Program Zákon

Vyhláška Ministerstva zemědělství o technických požadavcích na výrobu, skladování a zpracování lihu

Ministerstvo zemědělství v dohodě s Ministerstvem průmyslu a obchodu stanoví podle § 21 odst. 1 zákona č. 61/1997 Sb. , o lihu a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb. , o živnostenském podnikání (živnostenský zákon ), ve znění pozdějších předpisů, a zákona České národní rady č. 587/1992 Sb. , o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o lihu ):

§ 1 Technické požadavky na výrobní zařízení lihovarů a jejich uspořádání

(k § 5 zákona o lihu )

(1) Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 98/34/ES ze dne 22. června 1998 o postupu při poskytování informací v oblasti technických norem a předpisů a pravidel pro služby informační společnosti, ve znění směrnice 98/48/ES.

(2) Výrobním zařízením lihovaru jsou přístroje, potrubí a prostory, ve kterých je líh a lihové páry neregistrované kontrolním lihovým měřidlem (dále jen "měřidlo"), jakož i zařízení na jímání lutrových vod a odloučených olejů a vosků, přičemž lutrovými vodami se rozumí vody vznikající při získávání lihu způsobem stanoveným zákonem, a to po destilačním oddělení lihu.

(3) Výrobní zařízení lihovaru se vyrábí z kovu nebo jiného materiálu odolného vůči působení lihu, lihových par, provozních teplot a tlaků.

(4) K pájení se používá jen tvrdé pájky. K utěsnění se používají jen hmoty odolné vůči změnám a působení teplot a tlaků a působení lihu a lihových par.

(5) Potrubí, kterým je veden líh a lihové páry, nesmí být poškozené ani vyspravované.

(6) Nátěry výrobního zařízení lihovaru nesmí zakrývat skladbu materiálu, ze kterého je zařízení vyrobeno. Prochází-li potrubí, kterým je veden líh a lihové páry, zdí nebo stropem, ponechá se kolem tohoto potrubí prostor k prohlídce. Tento prostor se uzavře zakrytím odpovídajícím příslušné technické normě 1) .

(7) Spojovací potrubí chladiče s měřidlem musí mít:

a) spád,

b) vnitřní průměr odpovídající výkonu destilačního přístroje,

c) plechový kryt na všech spojích (přírubách, kohoutech, šroubeních apod.).

(8) Kryt podle odstavce 7 písm. c) může být zhotoven z nenatřeného pozinkovaného plechu nebo z jiného materiálu odpovídajících vlastností odsouhlaseného správcem daně1a) a musí být uzpůsoben k přiložení závěry.

(9) Na spojovacím potrubí chladiče s měřidlem se umísťují epruvety, kohoutky k odběru vzorků, odvzdušňovací zařízení, regulátory množství odtékajícího lihu a zařízení zamezující vniknutí páry a zápary do měřidla.

(10) Vrací-li se zpětný tok lihu do varného kotle destilačního přístroje, musí

a) přívodní záparové potrubí ústit do zvláštní kovové nádoby upevněné na dně varného kotle destilačního přístroje tak, že tato nádoba zůstane naplněna záparou i po vyprázdnění varného kotle a přívodní potrubí bude zcela ponořeno do zbylé zápary,

b) být vypouštěcí výpalkové potrubí seřízeno tak, aby ve varném kotli destilačního přístroje zbyly výpalky minimálně v množství odpovídajícím 10 procentům objemu varného kotle.

(11) V lihovaru chemickém, kde je při výrobě používána oběhová (refluxní) nádrž, se odtah syntetického destilačně rafinovaného lihu z této nádrže seřídí tak, aby při odtahu lihu z této nádrže

a) do potrubí pro syntetický technický líh vznikl líh s minimálním obsahem vyšších alkoholů a těkavých látek stanovených pro syntetický technický líh,

b) do splaškové nádrže byl líh znehodnocen smícháním se surovinou pro výrobu syntetického technického lihu.

(12) V pěstitelské pálenici, kde se úkapy a dokapy odvádějí do zařízení pro jímání lutrových vod, se směs úkapů a dokapů s lutrovými vodami považuje za lutrové vody.

§ 1a Technické požadavky na zařízení pro kontinuální denaturaci

[k § 21 odst. 1 písm. a) a c) zákona o lihu ]

(1) Přívodní potrubí, kterým je veden denaturační prostředek při kontinuální denaturaci, musí být před ústím do potrubí vedoucího líh opatřeno měřidlem.

(2) Množství denaturačního prostředku užitého při kontinuální denaturaci lihu je měřeno měřidly splňujícími požadavky zákona o metrologii 1b) .

§ 2 Technické požadavky na zařízení pro skladování lihu

(k § 14 zákona o lihu )

(1) Zařízením pro skladování lihu jsou nádrže, sudy, přepravní nádoby nebo obaly, které splňují požadavky stanovené zákonem o metrologii 1b) , ve kterých je skladován a přepravován změřený líh.

(2) Zařízení pro skladování lihu se vyrábí z materiálu odolného proti působení lihu.

(3) Nádrž se opatří označením objemu.

(4) Nádrž se plní maximálně do 95 procent objemu.

(5) Armatury na dolní části nádrže se vyrábějí z ocele nebo mosazi. Nádrž se opatří průlezem o průměru minimálně 600 mm. Odvzdušňování se připojí na nejvyšší část nádrže a uzpůsobí tak, aby se v něm neusazoval líh nebo voda.

(6) Nádrže vyšší než 2 m musí být opatřeny zařízením umožňujícím odebrání vzorků v každé čtvrtině výšky nebo ve víku otvorem uzpůsobeným pro spuštění vzorkovacího zařízení umožňujícího odebrání vzorků z různých vrstev.

§ 3 Metody stanovení objemového množství a objemové koncentrace lihu a způsob výpočtu množství lihu

[k § 21 odst. 1 písm. b) zákona o lihu ]

(1) Pro stanovení objemového množství a objemové koncentrace lihu, s výjimkou lihu denaturovaného, jsou rozhodné výsledky měření

a) hustoty stanovené pyknometrickou metodou,

b) hustoty stanovené areometrem, který splňuje podmínky stanovené zákonem o metrologii 1b) pro měření při teplotě 20 stupňů C,

c) metodou plynové chromatografie,

d) hustoty stanovené pomocí elektronického frekvenčního oscilátoru, nebo

e) hustoty stanovené pomocí hydrostatických vah.

V případě lihu denaturovaného se postupuje podle odstavce 8 .

(2) Objemová koncentrace lihu v přiboudlině se stanovuje pyknometrickou metodou v destilátu z vodního roztoku získaného extrakcí přiboudliny petroléterem za přídavku nasyceného roztoku chloridu sodného nebo metodou plynové chromatografie.

(3) Hustota lihu se vypočítá podle vzorce uvedeného včetně hodnot koeficientů v příloze č. 1 části A.

(4) Při stanovení objemového množství lihu, kdy objem lihu je měřen ve skladovacích nádržích z oceli nebo v měřidlech z oceli nebo z britania stanovených zvláštním právním předpisem 2) , se provádí korekce na tepelnou objemovou roztažnost těchto materiálů vynásobením zjištěného objemu lihu korekčním faktorem uvedeným v příloze č. 1 části B.

(5) Při stanovení objemové koncentrace lihu pyknometrickou metodou se provádí korekce na tepelnou objemovou roztažnost pyknometrů z různých druhů skla vynásobením zjištěné hustoty korekčním faktorem uvedeným v příloze č. 1 části C.

(6) Výpočet objemového množství etanolu se provádí způsobem uvedeným v příloze č. 1 části D.

(7) Při použití více metod měření uvedených v odstavci 1 je rozhodující výsledek měření provedeného metodou stanovení hustoty pyknometricky.

(8) Pro stanovení objemové koncentrace denaturovaného lihu jsou rozhodné výsledky měření

a) metodou plynové chromatografie, nebo

b) metodou kapalinové chromatografie.

(9) Při použití více metod měření uvedených v odstavci 8 je rozhodující výsledek měření provedeného metodou plynové chromatografie.

§ 4 Druhy denaturačních prostředků a jejich minimální množství a účel použití denaturovaného lihu

(k § 10 zákona o lihu )
Druhy denaturačních prostředků, jejich minimální množství a účel použití denaturovaného lihu jsou uvedeny v příloze č. 2 .

§ 5 Členění základních druhů lihu a jejich kvalitativní znaky

(k § 11 zákona o lihu )

(1) Podrobnější členění základních druhů lihu a kvalitativní znaky jednotlivých druhů lihu jsou uvedeny v příloze č. 3 .

(2) Zvláštně denaturovaný a obecně denaturovaný líh musí splňovat fyzikální a chemické požadavky stanovené pro příslušný druh lihu a musí odpovídat platným technickým normám .

§ 6 Metody stanovení kvalitativních znaků

(k § 11 zákona o lihu )

(1) Obsah metanolu se stanovuje metodou plynové chromatografie.

(2) Obsah vyšších alkoholů se stanovuje metodou plynové chromatografie a vyjadřuje se jako součet zjištěných obsahů jednotlivých vyšších alkoholů.

(3) Obsah aldehydů se stanovuje kolorimetricky s použitím fuchsinsiřičitého činidla a vyhodnocuje se jako obsah acetaldehydu nebo metodou plynové chromatografie a vyjadřuje se jako součet zjištěných obsahů jednotlivých aldehydů.

(4) Obsah furalu se stanovuje kolorimetricky nebo metodou plynové chromatografie.

(5) Obsah volných kyselin, jejichž celkový obsah se vyhodnocuje jako obsah kyseliny octové, se stanovuje titrací vzorku lihu zbaveného oxidu uhličitého roztokem hydroxidu sodného o koncentraci 0,1 mol/l, popřípadě metodou plynové chromatografie.

(6) Obsah dusíkatých zásad, jejichž obsah se vyhodnocuje jako obsah metylaminu, se stanovuje titrací vzorku roztokem kyseliny sírové o koncentraci 0, 005 mol/l na indikátor podle Maa-Zuazagy nebo na bromkresolovou zeleň nebo metodou plynové chromatografie.

(7) Obsah odparku se stanovuje ze vzorku o objemu 250 ml u lihu kvasného rafinovaného velejemného nedenaturovaného nebo o objemu 100 ml u ostatních druhů nedenaturovaného lihu. Po odpaření a vysušení vzorku za teploty 103 °C až 107 °C a po jeho ochlazení v exsikátoru se vysušený zbytek vzorku zváží na analytických vahách.

(8) Obsah esterů se stanovuje titrací vzorku lihu roztokem hydroxidu sodného o koncentraci 0,1 mol/l na indikátor podle Simpsona a vyhodnocuje se jako obsah octanu etylnatého nebo metodou plynové chromatografie a vyjadřuje se jako součet zjištěných obsahů jednotlivých esterů.

(9) Obsah dietyléteru a benzenu se stanovuje metodou plynové chromatografie.

(10) Celkový obsah vyšších alkoholů a ostatních těkavých složek u lihu syntetického technického se stanovuje metodou plynové chromatografie.

(11) Obsah těkavých denaturačních prostředků v denaturovaném lihu se stanovuje metodou plynové chromatografie.

(12) Rozlišení lihu kvasného a lihu syntetického se provádí izotopovými metodami.

(13) Obsah Denatonium benzoátu (Benzyldiethyl-N-2,6-xylyl-carbamoyl-methyl-amonium benzoát) se stanoví metodou kombinace plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií nebo metodou kombinace vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií.

(14) Obsah 2-methyl-2-propanolu se stanoví metodou plynové chromatografie.

§ 7 Normy ztrát lihu

[k § 21 odst. 1 písm. e) zákona o lihu ]
Základ pro výpočet jednotlivých druhů norem ztrát lihu a jejich výše jsou stanoveny v příloze č. 4 .

§ 8 Ztráty dopravní

[k § 2 odst. 1 písm. k) zákona o lihu ]

(1) Ztráty dopravní se stanoví jako rozdíl mezi odeslaným a přijatým množstvím lihu. Dopravní ztráty zahrnují úbytky, které vznikají

a) přirozeným vypařením lihu v průběhu dopravy,

b) v důsledku přípustných rozdílů měření množství lihu před odesláním a po přijetí lihu.

(2) Dopravní ztráty se nevztahují na množství lihu obsaženého v hotových výrobcích vyrobených z lihu.

(3) Čerpání normy ztrát se posuzuje u každého jednotlivého obalu samostatně. Do základu pro výpočet normovaných ztrát nelze zahrnout množství lihu v těch obalech, u nichž nebyla ztráta zjištěna nebo u nichž byla zjištěna ztráta přesahující normovanou ztrátu.

§ 9 Ztráty manipulační

[k § 2 odst. 1 písm. k) zákona o lihu ]
Ztráty manipulační jsou úbytky lihu vznikající při příjmu a vydávání lihu a při jiné technologicky nezbytné manipulaci s lihem (přečerpávání lihu u výrobce a zpracovatele lihu). K těmto ztrátám patří i ztráty vzniklé při přečerpávání lihu před dopravou lihu v případech, kdy líh nelze vyskladnit přímo z lihového skladu do přepravních nádob a jímek a líh musí být napřed přečerpáván.

§ 10 Ztráty skladovací

[k § 2 odst. 1 písm. k) zákona o lihu ]
Ztráty skladovací jsou úbytky lihu ve skladech lihu, které vznikají odpařením v průběhu skladování.

§ 11 Ztráty stáčecí

[k § 2 odst. 1 písm. k) zákona o lihu ]
Ztráty stáčecí se stanoví jako rozdíl mezi množstvím lihu obsaženého ve výrobku určeném ke stáčení a množstvím lihu obsaženého v hotovém výrobku předaném na sklad zpracovatele lihu ve spotřebitelském balení.

§ 12 Ztráty při úpravách lihu

[k § 2 odst. 1 písm. k) zákona o lihu ]

(1) Ztráty rafinační se stanoví jako rozdíl mezi množstvím surového lihu použitého k rafinaci a množstvím lihu obsaženého v rafinovaném lihu a v úkapech, dokapech a přiboudlinách.

(2) Ztráty dehydratační se stanoví jako rozdíl mezi množstvím lihu použitého k dehydrataci a množstvím lihu obsaženého ve vyrobeném bezvodém lihu a dalších vedlejších produktech dehydratace obsahujících líh.

(3) Ztráty rektifikační se stanoví jako rozdíl mezi množstvím lihu obsaženého v destilátech určených k rektifikaci a množstvím lihu obsaženého v rektifikovaném destilátu a v úkapech a dokapech.

(4) Ztráty regenerační se stanoví jako rozdíl mezi množstvím lihu obsaženého v látkách, ze kterých má být líh znovu získán, a množstvím získaného regenerovaného lihu.

§ 13 Ztráty při zpracování lihu

[k § 2 odst. 1 písm. k) zákona o lihu ]
Ztráty lihu při zpracování lihu se stanoví jako rozdíl mezi množstvím lihu použitého k výrobě a množstvím lihu obsaženého v polotovaru nebo v hotovém výrobku.

§ 14 Přechodné ustanovení

Výpočet norem ztrát lihu se provádí podle dosavadních předpisů

a) v lihovarech průmyslových, zvláštních lihovarech provádějících rafinaci lihu nebo zušlechťování destilátů a ve Správě hmotných rezerv do 30. září 1997,

b) v lihovarech zemědělských a ovocných do dne ukončení sezonní výroby a při nepřetržité výrobě pak do 30. září 1997,

c) v lihovarech a zvláštních lihovarech neuvedených pod písmeny a) a b) a u výrobců lihovin a ostatních zpracovatelů lihu včetně octáren do 31. prosince 1997,

d) v lihovarech, které jsou současně i výrobci lihovin, do dne ukončení sezonní výroby lihu a při nepřetržité výrobě lihu do 30. září 1997.

§ 15 Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 1997.

Ministr:
Ing. Lux v. r.

Poznámky pod čarou

1) ČSN 73 0804 Požární bezpečnost staveb - Výrobní objekty.

1a) Zákon č. 353/2003 Sb. , o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů.

1b) Zákon č. 505/1990 Sb. , o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.

2) Vyhláška č. 150/2008 Sb. , o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení zákona o lihu s tím souvisejících.

3) Zákon č. 79/1997 Sb. , o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

PŘÍLOHA Č. 1 K VYHLÁŠCE Č. 141/997 SB.

ČÁST A VZOREC PRO VÝPOČET HUSTOTY

12 6
&03C1 = A = A1 + &03A3 3 Ak pk - 1 + &03A& 03A3 Bk (t
20 °C) k k = 2
k = 1

n mi + &03A3 03A3 &03A3 Ci, k
pk (t - 20 °C)


= 1 k
1 n =
m1 =
1 m2
10 m3
9 m4 = 4 m5 = 2

d

ta oefic

nt

 

Ak kg/m3 Bk 1

,982 012 300 . 102 - 2,061 851 3

 

-1 kg/(m3 . °C) 2 -

,929 769 495 . 102 - 5,268 254 2

1

3 kg/(m3 . °C2) 3

,891 238 958 . 102 3,613 001 3

1

5 kg/(m3 . °C3) 4 -

,668 103 923 . 103 - 3,89 5 770 2

 

-7kg/(m3 . °C4) 5

,352 215 441 . 104 7,169 354 0

1

9 kg/(m3 . °C5) 6 -

,829 278 388 . 104 - 9,973 923 1

1

11kg/(m3 . °C6) 7

 

6

874 042 . 105 8 -

 

3

381 234 . 105 9

 

70

72 998 . 105 10 -

 

78

61 354 . 105 11

 

34

60 334 . 105 12 -

 

 

85 4
. 104

C1,k kg/(m3 . °C)

2

kg/(m3 . °C2) 1 1,693 44

461 530 087 . 10-1 -1,193 01

0

057 010 . 10-2 2 - 1,046 9

743 455 169 . 101 2,517 39

6

803 461 . 10-1 3 7,196 3

469 546 523 . 101 - 2

7

575 700 536 993 4 - 7,047 4

054 272 792 . 102 1,353 0

 

8 843 029 . 101 5 3,924 0

430 035 045 . 103 - 5,029 9

 

8 547 014 . 101 6 -1,210 1

659 068 747 . 104 1,096 3

 

6 577 570 . 102 7 2,248 6

550 400 788 . 104 - 1,422 7

 

6 421 155 . 102 8 - 2,605 5

982 188 164 . 104 1,080 4

 

2 856 230 . 102 9 - 1,852 3

922 069 467 . 104 - 4,414 1

2

817 392 . 101 10 - 7,420 2

433 430 137 . 103 7

42

71 530 188 783 11 1,285 6

 

 

8 97
. 103 k

3,k
g/(m3 . °C3)

4,k /(m3 . °C4)

,

kg/(m3 . °C5) 1 - 6,802

5 733 503 803.10-4 4,075 3

675 622 027.10-6 - 2,788

4

54 782 409.10-8 2 1,876

7 790 289 664.10-2 - 8,763

8 573 471 110.10-6 1,345

2

83 493 354.10-8 3 - 2,002

1 813 734 156.10-1 6,515

 

3

099 368.10-6 4 1

22 992 966 719 220 - 1,515

 

8

987 210.10-6 5 - 2

 

 

9

483 903 638 6 4

 

 

60

84 300 675 7. - 4

 

 

4

440 794 683 8 2

 

 

4

105 903 461 9 - 5,411

 

 

1 436 812
0-1 Poznámka: 1. Tento vzorec platí pro měření prováděná při teplotách od
20° C do + 40° C. 2. Hodnoty odvozené z tohoto vzorce jsou vypočteny v Úředních alkoholometrických tabulkách (část 1 - 3), vydaných Ministerstvem zeměděl

ČÁST B Tabulka hodnot korekčních faktorů (Fb ) pro provedení korekce na tepelnou objemovou roztažnost materiálu při teplotě t (ve °C-1 )

materiál: Ocel
Teplotní koeficient objemové roztažnosti (&03B2) = 36 . 10. 10-6

-

t

F

t

Fb

20 0,9

56

10 0,9

64

19 0,9

60

11 0,9

68

18 0,9

63

12 0,9

71

17 0,9

67

13 0,9

75

16 0,9

70

14 0,9

78

15 0,9

74

15 0,9

82

14 0,9

78

16 0,9

86

13 0,9

81

17 0,9

89

12 0,9

85

18 0,9

93

11 0,9

88

19 0,9

96

10 0,9

92

20 1,0

00

9 0,9

96

21 1,0

04

8 0,9

99

22 1,0

07

7 0,9

03

23 1,0

11

6 0,9

06

24 1,0

14

5 0,9

10

25 1,0

18

4 0,9

14

26 1,0

22

3 0,9

17

27 1,0

25

2 0,9

21

28 1,0

29

1 0,9

24

29 1,0

32

0 0,9

28

30 1,0

36

1 0,9

32

31 1,0

40

2 0,9

35

32 1,0

43

3 0,9

39

33 1,0

47

4 0,9

42

34 1,0

50

5 0,9

46

35 1,0

54

6 0,9

50

36 1,0

58

7 0,9

53

37 1,0

61

8 0,9

57

38 1,0

65

9 0,9

60

39 1,0

68

10 0,9

64

40 1,0

72 Materiál: Brita
um Teplotní koeficient objemové roztažnosti (&03B2) = 61 6 1 . 1

6

C-

 

F

 

Fb 0

,9

78 20

,

000 1

,9

84 21

,

006 2

,9

90 22

,

012 3

,9

96 23

,

018 4

,9

02 24

,

024 5

,9

09 25

,

031 6

,9

15 26

,

037 7

,9

21 27

,

043 8

,9

27 28

,

049 9

,9

33 29

,0

55 10

,9

39 30

,0

61 11

,9

45 31

,0

67 12

,9

51 32

,0

73 13

,9

57 33

,0

79 14

,9

63 34

,0

85 15

,9

70 35

,0

92 16

,9

76 36

,0

98 17

,9

82 37

,0

04 18

,9

88 38

,0

10 19

,9

94 39

,0

16 20

,0

00 40

ČÁST C Tabulka hodnot korekčních faktorů (Fb ) pro provedení korekce na tepelnou objemovou roztažnost pyknometrů z různých druhů skla při teplotě t ( ve °C-1 )

Teplotní koeficient objemové roztažnosti (&03B2) sloupec:

c: a) = 5 . 10-6

-1 b) = 10 . 10-6
-1 c) = 15 . 10-6
-1 d) = 20 . 10-6
-1 e) = 25 . 10-6
-1 f) = 30 . 10-6
-1 g) sklo normální křemenné = 1,6 . 10-6
-1 h) sklo normální Simax = 8,8 . 10-6
-1 i) sklo normální Sial = 13,0 . 10-6
-1 j) sklo normální Neutrál = 17,0 . 10-6
-1 k) sklo normální KS = 24,0 . 10-6
-1 l) sklo normální Unihost = 27,0 . 10-6

t / slo

 

 

a)

b)

c)

d)

e)

f)

15 1,00

25 1,00

50 1,00

75 1,00

00 1,00

25 1,00

50

16 1,00

20 1,00

40 1,00

60 1,00

80 1,00

00 1,00

20

17 1,00

15 1,00

30 1,00

45 1,00

60 1,00

75 1,00

90

18 1,00

10 1,00

20 1,00

30 1,00

40 1,00

50 1,00

60

19 1,00

05 1,00

10 1,00

15 1,00

20 1,00

25 1,00

30

20 1,00

00 1,00

00 1,00

00 1,00

00 1,00

00 1,00

00

21 0,99

95 0,99

90 0,99

85 0,99

80 0,99

75 0,99

70

22 0,99

90 0,99

80 0,99

70 0,99

60 0,99

50 0,99

40

23 0,99

85 0,99

70 0,99

55 0,99

40 0,99

25 0,99

10

24 0,99

80 0,99

60 0,99

40 0,99

50 0,99

00 0,99

80

25 0,99

75 0,99

50 0,99

24 0,99

00 0,99

75 0,99

 

 

g)

h)

i)

i)

k)

l)

15 1,00

08 1,00

44 1,00

65 1,00

87 1,00

22 1,00

35

16 1,00

06 1,00

35 1,00

52 1,00

70 1,00

97 1,00

08

17 1,00

05 1,00

26 1,00

39 1,00

52 1,00

73 1,00

81

18 1,00

03 1,00

18 1,00

26 1,00

35 1,00

49 1,00

54

19 1,00

02 1,00

09 1,00

13 1,00

17 1,00

24 1,00

27

20 1,00

00 1,00

00 1,00

00 1,00

00 1,00

00 1,00

00

21 0,99

98 0,99

91 0,99

87 0,99

83 0,99

76 0,99

73

22 0,99

97 0,99

82 0,99

74 0,99

65 0,99

51 0,99

46

23 0,99

95 0,99

74 0,99

61 0,99

48 0,99

27 0,99

19

24 0,99

94 0,99

65 0,99

48 0,99

30 0,99

03 0,99

92

25 0,99

92 0,99

56 0,99

35 0,99

13 0,99

79 0,99

ČÁST D Způsob výpočtu objemového množství etanolu

a) výpočet objemového množství etanolu VE (jednotka: m3 nebo L = dm3 ) při vážení roztoku etanolu a vody se provádí podle vzorce:

VE =Z . km

kde VE je objemové množství etanolu při 20 °C v litrech

Z je zdánlivá hmotnost roztoku etanolu a vody zjištěná vážením na vzduchu (jednotka: kg)
km je převodní koeficient (jednotka: dm3 /kg = L/kg), který je vypočten podle vzorce:

km = &03C30 3C3E . 10/&10 /&03C120 . [1. [1 + &03C&0 3C1a (1/ &0

120 - 1/ 1/ ńz)] kde &03C3E je objemová koncentrace etanolu v roztoku etanolu a vody
jednoedn otka: %=0,01) &03C1 20 je hustota roztoku při teplot ě
0° C ° C (jednotka: kg/m3) &03C1 a je hust ota vzduchu (jednotka: kg/m3 ,
řijatij atá hodnota: 1,2 kg/m3) &03C1 z je hustota závaží (jednotka: kg/m 3

b) Výpočet objemového množství etanolu VE (jednotka: m3 nebo L = dm3 ) při měření objemu roztoku etanolu a vody měřidlem objemu při teplotách od - 20° C do + 40° C se provádí podle vzorce:

VE = V´t . Fb . kv

kde VE je objemové množství etanolu v litrech
t je zdánlivý objem čtený na měřidle objemu při teplotě měření v t (jednotka: m3 nebo L = dm3
Fb je korekční faktor na tepelnou roztažnost měřidla objemu (jednotka: l)
kv je převodní koeficient (jednotka: l), který je vypočten podle vzorce:

kv = &03C30 3C3E/100 . & . &03C&0

1t/&03C123 C120 kde &03C3E je objemová koncentrace etanolu v roztoku etanolu a vody (jedn
ka: %a: % = 0,01) &03C1 t je hustota roztoku etanolu a vody při teplot ě
(jednjed notka: kg/m3) &03C1 20 je hustota roztoku etanolu a vody při teplot ě

C (jedno
a: kg/m3) Poznámka: Hodnoty koeficientů vypočtené podle těchto vzorců jsou uvedeny v Úředních alkoholometrických tabulkách (část 3), vydaných Ministerstvem zem

PŘÍLOHA Č. 2 K VYHLÁŠCE Č. 141/1997 SB. DRUHY A MINIMÁLNÍ PŘÍDAVKY DENATURAČNÍCH PROSTŘEDKŮ A ÚČEL POUŽITÍ DENATUROVANÉHO LIHU

Pořad. číslo

Denaturační prostředek

Přídavek nezředěného denaturačního prostředku

účel použití denaturovaného lihu

Nejmenší přídavek denaturačního prostředku na 11 etanolu při 20° C

Nejmenší přídavek denaturačního prostředku na 1 m3 etanolu při 20° C

1a Denaturační směs pro obecně denaturovaný etanol

Metyletylketon Denatonium benzoát (Bitrex, Benzyldiethyl-N-2,6-xylylcarbamoyl-metyl-amonum benzoát) Metylenová modř Thiofen

10 ml 10 mg 2 mg 2 ml

101 10 g 2 g 21

Bez omezení

1b Denaturační směs pro obecně denaturovaný etanol

Solventní nafta Petrolej Technický benzín čistící

4 ml 2 ml 1 ml

41 21 11

Bez omezení

2

Benzin lékařský

10 ml

101

K laboratorním účelům, k použití ve zdravotnických zařízeních a lékárnách, k výdeji občanům lékárnami v balení do 200 ml, k dodávkám distributorům léčiv3) k výrobě pektinu, k výrobě léčiv, k výrobě dezinfekčních roztoků

3

Benzin lékařský

20 ml

201

K technickému použití všeho druhu mimo prodeje

4

Benzin teclmiclcý čistící

20 ml

201

K technickému použití všeho druhu mimo prodeje

5

Petrolej na svícení

20 ml

201

K technickému použití všeho druhu mimo prodeje

6

Toluen

20 ml

201

K technickému použití všeho druhu mimo prodeje

7

Ajatin (Benzododecinii bromidum)

10 g

10 kg

K maskérským účelům

8

Ajatin ve směsi s glycerolem

100 g (10 g ajatinu a 90 g glycerolu)

100 kg (10 kg ajatinu a 90 kg glycerolu)

K výrobě kosmetických přípravků

9

Aceton

50 ml

501

K výrobě čistých chemikálií, kovových vláken, katalyzátorů, elektronek, televizních obrazovek, polovodičů

10

Aceton

100 ml

1001

K technickému použití všeho druhu mimo prodeje

11

Fenol

4 g

4 kg

Pro nemocniční účely, výrobě fotografického papíru, filmů a papíru, k výrobě korkových desek, k výrobě těsnění

12

Hexan

10 ml

101

K laboratorním účelům

13

2-propanol (Isopropylalkohol)

100 ml

1001

K výrobě čistých chemikálií, k výrobě katalyzátorů, k výrobě kosmetiky, pro konzervaci přírodních květů do kolínských vod

14

Metanol

50 ml

501

K laboratorním účelům

15

Šelak

50 g

50 kg

K výrobě laků, apretur, glazur, politur a zrcadel

16

Ocet kvasný lihový o koncentraci 10 % hm

200 ml

2001

K výrobě kvasného lihového octa

17

Octan etylnatý

20 g

20 kg

K výrobě octanu etylnatého, k úpravě pitné vody

18

Amoniak

10 ml

101

K výrobě krmného droždí Torula, k výrobě přípravku Diastabil

19

Denatonium benzoát (Bitrex, Benzyldiethyl-N-2,6-xylylcarbamoyl-merylamonimn benzoát)

30 mg

30 g

K výrobě kosmetických přípravků, které nepřichází do styku s dutinou ústní

20

Denatoniumn benzoát (Bitrex, Benzyldiethyl-N-2,6-xylylcarbamoyl-metyl-amonium benzoát)

2 mg výhradně pro denaturaci lihu syntetického technického /*

2 g výhradně pro denaturaci lihu syntetického technického /*

K technickému použití u zpracovatele lihu, čímž se rozumí veškeré použití mimo prodeje a výroby výrobků s obsahem tohoto lihu

21

Denatonium benzoát (Bitrex, Benzyldiethyl-N-2,6-xylylcarbamoyl-metyl-amonium benzoát)

10 mg výhradně pro denaturaci lihu kvasného hydrogenačně rafinovaného/**

10 g výhradně pro denaturaci lihu kvasného hydrogenačně rafinovaného/**

K technickému použití u zpracovatele lihu, čímž se rozumí veškeré použití mimo prodeje a výroby výrobků s obsahem tohoto lihu

22

Motorové palivo vyhovující ČSN EN 228

20 ml

201

K výrobě motorového paliva nebo ETBE

23

Etyltercbutylether (ETBE)

20 ml

201

K výrobě ETBE

24

Meryltercbutylether (MTBE)

20 ml

201

K výrobě ETBE

/* výsledným produktem je líh syntetický technický zvláštně denaturovaný - viz příloha č. 3 této vyhlášky
/** výsledným produktem je líh zvláštně denaturovaný kvasný hydrogenačně rafinovaný - viz příloha č. 3 této vyhlášky.

PŘÍLOHA Č. 3 KVALITATIVNÍ ZNAKY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ LIHU

Druh lihu

Ethanol v % objemových nejméně

Methanol v g/la* nejvýše

Vyšší alkoholy v mg/la* nejvýše

Aldehydy v mg/1* nejvýše

Fural v mg/la* nejvýše

Volné kyseliny jako kyselina octová v mg/1a* nejvýše

Dusíkaté zásady jako methylamin v mg/la* nejvýše

Odparek sušený při 105° C v mg/la* nejvýše

Estery v mg/1a* nejvýše

Ostatní znaky

Syntetický destilačně rafinovaný

95,7

 

50

50

 

10

 

10

25

 

Syntetický bezvodý

99,7

 

250

 

 

50

 

30

 

Benzen a benzin nejvýše 0,1 % objemových. Dietylester nejvýše 0,1 % hmotnostních.

Syntetický technický

92,9

 

300

 

 

15

 

25

 

Dietylester nejvýše 4 g/la. Celkový obsah vyšších alkoholů a ostatních těkavých složek nejméně 5 g/la.

Sulfitový surový

95,0

40,0

400

500

0,1

40,0

 

 

 

 

Kvasný surový: - bramborový

80,0

3,0

3500

500

2,0

200

150

 

 

 

- obilní

80,0

1,0

4000

500

5,0

200

-škrobový

80,0

3,0

3500

500

1,0

200

- drožďárenský

85,0

 

 

4500

0,01

500

- melasový

85,0

 

3000

700

0,01

300

- datlový

70,0

15,0

5000

800

6,0

500

- řepný

80,0

 

3000

700

5,0

250

- z ovocných odpadů

70,0

15,0

5000

800

6,0

500

Kvasný rafinovaný:- jemný

95,7

0,8

35

20

negativní

25

1

10

50

Vůně a chuť čistá, bez cizích pachů a příchutí, odpovídající zpracované

- velejemný

96,0

0,0

1

5

negativní

10

O

5

30

surovině, vzhled čirý bez zákalů a sedlin**

- velejemný neutrální

96,0

0,3

5,0

5,0

neprokazatelný

15

1,0

15

13

Vůně a chuť čistá, bez cizích pachů a příchutí, odpovídající zpracované surovině, vzhled čirý bez zákalů a sedlin, obsah terciárního butanolu (2-methyl-2propanolu) nejvýše 5 mg/la*Vzhled čirý, bez zákalů a sedlin**

- technický

95,7

2,4

150

100

negativní

50

2

15

 

Kvasný bezvodý:- k průmyslovým účelům

99,8

3,0

 

750

 

30

 

20

 

Vzhled čirý, bez zákalů a sedlin**

- ke zvláštním průmyslovým účelům

99,7

1,0

60

50

 

60

 

10

 

- k analytickýma zvláštním zdravotním účelům

99,7

0,1

10

20

 

10

 

10

 

Ovocné a jiné destiláty (polotovar): - borovičkový

37,5 až 70

 

 

 

 

 

 

 

 

Vůně a chuť čistá, bez cizích pachů a příchutí, odpovídající zpracované surovině a stupni rektifikace**

- hruškový

38 až 75

15

 

 

40

 

 

 

 

 

- jablečný

38 až 75

15

 

 

40

 

 

 

 

 

- meruň kový

38 až 75

15

 

 

 

 

 

 

 

Vzhled čirý, bez zákalů a sedlin**

- slivovicový

38 až 75

15

 

 

50

 

 

 

 

- třešňový

38 až 75

15

 

 

40

 

 

 

 

- vinný

37,5 až 75

2

 

 

80

 

 

 

 

- whiskový

40 až 94

15

 

 

40

 

 

 

 

- broskvový

38 až 75

15

 

 

 

 

 

 

 

- višňový

38 až 75

15

 

 

40

 

 

 

 

- obilní

40 až 94

15

 

 

20

 

 

 

 

Zvláštně denaturovaný kvasný - hydrogenačně rafinovaný

90***

0,39

 

316

 

25

20

25

790

Z celkového obsahu vyšších alkoholů obsah terciárního butanolu nejméně 50mg/la*, Denatonium benzoát 10 mg/la*, suma vyšších alkoholů nejméně 7000 mg/la.

- bezvodý, určený

99,7

 

16000

 

 

60

 

 

 

Čirý, bez zákalů a sedlin, maximální

a) do motorových paliv*****

***

 

 

 

 

 

 

 

 

obsah vody 0,3 % (m/m), denaturační prostředky v druzích a množství určených

b) pro výrobu ETBE

 

 

 

 

 

 

 

 

v příloze č. 2 této vyhlášky v položce a) 22 b) 23 a 24. Množství denaturačních p rostředků nesmí překročit minimální množství stanovené touto vyhláškou o více než 50%.

- ostatní

72***

 

 

 

 

 

 

 

 

Denaturační prostředky v druzích a množství určených v příloze č. 2 této vyhlášky.

Zvláštně denaturovaný syntetický

95,7***

 

 

 

 

 

 

 

 

Denaturační prostředky v druzích a množství určených v příloze č. 2 této vyhlášky

Zvláštně denaturovaný syntetický technický

92,9***

 

 

 

 

 

 

 

 

Celkový obsah vyšších alkoholů a ostatních těkavých složek nejméně 7 g/la*, z toho nejméně 4 g/la* sumy všech butanolů, Denatonium benzoát 2 mg/la*.

Obecně denaturovaný kvasný: - 92%

92,0***

 

 

 

 

150

 

250

 

Denaturační prostředky v druzích a množství určených v příloze č. 2 této vyhlášky.

95 %

95,0***

 

 

 

 

150

 

250

 

Čirý, bez zákalů a sedlin, maximální
obsah vody 0,3% (m/m),
množství denaturačních prostředků nesmí překročit minimální množství stanovenétouto vyhláškou o více než 50%.

- 99,7%, určený

99,7%***

 

 

 

 

 

 

 

 

a) do motorových paliv*****

 

 

 

 

 

 

 

 

b) pro výrobu ETBE

 

 

 

 

 

 

 

 

Obecně denaturovaný syntetický

95,0***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okapy

93,1****

 

 

 

 

 

 

 

 

Vůně silně ovlivněna příměsí z nižší a

Dokapy

88,0****

 

 

 

 

 

 

 

 

vyšší destilační frakce před, resp. po oddělení etanolu

Poznámka:
* la =1 litr etanolu o koncentraci 100 % objemových
** hodnotí se ze vzorku po zředění vodou na 30 % objemových etanolu a při teplotě 30 až 35 stupňů C
*** před přidáním denaturačního prostředku
**** neplatí pro výrobu a rektifikaci ovocných a jiných d
estilátů ***** kvalitou musí splň ovat ČSN 65 6511.

Druh lihu

Etanol v % objemových nejvýše

Veškeré vyšší alkoholy v % objemových nejméně

Volné kyseliny jako kyselina octová v mg/la nejvýše

Hustota při 20 st. C v kg/m3 nejvýše

Směs etanolu a vody v % objemových nejvýše

Podíl amylalkoholů (destilát od 110 do 135 st. C) v % objemových nejméně

Přiboudlina

15

80

500

847

20

45

PŘÍLOHA Č. 4 K VYHLÁŠCE Č. 141/1997 SB. NORMY ZTRÁT LIHU

Poř. číslo

Druhy ztrát

Norma v %

Specifikace činnosti

Základ pro výpočet normy ztrát

1

Dopravní

0,25

doprava v autocisternách a ostatních cisternách

množství lihu vyskladněného podle dodacího listu; do základu nelze započítávat dodávky podle § 8 odst. 2 a 3 této vyhlášky

2,00

doprava v železničních cisternách*

0,30

doprava v kovových sudech, skleněných nebo jiných obalech kromě dřevěných

0,60

doprava v dřevěných sudech

2

Manipulační

0,10

manipulace v zemědělských a ovocných lihovarech

celkový příjem lihu bez počáteční zásoby a celkové vydání lihu bez konečné zásoby

0,10

manipulace v zemědělských lihovarech se samostatnou rafinerií, pokud vedou oby tyto provozy samostatný záznam a mezi těmito provozy nedochází k přepravě lihu, ale pouze k evidenčnímu převodu lihu

pro zemědělský lihovar příjem lihu bez počáteční zásoby a pro rafinerii celkové vydání lihu bez konečné zásoby

0,05

manipulace v zemědělských lihovarech se samostatnou rafinerií, pokud vedou oby tyto provozy samostatný záznam a mezi těmito provozy nedochází k přepravě lihu, ale pouze k evidenčnímu převodu lihu

celkový příjem lihu bez počáteční zásoby a celkové vydání lihu bez konečné zásoby

0,05

manipulace v likérkách a u ostatních zpracovatelů lihu

celkové množství lihu obsaženého ve výrobcích, předaných na sklad hotových výrobků

3

Skladovací

0,10

skladování lihu a polotovarů v jiných než dřevěných nádobách

evidované množství lihu na zásobě výrobce a zpracovatele lihu a evidované množství lihu na zásobách státních hmotných rezerv k poslednímu dni kalendářního měsíce, přičemž do základu není dovoleno započítávat zásoby lihu a množství lihu v polotovarech a hotových výrobcích stočených do expedičních nebo spotřebitelských obalů

0,20

skladování polotovarů v dřevěných nádobách o obsahu více než 300 litrů

0,35

skladování polotovarů v dřevěných nádobách o obsahu nejvýše 300 litrů

4

Stáčecí

0,60

stáčení emulzních likérů všech druhů balení, stáčení ostatních lihovin a jiných výrobků obsahujících líh do obalů o obsahu menším než 0,1 litru

množství lihu, obsaženého ve stočených výrobcích, předaných na sklad lihovin a ostatních zpracovatelů lihu

0,45

stáčení konzumního lihu, lihovin, jiných výrobků obsahujících líh, do obalů o obsahu od 0,1 do 0,35 litru, s výjimkou emulzních likérů

0,35

stáčení konzumního lihu, lihovin a jiných výrobků obsahujících líh do obalů větších než 0,35 litru, s výjimkou emulzních likérů

5

Při úpraváchlihu

1,10

rafinace kvasného surového lihu, s výjimkou drožďárenského lihu

množství kvasného surového lihu, použitého k rafinaci

4,00

rafinace kvasného surového drožďárenského lihu

množství kvasného surového drožďárenského lihu, použitého k rafinaci

2,50

rafinace úkapů a dokapů

množství úkapů a dokapů, použitých k rafinaci

1,50

dehydratace lihu

množství lihu použitého k odvodnění

8,00

dehydratace lihu systémem MERCK

množství lihu použitého k odvodnění

1,30

rektifikace ovocných a jiných destilátů

množství lihu v surovém destilátu při samostatné rektifikaci nebo množství lihu v destilátu při druhé rektifikaci**

1,00

regenerace lihu z látek obsahujících líh

množství lihu obsaženého v látkách, použitých k regeneraci lihu***

6

Při zpracovánílihu

3,60

výroba macerátů

celková spotřeba lihu použitého na výrobu macerátů

1,30

výroba průtahových destilátů

množství lihu použitého k výrobě průtahového destilátu

3,00

staření lihovin a ovocných a jiných destilátů (polotovarů) jinými fyzikálními nebo chemickými metodami nebo vymrazováním, při kterém byl oddělen vymrazený podíl

množství lihovin a ovocných a jiných destilátů (polotovarů), u kterých bylo podle stanoveného technologického postupu provedeno umělé staření některou z fyzikálních nebo chemických metod nebo u kterých byla provedena technologická úprava vymrazování podle stanoveného technologického postupu s následným oddělením vymrazeného podílu

1,80

výroba sladové whisky

množství lihu, obsaženého v polotovaru, určeném k výrobě sladové whisky

0,90

výroba konzumního lihu 80 %

množství lihu, použitého k výrobě polotovaru konzumního lihu 80 %

1,00

filtrace lihu přes aktivní uhlí, karbonifikace a jiné fyzikální nebo chemické úpravy lihu

množství lihu, použitého k provedení technologickým postupem určené úpravě lihu některou ze specifikovaných metod

3,60

čiření lihu bentonitem s následnou filtrací

množství lihu, u kterého bylo podle technologického postupu provedeno čiření bentonitem s následnou filtrací

0,30

scelování destilátů

množství lihu, obsaženého v destilátech, u kterých byla provedena technologická úprava egalizace scelováním různých destilátů

1,60

výroba emulzních likérů

množství lihu, použitého k výrobě emulzních likérů

1,00

výroba lihovin, s výjimkou emulzních likérů, a výroba jiných výrobků obsahujících líh včetně výroby motorových paliv

množství lihu, použitého k výrobě lihovin, s výjimkou emulzních likérů, a množství lihu použitého k výrobě jiných výrobků obsahujících líh

Poznámka
* Za ztráty do normy se pokládají ztráty, ke kterým došlo při dopravě lihu po železnici v drážních cisternách, a to nejvýše 2 %, pokud k těmto ztrátám došlo za okolností specifikovaných v čl. 31 Jednot ných právních p ředpi s ů pro smlouvu o mezinárodní železniční přepravě zboží (CIM - Přípojek B k Úmlu v ě), ve z n ění s d ělení č. 49/2006 Sb. m. s. , vy hlášky č. 8/1985 Sb. , o Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě (COTIF), ve znění pozdějších předpisů, a pod podmínkou, že železniční cisterna, u které byla ztráta zjištěna, byla na všech vpustních a výpustních otvorech zabezpečena závěrami.
** Použití normy je vázáno na povolení Ministerstva financí podle § 8 odst. 1 zákona.
*** Použití normy je vázáno na povolení Ministerstva financí podle § 8 odst. 3 zákona.

Přechodná a závěrečná ustanovení z novel

K zákonu se váže novela č. 82/2000 Sb. a její přechodné ustanovení je Čl. II