotk�ch, zpracuje pr�vnick� �i fyzick� osoba p�semnou zpr�vu o uzav�en� evidence, kter� mus� obsahovat

a) rekapitulaci p��jmov� a v�dejov� ��sti evidence s vy��slen�m evidovan� z�soby lihu,

b) v�sledek fyzick� inventury s vy��slen�m skute�n� z�soby lihu.

(4) Subjekty uveden� v � 30 odst. 1 p�edlo�� celn�mu ��adu zpr�vu o uzav�en� z�znamu nebo evidence do 30 dn� ode dne, kdy m�l b�t z�znam nebo evidence uzav�eny. P�i ukon�en� �innosti podle � 30 odst. 2 p�edlo�� subjekty tuto zpr�vu ke dni pod�n� da�ov�ho p�izn�n� v souvislosti se vznikem povinnosti spot�ebn� da� p�iznat a zaplatit podle z�kona o spot�ebn�ch dan�ch1) .

(5) Subjekt, kter� vede v�ce samostatn�ch z�znam� nebo evidenc�, p�edlo�� souhrnnou zpr�vu podle odstavc� 2 a 3, do n� zahrne �daje z jednotliv�ch samostatn�ch z�znam� nebo evidenc�.

� 32 Veden� ostatn� evidence

Pro ��ely zaznamen�n� mno�stv� lihu ve v�dejov� ��sti z�znamu nebo evidence podle � 27 odst. 2 p�sm. c) a � 29 odst. 2 p�sm. c) vedou zpracovatel� lihu pr�kaznou evidenci, z n� bude z�ejm� mno�stv� lihu spot�ebovan�ho p�i v�rob� v�robk�, kter� l�h neobsahuj�. Vedou-li v�robci lihovin a zpracovatel� lihu t� pr�kaznou evidenci o mno�stv� lihu podle � 26 odst. 2 p�sm. a) a d) , � 27 odst. 2 p�sm. b) a d) a � 29 odst. 2 p�sm. b) a d) , mohou p��slu�n� z�pisy ve v�dejov� ��sti z�znam� nebo evidenc� prov�d�t souhrnn� podle t�to evidence, nejd�le v�ak k posledn�mu dni kalend��n�ho m�s�ce.

� 33 Zaokrouhlov�n�

P�i zaokrouhlov�n� vypo�ten�ho a evidovan�ho mno�stv� lihu v m��ic�ch jednotk�ch se hodnota do 0,5 litru etanolu nezapo��t�v�, hodnota 0,5 litru etanolu a vy��� se zaokrouhluje na cel� litr etanolu nahoru. V p��padech, kdy se jeden uzav�en� �kon skl�d� z �ady jednotliv�ch d�l��ch �kon�, prov�d� se zaokrouhlov�n� a� p�i z�v�re�n�m sou�tu.

��ST SEDM� ZVL��TN� POVOLEN� K N�KUPU NEBO DOVOZU LIHOBENZINU

[K � 21 odst. 2 p�sm. j) z�kona o lihu]

� 34

U lihobenzinu se vy�aduje zvl�tn� povolen� k n�kupu nebo dovozu podle � 12 odst. 1 z�kona o lihu s t�mito v�jimkami:

a) u l�k�ren a zdravotnick�ch za��zen�, kter� nakupuj� lihobenzin od distributor�, se zvl�tn� povolen� celn�ho �editelstv� k n�kupu lihu nevy�aduje,

b) zvl�tn� povolen� celn�ho �editelstv� k n�kupu lihu se d�le nevy�aduje p�i vz�jemn�ch dod�vk�ch lihobenzinu mezi l�k�rnami nebo zdravotnick�mi za��zen�mi nebo p�i v�deji lihobenzinu v l�k�rn�ch ob�an�m v balen� do 200 ml.

��ST OSM� P�ECHODN�, ZRU�OVAC� A Z�V�RE�N� USTANOVEN�

� 35 P�echodn� ustanoven�

1. Pr�vnick� a fyzick� osoby, kter� vedly z�znam o p��jmu a vyd�n� lihu ji� p�ed po��tkem ��innosti t�to vyhl�ky, povedou tento z�znam podle vyhl�ky �. 140/1997 Sb., o kontrole v�roby a ob�hu lihu a o proveden� dal��ch ustanoven� z�kona o lihu s t�m souvisej�c�ch, ve zn�n� ��inn�m do dne nabyt� ��innosti t�to vyhl�ky, a� do dne stanoven�ho v � 30 a 31 t�to vyhl�ky.

2. Zp�sob zji��ov�n� teploty lihu podle � 8 vyhl�ky �. 140/1997 Sb., o kontrole v�roby a ob�hu lihu a o proveden� dal��ch ustanoven� z�kona o lihu s t�m souvisej�c�ch, ve zn�n� ��inn�m do dne nabyt� ��innosti t�to vyhl�ky, prov�d�j� pr�vnick� a fyzick� osoby, a� do dne stanoven�ho v � 30 a 31 t�to vyhl�ky.

� 36 Zru�ovac� ustanoven� Zru�uje se:

1. Vyhl�ka �. 140/1997 Sb., o kontrole v�roby a ob�hu lihu a o proveden� dal��ch ustanoven� z�kona o lihu s t�m souvisej�c�ch.

2. Vyhl�ka �. 81/2000 Sb., kterou se m�n� vyhl�ka Ministerstva financ� �. 140/1997 Sb., o kontrole v�roby a ob�hu lihu a o proveden� dal��ch ustanoven� z�kona o lihu s t�m souvisej�c�ch.

3. Vyhl�ka �. 469/2003 Sb., kterou se m�n� vyhl�ka Ministerstva financ� �. 140/1997 Sb., o kontrole v�roby a ob�hu lihu a o proveden� dal��ch ustanoven� z�kona o lihu s t�m souvisej�c�ch, ve zn�n� vyhl�ky �. 81/2000 Sb.

� 37 ��innost

Tato vyhl�ka nab�v� ��innosti dnem 1. kv�tna 2008.

Ministr: Ing. Kalousek v. r.

Pozn�mky pod �arou

1) Z�kon �. 505/1990 Sb. , o metrologii, ve zn�n� z�kona �. 4/1993 Sb. , z�kona �. 20/1993 Sb. , z�kona �. 119/2000 Sb. , z�kona �. 13/2002 Sb., z�kona �. 137/2002 Sb., z�kona �. 226/2003 Sb. a z�kona �. 444/2005 Sb.

2) Na��zen� vl�dy �. 464/2005 Sb. , kter�m se stanov� technick� po�adavky na m��idla.

3) � 20 z�kona �. 353/2003 Sb. , o spot�ebn�ch dan�ch, ve zn�n� z�kona �. 237/2004 Sb., z�kona �. 217/2005 Sb. , z�kona �. 575/2006 Sb. a z�kona �. 124/2008 Sb.

4) � 9 odst. 3 z�kona �. 61/1997 Sb. , o lihu, ve zn�n� z�kona �. 75/2006 Sb. a z�kona �. 37/2008 Sb.

5) � 3 vyhl�ky �. 141/1997 Sb. , o technick�ch po�adavc�ch na v�robu, skladov�n� a zpracov�n� lihu, ve zn�n� vyhl�ky �. 82/2000 Sb. a vyhl�ky �. 386/2003 Sb.

6) � 26 z�kona �. 353/2003 Sb. , ve zn�n� z�kona �. 217/2005 Sb.

7) � 3 odst. 4 vyhl�ky �. 141/1997 Sb. , ve zn�n� vyhl�ky �. 386/2003 Sb.

8) � 13 a 20 z�kona �. 353/2003 Sb. , ve zn�n� z�kona �. 237/2004 Sb., z�kona �. 217/2005 Sb. , z�kona �. 575/2006 Sb. a z�kona �. 124/2008 Sb.

9) � 7 a 8 vyhl�ky �. 141/1997 Sb.

10) Na��zen� Rady (EHS) �. 2913/92, kter�m se vyd�v� celn� kodex Spole�enstv�.

11) � 9 z�kona �. 353/2003 Sb. , ve zn�n� z�kona �. 217/2005 Sb. , z�kona �. 545/2005 Sb. , z�kona �. 575/2006 Sb. a z�kona �. 124/2008 Sb.

12) Z�kon �. 378/2007 Sb. , o l��ivech a o zm�n�ch n�kter�ch souvisej�c�ch z�kon� (z�kon o l��ivech).

13) � 577 a� 590 z�kona �. 513/1991 Sb., obchodn� z�kon�k .

14) � 9 odst. 4 z�kona �. 61/1997 Sb. , ve zn�n� z�kona �. 129/1999 Sb. a z�kona �. 354/2003 Sb.

15) � 4 odst. 6 z�kona �. 61/1997 Sb. , ve zn�n� z�kona �. 354/2003 Sb.

16) � 2 odst. 1 p�sm. k) z�kona �. 61/1997 Sb.
� 7 a� 13 vyhl�ky �. 141/1997 Sb.