Vyhl�ka, kterou se m�n� vyhl�ka �. 157/2003 Sb., kterou se stanov� po�adavky pro �erstv� ovoce a �erstvou zeleninu, zpracovan� ovoce a zpracovanou zeleninu, such� sko��pkov� plody, houby, brambory a v�robky z nich, jako� i dal�� zp�soby jejich ozna�ov�n�
Ministerstvo zem�d�lstv� stanov� podle � 18 odst. 1 p�sm. a) a g) z�kona �. 110/1997 Sb. , o potravin�ch a tab�kov�ch v�robc�ch a o zm�n� a dopln�n� n�kter�ch souvisej�c�ch z�kon�, ve zn�n� z�kona �. 316/2004 Sb. , (d�le jen "z�kon"):
Vyhl�ka �. 157/2003 Sb., kterou se stanov� po�adavky pro �erstv� ovoce a �erstvou zeleninu, zpracovan� ovoce a zpracovanou zeleninu, such� sko��pkov� plody, houby, brambory a v�robky z nich, jako� i dal�� zp�soby jejich ozna�ov�n�, se m�n� takto:
1. Za � 5 se do odd�lu 2 pod nadpis "Zpracovan� ovoce" vkl�d� nov� � 5a, kter� v�etn� pozn�mek pod �arou �. 3a a 3b zn�:
Tento odd�l 3a) zapracov�v� p��slu�n� p�edpis Evropsk�ch spole�enstv� 3b) a upravuje dal�� po�adavky t�kaj�c� se zpracovan�ho ovoce.
3a) Je vyd�na na z�klad� a v mez�ch z�kona, jeho� obsah umo��uje zapracovat p��slu�n� p�edpisy Evropsk�ch spole�enstv� vyhl�kou.
3b) Sm�rnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocn�ch d�emech, rosolech a marmel�d�ch a ka�tanov�m kr�mu ur�en�ch k lidsk� spot�eb�. ".
"(1) Krom� �daj� uveden�ch v z�kon� a v prov�d�c�m pr�vn�m p�edpisu 1) se zpracovan� zelenina d�le ozna��
a) botanick�m n�zvem pou�it�ho druhu zeleniny podle � 3 p�sm. c) , pokud nen� zahrnut v n�zvu v�robku,
d) �dajem, zda se jedn� o zeleninov� v�robek p�liv�,
e) u sterilovan�ho hr�ku, cibulky, okurek, zda se jedn� o hr�ek, cibulku, okurky velikostn� t��d�n� s uveden�m velikostn� t��dy zpracovan� zeleniny, pop��pad� zda se jedn� o zeleninu velikostn� net��d�nou,
f) u upraven� chlazen� �erstv� zeleniny a zeleniny ml��n� kva�en�
3. V pozn�mce pod �arou �. 7 se slova "�SN 46 3088 Mandle slan� ve sko��pce." nahrazuj� slovy "�SN 46 3088 Mandle sladk� ve sko��pce. " a slova "�SN 46 3089 J�dra slan�ch mandl�." se nahrazuj� slovy "�SN 46 3089 J�dra sladk�ch mandl�. ".
4. V � 30 se odstavec 7 zru�uje.
5. V p��loze �. 16 tabulky 1 a� 3 zn�j�:
"Tabulka 1
Odr�dov� jednotnost a obsah ciz�ch p��m�s�
Ukazatel |
Brambory konzumn� ran� |
Brambory konzumn� pozdn� |
p��tomnost ciz�ch odr�d nejv��e (% hmotnosti) |
2 |
2 |
p��m�si nejv��e (% hmotnosti) |
1 |
2 (max. v�ak 1 % zeminy nalepen� na hl�z�ch) |
Tabulka 2
Hl�zy jakostn� neodpov�daj�c�
Ukazatel |
Brambory konzumn� ran� |
Brambory konzumn� pozdn� |
|
celkem nejv��e (% hmotnosti) |
4 |
6 |
|
z toho nejv��e (% hmotnosti) |
s mokrou hnilobou |
do 1 % v r�mci 4% tolerance |
do 1 % v r�mci 6% tolerance |
|
se suchou hnilobou |
do 1 % v r�mci 4% tolerance |
do 1 % v r�mci 6% tolerance |
|
hl�zy zelen� |
v�ce ne� 1/8 povrchu a/nebo po oloup�n� u 1 % hl�z v r�mci povolen�ho v�skytu do 4 % |
v�ce ne� 1/8 povrchu a/nebo v�ce ne� 1 vrstva loup�n� |
Tabulka 3
P��pustn� odchylky na velikost nebo hmotnost hl�z
Brambory konzumn� |
T��d�n� podle velikosti hl�z (mm) |
T��d�n� podle hmotnosti hl�z (g) |
% hmotnosti hl�z nejv��e |
ran� |
nejm�n� 28 |
- |
3 |
jin� ne� dohodnut� velikosti, ale ��dn� hl�za pod 22 mm |
nestanov� se, ale ��dn� hl�za pod 10 g |
- |
|
ran� "drobn�" |
17 - 28 |
- |
3 |
pozdn� |
nejm�n� 35 |
- |
3". |
Potraviny vyroben� a uveden� do ob�hu p�ede dnem nabyt� ��innosti t�to vyhl�ky se posuzuj� podle dosavadn�ch pr�vn�ch p�edpis�.
Tato vyhl�ka nab�v� ��innosti dnem jej�ho vyhl�en�.
Ministr: ing. Palas v. r.