Program ZĂĄkon

Vyhláška, kterou se provádí zákon č. 149/2003 Sb., o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 39 zákona č. 149/2003 Sb. , o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin), (dále jen "zákon"):

§ 1 Požadavky na kvalitu reprodukčního materiálu (K § 4 zákona )

(1) Kvalita reprodukčního materiálu se stanovuje podle druhové čistoty, genetických, morfologických, fyziologických charakteristik a zdravotního stavu.

(2) Kvalita semenného materiálu se zjišuje podle příslušné ČSN.1) Každý oddíl semen nebo plodů uváděný do oběhu se posuzuje podle těchto znaků:

a) čistota,

b) hmotnost 1 000 kusů semen,

c) energie klíčení (neplatí pro semena nebo plody s klíčním klidem),

d) klíčivost nebo životnost,

e) počet klíčivých (životných) semen v 1 kg.

(3) U malých oddílů semen, pokud jejich hmotnost nepřesahuje hmotnost uvedenou v příloze č. 1, neplatí požadavky uvedené v odstavci 2 písm. c) , d) a e) .

(4) Oddíly plodů a semen mohou být uváděny do oběhu, pouze vykazují-li druhovou čistotu 99 %.

(5) Kvalita sadebního materiálu se zjišuje podle příslušné ČSN2) a posuzuje podle těchto znaků:

a) tlouška kořenového krčku,

b) výška nadzemní části,

c) maximální věk,

d) nepřípustné tvarové deformace,

e) poměr objemu kořenů k objemu nadzemní části.

(6) Sadební materiál

a) topolů lze uvádět do oběhu, pokud splňuje požadavky uvedené v příloze č. 4 a nevykazuje vady uvedené v příloze č. 5,

b) ostatních druhů lze uvádět do oběhu, pokud splňuje požadavky uvedené v přílohách č. 2 a 3 a nevykazuje vady uvedené v příloze č. 5,

c) určený pro další pěstování ve školce lze uvádět do oběhu, pokud nevykazuje vady uvedené v příloze č. 5.

(7) Části rostlin3) lze uvádět do oběhu, pokud splňují požadavky uvedené v příloze č. 6.

(8) Reprodukční materiál nepůvodních druhů topolů, jejich vzájemných hybridů a hybridů nepůvodních topolů s domácími druhy lze uvádět do oběhu pouze v kategorii testovaný. Seznam druhů a hybridů, které lze uvádět do oběhu, je zveřejňován ve Věstníku Ministerstva zemědělství. Reprodukční materiál domácích druhů topolů, s výjimkou topolu osika, lze uvádět do oběhu jako kvalifikovaný nebo testovaný.

(9) Věk a způsob pěstování sadebního materiálu lesních dřevin se označuje vzorcem, jehož struktura je uvedena v příloze č. 7.

(10) Reprodukční materiál, u kterého bylo zjištěno napadení škodlivými organismy podléhajícími mimořádným rostlinolékařským opatřením, musí být z dalšího použití prokazatelně vyloučen. Ustanovení zvláštního právního předpisu tím nejsou dotčena.4)

§ 2 Podrobnosti slučování oddílů reprodukčních materiálů a určení výškových pásem (K § 5 odst. 4 zákona )

(1) Výšková pásma jsou určena lesními vegetačními stupni, zjištěnými z mapy lesních vegetačních stupňů v oblastních plánech rozvoje lesa.5) U zdrojů reprodukčního materiálu rostoucích mimo pozemky určené k plnění funkcí lesa jsou výšková pásma určena podle přílohy č. 8.

(2) Pokud jsou splněny podmínky uvedené v § 5 odst. 4 zákona , je přípustné sloučit oddíly uvnitř kategorie identifikovaného reprodukčního materiálu nebo uvnitř kategorie selektovaného reprodukčního materiálu ze dvou nebo více uznaných Jednotek. V označení nově vzniklého oddílu reprodukčního materiálu se v evidenčním čísle uznané jednotky nahradí pořadové číslo zdroje kódem oblasti provenience a číselným kódem výškového pásma.

(3) Pokud jsou splněny podmínky uvedené v § 5 odst. 4 zákona , je přípustné sloučit oddíly identifikovaného reprodukčního materiálu ze zdrojů semen a porostů. Nově vzniklý oddíl se označí jako reprodukční materiál ze zdroje semen a v evidenčním čísle uznané jednotky se nahradí pořadové číslo zdroje kódem oblasti provenience a číselným kódem výškového pásma.

(4) Pokud jsou splněny podmínky podle odstavců 2 a 3 a předmětem slučování bude oddíl reprodukčního materiálu ze zdroje známého původu a oddíl reprodukčního materiálu ze zdroje neznámého původu, označí se nově vzniklý oddíl vždy jako neznámého původu.

(5) Pokud dojde ke sloučení dvou nebo více oddílů reprodukčního materiálu, musí zůstat původní označení jednotlivých součástí nově vzniklého oddílu prokazatelně zjistitelné a na vzniklý oddíl bude vystaveno nové potvrzení o původu.

(6) U kategorie kvalifikovaného reprodukčního materiálu ze semenných sadů se připouští slučování oddílů semenného materiálu z téhož sadu z různých roků zrání, pokud se na vzniku úrody nepodílelo více než 50 % klonů v sadu zastoupených nebo úroda nedosáhla pro modřín opadavý a borovici lesní minimálně 100 kg šišek a pro smrk ztepilý minimálně 200 kg šišek vyschlých na vzduchu. Při slučování oddílů semenného materiálu je zapotřebí uvést roky zrání a podíl materiálu připadajícího na jednotlivé roky.

§ 3 Podrobnosti o oznámení a podrobnosti o potvrzení o původu a o žádosti o jeho vydání (K § 6 odst. 7 zákona )

(1) Vzor oznámení o konání sběru semenného materiálu, odběru částí rostlin nebo vyzvedávání sadebního materiálu je uveden v příloze č. 9.

(2) Vzor žádosti o vydání potvrzení o původu reprodukčního materiálu (dále jen "potvrzení o původu") je uveden v příloze č. 10. Vzory potvrzení o původu jsou uvedeny v přílohách č. 12 až 14.

(3) Vzor žádosti o vydání potvrzení o původu pro oddíly vzniklé zmenšením oddílu je uveden v příloze č. 11a. Vzor žádosti o vydání potvrzení o původu pro oddíl vzniklý sloučením oddílů (§ 2 ) je uveden v příloze č. 11b.

§ 4 Náležitosti úřední pojistky (K § 7 odst. 5 zákona )

(1) Úřední pojistka je jednorázově použitelná nesnímatelná značka z umělé hmoty, světle zelené barvy se štítkem spojeným se zatahovacím páskem. Štítek o tloušce 2 mm má tvar obdélníku o rozměrech 60 x 35 mm se zkosenými rohy v horní části. V horní části štítku, z níž vybíhá zatahovací pásek, je umístěna bezpečnostní kleština. Štítek je na jedné straně označen názvem kraje, který úřední pojistku vydal, logem Ministerstva zemědělství (dále jen "ministerstvo"), (úseku lesního hospodářství) a devítimístným evidenčním číslem, na druhé straně malým státním znakem a názvem kraje. Zatahovací pásek o celkové délce 45 cm má zploštělý profil 6 x 2 mm, při vyústění ze štítku v délce 4,5 cm hladký, poté v délce 36 cm se vzorem, který brání zpětnému vytažení zatahovacího pásku z bezpečnostní kleštiny a závěrečná část v délce 4,5 cm je hladká se zaoblenými rohy.

(2) O použitých úředních pojistkách vede orgán veřejné správy evidenci. Vzor úřední pojistky a vzor evidence o použitých úředních pojistkách je uveden v příloze č. 15.

§ 5 Podrobnosti o obsahu a formě průvodního listu, o způsobu jeho připojení a o klasifikačním označení částí rostlin a sadebního materiálu (K § 8 odst. 9 zákona )

(1) Ke každému oddílu reprodukčního materiálu vystavuje dodavatel průvodní list.

(2) Pro semenný materiál se vyhotovuje průvodní list podle vzoru uvedeného v příloze č. 16. K celému oddílu semenného materiálu se připojuje část A průvodního listu. Část B se vkládá jednou dovnitř a jednou se připojuje vně formou průvodního štítku ke každému balení.

(3) Pro části rostlin se vyhotovuje průvodní list podle vzoru uvedeného v příloze č. 17. K celé zásilce části rostlin se připojuje část A průvodního listu. Část B se připojuje ke každému balení zásilky formou průvodního štítku.

(4) Pro sadební materiál se vyhotovuje průvodní list podle vzoru uvedeného v příloze č. 18. K celé zásilce sadebního materiálu se připojuje část A průvodního listu. Část B se připojuje k celé zásilce formou průvodního štítku.

(5) Části B průvodního listu (průvodní štítky) mohou být odlišeny podle kategorie reprodukčního materiálu barvou: identifikovaný - žlutou, selektovaný - zelenou, kvalifikovaný - růžovou, testovaný - modrou.

§ 6 Podrobnosti zařazování porostu do fenotypové třídy a jeho označování (K § 10 odst. 4 zákona )

(1) Fenotypová klasifikace je zařazování dřevin v porostech do fenotypových tříd podle kritérií uvedených v příloze č. 19. U smíšených porostů se zařazují do fenotypových tříd všechny v porostu zastoupené dřeviny.

(2) Fenotypové klasifikaci podléhají všechny druhy dřevin uvedené v příloze k zákonu s výjimkou umělých kříženců topolů. Klasifikují se porosty olše, břízy a topolů starší 30 let, douglasky tisolisté, jedle obrovské a borovice vejmutovky starší 40 let a porosty ostatních dřevin starší 60 let.

(3) Výsledky fenotypové klasifikace se v terénu neoznačují. V lesním hospodářském plánu6) (dále jen "plán") nebo lesní hospodářské osnově7) (dále jen "osnova") jsou označeny podle standardu pro jejich vypracování.

§ 7 Podrobnosti o zařazování uznaného zdroje reprodukčního materiálu do uznané jednotky (K § 12 odst. 2 zákona )

(1) Do uznané jednotky se zařadí pouze uznané zdroje poskytující reprodukční materiál stejné kategorie.

(2) Evidenční číslo uznané jednotky zajišuje jednoznačnou identifikaci uznané jednotky. Skladba evidenčního čísla uznané jednotky, význam jeho jednotlivých komponentů a označení orgánů veřejné správy jsou uvedeny v příloze č. 20.

§ 8 Podrobnosti o požadavcích pro uznání zdroje semen a porostů za zdroj identifikovaného reprodukčního materiálu (K § 13 odst. 4 zákona )

(1) Za zdroj identifikovaného reprodukčního materiálu je možno uznat jen zdroje, které splňují požadavky uvedené v § 13 odst. 1 zákona . V porostu může být uznáno i více dřevin.

(2) O uznání žádá vlastník zdroje. Vzor žádosti je uveden v příloze č. 21. V případě porostů předloží i doklad o jejich fenotypové třídě. Tímto dokladem může být kopie příslušné části z plánu nebo osnovy.

(3) Orgán veřejné správy rozhodne o uznání v případě zdrojů semen na základě místního šetření a v případě porostů na základě dokladu o jejich fenotypové třídě.

(4) Rozhodnutí o uznání zdroje orgánu veřejné správy obsahuje kromě údajů potřebných pro ústřední evidenci uznaných jednotek (§ 18 odst. 2 zákona ) ještě

a) délku doby uznání (zpravidla 10 a ne více než 20 let),

b) uznané jednotky,

c) typ zdroje, a to:
- porost, pokud uznaná jednotka vznikne sloučením porostů,
- zdroj semen, pokud uznaná jednotka vznikne sloučením zdrojů semen,
- zdroj semen, pokud uznaná jednotka vznikne sloučením zdrojů semen a porostů.

(5) Jeden výtisk rozhodnutí o uznání zdroje s doložkou právní moci obdrží osoba pověřená ministerstvem8) (dále jen "pověřená osoba"), která vede rejstřík uznaných zdrojů reprodukčního materiálu [§ 30 odst. 2 písm. c) zákona ].

§ 9 Podrobnosti o požadavcích pro uznání zdroje selektovaného reprodukčního materiálu a o jeho označování (K § 14 odst. 4 zákona )

(1) Jako zdroj selektovaného reprodukčního materiálu může být uznána jedna nebo více dřevin v porostu, pokud splňuje požadavky uvedené v příloze č. 22.

(2) Zdroje selektovaného reprodukčního materiálu se uznávají obvykle při obnově plánu nebo osnovy, uznání je však možné i v průběhu platnosti plánu nebo osnovy. V obou případech odpovídá doba uznání době platnosti plánu nebo osnovy.

(3) V terénu se zdroje selektovaného reprodukčního materiálu neoznačují.

(4) Vlastník zdroje nebo orgán veřejné správy, rozhoduje-li o uznání z vlastního podnětu, podá žádost o vypracování odborného posudku pověřené osobě. Vzor žádosti o vypracování odborného posudku je uveden v příloze č. 23. Příloha žádosti o vypracování odborného posudku pro uznání zdroje selektovaného reprodukčního materiálu je uvedena v příloze č. 24.

(5) Vlastník zdroje vypracuje žádost o uznání podle přílohy č. 25 a zašle ji společně s jedním vyhotovením odborného posudku orgánu veřejné správy.

(6) Rozhodnutí orgánu veřejné správy o uznání zdroje obsahuje údaje o

a) délce doby uznání, může stanovit ochrannou lhůtu nebo omezení výše obnovní těžby, pokud je to doporučeno odborným posudkem,

b) sloučení (na základě doporučení v odborném posudku) porostů fenotypové třídy B do uznaných jednotek,

c) vytvoření uznaných jednotek, kterým přiřadí evidenční čísla (§ 7 odst. 2 ).

(7) Jeden výtisk rozhodnutí o uznání zdroje s doložkou právní moci obdrží pověřená osoba, která vede rejstřík uznaných zdrojů reprodukčního materiálu [§ 30 odst. 2 písm. c) zákona ].

§ 10 Podrobnosti o požadavcích pro uznání zdroje za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu a o jeho označování (K § 15 odst. 4 zákona )

(1) Semenný sad nebo směs klonů se zakládá podle dokumentace registrované pověřenou osobou. Za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu je možno je uznat, pokud jejich stav je v souladu s dokumentací a splňují požadavky uvedené v příloze č. 26.

(2) Semenný sad je možno uznat jako zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu teprve tehdy, když v sadu v souladu s dokumentací pro založení zůstal zachován potřebný počet a skladba klonů s dobrým zdravotním stavem a semenný sad je ve věku, kdy nastoupila plodnost, na které se podílí nadpoloviční většina zastoupených klonů.

(3) Směs klonů je možno uznat tehdy, když je schopna poskytovat reprodukční materiál ve skladbě, množství a kvalitě, podle dokumentace pro založení uznaného zdroje registrované pověřenou osobou.

(4) Rodičovské stromy se uznávají za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu pro záměrnou hybridizaci nebo sběr semen z volného sprášení. Klony se uznávají za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu k odběru částí rostlin pro zakládání semenných sadů, realizaci šlechtitelských programů a jiné účely. Uznány mohou být rodičovské stromy a klony, které splňují požadavky uvedené v příloze č. 26.

(5) Vlastník zdroje nebo orgán veřejné správy, rozhoduje-li o uznání z vlastního podnětu, podá žádost o vypracování odborného posudku pověřené osobě, ke které v případě semenných sadů přiloží dokumentaci o aktuálním stavu objektu; v případě klonů a směsi klonů také dokumentaci o identitě (původ a popis klonů). Vzor žádosti je uveden v příloze č. 23.

(6) Po obdržení odborného posudku zpracuje vlastník zdroje žádost podle vzoru uvedeného v příloze č. 27a nebo v příloze č. 27b, kterou spolu s odborným posudkem zašle orgánu veřejné správy.

(7) Rozhodnutí orgánu veřejné správy obsahuje údaje o uznání zdroje, včetně doby uznání (v případě klonů a směsi klonů nejvýše 10 let) a evidenčním čísle uznané jednotky (§ 7 odst. 2 ).

(8) Jeden výtisk rozhodnutí o uznání zdroje s doložkou právní moci obdrží pověřená osoba, která vede rejstřík uznaných zdrojů reprodukčního materiálu [§ 30 odst. 2 písm. c) zákona ].

(9) Klony a rodičovské stromy označí vlastník v terénu dvěma žlutými pruhy a evidenčním číslem ve výšce 130 cm nad zemí.

§ 11 Podrobnosti o požadavcích pro uznání zdroje testovaného reprodukčního materiálu a o jeho označování (K § 16 odst. 4 zákona )

(1) Porost, semenný sad, rodičovský strom, klon nebo směs klonů je možno uznat za zdroj testovaného reprodukčního materiálu, pokud splňují požadavky uvedené v příloze č. 28.

(2) Vlastník zdroje nebo orgán veřejné správy, rozhoduje-li o uznání z vlastního podnětu, podá žádost o vypracování odborného posudku podle přílohy č. 23 pověřené osobě. Nedílnou součástí žádosti je dokumentace o původu, testování a výsledcích testování zdroje.

(3) Na základě odborného posudku zpracuje vlastník zdroje žádost podle přílohy č. 29a nebo 29b, kterou spolu s odborným posudkem zašle orgánu veřejné správy.

(4) Rozhodnutí orgánu veřejné správy obsahuje údaje o uznání zdroje, době uznání (v případě klonů a směsi klonů nejdéle 10 let) a evidenční číslo uznané jednotky (§ 7 odst. 2 ). Zdroj může být podmínečně uznán jen tehdy, když je na základě předběžných výsledků testů patrné, že zdroj bude splňovat předpoklady pro uznání. Pokud byl zdroj vyšlechtěn pro speciální účel, uvádí se tento účel v rozhodnutí o uznání zdroje.

(5) Jeden výtisk rozhodnutí o uznání zdroje s doložkou právní moci obdrží pověřená osoba, která vede rejstřík uznaných zdrojů reprodukčního materiálu [§ 30 odst. 2 písm. c) zákona ].

§ 12 Podrobnosti o údajích zapisovaných do rejstříku (K § 18 odst. 4 zákona )

Podrobnosti o údajích zapisovaných do rejstříku uznaných zdrojů reprodukčního materiálu jsou uvedeny v příloze č. 30.

§ 13 Podrobnosti pro vyhlašování genových základen a podrobnosti o způsobu hospodaření v lesích na jejich území a o jejich označování (K § 19 odst. 5 zákona )

(1) Zachování biologické různorodosti dřevin v genové základně je přizpůsoben režim hospodaření, řešený zvláštními hospodářskými soubory,9) které vycházejí ze stavu porostů.

(2) Genové základny se vyhlašují v rámci jednotlivých oblastí provenience pro všechny druhy lesních dřevin, lesnicky významných druhů na dobu platnosti plánu nebo obnovy. Genovou základnu je možno vyhlásit pro jednu nebo pro více dřevin.

(3) Genovou základnu je možno vyhlásit v jedné nebo v několika oddělených částech. Výměra jedné genové základny nemá být menší než 100 ha.

(4) U dřeviny, pro kterou je genová základna vyhlášena, se využívá přednostně přirozená obnova. Je-li nutná umělá obnova, používá se u dřevin, pro které je genová základna vyhlášena, reprodukční materiál pocházející z téže genové základny.

§ 14 Podrobnosti podávání žádosti o udělení licence (K § 20 odst. 3 zákona )

(1) Je-li žadatelem o udělení licence fyzická osoba, žádost obsahuje:

a) jméno a příjmení, místo trvalého pobytu nebo sídlo a místo podnikání, liší-li se od místa trvalého pobytu,

b) obchodní firmu, pokud pod tímto jménem podniká,

c) identifikační číslo, bylo-li mu přiděleno,

d) označení předmětu licence, o jejíž udělení je žádáno,

e) úředně ověřenou kopii dokladu o dosažení odborného lesnického vzdělání,

f) popis dosavadní odborné lesnické praxe [odstavec 2 písm. h) ] žadatele s uvedením počtu let trvání praxe,

g) výpis z evidence Rejstříku trestů, ne starší než šest měsíců.

(2) Je-li žadatelem o udělení licence právnická osoba nebo fyzická osoba, která ustanoví odpovědného zástupce splňujícího podmínky pro udělení licence, žádost obsahuje:

a) obchodní firmu, sídlo a právní formu žadatele; fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce uvede jméno a příjmení, datum narození a trvalý pobyt,

b) jméno, příjmení a trvalý pobyt osoby nebo osob, které jsou statutárním orgánem žadatele (nedokládá fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce),

c) identifikační číslo, bylo-li mu přiděleno,

d) výpis z obchodního rejstříku ne starší než 3 měsíce nebo jeho úředně ověřenou kopii (nedokládá fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce),

e) označení předmětu licence, o jejíž udělení je žádáno,

f) jméno, příjmení a trvalý pobyt odpovědného zástupce žadatele,

g) úředně ověřenou kopii dokladu o dosažení odborného lesnického vzdělání odpovědným zástupcem,

h) popis dosavadní odborné lesnické praxe (výkon odborné činnosti v lesním hospodářství, v hospodářské úpravě lesů, lesnickém školství a výzkumu a ve státní správě lesů) odpovědného zástupce žadatele s uvedením počtu let trvání praxe,

i) výpis z evidence Rejstříku trestů odpovědného zástupce, ne starší než šest měsíců.

(3) Doklady uvedené v odstavci 1 písm. e) a f) nebo v odstavci 2 písm. g) a h) nejsou součástí žádosti o prodloužení licence. Vzor žádosti je uveden v příloze č. 31.

§ 15 Podrobnosti vedení evidence a předkládání záznamů o oddílech reprodukčního materiálu a o vedení a předkládání evidence o školkařské činnosti (K § 24 odst. 3 zákona )

(1) Dodavatel, který uvedl reprodukční materiál do oběhu, vede o každém oddílu reprodukčního materiálu tuto evidenci:

a) druh dřeviny,

b) evidenční číslo uznané jednotky,

c) číslo potvrzení o původu,

d) kategorie reprodukčního materiálu (identifikovaný, selektovaný, kvalifikovaný, testovaný),

e) oblast provenience,

f) rok zrání, jde-li o semenný materiál,

g) věk a způsob pěstování, jde-li o sadební materiál,

h) rok odběru a specifikace odebraných částí u částí rostlin (oddenkové řízky, explantáty atd.) použitých k produkci sadebního materiálu,

i) účel použití,

j) množství,

k) označení odběratele.

(2) Evidenci podle odstavce 1 je možno nahradit archivováním jednotlivých průvodních listů, pokud splňují požadavky na tuto evidenci.

(3) Dodavatel provozující školkařskou činnost vede, kromě údajů uvedených v odstavci 1 , také písemnou a grafickou evidenci.

(4) Písemná evidence obsahuje:

a) průběžnou evidenci každého oddílu rozpěstovaného sadebního materiálu,

b) údaje o celkové a produkční ploše školky (provozovny) se specifikací volné plochy, skleníků, foliovníků a pařeniš,

c) inventurní stavy každého oddílu rozpěstovaného sadebního materiálu k 15. listopadu každého kalendářního roku s vyznačením

1. oddílu,

2. dřeviny,

3. evidenčního čísla uznané jednotky,

4. věku a způsobu pěstování sadebního materiálu,

5. kategorie reprodukčního materiálu,

6. množství sadebního materiálu,

7. produkční plochy, na níž je oddíl pěstován.

(5) Grafická evidence obsahuje:

a) grafický plánek školky (provozovny) s označením jednotlivých produkčních ploch,

b) grafickou evidenci stavu rozpracovaného sadebního materiálu podle jednotlivých oddílů s aktualizací k 15. listopadu každého kalendářního roku,

c) viditelné označení jednotlivých oddílů na ploše školky.

(6) O každém oddílu reprodukčního materiálu, který má v držení nebo který uvádí do oběhu, předkládá dodavatel pověřené osobě k 30. listopadu záznamy o

a) druhu dřeviny,

b) evidenčním čísle uznané jednotky,

c) číslu potvrzení o původu,

d) roku zrání, jde-li o semenný materiál,

e) věku a způsobu pěstování, jde-li o sadební materiál,

f) roku odběru a specifikaci odebraných částí u části rostlin (např. oddenkové řízky, explantáty) použitých k produkci sadebního materiálu,

g) účelu využití,

h) množství,

i) označení odběratele (materiál, který byl expedován za sledované období).

(7) Dodavatel, který je provozovatelem školkařského provozu, předkládá, kromě údajů uvedených v odstavci 3 , též:

a) údaje o celkové a produkční ploše školkařského provozu se specifikací volné plochy, skleníků, foliovníků a pařeniš,

b) údaje o produkční ploše, na níž jsou pěstovány jednotlivé oddíly podle odstavce 3 .

§ 16 Podrobnosti oznámení o dovozu reprodukčního materiálu (K § 25 odst. 4 zákona )

Oznámení dovozce o dovozu reprodukčního materiálu celnímu orgánu obsahuje údaje o dodavateli a údaje o povoleném a skutečně dováženém množství reprodukčního materiálu. Jeho nedílnou součástí je originál nebo úředně ověřená kopie pravomocného rozhodnutí ministerstva o povolení k dovozu reprodukčního materiálu. Vzor oznámení je uveden v příloze č. 32.

§ 17 Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.

Ministr: Ing. Palas v. r.

PŘÍLOHA Č. 1 MALÉ ODDÍLY SEMEN

Vědecky název

Český název

Zkratka vědeckého názvu

Zkratka česká

Hmotnost (g)

Abies alba Mill.

Jedle bělokorá

aal

JD

l 200

Abies cephalonica Loud.

Jedle řecká

ace

JDX

1 800

Abies grarrdis Lindl.

Jedle obrovská

agr

JDO

500

Abies pinsapo Boiss

Jedle španělská

api

JDX

1 600

Acer platanoides L.

Javor mléč

apl

JV

3 500

Acer pseudoplatanus L.

Javor klen

aps

KL

3 000

Alnus glutinosa (L.) Gaertn.

Olše lepkavá

agl

OL

40

Alnus incana (L.) Moench

Olše šedá

ain

OLS

20

Betula pendula Roth

Bříza bělokorá (bradavičnatá)

bpe

BR

50

Betula pubescens Ehrh.

Bříza pýřitá

bpu

BRX

50

Carpinus betulu. s L. '

Habr obecný

cbe

HB

2 500

Castanea sativa Mill.

Kaštanovník jedlý

csa

KJ

45 000

Cedrus atlantica Carr.

Cedr atlaský

cat

JX

2 000

Cedrus libani A. Richard

Cedr libanonský

cli

JX

2 000

Fagus sylvatica L.

Buk lesní

fsy

BK

6 000

Fraxinus exelsior L.

Jasan ztepilý

fex

JS

2 000

Larix decidua Mill.

Modřín opadavý

lde

MD

170

Larix kaempferi (Lamb.) Carr.

Modřín japonský

lka

MDX

100

Larix sibirica Ledeb.

Modřín sibiřsky

lsi

MDX

100

Picea abies Karst.

Smrk ztepilý

pab

SM

200

Picea sitchensis Carr.

Smrk sitka

psi

SMX

60

Pinus brutia Ten

Borovice kalabrijská

pbr

BOX

500

Pinus canariensis C. Smith

Borovice kanárská

pca

BOX

300

Pinus cembra L.

Borovice limba

pce

LMB

7 000

Pinus contorta Loud.

Borovice okroucená

pco

BOM

90

Pinus halepensis Mill.

Borovice halabská

pha

BOX

500

Pinus leucodermis Antoine

Borovice bělokorá

ple

BOX

600

Pinus nigra Arnold

Borovice černá

pni

BOC

500

Pinus pinaster Ait

Borovice přímořská

ppa

BOX

1 200

Pinus pinea L.

Borovice pinie

ppe

BOX

10 000

Pinus radiata D. Don

Borovice monterevská

pra

BOX

800

Pinus sylvestris L.

Borovice lesní

psy

BO

20.0

Populus nigra L..

Topol černý

pop

TPC

20

Populus alba L.

Topol bílý

pop

TP

20

Populus tremula L.

Topol osika

pop

OS

20

Populus spp. hvbridus

Topol ssp. - umělí kříženci

pop

TPS

20

Prunus avivum L.

Třešeň ptačí

pav

TR

4 500

Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco

Douglaska tisolistá

pme

DG

300

Qurcus cerris L.

Dub cer

qce

DBX

40 000

Quercus ilex L.

Dub cesmínovv

qil

DBX

40 000

Quercus petraea (Mattuschka) Liebl.

Dub zimní

qpe

DBZ

40 000

Quercus pubescens Willd.

Dub pýřitý

qpu

DBP

40 000

Quercus robur L.

Dub letní

qro

DB

40 000

Qrrercus rubra L.

Dub červený

qru

DBC

40 000

Quercus suber L.

Dub korkový

qsu

DBX

40 000

Robinia pseudoacacia L.

Trnovník akát

rps

AK

500

Tilia cordata Mill.

Lípa malolistá

tco

LPM

900

Tilia platyphylos Scop.

Lípa velkolistá

tpl

LPV

2 500

Ulmus glabra Huds.

Jilm horský

 

JLD

-

Ulmus laevis Pallas

Jilm vaz

 

JLV

-

PŘÍLOHA Č. 2 PARAMETRY VÝSADBYSCHOPNÉHO SADEBNÍHO MATERIÁLU OBVYKLÉ OBCHODNÍ JAKOSTI

 

Semenáčky

Sazenice

Poloodrostky

Číselný znak

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Rozpětí výšky nadzemní části (cm)

10-14

15-25

26-50

51-80

15-25

26-35

36-50

51-70

51-80

81-120

 

Tlouška a)

Max. věk

Tlouška a)

Max. věk

Tlouška a)

Max. věk

Tlouška a)

Max. věk

Tlouška a)

Max věk b)

Tlouška a)

Max. věk b)

Tlouška a)

Max. věk b)

Tlouška a)

Max. věk b)

Tlouška a)

Max. věk b)

T'louška a)

Max. věk b)

Borovice černá

3

2

-

-

-

-

-

-

4

2

5

3

6

4

-

-

8

4

-

-

Borovice kleč

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4

-

5

-

-

-

-

-

-

-

-

Borovice lesní

3

2

4

2

-

-

-

-

4

3

5

3

6

3

-

-

7

4

-

-

Douglaska tisolistá

-

-

3 c)

2

-

-

-

-

-

-

4

3

5

3

-

-

7

4

-

-

Jedle bělokorá

-

-

-

-

-

-

-

-

5

5

6

6

7

6

-

-

8

7

-

-

Jedle obrovská

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

6

4

7

5

-

-

B

5

-

-

Modřín opadavý

-

-

3

1

4

2

-

-

-

-

4

3

5

3

6

4

7

4

8

5

Smrk ztepilý

-

-

4 c)

2

-

-

-

-

 

-

5

5

6

5

7

5

8

5

10

5

Buk lesní, habr obecný, duby

-

-

-

-

5 d)

2

-

-

4

2

5

4

6

4

7

4

9

5

11

6

Lípy

-

-

-

-

6

2

-

-

-

-

7

3

8

4

9

4

10

5

11

6

Javor , jasany, jilmy

-

-

-

-

4

2

-

-

4

2

5

4

6

4

7

4

9

5

10

6

Olše, břízy, jeřáby

-

-

-

-

3

2

4

3

-

-

4

2

5

3

6

3

7

3

10

4

 

POZNÁMKA Výška nadzemní části - u všech rozpětí výšek nadzemní části je povolena tolerance 5 cm směrem nahoru i dolů s výjimkou semenáčků a sazenic o minimální výšce 10 a 15 cm (číselný znak 1, 2 a 5), kde se tolerance směrem dolů nepovoluje.Tlouška kořenového krčku - u všech rozpětí výšek nadzemní části, při splněni ostatních parametrů kvality určených pro dané výškové rozpětí, je u minimální tloušky kořenového krčku povolena 10 % tolerance směrem dolů. Tato tolerance není povolena v případech, kdy je minimální tlouška kořenového krčku stanovena na 3 mm.

 

 

a) nejmenší tlouška kořenového krčku v mm
b)při pěstování sadebního materiálu z 8. a 9. lesního vegetačního stupně lze zvýšit maximální věk o 1 rok
c) pouze krytokořenné semenáčkyd) při výšce nadzemní části do 35 cm se připouští tlouška kořenového krčku 4 mm

 

PŘÍLOHA Č. 3 PARAMETRY KOŘENOVÉHO SYSTÉMU VÝSADBYSCHOPNÉHO SADEBNÍHO MATERIÁLU OBVYKLÉ OBCHODNÍ JAKOSTI

Dřevina (rod)

Sadební materiál

Výška nadzemní části (cm )

Minimální poměr objemu kořenového systému k objemu nadzemní části(KS: NČ)

Délka kůlového kořene1) (cm)

Smrk

sazenice

26-35

1:2

17 2)

 

36-50

1:3

17 2)

poloodrostky

51-80

1:4

25 2)

 

81-120

1:5

35 2)

Borovice3)

semenáčkv

10-14

1:4

10-14

 

15-25

1: 4

15-20

sazenice

15-35

1:3

15-20

 

36-50

1:5

15-20

poloodrostko

51-80

1:5

15-20

Modřín

semenáčkv

15-25

1:2

10-14

 

26-50

1:3

15-20

sazenice

26-50

1:2

15-20

poloodrostkv

51-80

1:3

15-20

 

81-120

1:4

26-34

Jedle

sazenice

15-35

1:2

15-20

 

36-50

1:3

15-20

poloodrostky

51-80

1:5

15-20

Douglaska

sazenice

26-35

1:2

15-20

 

36-50

1:3

15-20

poloodrostkv

51-80

1:1

15-20

Dub, buk,javor, jasan

semenáčky

26-35

1:1

15-20

 

36-50

1:2

15-20

sazenice

15-35

2:1

15-20

 

36-50

1:1

15-20

poloodrostkv

51-80

1:1

15-20

 

81-120

1:2

26-34

POZNÁMKY
1) U sazenic a poloodrostků délku kůlového kořene plus délka pozitivně geotropicky rostoucích panoh.
2) U smrku délka nejdelšího horizontálního kořene.
3) Mimo borovice kleče.
U minimálního poměru objemu kořenového systému k objemu nadzemní části je povolena 20 % tolerance.
U délku kůlového kořene se tolerance nepovoluje.

PŘÍLOHA Č. 4 PARAMETRY SADEBNIHO MATERIÁLU TOPOLŮ OBVYKLÉ OBCHODNÍ JAKOSTI (KLASIFIKACE N1 PODLE 1999/105 EC)

Dřevina

Věk a způsob
pěstování

Třída

Výška nadzemní části(cm )

Minimální tlouška (mm)

kořenového krčku

v 0,5 m výšky

Černé a balzámové topoly (množené vegetativně)

t 1 + 0

A

150 - 180

 

8-9

B

180 +

 

10-11

t 2 + p

A

200- 240

 

11-12

B

240 +

 

12-15

t 1 + 2

A

150 - 180

 

8-9

B

180 +

 

10-11

Bílé topoly (množené generativné)

1 + 0

A

60 - 100

6-8

 

1 + 1

A

50 +

6-8

 

1 +2

A

70+

9-11

 

PŘÍLOHA Č. 5 NEPŘÍPUSTNÉ VADY SADEBNÍHO MATERIÁLU OBVYKLÉ OBCHODNÍ JAKOSTI

Vady bránící tomu. aby byly rostliny považovány za odpovídající obvyklé obchodní jakosti

Rod jedle,smrk

Rod modřín

Rod borovice

Rod douglaska

Tvrdé listnáče

Měkké listnáče

Rod topol

a)

mladé rostliny s nezaceleným poraněním 1)

+

+

+

+

+

+

+

b)

Deformace kmínku (silné zakřivení)2)

+

 

 

+

 

 

+

c)

Sadební materiál s více kmínky2)

+

+

+

+

+

+

+

d)

Kmínek s několika terminálnímivýhony (výhony s více terminály ) 2)

+

+

+

 

 

 

+

e)

Kmínek a větve nedostatečně vyzrálé

+3)

 

+3)

 

 

 

+4)

f)

Kmínek bez zdravého terminálního pupene

+3)

+3)

+3)

+3)

 

 

 

g)

chybějící nebo nedostatečné větvení

+

 

 

+

 

 

 

h)

silné, životnost snižující poškození jehlic nemladšího ročníku

+

 

+

+

 

 

 

i)

poškozený kořenový krček 6)

+

+

+

+

+

+

+5)

j)

poškozený kořen 6)

+

+

+

+

+

+

+5)

k)

hlavní kořen silně deformovaný2)

+

+

+

-+

+

+

 

l)

chybějící nebo silně poškozené 2) jemné kořeny

+

+

+

+

+7)

+

 

m)

Sadební materiál vykazující vážné poškození škodlivými organismy

+

+

+

+

+

+

+

n)

fyziologické poškození v důsledku vyschnutí, přehřátí, výskytu plísní apod. 2)

+

+

+

+

+

+

+

1) S výjimkou řezných ran po odstranění nadbytečných výhonů nebo dvojitých vrcholů, poranění větví a ran způsobených při odběru řízků
2) Detailní popis viz ČSN 48 21 15 (vztahuje se k výsadbvschopnému sadebnímu materiálu)
3) Pokud nebyly rostliny odebírány ze školky během vegetačního období
4) S výjimkou klonů Populus deltoides angulata a balzámových topolů a jejich hybridů
5) S výjimkou sazenic topolů zastřižených ve školce
6) S výjimkou prýtových řízků7) S výjimkou dubu červeného

Kritéria musí být posuzována vzhledem k danému druhu lesní dřeviny a vzhledem ke. vhodnosti sadebního materiálu pro účely zalesňování.
Pozn.: + vyřazuje rostlinu z obchodovatelné jakosti.

Sazenice topolů nemají obvyklou obchodní jakost. pokud vykazují také některou z níže uvedených vad:

a) jejich dřevo je starší než 3 roky;

b) mají méně než pět dobře vyvinutých pupenů,

c) mají jiná poškození, než tvarovací řezy.

PŘÍLOHA Č. 6 POŽADAVKY NA OBCHODOVATELNOU JAKOST ČÁSTI ROSTLIN

A) Požadavky na obchodovatelnou jakost části rostlin s výjimkou řízků topolů

Části rostlin mají obchodovatelnou jakost, pokud nevykazují některou z níže uvedených vad:

a) tvarové deformace:

b) nedostatečná vitalita.

c) jsou pro účely rozmnožování nevhodné věkem a velikostí,

d) známky mechanického poškození (mimo poranění vzniklé odběrem části rostliny) nebo poškození abiotickými vlivy (sucho, nízká nebo vysoká teplota) nebo biotickými činiteli (hmyzem, houbami apod.).

B) Požadavky na obchodovatelnou jakost řízků topolů

Řízky topolů mají obchodovatelnou jakost. pokud dosahují minimálních rozměrů a nevykazují některou z níže uvedených vad:

a) jejich dřevo je starší než 2 roky,

b) mají méně než dva dobře vyvinuté pupeny,

c) nekrózy nebo jiná poškození podmíněná působením škodlivých činitelů,

d) příznaky vyschnutí, přehřátí, hniloby nebo vadnutí.

Minimální rozměry řízků topolů

Klasifikace

Minimální délka (cm )

Minimální tlouška na horním konci(mm)

Řízky třída I

20

 

třída 2

20

 

PŘÍLOHA Č. 7 VZOREC OZNAČOVÁNÍ VĚKU A ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ SADEBNÍHO MATERIÁLU

Způsob pěstování je označen graficky, kde první číslo značí počet vegetačních období před školkováním. podřezáváním nebo přesazením do obalu, druhé číslo značí počet vegetačních období po tomto zásahu (obojí s přesností na 0,5 roku).
Součet obou čísel (u vícekrát školkovaných rostlin i více čísel) udává celkový věk rostliny. Symboly grafického označení:

+

je označeno školkování nebo přesazení do obalu;

-

je označeno podřezání kořenů;

f

pěstování v umělém krytu (fóliovník, skleník, pařeniště);

k

pěstování v obalu (krytokořenný sadební materiál);

r

řízkovanec;

t

řízkovanec topolu;

s

štěpovanec (roubovanec nebo očkovanec);

e

explantát (in vitro):

Názorné příklady označení sadebního materiálu

PŘÍKLAD 1
0.5-0,5 je jednoletá prostokořenná sazenice vypěstovaná v nekryté minerální půdě; prostokořennému semenáčku byl v průběhu vegetačního období podřezán kořenový systém

PŘÍKLAD 2
fl+kl je dvouletá krytokořenná sazenice; jednoletý prostokořenný semenáček vypěstovaný v umělém krytu byl přesazen do obalu, ve kterém byla rostlina pěstována 1 rok

PŘÍKLAD 3
rl+kl je dvouletá krvtokořenná sazenice získaná vegetativním množením řízkováním; jeden rok zakořeňovaná rostlina byla přesazena do obalu, ve kterém byla pěstována 1 rok

PŘÍKLAD 4
fkl+2-l+kl je pětiletý krvtokořenný odrostek; jednoletý krytokořenný semenáček vypěstovaný v umělém krytu byl přeškolkován do nekryté minerální půdy, po dvou letech byl rostlině podřezán kořenový systém, po třech letech byla vyzvednuta a přesazena do obalu, ve kterém byla pěstována 1 rok

PŘIKLAD 5
2+0 je dvouletý prostokořenný semenáček vypěstovaný v nekryté minerální půdě

PŘÍKLAD 6
t1+0 je jednoletá prostokořenná sazenice topolů získaná řízkováním vypěstovaná v nekryté minerální půdě

PŘÍKLAD 7
t1+2 je prostokořenná sazenice topolů získaná řízkováním s jednoletou nadzemní částí (po prvním roce seříznutá) a dvouletou podzemní částí

PŘÍLOHA Č. 8 URČENÍ V݊KOVÝCH PÁSEM U ZDROJŮ REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU ROSTOUCÍCH MIMO LES

Výškové pásmo (Lesní vegetační stupeň)

Nadmořská výška m n. m.

1

Do 350

2

351 - 400

3

401 - 550

4

551 - 600

5

601 - 700

6

701 - 900

7

901 - 1050

8

1051 - 1350

9

1351 a více

PŘÍLOHA Č. 9

VZOR
Oznámení o konání sběru semenného materiálu; odběru části rostlin nebo vyzvedávání sadebního materiálu
Číslo: rok:
Orgán veřejné správy v ………………………………………………………………………………….
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu: ..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
Číslo jednotného registru: .....................…………......................
4)Místo sběru porost(y),......................................:..........................................……………………………
katastrální území: ....................................p. č.....................................……..………………………………
5) Oblast provenience: ....................:.......................................……………. číslo: ..............…………….
6) Druh dřeviny: a) český název:.................................................................
b) vědecký název: .....................................:......................
7) Reprodukční materiál kategorie *: identifikovaný-selektovaný-kvalifikovaný-testovaný
8) Druh reprodukčního materiálu **: semenný materiál, části rostlin, rostliny
9) Tvp zdroje reprodukčního materiálu*: zdroj semen, porost (fenotypová třída: A, B, C), semenný sad, rodičovský strom, klon, směs klonů
10) Evidenční číslo uznané jednotky: :.....................…...........................................………..
11) Předpokládané datum sběru: od ............................…………….do:
…………………………….
l2) Vlastník zdroje reprodukčního materiálu: jméno ........................ příjmení
………adresa.........................................................................…………………………........................................................................…………………………………………………. tel:…………………………………………
13) Souhlas vlastníka se sběrem ( není-li vlastníkem sám
dodavatel)…………………..........................……………………………
Úředně ověřený podpis vlastníka zdroje:
………………………………………………………………………..
V………………………………………….. dne…………………………………
Podpis dodavatele: ..........................................
* nehodící se škrtne ** v případě více oddílů lze body 10 a 11 uvést v samostatné příloze

PŘÍLOHA Č. 10

VZOR
Žádost o vydání potvrzení o původu reprodukčního materiálu
Číslo:………………….. rok:…………………………
Orgán veřejné správy v ………………………………………………………………………………….
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu: ..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
Číslo jednotného registru: .....................…………......................
4) Žádost dodavatele se vztahuje:
k oznámení o konání sběru semenného materiálu, odběru části rostlin nebo vyzvedávání sadebního materiálu z přirozeného zmlazení číslo:.………………............... ze dne:…………………………................
množství semenného materiálu: ................……………kg
množství ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové, listové, kořenové řízky, explantáty a embrya, očka, hříženči, kořeny, rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál
............................ ks
5) Datum sběru semenného materiálu. odběru částí rostlin nebo vyzvedávání sadebního materiálu z přirozeného zmlazení: .....................……………………………….
6) O blast provenience: ......:....................................................... číslo: .............
7) Druh dřeviny: a) česky název:.........................:.......................................
b) vědecký název: ............................................................
8) Reprodukční materiál kategorie *: identifikovaný- selektovaný-kvalifikovaný-testovaný
9) Druh reprodukčního materiálu *: semenný materiál, části rostlin, rostliny
10) Typ zdroje reprodukčního materiálu*: zdroj semen, porost (fenotypová třída: -A. B, C:), . semenný sud, rodičovský . strom, klon, směs klonů
11) Původ*: autochtonní, neautochtonní z oblasti ………………………………………………….., neznámý
12) Výškové pásmo: ......
13) Evidenční číslo uznané jednotky: ................:...............................
14) Jedná se o geneticky modifikovaný materiál*: ano, ne
15) Účel použití * : pro obnovu lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
16) Rok zrání (jde-1i o semenný materiál):..............
17) Věk a způsob pěstování sadebního materiálu:
………………………………………………………………………….
V:.......................................... dne:...........................
Podpis dodavatele:....................................……………………………
* nehodící se škrne

PŘÍLOHA Č. 11A

VZOR
Žádost o vydání potvrzení o původu reprodukčního materiálu pro oddíly vzniklé zmenšením oddílu
Číslo:…………………… rok:…………………….
Orgán veřejné správy v ………………………………………………………………………………….
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu: ..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
4) Žádost dodavatele se vztahuje:
k potvrzení o původu: číslo:....………… ze dne: ..………….…..vystavenému: ..............................…..
na oddíl: (číslo orgánu veřejné správy) ......…………. /(pořadové číslo) .…...……... / (rok)....……..-
(přidělí orgán veřejné správy)
množství semenného materiálu: ................………kg
množství ostatního reprodukčního materiálu: oddenkové*, listové*,kořenové řízky*, explantáty a embrya. očka, hříženci, kořeny, rouby, pruty:, jiné části rostlin, sadební materiál
5) Oblast provenience: .....……................................................ číslo: ...........……………………………..
6) Druh dřeviny: a) český název:...............:....:.............:..............................
b) vědecký název: .................................................:..........
7) Reprodukční materiál kategorie *: identifikovaný-selektoraný-kvalifikovaný-testovaný
8) Druh reprodukčního materiálu *: semenný materiál, části rostlin, rostliny
9) Typ zdroje reprodukčního materiálu*: zdroj semen, porost (fenotypová třída: A. B. C). semenný sad, rodičovský strom, klon, směs klonů
10) Původ*: autochtonní, neautochtonní z oblasti .…………………………………………………. ,neznámý
11) Výškové pásmo:…………………………
12) Evidenční číslo uznané jednotky: ................................................
13) Jedná se o geneticky modifikovaný materiál*: ano, ne
14) Účel použití *: pro obnovu lesa a zalesňováni, pro zvláštní lesnický účel
15) Rok zrání ujde-li o semenný materiál):..............
16) Věk a způsob pěstování sadebního materiálu:
Počet oddílů vzniklých dělením: .........................................
Množství jednotlivých oddílů vzniklých dělením* : kg. ks ................... ………………
…………….. ……………. ………………. ………………… ……………… …………….
Původní oddíl zůstal zachován* : ano, ne v množství * kg. ks: ........................
V:........................................…………………… dne:.......................………………...
Podpis dodavatele:................................:............
* nehodící se škrtne

PŘÍLOHA Č. 11B

VZOR
Žádost o vydání potvrzení o původu reprodukčního materiálu pro oddíl vzniklý sloučením oddílů
Číslo: ……………………………rok:……………………….
Orgán veřejné správy v ………………………………………………………………………………….
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu:..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
Číslo jednotného registru: ..............................…..........
4) Žádost dodavatele se vztahuje: (údaje o slučovaných oddílech)
a) k potvrzení o původu: číslo:………………......ze dne:………...... vystavenému:
na oddíl (čísla orgánu veřejné správy) ......... /(pořadové číslo) ......…………. / (rok)...……………-
(přidělí orgán veřejné správy)
množství semenného materiálu: ................…………….. kg
množství ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové, listové,kořenové řízky, emplantáty a embrya, očka, hříženci, kořeny, rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál
evidenční číslo uznané jednotky: ................................................
b) k potvrzení o původu: číslo:……...…………. ze dne: …………. vystavenému:
na oddíl: (číslo orgánu veřejné správy) .......……… /(pořadové číslo) .......…../ (rok)....………..-
(přidělí orgán veřejné správy
množství semenného materiálu: ..............…………….. kg
množství ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové, listové, kořenové řízky, explantáty a embrya, očka, hříženci, kořeny, rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál
evidenční číslo uznané jednotky: ................................................
c) k potvrzení o původu: číslo:...…...... ze dne: ………………...... vystavenému:
na oddíl: (číslo orgánu veřejné správy) ......…….... /(pořadové číslo) ......……... / (rok)……….....-
(přidělí orgán veřejné správy
množství semenného materiálu: .................. kg
množství ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové, listovo, kořenové řízky. explantáty a embrya, očka, kříženci, kořeny, rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál
evidenční číslo uznané jednotky: ..............................................…
d) k potvrzení o původu: číslo:.......……ze dne: .........……….……vystavenému:
na oddíl: (číslo orgánu veřejné správy) .....………../(pořadové číslo) ......... / (rok)..………………-
(přidělí orgán veřejné správy)
množství semenného materiálu: .................. kg
množství ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové, listové,kořenové řízky, explantáty a embrya, očka, hříženci, kořeny, rouby, pruty; jiné části rostlin, sadební materiál
evidenční číslo uznané jednotky: ................................................
e) při více než čtyřech oddílech uveďte další na samostatné příloze.
5) Oblast provenience: .............................................................. číslo: ......….
6) Druh dřeviny: a) český název:.....................................…….................…...
b) vědecky název: ........................................................…..
7) Reprodukční materiál kategorie *: identifikovaný-selektovaný-kvalifikovaný-testovaný
8) Druh reprodukčního materiálu *: semenný materiál, části rostlin; rostliny
9) Typ zdroje reprodukčního materiálu*: zdroj semen, porost (fenotypová třída: A, B, C), semenný sad, rodičovský strom, klon, směs klonú
10) Původ*: autochtonní, neautochtonní z oblasti .…………………………………………..,neznámý
11) Výškové pásmo: ....…….
12) Jedná se o geneticky modifikovaný materiál*: ano, ne
13) Účel použití* : pro obnovu lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
14) Rok zrání (jde-li o semenný materiál):..............
15) Věk a způsob pěstování sadebního
materiálu:......................................................
V:.......................................... dne:.........................…..
Podpis dodavatele:............................................
*nehodící se škrtněte

PŘÍLOHA Č. 12

VZOR
Potvrzení o původu reprodukčního materiálu pocházejícího ze zdroje semen nebo z . porostu
pro oddíl č.
kód obce ……………………..pořadové číslo…………………………….. rok……………………..
Orgán veřejné správy v ………………………………………………………………………………..
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu:..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
Číslo jednotného registru: ..............................…..........
4) Potvrzení o původu se vztahuje:
k žádosti o vystavení dokladu o původu číslo:................... ze dne: ..................
na oddíl:
a) semenného materiálu: .............…... kg
b) ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové. listové,kořenové řízky, explantáty a embrya, očka, hříženci, kořeny, rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál .................... ks
5) Datum sběru semenného materiálu, odběru částí rostlin nebo vyzvedávání sadebního materiálu z přirozeného zmlazení:…………………………
6) Oblast provenience: .............................................................. číslo: ........………..
7) Druh dřeviny: a) český název:.................................................................
b) vědecký název: ...........................................................
8) Reprodukční materiál kategorie *: identifikovaný-selektovaný--testovaný......
9) Druh reprodukčního materiálu *: semenný materiál, části rostlin. rostliny
10) Typ zdroje reprodukčního materiálu*: zdroj semen, porost (fenotypová třída: A, B, C),
11) Původ*: autochtonní. neautochtonní z oblasti .……………………………….., neznámý
12) Výškové pásmo: ....………
13) Evidenční číslo uznané jednotky: ................................................
14) Účel použití *: pro obnov lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
15) Rok zrání (jde-li o semenný materiál):..............
16) Věk a způsob pěstování sadebního materiálu: ....................................................
17) Způsob vzniku oddílu*: prvotní, zmenšením(dělením), sloučením
18) Původní číslo(a) oddílu(ů) : ....................... ........................... ...................... **:
množství původního(ch) oddílu(ů):……………. ………….….. ………………..…**:
V.......................................... dne...........................
Podpis a razítko orgánu veřejné správy:...............................................................
* nehodící se škrtne, **: v případě více oddílů uveďte na samostatné příloze
Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj

PŘÍLOHA Č. 13

VZOR
Potvrzení o původu reprodukčního materiálu pocházejícího ze semenného sadu nebo
rodičovských stromů pro oddíl č.
kód obce………………………… pořadové číslo…………………. rok……………………………
Orgán veřejné správy v ………………………………………………………………………………..
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu:..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
Číslo jednotného registru: ..............................…..........
4) Potvrzení o původu se vztahuje:
k žádosti o vystavení dokladu o původu číslo:................... ze dne: ..................
na oddíl:
a) semenného materiálu: .............…... kg
b) ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové. listové,kořenové řízky, explantáty a embrya, očka, hříženci, kořeny, rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál ............………....... ks
5) Datum sběru semenného materiálu:..............................
6) Oblast provenience: ............................................................. číslo: .............
7) Druh dřeviny: a) česky název: .......................................................................
b) vědecky název: .......................................:..........................
8) Reprodukční materiál kategorie *: -kvalifikovaný-testovaný
9) Druh reprodukčního materiálu *: semenný materiál, části rostlin
10) Typ zdroje reprodukčního materiálu*: semenný sad, rodičovský strom.
11) Původ*: autochtonní, neauochtonní z oblast…………………………………………………..neznámý
12) Výškové pásmo:.......
13) Evidenční číslo uznané jednotky: …...........................................……
14) Jedná se o geneticky modifikovaní materiál*: ano, ne
15 ) Účel použití *: pro obnovu lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
16) Rok zrání (jde-li o semenný materiál):....….....
17) Semenný materiál z: * volného opylení, dodatečného opylení, kontrolovaného opylení
18) Způsob vzniku oddílu*: prvotní. zmenšením(dělením), sloučením
19) Původní číslo(a) oddílu(ů) : ....................... ....…….......... ...................... **:
množství původního(ch) oddílu(ů): ..................... ........................... ................... **:
20) Věk a způsob pěstování sadebního materiálu: ..................................................................
21) U reprodukčního materiálu z rodičovských stromů: metoda křížení:..............……….....
počet zastoupených komponentů: rodičovských stromů .................. klonů ............... procentní složení rodin tvořících komponenty: .....................................................
V:...................................……………..... dne:.................………………………........
Podpis a razítko orgánu veřejné správy:...............................................................
* nehodící se škrtne ** v případě více oddílů uveďte na samostatné příloze

PŘÍLOHA Č. 14

VZOR
Potvrzení o původu reprodukčního materiálu pocházejícího z klonů nebo směsi klonů
Číslo:………………….rok:………………………………….
Orgán veřejné správy
Název:………………………………………………….Číslo:………………………………………..…
1) Označení dodavatele:
u fyzických osob:
jméno: ...................…………………..příjmení: ..............……............ datum narození:
obchodní. firma. nebo název:..........................…………………………………………………………..
místo trvalého pobytu:..............………………………………………………………………………….
adresa a místo podnikání (liší-li se od místa trvalého pobytu, nebo adresy):
……………………………………………………………………………………………………………….
U právnických osob:
obchodní firma a sídlo: ..........…........................................................................…………………………..
2) Identifikační číslo dodavatele: ................…………………………………….................……………..
3) Licence čj. ................……………ze dne.…….………………nabyla právní moci ......................……
Číslo jednotného registru: ..............................…..........
4) Potvrzení o původu se vztahuje:
k žádosti o vystavení dokladu o původu číslo:................... ze dne: ..................
na oddíl: (číslo orgánu veřejné správy) .......…….. /(pořadové číslo) .…………...... /(rok)....……….-
(přidělí orgán veřejné správy)
množství ostatního reprodukčního materiálu*: oddenkové, listové, kořenové řízky, explantáty a embya, očka, kříženci. kořeny. rouby, pruty, jiné části rostlin, sadební materiál ........…………….ks
reprodukční materiál vyprodukován podle*: směrnice ES, přechodných ustanovení
5) Datum sběru semenného materiálu. nebo odběru částí rostlin ....……………..........
6) Oblast provenience: .............................................................. číslo: .............
7) Druh dřeviny: a) český název: ....................................................
b) vědecky název: ...............................................
8) Reprodukční materiál kategorie *: -kvalifikovaný-testovaný
9) Druh reprodukčního materiálu *: semenný materiál, části rostlin, rostliny
10) Typ zdroje reprodukčního materiálu*: klon, směs klonů
11) Původ*: uutochtomzí, rreautochtonní z oblasti ........................................, neznámý
l2) Výškové pásmo: ......................................................................
13) Evidenční číslo uznané jednotky: ..............................................................
14) Jedná se o geneticky modifikovaný materiál*: ano, ne
15) Účel použití *: pro obnovu lesa u zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
16) Metoda reprodukce: ..............................................................................
17) Počet rozmnožovacích cyklů: .....................................
18) Počet klonů ve směsi: ...............
19) Procentuální podíl jednotlivých klonů: :......................................................
17) Doba pěstování ve školce:........................................................................
V :.......................................... dne:...........................
Podpis a razítko orgánu veřejné správy................................................................
* nehodící se škrtne

PŘÍLOHA Č. 15

Vzor úřední pojistky


VZOR
Evidence o použitých úředních pojistkách
Krajský úřad .................................... rok ..............
list č. ..

Číslo úřední pojistky

Dodavatel(obchodní jméno)

Dřevina

Kategorie reprodukčního materiálu

Druh reprodukčního materiálu

Množství

Datum

Podpis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PŘÍLOHA Č. 16

VZOR
Průvodní list č. (č. jednotného registru dodavatele)………….. (pořadové číslo)……… (rok)……………..
k oddílu reprodukčního materiálu č.(kód obce)……………… (pořadové číslo)………… (rok)……………
pro semenný materiál
ČÁST A
Dodavatel
Fyzická osoba:
Jméno. příjmení.......................................................... datum narození:………………………………...............
Obchodní firma nebo název...............................................................................………………………………..
Adresa trvalého pobytu......................................................................................……………………………….
Adresa místa podnikání....................................................................................…………………………………
Právnická osoba:
Obchodní firma.......................…………………………………………………………………………………..
Adresa sídla firmy.............................................................................................…………………………………
Adresa místa podnikání......................................................................................……………………………….
Identifikační číslo dodavatele:...............................................……………………………............................….
Licence č. j.:.........................…... ze dne ………...................... nabyla právní moci............………………...…
Odběratel
Fyzická osoba:
Jméno, příjmení:...............................................................................................…………………………………
Obchodní firma nebo název:..............……………………………........................................................……….
Adresa trvalého pobytu:.....................................................................................……………………………...
Adresa místa podnikání:......................................................................................……………………………..
Právnická osoba:
Obchodní firma:........................………………………………....................................................................……
Adresa sídla firmu:........................................…………………………….................................................……..
Adresa místa podnikání:...………………………………………...................................................……...........
Český název dřeviny:..........................………………………………................................................................
Vědecky název dřevin …………………………………….................................................................................
Oblast provenience : .......................:.................................................................………………………………..
Původ: * autochtonní, neautochtonní z oblasti provenience č.……………..............................., neznámý
Výškové pásmo: ......................…………………………….........
Kategorie reprodukčního materiálu : * identifikovaný, selektovaný-. kvalifikovaný, testovaný
Účel použití reprodukčního materiálu : * pro obnovu lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
Evidenční číslo uznané jednotky: ........................
Semenný materiál:
Množství:
Surovina:......................................... kg
Osivo:…………………..................... kg
Forma a počet balení :......................................
Rok zrání: ..................................................…….
Čistota :........................................................…...
Energie klíčení :..........................................……
Klíčivost (životnost) :.....................................…
Hmotnost 1000 semen :..........:........................…
Počet klíčivých (živých) semen v 1 kg :...........
Jedná se o geneticky modifikovaný reprodukční materiál: * ano ne
"předběžně uznáno" (jen u testovaného reprodukčního materiálu): * ano ne
Vystaven dne:...................................
Razítko. podpis osoby oprávněné vystavit
průvodní list ....................................................
Převzal (jméno, podpis):.................................:...........
* nehodící se škrtne
Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj
ČÁST B - průvodní štít
K Průvodnímu listu č.
…………./(č. jednotného registru dodavatele)……..……./(pořadové číslo)………..…../(rok)
(semenný materiál)
Číslo oddílu:…………./(kód obce)…………………/.(pořadové číslo)……………………./(rok)
Český název dřeviny...............................................……………………...........
Evidenční číslo uznané jednotky..............................…………………............

Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj

PŘÍLOHA Č. 17

VZOR
Průvodní list č. (č. jednotného registru dodavatele)………….. (pořadové číslo)……… (rok)……………
k oddílu reprodukčního materiálu č.(kód obce)……………(pořadové číslo)………… (rok)…………….
části rostlin
ČÁST A
Dodavatel
Fyzická osoba:
Jméno. příjmení.......................................................... datum narození:………………………………...............
Obchodní firma nebo název...............................................................................………………………………..
Adresa trvalého pobytu......................................................................................……………………………….
Adresa místa podnikání....................................................................................…………………………………
Právnická osoba:
Obchodní firma.......................…………………………………………………………………………………..
Adresa sídla firmy.............................................................................................…………………………………
Adresa místa podnikání......................................................................................……………………………….
Identifikační číslo dodavatele:...............................................……………………………............................….
Licence č. j.:.........................…... ze dne ………...................... nabyla právní moci............………………...…
Odběratel
Fyzická osoba:
Jméno, příjmení:...............................................................................................…………………………………
Obchodní firma nebo název:..............……………………………........................................................……….
Adresa trvalého pobytu:.....................................................................................……………………………...
Adresa místa podnikání:......................................................................................……………………………..
Právnická osoba:
Obchodní firma:........................………………………………....................................................................……
Adresa sídla firmu:........................................…………………………….................................................……..
Adresa místa podnikání:...………………………………………...................................................……...........
Český název dřeviny:..........................………………………………................................................................
Vědecky název dřevin …………………………………….................................................................................
Oblast provenience : .......................:.................................................................………………………………..
Původ: * autochtonní, neautochtonní z oblasti .…………….............................……………….., neznámý
Výškové pásmo: ......................…………………………….........
Kategorie reprodukčního materiálu : * identifikovaný, selektovaný-. kvalifikovaný, testovaný
Účel použití reprodukčního materiálu : * pro obnovu lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
Evidenční číslo uznané jednotky: ......................……………………………………………………………….
Části rostlin:
Klasifikační označení (pouze u rodu Populus)..…............................................................…………………..
Bližší specifikace (ostatní druhy dřevin):.....................................................................………………..……..
Množství:…………………………………………………………………………………………………….….
Forma a počet balení: ...........................................................................…………………………................…..
Jedná se o geneticky modifikovaný reprodukční materiál : * ano ne
"předběžně uznáno" (jen u testovaného reprodukčního materiálu): * ano ne
Vystaven dne:.................................
Razítko, podpis osoby oprávněné vystavit
průvodní list ............................................................
Převzal (jméno. podpis):....................…………….
* nehodící se škrtne
Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj
ČáST B - Průvodní štítek
K Průvodnímu listu č.
…………./(č. jednotného registru dodavatele)……..……./(pořadové číslo)………..…../(rok)
(semenný materiál)
Číslo oddílu:…………./(kód obce)…………………/.(pořadové číslo)……………………./(rok)
Český název dřeviny...............................................……………………...........
Evidenční číslo uznané jednotky..............................…………………............

Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj

PŘÍLOHA Č. 18

VZOR
Průvodní list č. (č. jednotného registru dodavatele)………….. (pořadové číslo)……… (rok)……………
k oddílu reprodukčního materiálu č.(kód obce)……………(pořadové číslo)………… (rok)…………….
části rostlin
ČÁST A
Dodavatel
Fyzická osoba:
Jméno. příjmení.......................................................... datum narození:………………………………...............
Obchodní firma nebo název...............................................................................………………………………..
Adresa trvalého pobytu......................................................................................……………………………….
Adresa místa podnikání....................................................................................…………………………………
Právnická osoba:
Obchodní firma.......................…………………………………………………………………………………..
Adresa sídla firmy.............................................................................................…………………………………
Adresa místa podnikání......................................................................................……………………………….
Identifikační číslo dodavatele:...............................................……………………………............................….
Licence č. j.:.........................…... ze dne ………...................... nabyla právní moci............………………...…
Odběratel
Fyzická osoba:
Jméno, příjmení:...............................................................................................…………………………………
Obchodní firma nebo název:..............……………………………........................................................……….
Adresa trvalého pobytu:.....................................................................................……………………………...
Adresa místa podnikání:......................................................................................……………………………..
Právnická osoba:
Obchodní firma:........................………………………………....................................................................……
Adresa sídla firmu:........................................…………………………….................................................……..
Adresa místa podnikání:...………………………………………...................................................……...........
Český název dřeviny:..........................………………………………................................................................
Vědecky název dřevin …………………………………….................................................................................
Oblast provenience : .......................:.................................................................………………………………..
Původ: * autochtonní, neautochtonní z oblasti .…………….............................……………….., neznámý
Výškové pásmo: ......................…………………………….........
Kategorie reprodukčního materiálu : * identifikovaný, selektovaný-. kvalifikovaný, testovaný
Účel použití reprodukčního materiálu : * pro obnovu lesa a zalesňování, pro zvláštní lesnický účel
Evidenční číslo uznané jednotky: ......................……………………………………………………………….
Sadební materiál
a) Věk a způsob. pěstování (vzorec) ............................................................................………………..
Výška nadzemní části (cm)..........................................……………………….....................................…
Tlouška kořenového krčku (mm)..............................…………….
Druh obalu (krytokořenný sadební materiál).................…………
Klasifikační označení (pouze u rodu Populus)................………..
Množství...................……………………............................…..........
b) ** Věk a způsob pěstování (vzorec) .........................................................................……………
Výška nadzemní části (cm).……………………………...................................................................…
Tlouška kořenového krčku (mm)..............................…………….
Druh obalu (krytokořenný sadební materiál).................…………
Klasifikační označení (pouze u rodu Populus)...............…………
Množství...............………………………………...............................
c) ** Věk a způsob pěstování (vzorec) .........................................................................…………….
Výška nadzemní části (cm)............................................................................………………………..
Tlouška kořenového krčku (mm).....……………….....................…...
Druh obalu (krytokořenný sadební materiál).................……………..
Klasifikační označení (pouze u rodu Populus)................…………….
Množstv텅…………………………………………………………….
Forma a počet balení...................................……………………..............
Sadební materiál byl množen vegetativně * ano ne
Jedná se o geneticky modifikovaný reprodukční materiál * ano ne
"předběžně uznáno" (jen u testovaného reprodukčního materiálu) * ano ne
Vystaven dne:..................................
Razítko. podpis osoby oprávněné vystavit průvodní list ..................................................……………………
Převzal (jméno, podpis):....................…………………………………..
* nebudící se škrtne **vyplňuje se pouze v případě oddílu vzniklého sloučením
Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj
ČÁST. B - Průvodní štítek
K Průvodnímu listu č.
…………./(č. jednotného registru dodavatele)……..……./(pořadové číslo)………..…../(rok)
(semenný materiál)
Číslo oddílu:…………./(kód obce)…………………/.(pořadové číslo)……………………./(rok)
Český název dřeviny...............................................……………………...........
Evidenční číslo uznané jednotky..............................…………………............

Kód obce podle Územně identifikačního registru Ministerstva pro místní rozvoj

PŘÍLOHA Č. 19 KRITÉRIA PRO ZAŘAZOVÁNÍ DŘEVIN V POROSTECH DO FENOTYPOVÝCH TŘÍD

1. Informace o původu
Podle dokumentů z dřívějších dob nebo jiných vhodných prostředků (rozmístění stromů v porostu, terénní nepřístupnost) je zapotřebí stanovit. zda se jedná o porosty autochtonní, nebo neautochtonní známého nebo neznámého původu.
Porosty fenotypové třídy A by měly být autochtonní nebo alespoň pravděpodobně autochtonní. Do této třídy lze zařadit i porosty neautochtonní, vynikají-li množstvím produkce, jakostí, odolností, případně jinými cennými vlastnostmi.
Porosty fenotypové třídy B mohou být autochtonní i neautochtonní známého nebo neznámého původu.

2. Objemová produkce
Porosty fenotypové třídy A á B musí mít objemovou produkci (objemový přírůst dřevní hmoty) vyšší než je střední hodnota platná pro srovnatelné ekologické a hospodářské podmínky.

3. . Morfologické znaky
Stromy v porostech fenotypové třídu A a B musí vykazovat vhodné morfologické znaky, zejména přímost, plnodřevnost. kruhový průřez kmene, vhodný typ větvení a dobrou schopnost přirozeného čištění kmene. Podíl dvojáků a točitých kmenů by měl být minimální.

4. Zdravotní stav a odolnostní potenciál:
Stromy v porostech fenotypové třídy A a B nesmí být napadeny škodlivými činiteli a musí být odolné vůči nepříznivým stanovištním a klimatickým podmínkám na místě výskytu s výjimkou škod způsobených znečištěním životního prostředí a musí být přizpůsobeny ekologickým podmínkám oblasti provenience.

5. Kvalita dřeva:
Kvalitu dřeva je zapotřebí vzít v úvahu: v jednotlivých případech může být podstatným kritériem při výběru.

PŘÍLOHA Č. 20 SKLADBA EVIDENČNÍHO ČÍSLA UZNANÉ JEDNOTKY, VÝZNAM JEHO JEDNOTLIVÝCH KOMPONENTŮ A OZNAČENÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY

Evidenční číslo uznané jednotky má následující skladbu:
CZ-2-3-DBZ-00005-06-7-A-6999-1
Význam jednotlivých znaků:

1.) CZ = označení České republiky (dle mezinárodního předpisu ISO 3166-1, dvoumístný znak).

2.) Číselný kód kategorie reprodukčního materiálu. (hodnoty znaku: l=identifikovaný, 2=selektovaný. 3=kvalifikovaný, 4=testovaný. jednomístný znak).

3.) Číselný kód typu zdroje (hodnoty znaku: 1 = zdroj semen. 2A = porost fenotypové třídy A, 2B = porost fenotypové třídy B. 2C = poros fenotypové třídy C (pro mezinárodní použití se užije jednomístný znak 2 = porost). 3 = semenný sad, 4 = rodičovský strom, 5 = klan, 6 = směs klonů (max. dvoumístný znak). U zdroje RM kategorie IDENTIFIKOVANÝ vzniklého sloučením porostů a zdrojů semen, se použije číselný kód typu zdroje 1 = zdroj semen.

4.) Zkratka dřeviny. Pro vnitrostátní použití česká. (hodnoty znaku: dle Přílohy č.4 k vyhlášce č.8311996 Sb. - trojmístný znak). Pro mezinárodní použití vědecká, (hodnoty znaku dle: Nařízení Komise EC č. l 597/2002. trojmístný znak).

5.) Pořadové číslo zdroje. (u zdrojů reprodukčního materiálu kategorie identifikovaný jej přiděluje orgán veřejné správy, u zdrojů reprodukčního materiálu ostatních kategorií pověřená osoba. pětimístný znak).

6.) Číselný kód oblasti provenience (hodnoty znaku: podle přílohy č. l k vyhlášce č.83/1996 Sb., dvojmístný znak).

7.) Číselný kód výškového pásma (hodnoty znaku: lesní vegetační stupeň podle § 2 této vyhlášku. - jednomístný znak). U zdroji semen kategorie IDENTIFIKOVÁNY rostoucích mimo les se stanoví kód výškového pásma podle přílohy č. 8.

8) Označení orgánu veřejné správy (hodnoty znaku podle sloupce 3 následující tabulky. jednomístný znak).

9.) Označení uznaných jednotek nacházejících se v genové základně (hodnoty znaku: G=symbol genové základny, - jednomístný znak, 999-1=číslo genové základny, pětimístný znak).

Označení orgánů veřejné správy

1
Číslo orgánu veřejné správy

2
Název orgánu veřejné správy

3Označení orgánu veřejné správy

1

Hlavní město Praha

A

2

Kraj Středočeský

S

3

Kraj Jihočeský

C

4

Kraj Plzeňský

P

5

Kraj Karlovarský

K

6

Kraj Ústecký

U

7

Kraj Liberecký

L

8

Kra' Královéhradecky

H

9

Kra' Pardubický

E

10

Kraj Vysočina

J

11

Kraj Jihomoravský

B

12

Kraj Olomoucky

M

13

Kraj Moravskoslezský

T

14

Kraj Zlínský

Z

15

Vojenský lesní úřad

V

PŘÍLOHA Č. 21

VZOR
Žádost o uznání zdroje semen nebo porostů za zdroj identifikovaného reprodukčního
materiálu
Krajský úřad…………………..………………………………………..
Odbor…………………………............................................................…
Žadatel (vlastník zdroje):
jméno: ........................................………………… příjmení:.......………...................................…..
adresa trvalého pobytu:
…………………………………………………………………………………………………….…
obchodní firma. nebo název:
……………………………………………………………………………………….………………..
Žádám(e). aby porosty, resp. zdroje semen * uvedené na straně 2 této žádosti byly uznány za zdroj identifikovaného reprodukčního materiálu .
V ........................................................... dne .......……………..
………………………………………………………………….
Podpis a razítko žadatele (vlastníka zdroje)
* nehodící . se škrtněte
Příloha k žádosti n uznání zdroje semen nebo porostů za zdroj identifikovaného reprodukčního materiálu

Dřevina:

Pro porosty i zdroje semen

Pouze pro porosty

Pouze pro zdroje semen

Charakteristika stanoviště

Původ

Věk

Pořadové číslo porostu

Porost

Plocha v ha

Fenotyp.třída

Pořadové číslo zdroje semen

Číslo katastrálního území

Název katastrálního území

Parcelní číslo

Počet stromů zdroje semen

Oblast provenience

Výškové pásmo

Celého porostu

Uznané dřeviny

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky k příloze žádosti o uznání zdroje semen nebo porostů za zdroj identifikovaného reprodukčního materiálu

Vysvětlivky k vyplnění:

1.

oblast provenience

2.

výškové pásmo

3.

původ:
1= autochtonní (původní)
2 = neautochtonní z oblasti provenience č...............3 = neznámý

4.

věk (roků) - u porostu z LHP (LHO), u zdroje semen kvalifikovaný odhad

5.

pořadová čísla porostů

6.

označení porostu (nejnižší prostorové jednotky rozdělení lesa)

7.

plocha celého porostu z nového LHP (osnovy)

8.

redukovaná plocha uznané dřeviny z nového LHP (LHO)

9.

fenotypová třída (A,B nebo C)

10.

pořadová čísla zdrojů semen

11.

číslo katastrálního území

12.

název katastrálního území

13.

parcelní číslo

14.

počet stromu zdroje semen

PŘÍLOHA Č. 22 POŽADAVKY PRO UZNÁNÍ ZDROJE SELEKTOVANÉHO REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

Porosty, které mají být uznány za zdroj reprodukčního materiálu kategorie selektovaný musí kromě splnění požadavků na zařazení do fenotypové třídy A nebo B uvedené v příloze č. 19. splňovat současně i tyto požadavky

1. Izolace: Porosty se musí nacházet v dostatečné vzdálenosti od nevhodných porostů téhož druhu nebo od porostů příbuzných druhů nebo odrůd. které se s těmito druhy mohou křížit.
Porosty fenotypové třídy D geneticky a hospodářsky nevhodné se nesmějí nacházet blíže než 100 m od uznaných porostů fenotypové třídy B a 200 m od uznaných porostů fenotypové třídy A.

2. Velikost porostu:
Celková plocha porostu navrženého k uznání musí mít minimálně 1 ha. Menší může být plocha porostů, které vznikly vlastnickým nebo technickým rozdělením porostů, před tímto rozdělením větších než I ha. Dále pak jedná-li se o zbytky mimořádně cenných populací. Počet stromů dřeviny která je předmětem uznání však nesmí klesnout pod 40 ks. Porost s plochou menší než I ha, lze uznat jedině, je-li jeho uznání doporučeno odborným posudkem pověřené osoby.

3. Věk a vývojový stupeň:
Uznat lze porostu olše. břízy a osiky starší 30 let, douglasky tisolisté, jedle obrovské a borovice vejmutovky starší 40 let a porosty ostatních dřevin starší 60 let.
4- Homogenita:
Porosty musí vykazovat normální stupeň individuální proměnlivosti morfologických znaků. Nevhodné stromy je třeba v případě potřeby odstranit.

5. Přizpůsobenost:
Musí být zřejmé. že porost je přizpůsoben ekologickým podmínkám v oblasti provenience.

PŘÍLOHA Č. 23

Vzor
Žádost o vypracování odborného posudku pro uznání zdroje reprodukčního materiálu
číslo.:................................
Vlastník zdroje
jméno:.................................................... příjmení:
adresa trvalého pobytu:
obchodní firma, nebo název:
Kontaktní osoba (jméno, adresa, tel.):.........................................................................................................
Kraj: .......................................... Pověřená obec s rozšířenou působností:..................................……….
I. Žádost o vypracování odborného posudku
Podle ustanovení ...............................................................................................................Sb. žádá vlastník zdroje, nájemce (podnájemce), orgán veřejné správy z vlastního podnětu (zaškrtněte) pověřenou osobu o zpracování odborného posudku k uznání zdroje(ů) reprodukčního materiálu pro:
Dřevinu(y): :................................................................,.....:......................................................................... Zdroj(e) reprodukčního materiálu kategorie (zaškrtněte) :. S. K. T
Typ zdroje reprodukčního materiálu (zaškrtněte) : PO, SS, SK. RS, KL.
Počet navržených objektů: ........………...... ks Výměra navržených objektů: ...........………….. ha
Podklady- pro zpracování posudku má připravený a zahájení venkovního šetření navrhuje ke dni: ........................…………….
Doplňující údaje:...................………............................................................................................................
V ...............……….............................. dne ..........……………….......
podpis a razítko
II. Informace o vypracování odborného posudku pověřenou osobou
Byl vypracován pod č.j................................. ze dne ...................... a odeslán …………………………………
.............................................................………………….....................ve………………vyhotoveních ......................................................dne................
podpis a razítko
Poznámka k vyplnění
Zdroj reprodukčního materiálu kategorie: S = selektovaní, K = kvalifikovaný, T = testovaný
Typ zdroje: PO - porost. SS = semenný sad. SK = směl klonů, RS = rodičovský strom. KL= klon
Obdrží 1 krát vlastník zdroje, l krát pověřená osoba

PŘÍLOHA Č. 24 PŘÍLOHA K ŽÁDOSTI O VYPRACOVÁNÍ POSUDKU PRO UZNÁNÍ ZDROJE SELEKTOVANÉHO REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

list č. ...

Vlastník lesa………….. Organizační jednotka ...............................Dřevina (y):…………….

Zkratka
dřeviny

Porost staré
označeni

Genová
základna číslo

Pořad
číslo

Porostnové označení

Charakteristika stanoviště

Popis porostu: bonitní stupeň-věk-zakmenění-zastoupení dřevin

Plocha v ha

Fenotyp. tříd
a

Původ
porostu

Návrhochranné lhůta

Návrh k omezení výše mýtní těžby

Poznámka

Oblast provenience

Výškové pásmo

celého porostu

uznané dřeviny

1a

1b

1c

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky k žádosti o uznání zdroje selektovaného reprodukčního materiálu
Vysvětlivky k vyplnění:

1.

a) zkratka dřeviny
b) staré porostní označení (původní LHP)c) číslo genové základny. pokud je vylišena pro tuto dřevinu

2.

pořadová čísla porostů

3.

označení porostu (nejnižší prostorové jednotku rozdělení lesa)

4.

oblast provenience (číslo přírodní lesní oblasti )

5.

výškové pásmo (lesní vegetační stupeň )

6.

uvedou se předtištěné údaje o porostu z nového LHP (LHO)

7.

plocha celého porostu z nového LHP (osnovy)

8.

redukovaná plocha uznané dřeviny z nového LHP (LHO)

9.

fenotypová třída (A nebo B)

10.

původ: 1= autochtonní (původní)
2 = neautochtonní z oblasti provenience č.: ...………..3 = neznámý

11.

ochranná lhůta

12

omezení výše mýtní těžby

13

poznámky (doplňující informace o původu a pod.)

Sloupce č. 17, 12 žadatel nevyplňuje

PŘÍLOHA Č. 25

VZOR
Žádost o uznání zdroje selektovaného reprodukčního materiálu
Krajský úřad .....................................................................
Odbor...................................................................
Žadatel (vlastník zdroje):
jméno: ........................................... příjmení:................................................
adresa trvalého pobytu:
……………………………………………………………………………………………………………
obchodní firma. nebo název:
Žádám(e), aby porostu uvedené na straně 2 této žádosti, listech č: ...................……………,byly
uznány za zdroj selektovaného reprodukčního materiálu.
Pro porosty byl na základě žádosti vlastníka č. j. ............................. ze dne: .........................
vypracován odborný posudek pověřené osoby č. j .......................... ze dne: .......................
V ..........................:................................. dne .........……
Podpis a razítko žadatele (vlastníka zdroje)
Příloha: Odborný posudek pověřené osoby
Příloha k žádosti o uznání zdroje selektovaného reprodukčního materiálu
list č. ...
Vlastník lesa………….. Organizační jednotka ...............................Dřevina (y):…………….

Evidované číslo uznané jednotky

Pořadčíslo

Porost

Charakteristika stanoviště

Popis porostu: bonitní stupeň-věk-zakmenění-zastoupení dřevin

Plocha v ha

Fenotyp. třída

Původporostu

Ochranná lhůta

Omezení výše mýtní těžby

Poznámka

Oblast provenience

Výškové pásmo

celého porostu

uznané dřeviny

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky k žádosti o uznání zdroje selektovaného reprodukčního materiálu
Vysvětlivky k vyplnění:

1.

evidenční číslo uznané jednotky

2

pořadová čísla porostů

3.

označení porostu (nejnižší prostorové jednotky rozdělení lesa)

4.

oblast provenience (číslo přírodní lesní oblasti )

5.

výškové pásmo (lesní vegetační stupeň )

6.

uvedou se předtištěné údaje o porostu z nového LHP (LHO)

7.

plocha celého porostu z nového LHP (osnovy)

8.

redukovaná plocha uznané dřeviny z nového LHP (LHO)

9.

fenotypová třída (A nebo B)

10.

původ: 1= autochtonní (původní)
2 = neautochtonní z oblasti provenience č.:....................3 = neznámý

11.

ochranná lhůta

12.

omezení výše mýtní těžby

13.

poznámky (doplňující informace o původu. genové základně a pod.)

Sloupce č. 1, 11, 12 se vyplňují podle odborného posudku

PŘÍLOHA Č. 26 POŽADAVKY PRO UZNÁNÍ ZDROJŮ K PRODUKCI KVALIFIKOVANÉHO REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

1. Semenné sady

(1) Semenné sady se zakládají podle dokumentace, která musí být schválena a registrována pověřenou osobou.

(2) Při zakládání semenných sadů je touto dokumentací projekt, který obsahuje následující údaje:

a) lokalizace sadu

b) druh dřeviny

c) počet a soupis vysázených klonů, včetně údajů o jejich původu a provenienci

d) plán výsadby a rozmístění roubovanců jednotlivých klonů v sadu. aby byla možná identifikace každého jedince

e) vzdálenost semenného sadu od okolních porostů stejné dřeviny (izolace)

f) stanovištní podmínky

(3) Zásahy v semenných sadech, které by vedly ke změně údajů dokumentace musí být povoleny, evidovány a registrovány pověřenou osobou.

(4) Jako výchozí jedinci (ortety) se vybírají mimořádně kvalitní stromy které jsou přizpůsobeny ekologickým podmínkám, vynikají ve srovnání s jinými stromy téhož druhu na stejném stanovišti vyšší objemovou produkcí, tvárností kmene, vhodným větvením, dobrou schopností přirozeného čištění kmene a mají dobrý zdravotní stav.

(5) V semenných sadech určených k produkci umělých kříženců je zapotřebí analýzou prokázat procentuální podíl kříženců na reprodukčním materiálu.

2. Rodičovské stromy

(1) Jako rodičovské stromy se vybírají mimořádně kvalitní stromy, které jsou přizpůsobeny ekologickým podmínkám. vynikají ve srovnání s jinými stromy téhož druhu na stejném stanovišti vyšší objemovou produkcí. tvárností kmene, vhodným větvením. dobrou schopností přirozeného čištění kmene, případně jinými žádanými vlastnostmi. nebo se vyznačují dobrou kombinační schopností a mají dobrý zdravotní stav.

(2) Cíl. plán křížení a metoda opylení, komponenty. izolace a místo a jakákoliv změna těchto parametrů musí být schválena a registrována pověřenou osobou.

(3) Identita. počet a podíl rodičů ve směsi musí být schváleny a registrovány pověřenou osobou.

(4) Jsou-li rodičovské stromy určené k produkci umělých kříženců je zapotřebí analýzou prokázat procentuální podíl kříženců na reprodukčním materiálu.

3. Klony

(I) Jako výchozí jedinci (ortety) určení k produkci klonů (ramet) se vybírají mimořádně kvalitní stromy vynikající ve srovnání s jinými stromy téhož druhu na stejném stanovišti vyšší objemovou produkcí. tvárností kmene. vhodným větvením, dobrou schopností přirozeného čištění kmene a dobrým zdravotním stavem.

(2) Klony musí být identifikovatelné na základě rozlišovacích znaků schválených a registrovaných pověřenou osobou.

(3) Pěstební hodnota jednotlivých klonů se stanoví podle zkušeností nebo na základě výsledků dostatečně dlouho trvajících pokusů.

4. Směsi klonů

(1) Jednotlivé klony (ramety). tvořící směsi klonů, musí být identifikovatelné na základě rozlišovacích znaků schválených a registrovaných pověřenou osobou.

(2) Identita, počet a podíly klonů (ramet) obsažených ve směsi_ metoda výběru a výchozí materiál (ortety) musí být schváleny a registrovány pověřenou osobou. Každá směs klonů musí vykazovat dostatečnou genetickou různorodost.

PŘÍLOHA Č. 27A

VZOR
Žádost o uznání semenného sadu (směsi klonů) za zdroj kvalifikovaného reprodukčního
materiálu
Krajský úřad ..........................................……….
Odbor..........:.........:...............................................
Žadatel (vlastník objektu):
jméno:.........................…………........ příjmení: ................………………………………..........….
Adresa trvalého pobytu:
……………………………………………………………………………………………………….
Obchodní firma, nebo název:
………………………………………………………………………………………………………..
Žádám(e), aby semenný sad, resp. směs klonů* byla) uznána) za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu.
Údaje o objektu
Katastrální území: ...............................................................................
Prozatímní evidenční číslo: ........................................................................
Oblast provenience: ............................................................č. .......
Výškové pásmo: ................. nadm. výška: ........................ m/m
Počet klonů: ...............……..počet roubovanců:........................…………………..
Výměra: .............. ha Rok založení: ........................
Údaje o zastoupených rodičovských stromech, klonech:
Dřevina:………………………………………………………
Původ rodičovských stromů (klonů): Ekotyp:..................................
Oblast provenience:…………………………………….......................... č. .....
Výškové pásmo: .............. ......... ..............
Počet rodičovských stromů (klonů): ..................... ..………....... .........……....
Počet roubovanců: ……………… ……………… ……………….
( v případě více oblastí provenience na samostatné příloze )
Seznam použitých rodičovských stromů (klonů): viz příloha č. ……….. počet stran: ..…………
Plánek rozmístění klonů: viz příloha č. ......................................
Pro semenný sad. směs klonů * byl na základě žádosti navrhovatele č. j.:......................………….
ze dne:.......................... vypracován odborný posudek pověřené osoby č. j.: ..........................
ze dne: .....:.................. který je přílohou č. ... této žádosti
V............................ dne ................
Podpis a razítko žadatele (vlastníka objektu)
Přílohy: dle textu
* nehodící se škrtne

PŘÍLOHA Č. 27B

VZOR
Žádost o uznání rodičovského stromu (klovu) za zdroj kvalifikovaného reprodukčního
materiálu
Krajský úřad: .....................................................................
Odbor: .......:..........................................................………...
Žadatel (vlastník objektu):
jméno: ........................................………………….příjmení:............................................
Adresa trvalého pobytu:……………………………………………………………….
Obchodní firma, nebo název:…………………………………………………………..
Žádám(e), aby rodičovský strom(y). resp. klon (y) * uvedený(é) na straně 2 této žádosti, na listech
č: ..................... byl(y) uznán(y) za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu Údaje o objektu
Dřevina:………………………
Ekotyp: .........................................................
Rodičovský strom(y), klon(y) je(jsou) určeny) k:..............................................................
Popis jednotlivých stromů, klonů je uveden na straně 2 této žádosti. list č.:......................
Doplňující údaje
Pro stromy) , klon (y) * byl(y) na základě žádosti vlastníka č. j: .........................
ze dne: ............:........
vypracován odborný posudek pověřené osoby č. j.: ...............................
ze dne: .............................
V .................................:.......... dne.......................
Podpis a razítko žadatele (vlastníka objektu) Příloha: odborný posudek pověřené osoby
* nehodící se škrtne
Příloha k žádosti o uznání rodičovského stromu (klonu) za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu
Vlastník: rodičovských stromů (klonů): ............................………………………………………list č. ............

Pořadové
číslo

Prozatímníčíslo stromu

Definitivní evidenční číslo stromu

Údaje o porostu (lokalitě)

Popis stromu a hlavní fenotypové znaky stromu

Oblast
provenience

Revír,polesí,(u stromu mimo les katastr území)

Porost (u stromu mimo les číslo parcely)

Nadmořská výška

Výškové pásmo

Věk
(let)

Výška stromu
(m)

Výčetní průměr(cm)

Tvar kmene

Čištění kmene

Tvar koruny

Délka koruny (m)

|Původ

1

2

1

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky k příloze žádosti o uznání rodičovského stromu (klonu) za zdroj kvalifikovaného reprodukčního materiálu

Vysvětlivky k vyplnění:

1.

pořadová čísla rodičovských stromů (klonů)

2.

prozatímní číslo

3.

číslo uznané jednotky

4.

oblast provenience

5.

revír, polesí, u stromů mimo les katastrální území

6.

porost, u stromů mimo les číslo parcely

7.

nadmořská výška

8.

výškové pásmo

9.

věk (roků) - u porostu z LHP (LHO), u zdroje semen kvalifikovaný odhad

10.

výška stromu v metrech

11.

výčetní průměr v cm

12.

tvar kmene

13.

čištění kmene

14.

tvar koruny

15.

délka koruny

Sloupce č. 2, 3, 10, 11, 12, 13, 14 a 15 - údaj se převezme z odborového posudku

PŘÍLOHA Č. 28 POŽADAVKY PRO UZNÁNÍ ZDROJE TESTOVANÉHO REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

1. POŽADAVKY NA VŠECHNY TYPY TESTÚ

a) Všeobecné
Zdroj reprodukčního materiálu, který má být předmětem testování musí splňovat odpovídající požadavky podle příloh č.22 a č.26.
Testy sloužící k uznáni zdrojů testovaného reprodukčního materiálu se připravují, koncipují, provádějí a vyhodnocují mezinárodně uznávaným postupem. Při srovnávacích testech je testovaný reprodukční materiál srovnáván s jedním nebo pokud možno s více uznanými nebo předem vybranými standardy.

b) Testované znaky

I. Testy musí být koncipovány tak. aby sloužily ke zhodnocení určitých znaků stanovených pro každý test.

II. Zvláštní pozornost je nutno věnovat kritériím, jako je přizpůsobenost, růstová schopnost, reakce na biotické a abiotické faktory. Vedle toho je zapotřebí hodnotit další znaky, které jsou považovány za významné s ohledem na plánovaný zvláštní účel, a to ve vztahu k ekologickým podmínkám panujícím v místě provádění testu.

c) Dokumentace
O místě provádění testů je nutno vést záznamy. které popisují stanovištní a klimatické podmínky. půdu, předchozí užívání. založení porostu, obhospodařování a škody způsobené abiotickými/biotickými činiteli; tyto záznamy je nutno dát k dispozici orgánu veřejné správy. Věk materiálu a výsledky k okamžiku testu musí být evidovány orgánem veřejné správy.

d) Způsob provádění testů

I. Každý vzorek reprodukčního materiálu pro založení srovnávacího testu. musí být vyséván, vysázen a vypěstován stejným způsobem.

II. Každý pokus je nutno založit podle uznaného statistického principu s využitím dostatečného počtu stromů. aby bylo možné posoudit individuální znaky každého z testovaných komponentů.

e) Vyhodnocení a platnost výsledků

I. Výsledky pokusů se vyhodnocují za pomoci mezinárodně uznávaného statistického postupu; výsledky je zapotřebí uvést pro každý z testovaných znaků.

II. Metodu provádění pokusů a dosažené výsledky y jednotlivých případech je zapotřebí volně zpřístupnit.

III. Je zapotřebí zaujmout stanovisko k oblasti pravděpodobné přizpůsobenosti v rámci země, ve které se pokus prováděl a ke znakům, které případně omezují jeho pěstební hodnotu.

IV. Vyjde-li při pokusu najevo, že reprodukční materiál nevykazuje
- projevy znaků zdroje reprodukčního materiálu.
- podobný odolnostní potenciál proti působení hospodářsky významných škodlivých činitelů, jako zdroj reprodukčního materiálu,
je nutno uznání takového zdroje zamítnout.

2. POŽADAVKY NA GENETICKÝ TEST KOMPONENTU ZDROJE REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

a) Genetickému testu mohou být podrobeny komponenty následujících zdrojů reprodukčního materiálu:
semenné sady, rodičovské stromy, klony a směsi klonů.

b) Dokumentace
Pro uznání zdroje reprodukčního materiálu je nezbytná následující dokumentace:

I. identita, původ a genetický původ hodnocených komponentů.

II. plán křížení k produkci reprodukčního materiálu podrobeného testování.

c) Postup testů
Je nutno splnit následující požadavky:

I. Genetickou hodnotu každého z komponentů je zapotřebí ohodnotit na dvou nebo více místech testování, z nichž nejméně jedno probíhá v ekologických podmínkách, které odpovídají podmínkám předpokládaného použití reprodukčního materiálu.

II. Nadřazenost reprodukčního materiálu, který má být uveden do oběhu, se zjišuje na základě genetické hodnoty a speciálního plánu křížení.

III. Srovnávací testy a genetická hodnocení posuzuje pověřená osoba.

d) Vyhodnocení

I. Nadřazenost reprodukčního materiálu oproti standardu se vypočítá ve vztahu ke standardu pro jeden znak nebo pro skupinu znaků.

II. Pro každý z významných znaků je mano stanovit. zda není jeho genetická hodnota nižší než genetická hodnota standardu.

3. POŽADAVKY NA SROVNÁVACÍ TESTY REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

a) Výběr vzorků reprodukčního materiálu

I. Vzorek reprodukčního materiálu pro srovnávací testy musí být reprezentativní pro reprodukční materiál pocházející z daného zdroje.

II. Reprodukční materiál vyprodukovaný generativním způsobem musí
- být sklizen v semenných sadech v roce dobré úrody, umělé sprášení je přípustné:
- být sklizen metodami, při jejichž použití je zajištěno, že získané vzorky jsou reprezentativní.

b) Standardy

I. Způsobilost standardů použitých ke srovnávacím zkouškám by měla být podle možností v oblasti, v níž se testy provádějí; již delší dobu dobře známa. Standardy reprezentují materiál, který se na počátku pokusu a za stejných ekologických podmínek, pro které byl předložen k certifikaci, již ukázal jako užitečný pro lesní hospodářství. Mají podle možností pocházet z porostů, které byly vybrány podle kritérií uvedených v příloze 19 a 22, nebo ze zdroje, který byl úředně uznán k produkci zdrojů reprodukčního materiálu kategorie "testovaný".

II. Ke srovnávacímu testu umělých kříženců musí být. je-li to možné, mezi standardy použiti oba rodiče.

III. Je-li to možné, je zapotřebí použít několik standardů. Je-li to nutné a zdůvodnitelné. mohou být standardy nahrazeny nejvhodnějším materiálem zastoupeným v testu nebo střední hodnotou komponentů zastoupených v testu.

IV. Stejné standardy mají být používány ve všech testech probíhajících v různých stanovištních podmínkách.

c) Vyhodnoceni

I. Je zapotřebí prokázat statisticky signifikantní nadřazenost ve srovnání se standardem alespoň pro jeden významný znak.

II. Je nutno jednoznačně zřejmým způsobem uvést. zda existují významné hospodářské nebo ekologické znaky, u kterých bylo dosaženo značně horšího výsledku než v případě standardu; jejich důsledku musí být vyváženy příznivými znaky.

4. PODMÍNEČNÉ UZNÁNÍ

Jako základ pro podmínečné uznání mohou sloužit časná hodnocení mladých vývojových stádií. Nadřazenost zjištěnou na základě časného hodnocení je nutno nejpozději do deseti let přezkoušet.

5. ČASNÉ TESTY

Pro podmínečné nebo konečné uznání může orgán veřejné správy uznat pokusy v lesních školkách, sklenících a laboratořích. mohou-li prokázat. že mezi posuzovaným znakem a znaky, které by byly obvykle hodnoceny v lesnických polních testech (terénních výsadbách). existuje úzká korelace. Jiné testované znaky musí splňovat požadavky uvedené v bodě 3.

PŘÍLOHA Č. 29A

VZOR
Žádost o uznání porostu (semenného sadu, směsi klonů) za zdroj testovaného reprodukčního
materiálu
Krajský úřad: .........................................................
Odbor: ..............................:....................................
Žadatel (vlastník objektu):
jméno: ............................…………………………….příjmení:.....................................……………..
adresa trvalého pobytu:…………………………………………………………………………….
obchodní firma, nebo název:……………………………………………………………………….
Žádám(e), aby porost,semenný sad, směs klonů* byl(a) uznán(a) za zdroj testovaného reprodukčního materiálu.
Údaje o objektu :
Prozatímní evidenční číslo ................................................................................
Oblast provenience: .......:................:....................................:...................... č. .....…………..
Výškové pásmo: .……...…...........................…,nadm. výška ....……….......:......... m n. m.
Počet klonů : ...……...............................:........... počet roubovanců ..............................
Výměra: .........................……..ha Rok založení .......................
Údaje o zastoupených rodičovských stromech, klonech:
Dřevina:…………………................
Původ klonů: ............…………......... Ekotyp: ...............................……….
Oblast provenience: ........…………................................................. č. .....
Výškové pásmo: ..............……………...........................
Počet klonů : ...…………………………………………
Počet roubovanců: ..………………………….............
( v případě více oblastí provenience uvést na samostatné příloze )
Seznam použitých klonů viz příloha č.: ....................... počet stran: ...........……….
Plánek rozmístění klonů viz příloha č.: ......................................
Dokumentace o výsledku testování č :.............................................
ze dne: ................... počet stran: ............. počet příloh: ..................
Pro semenný sad, směs klonů byl na základě žádostí navrhovatele č. j: ...............................
ze dne: .......................... vypracován odborný posudek pověřené osoby č. j: .............................
ze dne: ......................., který je přílohou č....…..této žádosti.
V...................... dne…..................
Podpis a razítko žadatele (vlastníka objektu) Přílohy: dle textu
* nehodící se škrtne

PŘÍLOHA Č. 29B

VZOR
Žádost o uznání rodičovského stromu (klovu) za zdroj testovaného reprodukčního materiálu
Krajský úřad: ............................................................
Odbor: ............... ....................................................
Žadatel (vlastník objektu):
jméno:........................ příjmení:...................................
adresa trvalého pobytu:…………………………………………………………………………………
obchodní firma, nebo název:……………………………………………………………………………
Žádám(e), aby rodičovský strom, klon* byl uznán za vhodný k produkci testovaného reprodukčního materiálu.
Údaje o objektu:
Dřevina: ..:............... rodičovský strom, klbn prozatímní číslo: ...................................
Věk ................... let Výška .......... m Výčetní tlouška............ cm
Popis fenotypových znaků viz příloha č j.:................................ počet stran: .........
Porost .......................................
Výškové pásmo .............. nadm. výška ......................... m/m
Lokalita (polesí, revír ) .............................…………………………............................................
Oblast provenience ................................................………………………………........ č. ..........
Ekotyp ......................................................................................................................................
Původ*: autochtonní:, neautoehtonní z oblasti provenience 腅………………………. neznámý
Speciální účel. pro který byl zdroj vyšlechtěn:...…..............................…...................
Doplňující údaje: .....................…....................................................................……………………………
……………………………………………………………………………………………………………...
Dokumentace o výsledku testování č. j.:.........................................…
ze dne: ...............…., počet stran: .............. počet příloh: ......…..........
Pro stromy) ). klon (ý) byl na základě žádosti navrhovatele č. j.:.......................... ze dne:...........….
vypracován odborný posudek pověřené osobu č. j.: ........................... ze dne: .........................
V ............................................ dne.......................
Podpis a razítko žadatele (vlastníka objektu)
Přílohy: Dokumentace o výsledku testování, odborný posudek pověřené osoby
*nehodící se škrtne

PŘÍLOHA Č. 30 PODROBNOSTI O ÚDAJÍCH ZAPISOVANÝCH DO REJSTŘÍKU UZNANÝCH ZDROJŮ REPRODUKČNÍHO MATERIÁLU

Ústřední evidenci uznaných jednotek na území České republiky vede pověřená osoba v rejstříku uznaných zdrojů reprodukčního materiálu (dále jen "rejstřík"), přičemž u každé uznané jednotky eviduje:

a) druh dřevinu. pro který byl zdroj uznán,

b) vlastnosti -vlastník, doba uznání zdroje, schvalující orgán veřejné správy, popis zdroje a to:
- u lesních porostů: plocha, bonita, věk, zakmenění, zastoupení dřevin, ochranná lhůta, omezení výše mýtní úmyslné těžby;
- u rodičovských stromů a klonů: věk, výška, výčetní tlouška, popis fenotypových znaků;
- u semenných sadů klonových archivů a matečnic: původ, počet a skladba klonů,

c) účel a kategorii reprodukčního materiálu. pro který byl zdroj uznán,

d) zdroj reprodukčního materiálu. (typ zdroje, pořadové číslo zdroje), e) evidenční číslo,

f) polohu (přírodní lesní oblast pro všechny kategorie. označení porostu pro zdroje na lesních pozemcích, katastrální území a parcelní číslo pro zdroje mimo lesní pozemky, oblast zeměpisné délky a oblast zeměpisné šířky pro zdroje identifikovaného a selektovaného reprodukčního materiálu, přesná zeměpisná poloha zdroje kategorie kvalifikovaného a testovaného reprodukčního materiálu),

g) výškové pásmo, v němž se uznaná jednotka nachází (lesní vegetační stupeň podle přílohy č.8),

h) plochu,

i) původ (autochtonní. nebo neautochtonní - ze známé nebo neznámé oblasti; v případě testovaného reprodukčního materiálu údaj o tom. zda jde o geneticky modifikovaný organismus).

PŘÍLOHA Č. 31

VZOR
Číslo jednotného registru: Kolek
Žádost o udělení licence v lesním hospodářství
(K § 20 a 22 zákona č. 149/2003 Sb. , zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin)
 fyzická osoba1)
 právnická osoba1)

fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce1)
Název žadatele:
(u fyzické osoby jméno a příjmení, obchodní název: u právnické osoby název dle Obchodního rejstříku)
…………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………
Adresa žadatele:
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
IČ: (bylo-li přiděleno)......................................... Telefonní číslo: ..........................................
Jméno, příjmení a trvalý pobyt odpovědného zástupce: (nevyplňuje fyzická osoba)
V .............................................................. Dne ....................................:.....................
Podpis a razítko žadatele
1) Zaškrtněte odpovídající údaj
Přílohy k žádosti:2)
Fyzická osoba:

Výpis z evidence Rejstříku trestů žadatele
 Úředně ověřenou kopii dokladu o dosažení odborného lesnického vzdělání žadatele
 Popis dosavadní odborné lesnické praxe žadatele
 Kolková známka o zaplacení správního poplatku ve výši 100 Kč
Právnická osoba nebo fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce:
 Výpis z Obchodního rejstříku nebo jeho úředně ověřenou kopii (nedokládá fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce)
 Výpis z Rejstříku trestů odpovědného zástupce žadatele
 Úředně ověřenou kopii o dosažení odborného lesnického vzdělání odpovědným I zástupcem
 Popis dosavadní odborné lesnické praxe odpovědného zástupce žadatele
 Kolková známka o zaplaceni správního poplatku ve výši 100 Kč
Žádost o prodloužení platnosti licence ( § 22 odst. 3 zákona ):
Fyzická osoba
 Výpis z evidence Rejstříku trestů žadatele
 Kolková známka o zaplacení správního poplatku ve výši 100 Kč Právnická osoba nebo fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce
 Výpis z Obchodního rejstříku nebo jeho úředně ověřenou kopii (nedokládá fyzická osoba, která ustanovila odpovědného zástupce)
 Výpis z Rejstříku trestů odpovědného zástupce žadatele
 Kolková známka o zaplacení správního poplatku ve výši 100 Kč
2) zaškrtněte odpovídající údaj

PŘÍLOHA Č. 32

VZOR

Oznámení č….. / rok .……. o dovozu reprodukčního materiálu lesních dřevin
Dodavatel:…………………………………………………………………………………..
Adresa:...........................................................………....... IČ:……………........................…
Číslo jednotného registru: ......….......................................................................................….
Rozhodnutí o povolení dovozu reprodukčního materiálu č j.:……....................................…ze dne: ....................................

Druh dřeviny

Druh reprodukčního materiálu

Množství

Kategorie

Země odkud se dováží

Odběratel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum dovozu: .....:....................................................................................
Pohraniční celní úřad: ...........:..................................................................…
Příloha: Rozhodnutí MZe ČR o povolení dovozu reprodukčního materiálu s doložkou právní moci
V ..........................……....………………………………………Dne ..........…….......................Tel,fax,mail ...………………………………………............…..razítko a podpis dodavatele……………………………………………

Poznámky pod čarou

1) ČSN 48 12 11 (Lesní semenářství - sběr, jakost a zkoušky jakosti plodů a semen lesních dřevin).

2) ČSN 48 21 15 (Sadební materiál lesních dřevin).

3) § 2 písm. a) bod 2 zákona č. 149/2003 Sb. , o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin.

4) Zákon č. 147/1996 Sb. , o rostlinolékařské péči a o změnách některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 409/2000 Sb., zákona č. 314/2001 Sb., zákona č. 309/2002 Sb. a zákona č. 320/2002 Sb.

5) § 23 zákona č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon).

6) § 24 zákona č. 289/1995 Sb.

7) § 25 zákona č. 289/1995 Sb.

8) § 30 zákona č. 149/2003 Sb.

9) Vyhláška č. 83/1996 Sb. , o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů.