Program Zákon

Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 369/2001 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace

Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle § 143 odst. 1 písm. k) zákona č. 50/1976 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 83/1998 Sb.:

ČL. I

Vyhláška č. 369/2001 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, se mění takto:

1. V § 2 se na konci písmene o) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno p), které zní:

"p) zdvihací plošinou - svislá zdvihací plošina určená pro dopravu osob na vozíku nebo šikmá zdvihací plošina (poháněný schodišťový výtah) určená pro dopravu osob na vozíku.".

2. V příloze č. 1 bod 1.7. zní:

"1.7. Výtahy, zdvihací plošiny, pohyblivé schody a pohyblivé chodníky

1.7.1. Stavby se přednostně vybavují výtahy. Zdvihací plošiny se použijí jen v odůvodněných případech, zejména u změn staveb.

1.7.2. Volná plocha před nástupními místy do výtahů a zdvihacích plošin musí být nejméně 1500 x 1500 mm. Rozměry volné plochy před nástupními místy u zdvihacích plošin mohou být ve stísněných podmínkách zmenšeny na 800 x 1200 mm u přímého nájezdu a na 1200 x 1500 mm u nájezdu s otočením.

1.7.3. Požadavky na šachetní a klecové dveře výtahů a požadavky na vstupy do jízdní dráhy a na zdvihací plošiny jsou uvedeny v českých technických normách. Vstupy z nástupišť do jízdní dráhy pro svislé i šikmé zdvihací plošiny musí být zabezpečeny jako překážka pro zrakově postižené podle bodu 1.1.5 této přílohy.

1.7.4. Rozměry klece výtahu musí odpovídat nejméně parametrům typu 2 příslušné české technické normy. U staveb pro sociální péči pro těžce pohybově postižené podle § 1 odst. 1 písm. b) této vyhlášky a u staveb občanského vybavení určených pro zdravotnictví a sociální péči podle § 1 odst. 1 písm. c) této vyhlášky musí odpovídat rozměry klece výtahu nejméně parametrům typu 3 příslušné české technické normy alespoň u jednoho výtahu v budově. V odůvodněných případech se u změn dokončených staveb může použít klec výtahu s parametry nejméně typu 1 příslušné české technické normy.

1.7.5. Rozměry dopravní plošiny svislých zdvihacích plošin stanoví české technické normy. Dopravní plošina šikmých zdvihacích plošin (poháněných schodišťových výtahů) má šířku 900 mm a hloubku 1400 mm. Pro účely změny staveb její minimální použitelné rozměry stanoví české technické normy.

1.7.6. Požadavky na zařízení v kleci výtahu a požadavky na provedení zdvihacích plošin včetně ramp a klapek jsou uvedeny v českých technických normách. Sklopné sedátko v kleci výtahu musí být v dosahu ovladačů.

1.7.7. Ovladače v kleci výtahu a na nástupních místech do výtahu musí vyčnívat nad povrch okolní plochy nejméně o 1 mm. Reliéfní značky nesmí být ryté a vpravo od ovladače musí být příslušný Braillův (slepecký) znak s parametry standardní sazby. Pouze na klávesnicové ovladačové kombinaci se Braillův (slepecký) znak neprovádí. Další požadavky na provedení a umístění ovladačů výtahů i zvedacích plošin a na jejich označení reliéfními značkami stanoví české technické normy.

1.7.8. Tam, kde před vstupem do klece výtahu řídící systém signalizuje směr budoucí jízdy výtahu, se směr dolů akusticky oznamuje klesajícím tónem o délce 2 sekundy a směr nahoru vzrůstajícím tónem téže délky. Další požadavky na optickou, akustickou a hlasovou signalizaci stanoví české technické normy.

1.7.9. Ve stavbách občanského vybavení musí být chod pohyblivých schodů a pohyblivých chodníků s určením jejich polohy a směru jízdy signalizován akustickým zařízením, které mohou pomocí dálkového ovládání spouštět osoby se zrakovým postižením. Hřeben na vstupu i výstupu z pásu pohyblivých zařízení musí být proveden v kontrastní žluté barvě. ".

ČL. II PŘECHODNÉ USTANOVENÍ

U staveb, pro které byla projektová dokumentace zpracována před účinností této vyhlášky, se postupuje podle dosavadní právní úpravy.

ČL. III

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.

Ministr:
Mgr. Gandalovič v. r.