Program Zákon

Vyhláška Ministerstva spravedlnosti o odměnách a náhradách notářů a správců dědictví

Ministerstvo spravedlnosti stanoví podle § 107 zákona č. 358/1992 Sb. , o notářích a jejich činnosti (notářský řád), a podle § 374a písm. a) zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád, ve znění zákona č. 30/2000 Sb. :

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

§ 1

(1) Notář vykonává notářskou činnost,1) poskytuje právní pomoc,2) vykonává správu majetku3) a provádí úkony v řízení o dědictví4) za odměnu, jejíž výše a způsob jejího určení se řídí ustanoveními této vyhlášky.

(2) V odměně je zahrnuta i náhrada za běžné administrativní a jiné práce v souvislosti s činností notáře.

§ 2

V souvislosti s notářskou činností, poskytováním právní pomoci a výkonem správy majetku má notář nárok na náhradu hotových výdajů a na náhradu za promeškaný čas. Nárok na náhradu hotových výdajů má notář rovněž v souvislosti s prováděním úkonů v řízení o dědictví.

ČÁST DRUHÁ ODMĚNA NOTÁŘE ZA NOTÁŘSKOU ČINNOST

§ 3 Výše odměny

(1) Výše odměny notáře se stanoví podle sazby odměny za úkon nebo úhrn úkonů notářské činnosti (dále jen "úkon") určené pevnou částkou nebo procentuálně z tarifní hodnoty.

(2) Výše odměny za úkony vymezené v příloze k této vyhlášce se stanoví sazbami v ní uvedenými. Za úkony v příloze neuvedené se výše odměny stanoví podle sazby za úkony v příloze uvedené, které jsou jim svou povahou a účelem nejbližší.

(3) Je-li v úkonu obsaženo několik právních úkonů nebo právních skutečností, které spolu navzájem souvisejí, (dále jen "úkon složený"), považuje se za předmět úkonu ten právní úkon nebo právní skutečnost, za který je stanovena nejvyšší odměna.

(4) V odměně je započtena právní porada spojená s rozborem věci, provede-li notář úkon, jehož se porada týká.

Tarifní hodnota

(1) Tarifní hodnotou je hodnota předmětu úkonu.

(2) Je-li předmětem úkonu věc, je tarifní hodnotou obvyklá cena5) této věci.

(3) Je-li předmětem úkonu kupní smlouva, považuje se za tarifní hodnotu kupní cena v dohodnuté výši. Je-li dohodnutá kupní cena podstatně nižší než obvyklá cena věci, jíž se kupní smlouva týká, považuje se za tarifní hodnotu obvyklá cena této věci.

(4) Je-li předmětem úkonu směnná smlouva, považuje se za tarifní hodnotu cena souboru plnění té smluvní strany, který je vyšší. Při určení ceny věci se postupuje podle odstavce 2 .

(5) Je-li předmětem úkonu zástavní smlouva, považuje se za tarifní hodnotu výše pohledávky, která má být zástavním právem zajištěna.

(6) Je-li předmětem úkonu opětující se plnění, považuje se za tarifní hodnotu součet hodnot těchto plnění. Jde-li o plnění na dobu neurčitou, na dobu života nebo na dobu delší než pět let, považuje se za tarifní hodnotu pětinásobek hodnoty ročního plnění. Obdobně se postupuje, jsou-li předmětem úkonu práva, která lze vykonávat opětovně.

§ 5

(1) Je-li předmětem úkonu osvědčení průběhu valné hromady nebo schůze právnické osoby a nejedná-li se o rozhodnutí o schválení účetní závěrky, považuje se za tarifní hodnotu hodnota předmětu přijatého rozhodnutí, je-li vyjádřena v penězích. Je-li v průběhu téže valné hromady nebo téže schůze právnické osoby přijato více rozhodnutí, považuje se za předmět přijatého rozhodnutí podle věty první předmět toho z rozhodnutí, který má hodnotu nejvyšší.

(2) Je-li předmětem úkonu rozhodnutí orgánu právnické osoby nebo rozhodnutí společníka nebo akcionáře při výkonu působnosti valné hromady, platí obdobně odstavec 1 .

(3) Je-li předmětem úkonu založení nebo zrušení nebo změna právní formy obchodní společnosti nebo družstva nebo osvědčení těchto právních skutečností, považuje se za tarifní hodnotu u obchodní společnosti základní kapitál a u družstva zapisovaný základní kapitál.

(4) Je-li předmětem úkonu dohoda akcionářů na rozsahu své účasti na zvýšení základního kapitálu akciové společnosti v částce určené valnou hromadou,6) považuje se za tarifní hodnotu jmenovitá hodnota všech takto upsaných akcií.

(5) Je-li předmětem úkonu fúze obchodních společností, považuje se za tarifní hodnotu základní kapitál nástupnické společnosti. Je-li předmětem úkonu rozdělení obchodní společnosti, považuje se za tarifní hodnotu souhrn základních kapitálů nástupnických společností.

§ 6

(1) Je-li předmětem úkonu osvědčení průběhu slosování, považuje se za tarifní hodnotu

a) úhrnná cena předpokládaných výher u loterií,

b) úhrnná cena výher u tombol,

c) herním plánem stanovený podíl herní jistiny pro úhrnnou cenu výher u číselných loterií,

d) úhrnná výše vkladů u sázkových her,

e) úhrnná hodnota oznámené úplaty za vylosované akcie.7)

(2) Je-li předmětem úkonu osvědčení vyhodnocení soutěží, anket či jiných akcí o ceny, považuje se za tarifní hodnotu úhrnná hodnota cen, k jejichž zaplacení nebo vydání se pořadatel zavázal.

(3) Je-li předmětem úkonu protestace směnky nebo šeku, považuje se za tarifní hodnotu peněžitá částka8) uvedená na protestovaném cenném papíru.

(4) Je-li předmětem úkonu osvědčení průběhu dražby, považuje se za tarifní hodnotu částka, za kterou byl předmět dražby vydražen.

(5) Je-li předmětem úkonu osvědčení průběhu zjišťování obsahu nabídek ve veřejné soutěži, je tarifní hodnotou hodnota nejvyšší nabídky.

§ 7 Částečná odměna

(1) Notáři náleží poměrná část odměny za provedenou část úkonu, jestliže úkon zůstal nedokončen bez jeho zavinění nebo jestliže provedená část nedokončeného úkonu účastníkovi přinesla prospěch.

(2) Odměna náleží též jinému notáři za sepsání pokračování v notářském zápisu.9)

§ 8 Vady úkonu

(1) Notáři nenáleží odměna za úkon, který jeho zaviněním trpí neodstranitelnými vadami, jež mají za důsledek neplatnost právního úkonu.

(2) Notáři nenáleží odměna za úkon, kterým odstranil jím zaviněné vady úkonu.

§ 9 Zvýšení odměny

(1) Notář může odměnu přiměřeně zvýšit nejvýše o 100%

a) jestliže v úkonu jde o věc složitou nebo obtížnou nebo časově náročnou anebo je-li k jejímu vyřízení nutné použít cizího práva nebo cizího jazyka,

b) u úkonu složeného, nejde-li o osvědčení průběhu valných hromad a schůzí právnických osob,

c) jde-li o úkon, který notář provádí na žádost žadatele nebo z nezbytných důvodů v době od 18.00 hodin do 6.00 hodin nebo ve dnech pracovního klidu,10)

d) jde-li o úkon, který notář provádí na žádost žadatele nebo z nezbytných důvodů mimo svoji kancelář, kromě úkonů, u nichž z povahy věci vyplývá, že se obvykle provádějí mimo kancelář.

(2) Jednotlivé důvody zvýšení odměny podle odstavce 1 se navzájem nevylučují.

(3) Na zvýšení odměny podle odstavců 1 a 2 musí notář žadatele o úkon včas upozornit. Neučiní-li tak, nemůže po provedení úkonu zvýšenou odměnu požadovat.

ČÁST TŘETÍ ODMĚNA NOTÁŘE ZA POSKYTOVÁNÍ PRÁVNÍ POMOCI A ZA VÝKON SPRÁVY MAJETKU

§ 10

Výše a způsob určení odměny notáře za poskytování právní pomoci a za výkon správy majetku se řídí zvláštním právním předpisem.11) Za poskytování právních služeb podle tohoto zvláštního právního předpisu se pro účely této vyhlášky považuje poskytování právní pomoci a výkon správy majetku.

ČÁST ČTVRTÁ ODMĚNA NOTÁŘE ZA ÚKONY V ŘÍZENÍ O DĚDICTVÍ

HLAVA I ODMĚNA NOTÁŘE JAKO SOUDNÍHO KOMISAŘE

§ 11

Odměna notáře, který byl soudem pověřen, aby jako soudní komisař provedl úkony v řízení o dědictví,12) (dále jen "odměna notáře jako soudního komisaře") za úkony provedené v řízení o dědictví, které bylo zastaveno, činí 400 Kč.

§ 12

(1) Základem odměny notáře jako soudního komisaře za úkony provedené v řízení o dědictví, které není uvedeno v § 11 , je obvyklá cena zůstavitelova majetku,13) který se stal předmětem řízení o dědictví.

(2) Provádí-li se řízení o dědictví o zůstavitelově majetku, který se objevil po právní moci usnesení, jímž bylo původní řízení skončeno, je základem odměny notáře jako soudního komisaře za úkony provedené v tomto řízení obvyklá cena tohoto majetku.

§ 13

Odměna uvedená v § 12 odst. 1 činí
z prvních 100 000 Kč základu .......................................... 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč základu ............. 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu .......... 0,9 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu .......... 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu ........ 0,1 %, nejméně však 600 Kč.
Částka nad 20 000 000 Kč se do základu nezapočítává.

§ 14

(1) Odměnu stanovenou podle § 11 nebo vypočtenou podle § 13 může soud přiměřeně zvýšit, nejvýše však o 100 %, pokud úkony notáře v řízení o dědictví byly mimořádně obtížné nebo časově náročné, zejména provedením více nezbytných jednání ve věci, provedením úkonů na místě samém, provedením likvidace dědictví nebo použitím cizího práva nebo jazyka.

(2) Bylo-li v řízení o dědictví činno více notářů nebo pokud notář provedl jen některé úkony v řízení o dědictví, náleží mu podíl odměny stanovené podle § 11 nebo vypočtené podle § 13 , popřípadě zvýšené podle odstavce 1 , odpovídající rozsahu jeho činnosti. Došlo-li k odnětí věci notáři,14) nepřísluší tomuto notáři žádná odměna.

HLAVA II ODMĚNA NOTÁŘE ZA ZJIŠTĚNÍ STAVU A OBSAHU ZÁVĚTI

§ 15

(1) Odměna notáře za zjištění, zda je nebo není v Centrální evidenci závětí evidována závěť, listina o vydědění, listina o odvolání závěti nebo listina o odvolání listiny o vydědění (dále jen "závěť") nebo listina o ustanovení správce dědictví, listina o odvolání listiny o ustanovení správce dědictví nebo listina o odvolání souhlasu s ustanovením do funkce správce dědictví (dále jen "listina o správě dědictví"), a za zjištění stavu a obsahu závěti nebo listiny o správě dědictví je obsažena v odměně notáře jako soudního komisaře.

(2) Provádí-li zjištění stavu a obsahu závěti nebo listiny o správě dědictví jiný notář15) než soudní komisař, náleží mu za to odměna ve výši 250 Kč.

ČÁST PÁTÁ NÁHRADA HOTOVÝCH VÝDAJŮ A NÁHRADA ZA PROMEŠKANÝ ČAS

HLAVA I NÁHRADA HOTOVÝCH VÝDAJŮ

Náhrada hotových výdajů v souvislosti s notářskou činností

§ 16

Notář má nárok na náhradu hotových výdajů účelně vynaložených v souvislosti s prováděním úkonů. Hotovými výdaji jsou zejména soudní a jiné poplatky, cestovní výdaje, poštovné, telekomunikační poplatky, znalecké posudky a odborná vyjádření, překlady, opisy, fotokopie a náhrady nákladů na vložení či získání dat z centrálních informačních systémů.

§ 17

(1) Notář se může se žadatelem dohodnout na paušální částce jako úhradě veškerých nebo některých hotových výdajů, jejichž vynaložení se předpokládá v souvislosti s prováděním úkonu. Žadatel pak nemůže požadovat při vyúčtování specifikaci těchto hotových výdajů a notář nemůže požadovat náhradu těch hotových výdajů, o něž byla dohodnutá paušální částka překročena, pokud se nedohodnou jinak.

(2) Není-li o výši náhrady cestovních výdajů dohodnuto jinak, řídí se výše této náhrady zvláštním právním předpisem.16)

§ 18 Náhrada hotových výdajů v souvislosti s poskytováním právní pomoci a správou majetku

Náhrada hotových výdajů v souvislosti s poskytováním právní pomoci a správou majetku se řídí zvláštním právním předpisem.11)

§ 19 Náhrada hotových výdajů v souvislosti s úkony notáře v řízení o dědictví

(1) Na hotové výdaje vynaložené v souvislosti s úkony notáře v řízení o dědictví se obdobně použije § 16 .

(2) Výše náhrady cestovních výdajů se řídí zvláštním právním předpisem.16)

HLAVA II NÁHRADA ZA PROMEŠKANÝ ČAS

§ 20 Náhrada za promeškaný čas v souvislosti s notářskou činností

Náhrada za promeškaný čas náleží notáři při úkonech, prováděných na jiném místě než v kanceláři notáře nebo v místě konání jeho úředních dnů, za čas strávený cestou do tohoto místa a zpět a za čas strávený čekáním na provedení úkonu z důvodů na straně žadatele. Náhrada činí 50 Kč za každou započatou čtvrthodinu.

§ 21 Náhrada za promeškaný čas v souvislosti s poskytováním právní pomoci a výkonem správy majetku

Náhrada za promeškaný čas v souvislosti s poskytováním právní pomoci a výkonem správy majetku se řídí zvláštním právním předpisem.11)

ČÁST ŠESTÁ ODMĚNA A NÁHRADA HOTOVÝCH VÝDAJŮ SPRÁVCE DĚDICTVÍ

HLAVA I ODMĚNA SPRÁVCE DĚDICTVÍ

§ 22

Základem odměny správce dědictví je obvyklá cena zůstavitelova majetku13) , k jehož správě byl správce dědictví ustanoven. Ustanovení § 12 odst. 2 platí obdobně.

§ 23

Pokud správce dědictví vykonává správu zůstavitelova majetku nebo jeho části po dobu čtyř měsíců, náleží mu odměna ve výši vypočtené podle § 13 . Vykonává-li správu po dobu kratší nebo delší, odměna se poměrně sníží nebo zvýší.

§ 23a

Odměnu vypočtenou podle § 23 může soud přiměřeně zvýšit, nejvýše však o 100 %, jestliže úkony správce dědictví při správě dědictví byly mimořádně obtížné nebo časově náročné.

HLAVA II HOTOVÉ VÝDAJE SPRÁVCE DĚDICTVÍ

§ 24

(1) Správce dědictví má nárok na náhradu hotových výdajů účelně vynaložených při správě dědictví.

(2) Výše náhrady cestovních výdajů se řídí zvláštním právním předpisem16) .

ČÁST SEDMÁ ODMĚNA A NÁHRADA HOTOVÝCH VÝDAJŮ NOTÁŘSKÉ KOMORY ČESKÉ REPUBLIKY V SOUVISLOSTI S REJSTŘÍKEM ZÁSTAV

§ 24a

(1) Notářské komoře České republiky (dále jen "Komora") náleží odměna za provedení záznamu zástavního práva v Rejstříku zástav na základě jednoho rozhodnutí soudu nebo správního úřadu ve výši 600 Kč. Odměnu platí orgán, který podle § 35b odst. 3 notářského řádu zaslal Komoře rozhodnutí o zřízení zástavního práva k provedení záznamu v Rejstříku zástav.

(2) Komoře náleží náhrada hotových výdajů v souvislosti se zápisem, změnou a výmazem zástavního práva v Rejstříku zástav a v souvislosti s vydáním opisu nebo výpisu z Rejstříku zástav nebo potvrzení o tom, že v Rejstříku zástav určitá věc, hromadná věc nebo soubor věcí není evidován jako zástava.

(3) Náhradu hotových výdajů podle odstavce 2 platí Komoře notář, který provedl zápis, změnu údajů nebo výmaz v Rejstříku zástav nebo vydal opis nebo výpis z Rejstříku zástav nebo potvrzení o tom, že v Rejstříku zástav určitá věc, hromadná věc nebo soubor věcí není evidován jako zástava.

(4) Komoře nenáleží náhrada hotových výdajů v souvislosti se záznamem, změnou nebo výmazem zástavního práva podle odstavce 1 v Rejstříku zástav.

ČÁST OSMÁ USTANOVENÍ SPOLEČNÁ, PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ

§ 25

Základ odměny podle této vyhlášky se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru a odměna na celé desetikoruny nahoru.

§ 26

Za úkony notáře provedené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky náleží notáři odměna a náhrady podle dosavadního právního předpisu.

§ 26a

Na náhradu hotových výdajů, které Komoře vzniknou za roky 2002 a 2003 v souvislosti se záznamem zástavního práva v Rejstříku zástav na základě rozhodnutí soudu nebo správního úřadu, které bylo Komoře soudem nebo správním úřadem zasláno, nebo v souvislosti se změnou údajů v Rejstříku zástav, uhradí Ministerstvo financí Komoře částku 1 500 000 Kč.

§ 27

Zrušuje se vyhláška Ministerstva spravedlnosti České republiky č. 612/1992 Sb., o odměnách notářů a správců dědictví.

§ 28

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2001.

Ministr:
JUDr. Bureš v. r.

PŘÍLOHA SAZEBNÍK ODMĚNY NOTÁŘE ZA ÚKONY NOTÁŘSKÉ ČINNOSTI

Oddíl I Odměna notáře podle tarifní hodnoty

Položka A

Za sepsání notářského zápisu o právním úkonu, s výjimkou položky D, včetně vydání jednoho stejnopisu notářského zápisu
z prvních 100 000 Kč tarifní hodnoty ......................... ............................ 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč tarifní hodnoty ....................................... 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč tarifní hodnoty .................................... 0,6 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč tarifní hodnoty............................ 0,3 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč tarifní hodnoty............…............ 0,2 %,
z přebývající částky až do 30 000 000 Kč tarifní hodnoty .......................... 0,1 %,
z přebývající částky až do 100 000 000 Kč tarifní hodnoty ......................... 0,05 %, nejméně 800 Kč.
Částka nad 100 000 000 Kč se do základu tarifní hodnoty nezapočítává.
Nelze-li tarifní hodnotu určit nebo ji lze určit jen s nepoměrnými obtížemi..............2 500 Kč.
Za sepsání notářského zápisu o darovací smlouvě tři čtvrtiny z částky vypočtené podle věty první, popřípadě z částky stanovené ve větě druhé a za sepsání notářského zápisu o zástavní smlouvě nebo notářského zápisu se svolením k vykonatelnosti dvě třetiny z částky vypočtené podle věty první, popřípadě z částky stanovené ve větě druhé, vždy nejméně 800 Kč.

2. Za sepsání notářského zápisu o zástavní smlouvě, vzniká-li zástavní právo zápisem do Rejstříku zástav, včetně vydání jednoho stejnopisu notářského zápisu,
z prvních 100 000 Kč tarifní hodnoty ...................................................................................... 1,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč tarifní hodnoty ................................................................ 0,5 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč tarifní hodnoty ............................................................ 0,3 %,
z přebývající částky až do 10 000 000 Kč tarifní hodnoty........................................................... 0,1 %,
z přebývající částky až do 40 000 000 Kč tarifní hodnoty........................................................... 0,05 %,
nejméně 800 Kč.
Částka nad 40 000 000 Kč se do základní tarifní hodnoty nezapočítává.

Položka B

1. Za sepsání notářského zápisu o osvědčení právně významné skutečnosti, včetně vydání jednoho stejnopisu notářského zápisu

a) jde-li o osvědčení o průběhu valných hromad a schůzí právnických osob nebo o osvědčení slosování nebo o osvědčení jiných skutkových dějů a stavu věcí, použije se položka A, nejméně 2 000 Kč. Nelze-li tarifní hodnotu určit nebo ji lze určit jen s nepoměrnými obtížemi.........................................................................................................................3 000 Kč;
jde-li o osvědčení jiných skutkových dějů a stavu věcí................................................5 000 Kč.

b) jde-li o osvědčení o prohlášení, použije se položka A a z takto vypočtené odměny tři čtvrtiny............................................................................................................... nejméně 800 Kč.

2. Za sepsání notářského zápisu o rozhodnutí orgánu právnické osoby
z prvních 100 000 Kč tarifní hodnoty ............................................... 2,5 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč tarifní hodnoty ........................... 1,5 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč tarifní hodnoty ............... ....... 0,8 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč tarifní hodnoty ........................ 0,4 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč tarifní hodnoty..... ........... ...... 0,2 %,
z přebývající částky až do 30 000 000 Kč tarifní hodnoty......... ........... 0,1 %,
z přebývající částky až do 100 000 000 Kč tarifní hodnoty..................... 0,05 %, nejméně 2 500 Kč.
Částka nad 100 000 000 Kč se do základu tarifní hodnoty nezapočítává.
Nelze-li tarifní hodnotu určit nebo ji lze určit jen s nepoměrnými obtížemi......3 000 Kč.

3. Za úhrn úkonů, potřebných k protestaci směnky nebo šeku, včetně sepsání a vydání protestní listiny
z prvních 100 000 Kč tarifní hodnoty ............................................................. 1,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč tarifní hodnoty ............ ................... 0,5 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč tarifní hodnoty ................................ 0,3 %,
z přebývající částky až do 7 000 000 Kč tarifní hodnoty ............................ 0,1 %, nejméně 2 000 Kč.
Částka nad 7 000 000 Kč se do základu tarifní hodnoty nezapočítává.

Položka C
Za přijetí do úschovy, jde-li o peníze nebo cenný papír, přijímané za účelem jejich vydání další osobě
z prvních 100 000 Kč tarifní hodnoty .............................................................. 1,2 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč tarifní hodnoty .......................................... 0,6 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč tarifní hodnoty ................................... 0,4 %,
z přebývající částky až do 10 000 000 Kč tarifní hodnoty ................................... 0,2 %,
z přebývající částky až do 30 000 000 Kč tarifní hodnoty ............................ 0,1 %, nejméně 1 000 Kč.
Částka nad 30 000 000 Kč se do základu tarifní hodnoty nezapočítává.
Nelze-li určit tarifní hodnotu za přijetí cenného papíru do úschovy, nebo ji lze určit jen
s nepoměrnými obtížemi.........................................................................................1 500 Kč.
Přijímá-li notář do úschovy peníze v souvislosti se smlouvou, kterou sepsal, jednu desetinu z odměny vypočtené podle vět první a druhé.

Oddíl II Odměna notáře stanovená pévnou sazbou

Položka D

1. Za sepsání závěti nebo listiny o vydědění nebo listiny o odvolání těchto úkonů (dále jen "závěti") formou notářského zápisu............................................................................900 Kč.

2. Za sepsání závěti, obsahující současně ustanovení o vydědění, formou notářského
zápisu........................................................................................................... 1 500 Kč.

3. Za sepsání plné moci formou notářského zápisu.................................................... 1 000 Kč.

Položka E

1. Za sepsání pokračování v notářském zápisu notářem, který notářský zápis sepsal.....300 Kč.

2. Za sepsání pokračování v notářském zápisu jiným notářem.....................................1 000 Kč.

Položka F
Za osvědčení o předložení listiny.....................................................................................600 Kč.

Položka G
Za sepsání notářského zápisu o osvědčení, že je někdo naživu.......................................600 Kč.

Položka H

1. Za ověření shody opisu nebo kopie s listinou, za každou i jen započatou stranu listiny, jejíž opis nebo kopie se ověřuje.............................................................................................30 Kč.

2. Za ověření pravosti podpisu jedné osoby na téže listině................................................30 Kč.

Položka I
Za přijetí závěti nebo jiné listiny do úschovy, s výjimkou cenného papíru....................800 Kč.

Položka J

1. Za vydání výpisu z notářského zápisu, za každou započatou stranu vydaného textu tohoto výpisu..............................................................................................................................200 Kč;
obsahuje-li tento výpis z notářského zápisu opisy příloh notářského zápisu, za každou stranu přílohy..........................................................................................................................30 Kč.

2. Za vydání dalšího stejnopisu notářského zápisu, za každou započatou stranu vydaného textu notářského zápisu..................................................................................................100 Kč.

3. Obsahuje-li stejnopis notářského zápisu podle bodu 2 opisy příloh notářského zápisu, za každou stranu přílohy.................................................................................................30 Kč.

Položka K
Za vydání prostého opisu notářského zápisu, za každou započatou stranu textu notářského zápisu................................................................................................................................30 Kč.

Položka L
Za vydání opisu protestní listiny, nebo výpisu z protestní listiny nebo za vydání opisu, nebo výpisu z knihy protestů, za každou započatou stranu textu.............................................100 Kč.

Položka M
Za zápis do Rejstříku zástav .............................................................................................................. 200 Kč.

Položka N
Za úhrn úkonů potřebných k výmazu z Rejstříku zástav,
a) provádí-li výmaz notář, který zástavní smlouvu sepsal ........................................................... 500 Kč,
b) provádí-li výmaz jiný notář ..................................................................................................... 800 Kč.

Položka O
Za úhrn úkonů potřebných k provedení změny údajů v Rejstříku zástav ............................................ 200 Kč.

Položka P
Za vydání opisu nebo výpisu z Rejstříku zástav nebo potvrzení ........................................................ 150 Kč

Položka Q
Za sepsání listiny o ustanovení správce dědictví, listiny o odvolání listiny o ustanovení
správce dědictví a listiny o odvolání souhlasu s ustanovením do funkce
správce dědictví .......……………………………………............................................................ 900 Kč.

Položka R
Za zápis do Centrální evidence závětí nebo za provedení
změny v zápisu …………………………………………….......................................................... 100 Kč.

Položka S
Za vyhotovení opisu zápisu nebo potvrzení z Centrální evidence závětí ............................................. 150 Kč.

Položka T
Za sepsání veřejné listiny o identifikaci ............................................................................................. 1 000 Kč.

Položka U
Za sepsání osvědčení při přemístění zapsaného sídla evropské společnosti .................................... 10 000 Kč.

Položka V
Za sepsání osvědčení při založení evropské společnosti fúzí .......................................................... 40 000 Kč.

Položka W
Za vydání ověřeného výstupu z informačního systému veřejné správy ……………………………. 100 Kč.

Poznámky pod čarou

1) § 2 zákona č. 358/1992 Sb. , o notářích a jejich činnosti (notářský řád).

2) § 3 odst. 1 zákona č. 358/1992 Sb. , ve znění zákona č. 30/2000 Sb.

3) § 3 odst. 2 zákona č. 358/1992 Sb.

4) § 4 zákona č. 358/1992 Sb. § 38 a § 175d odst. 2 občanského soudního řádu .

5) Zákon č. 151/1997 Sb. , o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění zákona č. 121/2000 Sb.

6) § 205 obchodního zákoníku .

7) § 213b obchodního zákoníku .

8) Článek I § 1 bod 2 a § 75 bod 2 a článek II § 1 bod 2 zákona č. 191/1950 Sb. , zákon směnečný a šekový.

9) § 62 odst. 2 zákona č. 358/1992 Sb.

10) § 91 zákoníku práce .

11) Vyhláška č. 177/1996 Sb. , o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb (advokátní tarif), ve znění vyhlášky č. 235/1997 Sb. a vyhlášky č. 484/2000 Sb.

12) § 38 občanského soudního řádu .

13) § 175o občanského soudního řádu .

14) § 175zb odst. 1 občanského soudního řádu .

15) § 175d odst. 2 část věty za středníkem občanského soudního řádu.

16) Zákon č. 119/1992 Sb. , o cestovních náhradách, ve znění zákona č. 44/1994 Sb., zákona č. 125/1998 Sb. , zákona č. 36/2000 Sb. , zákona č. 132/2000 Sb. a zákona č. 220/2000 Sb.