Program Zákon

Vyhláška, kterou se stanoví podrobnosti o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 3 odst. 3, 7 až 10, § 4 odst. 7 písm. a), § 5 odst. 1 písm. g) a i), § 6 odst. 9, § 7 odst. 6, § 8 odst. 3, § 9 odst. 1 a odst. 4 písm. b) bodu 2, § 10 odst. 2, 5, 6 a 10, § 11 odst. 3, § 12 odst. 4, § 14 odst. 5, § 15 odst. 4, § 16 odst. 1 písm. a), odst. 4 a 8, § 17 odst. 7, § 18 odst. 10 a § 19 odst. 7 písm. i), odst. 9 a 13 zákona č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), (dále jen "zákon") a v souladu s právem Evropských společenství:1)

§ 1 Uvádění rozmnožovacího materiálu pěstovaných rostlin do oběhu

[K § 3 odst. 3 a 7 a § 7 odst. 6 písm. d), e) a f) zákona]

(1) Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu pěstovaných rostlin uváděného do oběhu (dále jen "rozmnožovací materiál") podle § 3 odst. 3 zákona jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v příloze č. 1 v částech I až X v oddílech 5.

(2) Základní rozmnožovací materiál nebo rozmnožovací materiál předstupňů druhů pšenice, žita, tritikale, ječmene, kukuřice a lnu smí být uváděn do oběhu jen mořený; jako nemořený smí být uváděn do oběhu, jen nejsou-li v něm překročeny mezní hodnoty výskytu škodlivých organizmů uvedené v příloze č. 2.

(3) Certifikovaný rozmnožovací materiál druhů uvedených v odstavci 2 nemusí být mořen, nepřesahuje-li v něm výskyt škodlivých organizmů hodnoty uvedené v příloze č. 2.

(4) Počty generací, po které může být

a) rozmnožovací materiál předstupňů vyráběn i z rozmnožovacího materiálu předstupňů,

b) certifikovaný rozmnožovací materiál vyráběn i z certifikovaného rozmnožovacího materiálu,

jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v příloze č. 3.

Uznávací řízení

[K § 4, § 6 odst. 9, § 7 odst. 6 písm. h) zákona]

(1) Žádost o uznání množitelského porostu se podává Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (dále jen "Ústav") každoročně

a) do 31. března pro

1. ozimé formy zemědělských druhů rodu Brassica (kromě řepky),

2. obilniny ozimé (ječmen, pšenice, žito, tritikale),

3. vikev ozimou,

4. jeteloviny a trávy z první seče,

5. salát a špenát setý na podzim,

b) do 30. dubna pro

1. hrách polní a zahradní,

2. olejniny jarní (kromě lnu),

3. pažitku, ředkvičku, ředkev, salát, špenát setý na jaře, semenice dvouletých zelenin, sazečku kapusty ozimé, pekingské zelí,

4. zeleniny rychlené - semenice,

c) do 10. května pro

1. obilniny jarní, svazenku,

2. luskoviny polní (kromě fazolu a hrachu),

3. semenice semenných okopanin,

4. len,

5. anýz, fenykl, kmín, koriandr,

6. brokolici, cibuli sazečku, česnek, kopr, květák, okurky pařeništní a skleníkové, kozlíček polníček, řeřichu setou,

d) do 20. května pro

1. brambory,

2. jílek jednoletý,

3. kukuřici, proso, pohanku,

e) do 10. června pro

1. fazol polní i zahradní, lupinu, sóju, slunečnici,

2. jetel nachový setý na jaře, trávy z druhé seče, jednoleté pícniny,

3. lilek, majoránku, okurky polní, papriku, patizony, rajčata, štěrbák, tykev, meloun,

f) do 30. června pro jeteloviny z druhé seče,

g) do 20. srpna pro cibuli, sazečky ostatních zelenin a semenných okopanin,

h) do 30. září pro řepku ozimou,

i) do 30. listopadu pro porosty cukrovky z předpěstované sazečky.

Pokud technologie pěstování nebo klimatické podmínky stanoviště vyžadují provedení přehlídky v jiném termínu, než je obvyklé, je dodavatel povinen podat žádost o uznání množitelského porostu minimálně jeden měsíc před předpokládaným termínem této přehlídky.

(2) Ústavu se podává též žádost o uznání rozmnožovacího materiálu.

(3) Způsoby podávání žádostí o uznání množitelského porostu a rozmnožovacího materiálu jsou podání

a) v písemné formě na formuláři, jehož vzor je uveden v příloze č. 4, nebo

b) v elektronické podobě podle pokynů zveřejněných Ústavem ve Věstníku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (dále jen "Věstník").

(4) Výčet a rozsah úředních zkoušek rozmnožovacího materiálu a zkoušky potřebné ke zjištění vlastností množitelských porostů a rozmnožovacího materiálu u jednotlivých druhů jsou uvedeny v příloze č. 5.

§ 3

[K § 5 odst. 1 písm. g) a i) a § 7 odst. 6 písm. a) až c), i), o) a p) zákona]

(1) Požadavky na sled předplodin na pozemku v předcházejících letech jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v příloze č. 1 v částech I až X v oddílech 2.

(2) K ověření původu rozmnožovacího materiálu při podání žádosti o uznání množitelského porostu dodavatel předloží

a) doklad o uznání rozmnožovacího materiálu, který byl použit pro založení porostu, nebo

b) u víceletých druhů

1. doklad o uznání množitelského porostu z předchozího vegetačního období, nebo

2. doklad o neuznání množitelského porostu z předchozího vegetačního období za předpokladu, že důvodem neuznání množitelského porostu nebyla nevyhovující pravost nebo čistota odrůdy,

c) mezinárodně platný doklad, popřípadě posudek Ústavu vystavený na základě kontroly provedené Ústavem u rozmnožovacího materiálu, který byl dovezen, nebo

d) prohlášení šlechtitele nebo udržovatele odrůdy v případě, že je porost zakládán ze šlechtitelského materiálu.

Doklady podle písmen a) a b) nebo posudek podle písmene c) mohou být nahrazeny uvedením čísla těchto dokladů na žádosti.

(3) Hodnocení množitelských porostů se provádí v termínech uvedených v příloze č. 1 v částech I až X v oddílech 2. Vzor formuláře pro záznamy o přehlídce množitelského porostu je uveden v příloze č. 4.

(4) Minimální vzdálenost množitelského porostu od porostů stejného nebo příbuzného druhu, které by mohly cizosprášením, přenosem chorob nebo jiným způsobem ohrozit množitelský porost, a požadavky na vlastnosti množitelského porostu podle § 7 odst. 6 písm. a) zákona jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v příloze č. 1 v částech I až X v oddílech 3 a 4.

(5) Požadavky na přípustné limity zjišťované u množitelského porostu úředními zkouškami jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v příloze č. 1 v částech I až X v oddílech 4.

(6) Požadavky na vlastnosti pozemku a na vlastnosti půdy, na kterém je množitelský porost a rozmnožovací materiál pěstován, jsou pro jednotlivé druhy uvedeny v příloze č. 1 v částech I až X v oddílech 2.

(7) Množitelský porost, který nevyhovuje požadavkům kategorie a generace rozmnožovacího materiálu, které dodavatel uvede v žádosti o uznání množitelského porostu, může být uznán v kategorii nebo generaci, které odpovídá svými vlastnostmi, jen na základě nové žádosti s uvedením odpovídající kategorie nebo generace.

§ 4

[K § 7 odst. 6 písm. j), l), m) a r) zákona]

(1) Evidence při výrobě rozmnožovacího materiálu je vedena

a) v písemné formě na formulářích, jejichž vzor je uveden v příloze č. 4, nebo

b) v elektronické podobě za předpokladu, že vytištěné sestavy budou obsahovat minimálně údaje, které jsou součástí vzoru v příloze č. 4, a budou archivovány pro účely kontroly prováděné Ústavem.

(2) Náležitosti čísla množitelského porostu, čísla partie rozmnožovacího materiálu a používané měrné jednotky hmotnosti a plochy pro jednotlivé druhy rostlin jsou uvedeny v příloze č. 6.

(3) Vzory dokladů vydávané Ústavem nebo pověřenou osobou jsou uvedeny v příloze č. 7.

§ 5 Uvádění rozmnožovacího materiálu do oběhu před ukončením úřední zkoušky klíčivosti

(K § 8 odst. 3 zákona)

(1) Zkoušky pro uvádění rozmnožovacího materiálu do oběhu před ukončením úřední zkoušky klíčivosti nebo zkoušky klíčivosti provedené pověřenou osobou a způsob vedení evidence pro jednotlivé druhy jsou uvedeny v příloze č. 8.

(2) Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu uváděného do oběhu před ukončením úřední zkoušky klíčivosti nebo zkoušky klíčivosti provedené pověřenou osobou jsou uvedeny v příloze č. 8.

§ 6 Standardní rozmnožovací materiál

(K § 9 zákona)

(1) Požadavky na vlastnosti standardního rozmnožovacího materiálu uváděného do oběhu jsou uvedeny v příloze č. 1 v části X v oddílu 5.

(2) Záznamy podle § 9 odst. 4 písm. b) a odst. 5 zákona se vedou

a) v písemné formě na formulářích, jejichž vzor je uveden v příloze č. 4, nebo

b) v elektronické podobě za předpokladu, že vytištěné sestavy budou obsahovat minimálně údaje, které jsou součástí vzoru v příloze č. 4, a budou archivovány pro účely kontroly prováděné Ústavem.

§ 7 Obchodní rozmnožovací materiál

(K § 11 zákona)
Jako obchodní rozmnožovací materiál lze uvádět do oběhu rozmnožovací materiál druhů uvedených v druhovém seznamu jako zemědělské druhy s výjimkou obilnin, brambor a jiných okopanin, pokud bylo vydáno povolení podle § 40 odst. 1 zákona.

§ 8 Směs osiv

[K § 12 odst. 4 a § 19 odst. 13 písm. e) zákona]

(1) Směsi osiv odrůd jednoho nebo více druhů (dále jen "směs"), jejíž výrobu nebo uvádění do oběhu dodavatel Ústavu ohlásí, přidělí Ústav registrační číslo způsobem uvedeným v příloze č. 6.

(2) Způsob míchání musí zaručit rovnoměrnost složení směsi v partii i v jednotlivých obalech podle hmotnostního procentického podílu oznámeného dodavatelem při registraci směsi.

(3) Dodavatel, který vyrábí směs pro zemědělskou výrobu nebo směs k využití mimo zemědělskou výrobu, vede o každé vyrobené směsi evidenci na formuláři, jehož vzor je uveden v příloze č. 4.

(4) Směs smí být uváděna do oběhu pouze v uzavřených a označených obalech nebo v malém balení. Směs nesmí být při prodeji konečnému spotřebiteli2) dále rozvažována.

§ 9 Sazenice zeleniny

[K § 15 a § 19 odst. 7 písm. i) zákona]

(1) Požadované vlastnosti sazenic zeleninových druhů jsou uvedeny v příloze č. 9.

(2) Sazenice zeleniny určené k uvádění do oběhu se ukládají do obalů zabraňujících jejich poškození a záměnu nebo smíchání jednotlivých partií. Dojde-li během balení, skladování, přepravy nebo při dodání ke smíchání partií sazenic zeleniny různého původu, provede dodavatel záznam o složení nové partie a o původu jejích jednotlivých složek.

(3) Obaly se sazenicemi zeleniny určené k uvádění do oběhu se opatřují návěskou, štítkem nebo jiným obdobným dokladem; tyto doklady musí být vyrobeny z vhodného materiálu a nesmí být použity opakovaně.
Doklad obsahuje

a) text "ES kvalita",

b) název členského státu nebo jeho kód,

c) označení příslušného úřadu nebo jeho kód,

d) registrační číslo dodavatele,

e) název dodavatele,

f) číslo partie sazenic zeleniny uváděné do oběhu,

g) datum vystavení dokladu,

h) číslo partie osiva u sazenic zeleniny pěstovaných z osiva,

i) název druhu a odrůdy zeleniny,

j) latinský název rodu a druhu zeleniny, je-li zároveň rostlinolékařským pasem podle zvláštního zákona,3)

k) množství,

l) při dovozu ze třetích zemí údaj o zemi původu; tento údaj musí být zřetelně vyznačen.

(4) Je-li rozmnožovací materiál sazenic zeleniny opatřen rostlinolékařským pasem podle zvláštního zákona,3) nahrazuje tento pas údaje uvedené v odstavci 3 s výjimkou údajů uvedených pod písmeny a) , c) , i) a l) . Tyto údaje musí být zřetelně odděleny.

(5) Kritické body sledované ve výrobním procesu sazenic zeleniny jsou uvedeny v příloze č. 9.

(6) Kontrola kritických bodů výrobního procesu se provádí u dodavatele nejméně jednou ročně; podléhají jí všechny sazenice zeleniny uváděné do oběhu s výjimkou prodeje konečnému spotřebiteli.2)

(7) Ústav nebo jím pověřená osoba kontroluje dodržování kritických bodů podle postupů uvedených v příloze č. 9.

(8) Evidence pro sazenice zeleniny musí být vedena řádně, jednotlivé údaje na sebe musí navazovat tak, aby byly kontrolovatelné Ústavem nebo pověřenou osobou. Záznamy se uchovávají po dobu nejméně jednoho roku. Evidence může být vedena

a) v písemné formě na formulářích, jejichž vzor je uveden v příloze č. 4, nebo

b) v elektronické podobě za předpokladu, že vytištěné sestavy budou obsahovat minimálně údaje, které jsou součástí vzoru v příloze č. 4, a budou archivovány pro účely kontroly prováděné Ústavem.

(9) Ustanovení odstavců 5 , 7 a 8 se nevztahují na sazenice zeleniny určené pro konečného spotřebitele.2)

(10) Sadba česneku, cibule a šalotky musí splňovat kromě ustanovení odstavců 2 , 3 , 4 , 8 a 9 rovněž následující požadavky:

a) rozmnožovací materiál musí pocházet z množitelského porostu, který byl kontrolován,

b) množitelský porost byl prost škodlivých organizmů uvedených v příloze č. 9 nebo byl proti těmto organizmům vhodným způsobem ošetřen,

c) vlastnosti rozmnožovacího materiálu odpovídají požadavkům stanoveným v příloze č. 9.

§ 10 Odborná způsobilost žadatele o registraci

[K § 16 odst. 1 písm. a) zákona]

(1) Žadatel o registraci podle § 16 odst. 1 zákona prokazuje odbornou způsobilost u Ústavu

a) předložením originálu nebo úředně ověřené kopie

1. výučního listu v případě středního odborného vzdělání v oboru zahradník nebo v příbuzném zemědělském oboru,

2. maturitního vysvědčení v případě středního odborného vzdělání v oboru zahradník nebo v příbuzném zemědělském oboru,

3. vysokoškolského diplomu o absolvování studijního programu v oblasti zemědělství, nebo

b) předložením písemného prohlášení o zastupující osobě, která prokáže svoji odbornou způsobilost způsobem uvedeným v písmenu a) .

(2) Pokud žadatel o registraci nesplňuje požadavky na vzdělání podle odstavce 1 písm. a) , je možné udělit registraci za předpokladu předložení originálu nebo úředně ověřené kopie dokladu o dosažení minimálně středoškolského vzdělání i jiného zaměření a absolvování teoretického a praktického proškolení u Ústavu. Postup proškolování zveřejní Ústav ve Věstníku.

(3) Při uznávání odborné kvalifikace nebo jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie se postupuje podle zvláštního zákona.4)

§ 11 Oznámení o zahájení činnosti

(K § 16 odst. 4 zákona)
Vzor formuláře k oznámení o zahájení činnosti dodavatele, který nepodléhá registraci podle § 16 odst. 1 zákona, je uveden v příloze č. 4.

§ 12 Kvalifikační a technické předpoklady způsobilosti pověřených osob a způsob jejich prokazování

(K § 17 odst. 7 zákona)

(1) Kvalifikační předpoklady způsobilosti fyzických osob podle § 17 odst. 2 zákona jsou

a) vysokoškolské vzdělání v akreditovaném bakalářském, magisterském nebo doktorském studijním programu v oblasti zemědělství nebo se zaměřením na biologii, s minimální dvouletou praxí v oboru, nebo

b) úplné střední odborné, popřípadě vyšší odborné vzdělání v oborech zemědělství s minimálně dvouletou praxí v oboru, nebo

c) minimálně středoškolské vzdělání i jiného zaměření, pokud žadatel prokáže alespoň tříletou praxi v oboru. Pro účely prokázání znalostí podle odstavce 2 organizuje Ústav školení teoretické v délce minimálně tří měsíců a praktické podle povahy činnosti, kterou bude vykonávat. Postup školení zveřejní Ústav ve Věstníku. Absolvování školení však není podmínkou pro připuštění ke zkoušce podle odstavce 2 .

(2) Osoby uvedené v § 17 odst. 1 a 2 zákona prokáží rozsah potřebných znalostí formou zkušebního testu nebo ústní zkoušky a složením též praktické zkoušky před komisí jmenovanou Ústavem. Okruhy otázek zveřejňuje Ústav ve Věstníku. Pro účely průběžného vzdělávání osob organizuje Ústav odborné semináře a školení.

(3) Osoby uvedené v § 17 odst. 1 a 2 zákona prokazují technické předpoklady

a) předáním seznamu laboratorního vybavení používaného k provádění dílčích úkonů při uznávacím řízení na základě smlouvy podle § 17 odst. 1 zákona. U metrologického vybavení, uvedeného na předaném seznamu, se předkládají ověřovací protokoly Českého metrologického institutu nebo Akreditovanou kalibrační laboratoří,

b) prostřednictvím internetového připojení. Počítačové vybavení s připojením k internetu je základním technickým předpokladem osob uvedených v § 17 odst. 2 zákona.

(4) Ústav vede evidenci o pověřených osobách, kvalifikačních zkouškách, školeních a systému průběžného vzdělávání pověřených osob.

(5) Při uznávání odborné kvalifikace nebo jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie se postupuje podle zvláštního zákona.4)

§ 13 Dovoz rozmnožovacího materiálu

(K § 18 zákona)
Množství rozmnožovacího materiálu dováženého podle § 18 odst. 5 písm. b) zákona nesmí přesáhnout množství potřebné na založení množitelského porostu o výměře do 5 hektarů (předstihové množení), v případě sadby brambor do 10 hektarů.

§ 14 Označování a balení rozmnožovacího materiálu

(K § 19 zákona)

(1) Každý obal rozmnožovacího materiálu musí být viditelně, zřetelně a nezaměnitelně označen způsobem, který vylučuje záměnu nebo pochybnost o obsahu.

(2) K označování rozmnožovacího materiálu jsou používány v závislosti na kategorii a generaci nebo stupni rozmnožovacího materiálu

a) úřední návěsky minimálního rozměru a barvy podle odstavce 3 , nebo

b) návěsky využívané pro mezinárodní obchod podle pravidel Mezinárodní asociace pro zkoušení semen a Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, nebo

c) návěsky dodavatele minimálního rozměru a barvy podle odstavce 3

1. pro rozmnožovací materiál povolený Ministerstvem zemědělství podle § 40 zákona, nebo

2. pro kategorii standardní rozmnožovací materiál, nebo

d) návěsky dodavatele vylučující záměnu s podmínkami uvedenými v písmenech a) až c) v ostatních případech.

(3) Minimální rozměr návěsek pro zemědělské druhy a zeleniny je 110 mm x 67 mm; barvy návěsek pro kategorie a generace nebo stupně rozmnožovacího materiálu, způsob použití a vzory úředních návěsek jsou uvedeny v příloze č. 10.

(4) Za úřední návěsku se považuje

a) návěska, nebo

b) nalepovací etiketa, nebo

c) potisk obalů minimálně stejných rozměrů a barvy stanovených v odstavci 3 , nebo

d) všitý pruh neroztržitelné fólie minimálně stejných rozměrů a barvy, jaké jsou stanoveny v odstavci 3 .

(5) Úřední návěska musí být zhotovena z neroztržitelného nebo špatně odstranitelného materiálu a nesmí být použita opakovaně. Potisk obalů může být proveden jen formou tisku předepsaných údajů nesmazatelnou barvou a pod úředním dohledem.

(6) Každý obal opatřený úřední návěskou nebo návěskou pro mezinárodní obchod podle odstavce 2 písm. b) musí být zajištěn úřední pojistkou tak, aby nebylo možné obal otevřít bez toho, že by bylo zřetelně patrné jeho otevření; návěsky, které jsou na obal přivazovány, musí být upevněny pod úřední pojistkou.

(7) Za úřední pojistku se považuje

a) plomba z nebarveného plechu,

b) nálepka nebo samolepící páska neodstranitelná bez porušení,

c) prošitá návěska u strojově zašívaných obalů,

d) ventilový uzávěr obalu uzavíraný tlakem osiva,

e) samolepící nebo svařovací uzávěr papírových nebo plastikových obalů, které nemají jiný otvor a nemohou být otevřeny bez porušení,

f) strojově prošitý obal zamezující záměně,

g) plechový obal, který nelze otevřít bez poškození,

h) vázací materiál, který nemůže být otevřen bez porušení.

(8) U neuzavřených obalů se opatření podle odstavců 7 a 8 nahrazuje viditelně umístěnou a na obal připevněnou návěskou a doprovodným dokladem příslušné partie nebo její části. Je-li přepravována sadba brambor volně ložená, je návěska součástí doprovodných dokladů.

(9) Další požadavky, které musí úřední návěska splňovat, kromě požadavků uvedených v § 19 odst. 7 zákona, jsou

a) údaje o úpravě osiva obrušováním, inkrustací, obalováním, umístěním do výsevových pásů a další způsoby, pokud byly použity,

b) údaje o kalibraci,

c) údaje o třídění,

d) u obalovaného osiva počet semen na jednotku hmotnosti,

e) údaje o počtu semen při použití údaje "výsevní jednotka" a počet výsevních jednotek v obalu,

f) údaje o způsobu chemického ošetření,

g) u směsi osiv označení účelu použití "směs osiva pro..." a název směsi,

h) u krmných plodin uvedení účelu použití s určením pro další množení nebo pro výrobu pícnin nebo pro technické účely,

i) u hybridních odrůd a linií označení "hybrid" nebo "komponent" podle účelu použití,

j) u sdružených odrůd název odrůdy s doplňkem "sdružená odrůda",

k) u rozmnožovacího materiálu pro ekologické zemědělství označení "určeno pro ekologické zemědělství",

l) u rozmnožovacího materiálu pocházejícího z geneticky modifikovaného organizmu musí být při uvádění do oběhu na návěsce a na viditelném místě obalu uvedeno označení "geneticky modifikovaný organizmus",

m) u rozmnožovacího materiálu odrůd x Festulolium 5) (hybrid z křížení druhů rodu kostřava s druhy rodu jílek [Festuca spp. x Lolium spp.]) uvedení názvů druhů v rámci rodů Festuca a Lolium, z jejichž křížení daná odrůda pochází.

(10) U odrůd zeleniny obecně známých před 1. červnem 1970 může být na návěsce uveden odkaz na určité udržovací šlechtění, pokud to udržovatel odrůdy předem oznámí Ústavu nebo příslušnému úřadu jiného členského státu. Tento odkaz se uvede za názvem odrůdy, od něhož musí být zřetelně oddělen pomlčkou, a nesmí být uveden výrazněji než samotný název odrůdy. V souvislosti s uvedeným udržovacím šlechtěním nesmí být poukazováno na žádné zvláštní vlastnosti odrůdy.

(11) Návěsky pro mezinárodní obchod podle odstavce 2 písm. b) musí obsahovat údaje předepsané pravidly schémat Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj uvedené v příloze č. 10.

(12) Rozmnožovací materiál vegetativně množených druhů musí být balen tak, aby při skladování a přepravě nemohlo dojít ke znehodnocení v důsledku biologického poškození a k smíchání nebo záměně nebo k mechanickému poškození. Jako obaly se používají pytle umožňující prodyšnost, ohradové palety, kontejnery, sadbovače nebo palety pro sazenice nebo jiné obaly zajišťující uchování deklarovaných vlastností rozmnožovacího materiálu.

(13) Rozmnožovací materiál, u kterého nebylo ukončeno uznávací řízení (osivo s neukončenou certifikací), se značí návěskami šedé barvy; hmotnost partie není přitom omezena.

(14) Dojde-li z důvodů poškození nebo nutnosti použití jiných obalů k potřebě nového balení rozmnožovacího materiálu, musí být pod úředním dohledem provedeno

a) odstranění původních plomb a návěsek,

b) přebalení původního rozmnožovacího materiálu do nových obalů,

c) opětovné uzavření s novou návěskou a plombou.

(15) Nová návěska na rozmnožovacím materiálu znovu přebaleném podle odstavce 14 musí obsahovat všechny původní informace a údaje včetně textu "znovu baleno a označeno".

(16) Jestliže došlo k novému balení podle odstavců 14 a 15 u rozmnožovacího materiálu zahraničního původu, Ústav si vyžádá předchozí souhlas příslušného úřadu ze země původu. U členských států se souhlas nevyžaduje, uvede-li dodavatel na žádosti stanovisko osoby, která rozmnožovací materiál dodala.

§ 15 Malé balení

[K § 19 odst. 13 písm. f) zákona]

(1) Nejvyšší hmotnost nebo počet kusů, které se považují za malé balení, a způsob jejich označování jsou uvedeny pro jednotlivé druhy v příloze č. 11.

(2) Za malé balení je považováno i balení vzniklé rozvažováním z větších obalů.

§ 16 Zrušovací ustanovení

Zrušuje se vyhláška č. 191/1996 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin.

§ 17 Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení s výjimkou ustanovení § 7 , které nabývá účinnosti dnem vstupu smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost.

Ministr:
Ing. Palas v. r.

Poznámky pod čarou

1) Směrnice Rady 2002/57/EC z 13. června 2002 o obchodování s osivem olejnin a přadných plodin.
Směrnice Rady 2002/56/EC z 13. června 2002 o obchodování se sadbou brambor.
Směrnice Rady 2002/55/EC z 13. června 2002 o obchodování s osivem zeleniny.
Směrnice Rady 2002/54/EC z 13. června 2002 o obchodování s osivem řepy.
Směrnice Rady 92/33/EEC z 28. dubna 1992 o obchodování se sadbou zeleniny a s rozmnožovacím materiálem jiným než osivo.
Směrnice Komise 93/61/EEC z 2. července 1993, kterou se stanoví požadavky na sadbu zeleniny a rozmnožovací materiál jiný než osivo.
Směrnice Komise 93/62/EEC z 5. července 1993 o prováděcích opatřeních týkajících se sledování a kontroly dodavatelů a zařízení v rámci Směrnice Rady 92/33/EEC o obchodování se sadbou zeleniny a s rozmnožovacím materiálem jiným než osivo.
Směrnice Komise 86/109/EEC z 27. února 1986 o omezení obchodování osivy určitých druhů pícnin, olejnin a přadných plodin na osiva úředně uznaná jako "základní osivo" nebo "certifikované osivo".
Směrnice Komise 75/502/EEC z 25. července 1975 omezující obchodování osivem lipnice luční (Poa pratensis L.) na osivo, které bylo úředně uznáno jako základní osivo nebo certifikované osivo.
Směrnice Komise 74/268/EEC z 2. května 1974, kterou se stanoví zvláštní podmínky týkající se přítomnosti ovsa hluchého v osivu pícnin a obilovin.
Směrnice Rady 66/401/EC z 14. června 1966 o obchodování s osivem krmných plodin.
Směrnice Rady 66/402/EC z 14. června 1966 o obchodování s osivem obilnin.

Směrnice komise 2004/55/ES ze dne 20. dubna 2004, kterou se mění směrnice Rady 66/401/EHS o uvádění osiva pícnin na trh.

2) § 1 odst. 1 písm. g) vyhlášky č. 89/2002 Sb., o ochraně proti zavlékání škodlivých organismů při dovozu, průvozu a vývozu rostlin, rostlinných produktů a jiných předmětů a proti jejich rozšiřování na území České republiky a o soustavné rostlinolékařské kontrole, ve znění pozdějších předpisů.

3) Zákon č. 147/1996 Sb. , o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů.

4) Zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace).

5) Příloha č. 1 zákona.

PŘÍLOHA Č. 1 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU, NA SLED PŘEDPLODIN NA POZEMKU V PŘEDCHÁZEJÍCÍCH LETECH, NA POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ, NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÉHO POROSTU OD POROSTŮ STEJNÉHO NEBO PŘÍBUZNÉHO DRUHU, NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ, NA PŘÍPUSTNÉ LIMITY ZJIŠŤOVANÉ U MNOŽITELSKÉHO POROSTU ÚŘEDNÍMI ZKOUŠKAMI, NA VLASTNOSTI POZEMKU A NA VLASTNOST PŮDY, NA KTERÉ JE MNOŽITELSKÝ POROST A ROZMNOŽOVACÍ MATERIÁL PĚSTOVÁN

Členění přílohy č. 1
Část I Požadavky na množitelské porosty a osivo obilnin
Část II Požadavky na množitelské porosty a osivo kukuřic a čiroků
Část III Požadavky na množitelské porosty a osivo trav
Část IV Požadavky na množitelské porosty a osivo luskovin
Část V Požadavky na množitelské porosty a osivo jetelovin
Část VI Požadavky na množitelské porosty a osivo jiných krmných plodin
Část VII Požadavky na množitelské porosty a osivo olejnin a přadných rostlin
Část VIII Požadavky na množitelské porosty a sadbu brambor
Část IX Požadavky na množitelské porosty a osivo řep
Část X Požadavky na množitelské porosty a osivo zelenin
Členění jednotlivých částí přílohy č. 1
Oddíl 1 Přehled druhů
Oddíl 2 Počet a termíny přehlídek, předplodiny
Oddíl 3 Požadavky na minimální vzdálenost množitelských porostů
Oddíl 4 Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 5 Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu

Poznámka:
Označení kategorií a generací (stupňů) je uváděno v souladu s přílohou č. 10.

ČÁST I POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO OBILNIN

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Ječmen

Hordeum vulgare L.

Lesknice kanárská**)

Phalaris canariensis L.

Oves

Avena sativa L.

Pšenice setá

Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol

Pšenice tvrdá

Triticum durum Desf.

Pšenice špalda

Triticum spelta L.

Žito

Secale cereale L.

Tritikale

x Triticosecale Wittm.

Pohanka obecná*)

Fagopyrum esculentum Moench.

Proso seté*)

Panicum miliaceum L.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.

**) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, ale zařazené v předpisech EU.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab.2

Kategorie

První přehlídka
ve fázi

Druhá přehlídka
v době

Předplodiny(počet roků)

SE, E, včetně
osiva komponentů hybridních odrůd

od vymetání do kvetení

dozrávání

2 1)

C

od vymetání do zralosti

-

1 2)

C - osivo hybridních odrůd

od vymetání do kvetení

dozrávání

1 2)

1) Množení je možné jen na pozemcích, na kterých v předchozím roce nebyla pěstována obilnina a dva roky tentýž druh.
2) Množení je možné jen na pozemcích, na kterých v předchozím roce nebyla pěstována obilnina.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- minimální časový interval mezi množením porostů obilnin stejného druhu je dva roky. V případě stejného druhu, odrůdy a kategorie smí být množeno osivo na stejném pozemku bez časového omezení, ale musí být dodržena odrůdová čistota.
- hybridní odrůdy nesmí být vysévány na stejném pozemku v následujícím roce.
- množitelské porosty obilnin musí být přehlídnuty alespoň jednou a to ve fázi po vymetání.
- počet přehlídek hybridních odrůd - je shodný s Tab. 2.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Druh

Kategorie

Izolace k zamezení mechanické příměsi
v metrech- obilniny navzájem

Prostorová izolace - nejmenší izolační vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení (tj. od jiných odrůd, komponentů a hybridů stejného druhu a od jiných druhů)

od jiné odrůdytéhož druhu

od jiných druhů

druh

vzdálenost

pšenice setá,
tvrdá a špalda

SE, E

1,0

-

-

-

C

1,0

-

-

-

žito

SE, E

1,0

300

tritikale

50

C

1,0

250

tritikale

20

komponenty

1,0

1000

tritikale

50

komp. bez otcovské pylové sterility

 

600

tritikale

50

C/H

1,0

500

tritikale

50

tritikale

SE, E

1,0

50

žita

300

C

1,0

20

žita

250

ječmen

SE, E

1,0

1001)

 

-

C

1,0

1001)

 

-

oves

SE, E

1,0

-

-

-

C

1,0

-

-

-

pohankaobecná

SE, E

1,0

200

od jiného druhu pohanky

200

C

1,0

200

 

200

prososeté

SE, E

1,0

-

-

-

C

1,0

-

-

-

lesknice kanárská

SE, E

1,0

-

-

-

C

1,0

-

-

-

1) Mezi odrůdami stejné formy (ozimá, jarní) s rozdílným počtem řad v klasu.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- množitelské porosty určené k výrobě certifikovaného rozmnožovacího materiálu hybridních odrůd pšenice, ječmene, ovsa musí být izolované od nežádoucích zdrojů pylu. Opylovaný rodičovský komponent musí být vzdálený více než 25 m od jakýchkoliv odrůd stejného druhu, mimo porostů opylujícího rodičovského komponentu.
- v případě produkce hybridních odrůd žita odpovídají minimální izolační vzdálenosti tabulce č. 3.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1

Druh

Kategorie

Nejvyšší dovolený počet rostlin na 100 m2 porostu jiných odrůd a zřetelně odchylných typů 2)

pšenice setá, tvrdá a špalda 1) 3)

SE, E

20

C

100

žito 1) 3)

SE, E,

20

C

100

tritikale 1)

SE, E

20

C

100

ječmen 3)

SE, E

20

C

40

oves

SE, E

20

C

40

pohanka obecná

SE, E

3

C

10

proso seté

SE, E

3

C

10

lesknice kanárská

SE, E

3

C

10

1) Vzájemných druhových příměsí tritikale - žito, tritikale - pšenice a jiných forem v rámci druhu u tritikale v SE, E 2 rostliny, v C 4 rostliny na 100 m 2
2) Včetně jarních a ozimých forem (kromě tritikale), u ječmenů též rostlin s rozdílným počtem řad.
3) Platí též pro hybridní odrůdy, hodnocení porostů bude pak prováděno na základě metodiky dodané šlechtitelem.
Další požadavky :
- zjištěný výskyt jiných druhů obilovin a ovsa hluchého včetně ostatních plevelných ovsů a jejich hybridů a fatuoidů v kusech na 100 m2 se uvede v záznamu o výsledku přehlídky množitelského porostu,
- množitelský porost nesmí být zaplevelen (včetně kulturních druhů) natolik, aby bylo možné u něho hodnotit pravost a čistotu odrůdy.

Tab. 4.2

Druh

Kategorie

Nejvyšší dovolený počet (popř. %) rostlin napadených chorobami na 100 m2 porostu

fuzariozy v klasech


(Fusarium ssp.)

sněť prašná pšeničná

(Ustilago tritici)

sněť stébelná


(Urocystis occulta)

sněť prašná ječmenná

(Ustilago nuda)

prašná sněť ovesná

(Ustilago avenae)

sněť prosová


(Sphacelo-theca panici miliaceli)

sněti rodu Tilletia ssp. s výjimkou T. controversa

sněť zakrslá



(Tilletia controversa)

sněť tvrdá ječmenná


(Ustilago hordei)

pruhovitost ječmene


(Drechslera graminea, Pyrenophora graminea)

pšenice setá, tvrdá a špalda

SE, E

3%

5

-

-

-

-

0

nesmí se vyskytovat

-

-

C

5%

20

-

-

-

-

1

-

-

žito l)

SE, E

3%

-

5

-

-

-

-

1

-

-

C

5%

-

20

-

-

-

-

1

-

-

ječmen

SE, E

3%

-

-

5

-

-

-

1

0

10

C

5%

-

-

20

-

-

-

1

1

10

tritikale 1)

SE, E

3%

-

5

-

-

-

-

nesmí se vyskytovat

-

-

C

5%

-

20

-

-

-

-

-

-

oves

SE, E

-

-

-

-

1

-

-

1

-

-

C

-

-

-

-

1

-

-

1

-

-

proso seté

SE, E

-

-

-

-

-

1

-

-

-

-

C

-

-

-

-

-

3

-

-

-

-

lesknice kanárská

SE, E

-

-

-

-

-

1

-

-

-

-

C

-

-

-

-

-

3

-

-

-

-

1) Maximální počet rostlin na nichž se vyskytují sklerocia paličkovice nachové (Claviceps purpurea) je u základního rozmnožovacího materiálu 10 rostlin na 100 m 2 a u certifikovaného rozmnožovacího materiálu 20 rostlin na 100 m 2 - nesleduje se na souvratích a okrajích pozemku.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.


Minimální čistota odrůdy v %, nejvyšší povolený počet rostlin jiných odrůd a zřetelně odchylných typů v ks/100 m2

Druh

SE,E

C1

C2

pšenice, ječmen, oves

99,9 %
tj. 30 rostlin na 100 m2

99,7 %
tj. 90 rostlin na 100 m2

99,0 % tj. 300 rostlin na 100 m2

samosprašné odrůdy kříženců tritikale

99,7 %
tj. 90 rostlin na 100 m2

99,0 %
tj. 300 rostlin na 100 m2

98,0 % tj. 600 rostlin na 100 m2


u cizosprašných druhů

druh

SE, E

C

žito a cizosprašné odrůdy tritikale

3 rostliny na 100 m2

10 rostlin na 100 m2


u hybridních odrůd

druh

rodičovské linie

konečný hybrid

pšenice, ječmen,oves

99,9 %
tj. 30 rostlin na 100 m2

99,7 %tj. 90 rostlin na 100 m2

žito

3 rostliny na 100 m2

10 rostlin na 100 m2

Další požadavky:
- pokud je při výrobě hybridní odrůdy použita otcovská sterilita, úroveň sterility otcovského komponentu je nejméně 98%,
- odrůdová čistota hybridních odrůd se stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací osiva s použitím mezinárodně odsouhlasených testů na hybridnost osiva s výjimkou žita,
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5

Druh


Kat.
osiva

Vlhkost
nejvýše

1)


%

Klíčivost
nejméně




%

Čistota
nejméně




%

Nejvyšší dovolený výskyt jiných druhů ve vzorku podle sloupce 11 - počet semen

Hmotnost vzorku
pro zkoušku podle sloupce
6 - 11





v gramech

Námel a zlomky
námele v množství
dle sloupce 11





ks

Podíl zadiny
nejvýše 3%
pod síty
s otvory



2)

v mm

celkem
jiných
rostl.
druhů



ks

z toho podle sloupce 6

z toho podle sloupce 8

jiných
druhů
obilnin




ks

ostat. rost. druhy kromě obilnin


ks

ředkev
ohnice





ks

oves hluchý a
plevelné ovsy, jejich hybridy a fatuoidy a
pýr plazivý

ks

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

ječmen 4)

SE,E

15,0

85

99,0

8

2

6

2

0

1000

-

2,2 (2,0)

C

15,0

85

98,0

20

14

14

6

0

1000

-

2,2 (2,0)

lesknice kanárská

SE,E

14,0

75

98,0

8

2

-

-

0

200

-

-

C

14,0

75

98,0

20

10

-

-

0

200

-

-

pšenice setá, 3)
tvrdá 3) a špalda

SE,E

15,0

85

99,0

8

2

6

2

0

1000

-

2,2 (2,0)

C

15,0

85

98,0

20

14

14

6

0

1000

-

2,2 (2,0)

žito

SE,E

15,0

85

98,0

8

2

6

-

0

1000

1

1,8

C

15,0

85

98,0

20

14

14

-

0

1000

3 u nehybridů4,5 u hybridů

1,8

tritikale

SE,E

15,0

80

98,0

8

2

6

2

0

1000

-

2,0

C

15,0

80

98,0

20

14

14

6

0

1000

-

2,0

oves 5,6)

SE,E

15,0

85

99,0

8

2

6

2

0

1000

-

1,8

C

15,0

85

98,0

20

14

14

6

0

1000

-

1,8

odrůdy ovsa nahého 5,6)

SE,E

14,0

85

99,0

8

2

6

2

0

1000

-

1,5

C

14,0

75

98,0

20

14

14

6

0

1000

-

1,5

pohanka obecná

SE,E

14,0

80

98,0

6

4

2

1

0

600

-

-

C

14,0

80

97,0

12

6

6

3

0

600

-

-

proso seté 7)

SE,E

14,0

85

98,0

3

1

2

-

-

150

-

-

C

14,0

85

97,0

6

2

4

-

-

150

-

-

1) Osivo ozimých obilnin určené k výsevu v roce sklizně max 17,0%, osivo jarních obilnin určené k výsevu v nejbližším vegetačním období po roce sklizně max. 16%.
2) Pro pšenici jarní a ječmen ozimý platí údaje uvedené v závorkách.
3) V 1000 g pšenice ozimé nejvýše 100 zrn v pluchách.
4) U ječmene nejvýše 1% obilek s osinou delší než délka zrna.
5) Obsah jiných odrůd s odlišnou barvou zrna v kat. SE, E 10 ks, v kat. C 30 ks.
6) V osivu ovsa nahého nejvýše 5% obilek v pluchách.
7) Obsah jiných odrůd s odlišnou barvou zrna v 1000 g v kat. SE, E 10 ks, v kat. C 50 ks.
Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

ČÁST II POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO KUKUŘIC A ČIROKŮ

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Kukuřice

Zea mays L.

Čirok obecný

Sorghum bicolor (L.) Moench

Čirok súdánská tráva

Sorghum sudanense (Piper) Stapf.

Čirok x súdánská tráva

Sorghum bicolor (L) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf.


Přehled základních typů linií a hybridů
Tab. 1.1

Kategorie

Název

Popis

základní osivo
(komponenty pro tvorbu hybridů)

L -inbrední linie

soubor rostlin stejného původu geneticky identických

SLc - sesterský liniový hybrid

první generace vzniklá křížením mezi dvěmi sesterskými inbredními liniemi dle metodiky šlechtitele

certifikované osivo (konečný hybrid)

nebo
základní osivo (komponenty pro tvorbu hybridů)

Sc- dvouliniový hybrid

první generace vzniklá křížením mezi dvěmi inbredními liniemi dle metodiky šlechtitele

Tc- tříliniový hybrid

první generace vzniklá křížením mezi inbrední linií a jednoduchým hybridem dle metodiky šlechtitele

certifikované osivo

Dc- čtyřliniový hybrid

první generace vzniklá křížením mezi dvěma jednoduchými hybridy dle metodiky šlechtitele

top cross hybrid

první generace vzniklá křížením mezi inbrední linií nebo jednoduchým hybridem a nehybridní odrůdou dle metodiky šlechtitele

meziodrůdový hybrid

první generace vzniklá křížením mezi rostlinami pocházejícími ze základního osiva dvou nehybridních odrůd dle metodiky šlechtitele

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

kategorie

Název

Přehlídka porostů ve fázi

Množení po stejném druhu nejdříve za(počet roků)

1

2

3

4

kukuřice

základní osivo

komponenty pro výrobu hybridů

před metáním

na začátku kvetení
1)
3)

v plném kvetení

na konci kvetení2)

1

certifikované osivo

finální hybridy

1 4)

čirok, čirok sudanská tráva, čirok x sudanská tráva

základní osivo

komponenty pro výrobu hybridů

-

na začátku kvetení

v plném kvetení

na konci kvetení

1

certifikované osivo

finální hybridy

1 4)

u nehybridních odrůd bude provedena jedna přehlídka na konci kvetení

1) Období, kdy se objeví první blizny rostlin mateřského komponentu schopné přijímat pyl.
2) Období, kdy ještě jsou blizny schopny přijímat pyl.
3) K zamítnutí porostu může dojít, jsou-li vysunuty blizny u více jak 5% rostlin mateřského komponentu
4) V případě stejné předplodiny bude provedena minimálně jedna polní přehlídka na dodatečné odstranění divoce rostoucích rostlin.

Čiroky - kontrola odstranění laty - za prášící laty se považují laty o délce 50 mm a více, postranní větvičky a kombinace obou pokud prašníky přesahují pluchy a obsahují pyl.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky jsou shodné s hodnotami uvedenými v Tab.2

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Druh

Kategorie

Nejmenší vzdálenost od cizího prášícího zdroje stejného nebo příbuzného druhu1) v m

kukuřice

základní osivo - komponenty

200

C - s liniovým otcovským komp.

200

- bez liniového otcov. komp.

200

čirok, čirok sudanská tráva, čirok x sudanská tráva

základní osivo - komponenty

300

E

300

C

300

1) U čiroků též od čiroku halepského (Sorghum halepense)

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
Požadavky na prostorovou izolaci

kategorie

nejmenší vzdálenost od cizího prášícího zdroje v m

kukuřice

čiroky

základní osivo

200

400 (u hybridů) 300

C s liniovým otcovským komp.

200

200

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1 a)

Druh

Kategorie

Nejvyšší povolený počet rostlin jiných odrůd a zřetelně
odchylných typů
v (%)

Nejvyšší dovolený výskyt prášících rostlin ve fertilní formě 3)
(%)

Nejvyšší povolený výskyt prášících rostlin ve sterilní formě v každé přehlídce 1),2) (%)

v každé z
2.-4. př.

max. součet2.-4. př.

kukuřice

základní osivo

0,1

0,5

1,0

1,0

C

0,2

1,0

2,0

2,0

1) Při množení sterilní formy není povolena kastrace již prášících rostlin
2) Při výrobě šlechtitelského materiálu linií - 0,2%.
3) Za prášící rostlinu se považuje ta rostlina, u které se alespoň na 50 mm kteréhokoliv stébla vynořily prašníky a práší, nebo prášily.

Další požadavky:
- otcovský komponent se odstraňuje po odkvětu, nejpozději však do zahájení sklizně.


Nejvyšší povolený počet rostlin neodpovídající odrůdě
Tab. 4.1 b)

Druh

základní osivo
(%)

certifikované osivo-
prášící rostliny v samčím rodičovském komponentu (%)

certifikované osivo-rostliny v samičím rodičovském komponentu (%)

čirok, čirok sudanská tráva, čirok x sudanská tráva

při kvetení 0,1

0,1

při kvetení 0,3

ve zralosti 0,1

ve zralosti 0,1

Tam, kde rostliny mateřského rodičovského komponentu mají blizny schopné opylení, nesmí výskyt pylově fertilních rostlin přesáhnout 0,1 % rostlin.
U množitelských porostů volně se opylujících a syntetických odrůd čiroků nesmí počet rostlin neodpovídajících odrůdě přesáhnout u:
E 3 ks na 100 m2
C 10 ks na 100 m2
Tam, kde byl k výrobě certifikovaného osiva hybridních odrůd kukuřice a čiroků použit mateřský pylově sterilní komponent, který neobnovuje pylovou fertilitu bude osivo vyráběno:
- buď smícháním partií osiva v poměrech, které odpovídají odrůdě, kde na jedné straně byl použit mateřský pylově sterilní komponent a na druhé straně otcovský pylově fertilní komponent.
- nebo pěstováním metřského pylově sterilního komponentu a otcovského pylově fertilního komponentu v poměrech, které odpovídají odrůdě. Vzájemné poměry jednotlivých komponentů se zjistí během polní přehlídky.

Tab. 4.2

Nejvyšší dovolený výskyt napadených rostlin [%]

Sorosporium holci-sorghi

5

Ustilago maydis

5

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.


Minimální čistota odrůdy v %

 

základní osivo

certifikované osivo

nehybridní odrůdy

99,5 %

99,0 %

hybridní odrůdy

99,9 %

99,8 %

- v případě rozmnožovacího materiálu hybridních odrůd neodpovídají požadavkům ty porosty, které při přehlídce mají 5 % a více rostlin opylovaného rodičovského komponentu schopné opylení, jestliže počet rostlin, který již nemá pyl nebo ještě má pyl překročí 0,5 % u základního a 1 % u certifikovaného rozmnožovacího materiálu, při kterékoliv přehlídce nebo jestliže překročí 1 % u základního a 2 % u certifikovaného rozmnožovacího materiálu při součtu pozorování ze 3. přehlídek.
- odrůdová čistota opylujícího rodičovského komponentu musí být nejméně 99,0%.
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům.

ODDÍL 5. POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5

Druh
1)

Kategorie
osiva

Vlhkost
(%)

Klíčivost
(%)

Čistota
(%)

Jiné rostl. druhycelkem (ks)

čiroky

základní osivo

14,0

80

98,0

0

C

14,0

80

98,0

0

čirok - sudánská tráva

SE,E

14,0

80

98,0

0

C

14,0

80

98,0

0

kukuřice

základní osivo

14,0

90

98,0

0

C

14,0

90

98,0

0

Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší, v případě linií až o 20%. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

ČÁST III POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO TRAV

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Bojínek cibulkatý

Phleum bertolonii DC.

Bojínek luční

Phleum pratense L.

Jílek hybridní

Lolium x boucheanum Kunth

Jílek mnohokvětý

Lolium multiflorum Lam.

Jílek vytrvalý

Lolium perenne L.

Kostřava červená

Festuca rubra L.

Kostřava luční

Festuca pratensis Hudson

Kostřava ovčí

Festuca ovina L.

Kostřava rákosovitá

Festuca arundinacea Schreber

Lesknice vodní

Phalaris aquatica L.

Lipnice bahenní

Poa palustris L.

Lipnice hajní

Poa nemoralis L.

Lipnice luční

Poa pratensis L.

Lipnice obecná

Poa trivialis L.

Lipnice roční

Poa annua L.

Ovsík vyvýšený

Arrhenatherum elatius (L.) P. Beauv. ex J. S. et K. B. Presl

Psárka luční

Alopecurus pratensis L.

Psineček veliký

Agrostis gigantea Roth

Psineček psí

Agrostis canina L.

Psineček tenký

Agrostis capillaris L. (syn.: Agrostis tenuis Sibth.)

Psineček výběžkatý

Agrostis stolonifera L.

Srha laločnatá

Dactylis glomerata L.

Sveřep sitecký

Bromus sitchensis Trin.

Sveřep samužníkovitý

Bromus catharticus Vahl

Trojštět žlutavý

Trisetum flavescens (L.) P. Beauv.

Festulolium
kříženci rodů kostřava x jílek

X Festulolium kříženci rodů Festuca x Lolium

Lesknice menší *)

Phalaris minor Retz.

Lesknice rákosovitá *)

Phalaris arundinacea L.

Lipnice smáčknutá *)

Poa compressa L.

Medyněk vlnatý *)

Holcus lanatus L.

Metlice trsnatá *)

Deschampsia caespitosa (L.) P. Beauv.

Poháňka hřebenitá *)

Cynosurus cristatus L.

Pýr hřebenitý *)

Agropyron cristatum (L.) Gaertn.

Srha hajní *)

Dactylis polygama Horv.

Sveřep bezbranný *)

Bromus inermis Leyss.

Tomka vonná *)

Anthoxanthum odoratum L.

Troskut prstnatý *)

Cynodon dactylon (L.) Pers.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

Kategorie

Přehlídka ve fázi

Porosty nemohou být zakládány (rok výsevu) na pozemcích, na kterých byly v předcházejícím období pěstovány

počet roků

Předplodina1)

SE, E, C

od vymetání dopočátku zrání

3

trávy

1) Jetelotrávy za předpokladu, že v porostu byl obsažen druh, jehož množitelský porost bude na tomto pozemku založen.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- minimální časový interval mezi množením porostů stejného druhu jsou 2 roky. V případě stejného druhu, odrůdy a kategorie smí být množeno osivo na stejném pozemku bez časového omezení, ale musí být dodržena odrůdová čistota.
- množitelské porosty musí být přehlídnuty alespoň jednou a to ve fázi kvetení.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3.

Porosty ze kterých bude vyrobeno osivo určené

Kategorie

Izolace k zamezení mechanické příměsi v metrech 1)

Prostorová izolace - nejmenší izolační vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení2)3)

Vzdálenost

pole do 2 ha

pole nad 2 ha

do dalšího množení

SE, E, C

1

200

100

pro výrobu pícnin nebo technické účely

SE, E, C

1

1004)

504)

1) Od sousedních porostů trav včetně fertilních volně rostoucích travních společenstev.
2) Mezi odrůdami u druhů:
bojínků, jílků, kostřav, ovsíku vyvýšeného, lipnic (vyjma luční) psinečků, srh, sveřepů, trojštětu žlutavého, psárky luční a mezirodových kříženců loloidního a festucoidního typu.
3) Navzájem mezi druhy:
jílků a kříženců s jílky loloidního typu a kříženců s jílky festucoidního typu a kostřavy rákosovité.
4) Žadatel uvede na žádosti o uznání množitelského porostu "určeno pro výrobu pícnin nebo technické účely". Na návěskách vyprodukovaného osiva bude uvedeno: osivo není určeno do dalšího množení.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky na izolační vzdálenosti jsou shodné s Tab.3.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1

Nejvyšší dovolený počet jiných rostlin na 100 m 2

kategorie

 

SE,E

C

jiné kulturní (plevelné) druhy obtížně rozlišitelné (tab. 4.2)

2

10

jiné odrůdy a zřetelně odchylné typy

3

10

oves hluchý

3

5

šťovíky kadeřavý a tupolistý

10

30

kokotice a psárka polní

nesmí se vyskytovat

nesmí se vyskytovat

rostliny napadené - snětí: Ustilago spp. - plísní dusivou: Epichloe typhina

3
5

155

Tab. 4.2

Druh

Jiné kulturní (plevelné) druhy obtížně rozlišitelné

bojínek cibulkatý

bojínek luční

bojínek luční

bojínek cibulkatý

jílek hybridní

ostatní jílky a jejich kříženci s kostřavami loloidního typu

jílek mnohokvětý

ostatní jílky a jejich kříženci s kostřavami loloidního typu

jílek vytrvalý

ostatní jílky a jejich kříženci s kostřavami loloidního typu

kostřava červená

kostřavy červ. navzájem a kostřavy ovčí

kostřava luční

-

kostřava ovčí

kostřavy ovčí navzájem a kostřavy červené

kostřava rákosovitá

kříženci kostřav a jílků festucoidního typu

lesknice kanárská

jiné lesknice, proso, (ježatky, bér)

lesknice rákosovitá

jiné lesknice, proso, (ježatky, bér)

lesknice vodní

jiné lesknice, proso, (ježatky, bér)

lipnice bahenní

ostatní lipnice mimo roční a obecnou

lipnice hajní

ostatní lipnice mimo roční a obecnou

lipnice luční

ostatní lipnice mimo roční a obecnou

lipnice obecná

ostatní lipnice mimo roční

lipnice roční

ostatní lipnice a obecnou

lipnice smáčknutá

ostatní lipnice mimo roční a obecnou

medyněk vlnatý

metlice trsnatá (chundelka metlice)

metlice trsnatá

medyněk vlnatý (chundelka metlice)

ovsík vyvýšený

-

poháňka hřebenitá

-

psárka luční

(psárka kolénkatá)

psineček veliký

ostatní psinečky

psineček psí

ostatní psinečky

psineček tenký

ostatní psinečky

psineček výběžkatý

ostatní psinečky

pýr hřebenitý

(pýr plazivý)

srha hajní

srha laločnatá

srha laločnatá

srha hajní

sveřep bezbranný

ostatní sveřepy

sveřep sitecký

ostatní sveřepy

sveřep samužníkovitý

ostatní sveřepy

tomka vonná

-

trojštět žlutavý

-

festulolium kříženci rodů kostřava x jílek

loloidního typu

tetraploidní odrůdy jílku mnohokvět. a hybrid. a kříženec jílku mnohokvětého x kostř. loloidního typu

festucoidního typu

kostřava rákosovitá

Další požadavky :
- množitelský porost nesmí být zaplevelen natolik, aby bylo možné u něho hodnotit pravost a čistotu odrůdy.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.


Požadavky na druhovou a odrůdovou čistotu jsou:

Druhová čistota

jílky v jílcích:

SE,E

1 odchylná rostlina na 50 m2

C

1 odchylná rostlina na 10 m2

ostatní druhy v semeni těžko rozlišitelné

SE,E

1 odchylná rostlina na 30 m2

C

1 odchylná rostlina na 10 m2

Odrůdová čistota

lipnice luční:
apomiktické kultury

SE,E

1 odchylná rostlina na 20 m2

C

4 odchylné rostliny na 10 m2

C

6 odchylných rostlin na 10 m2

ostatní druhy

SE,E

1 odchylná rostlina na 30 m2

C

1 odchylná rostlina na 10 m2

Další požadavky:
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům,
- zdravotní stav musí být takový, aby zaručil přesné stanovení druhové a odrůdové čistoty.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5

Druh




Kate-

gorie




Vlhkost
nejvýše




Klíčivost
nejméně




Čistota
nejméně

Nejvyšší dovolený výskyt jiných druhů

Hmotnost vzorku
pro
zkoušku dle sl.10-15

vztaženo na hmotnostzákladního vzorku

ve vzorku dle sl. 16 počet semen

celk.

v množství dle sl. 6

jedn.druh

odlišné od sl.7 nebo 10

z toho

pýr

kokotice

psárka
polní

šťovík
tupol. a
kadeř.

oves

hluchý a

fatuoidy

jedn.
druh

pýr

psárkapolní

%

%

%

%

%

%

%

ks

ks

ks

ks

ks

ks

g

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

bojínek luční

SE,E
C

14,0

80

96,0

0,3
1,5

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

25

0

10

bojínek cibulkatý

SE,E
C

14,0

80

96,0

0,3
1,5

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

25

0

10

jílek mnohokvětý (it.)

SE,E
C

14,0

75

96,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

60

jílek vytrvalý (angl.)

SE,E
C

14,0

80

96,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

60

jílek mnohokvětý xkostřava luční

SE,E
C

14,0

75

96,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

60

ostatní jílky a křížencis kostř. jílk. typu

SE,E
C

14,0

75

96,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

60

kostřava luční
a kříženci s jílkykostřavovitého typu

SE,E
C

14,0

80

95,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

2
5

0

505) 606) 505) 606)

kostřava červená

SE,EC

14,0

75

90,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

30

kostřava ovčí

SE,E
C

14,0

75

85,0

2,0
0,3

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

25

kostřava rákosovitá

SE,E
C

14,0

80

95,0

0,3
1,5

1,0

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

50

lesknice vodní,rákosovitá, menší

SE,E
C

14,0

75

96,0

0,3
1,5

1,0

0,3

0,3

20

5

0

5

25

0

40

lipnice luční, hajní, smáčknutá, bahenní, obecná

SE,E
C

14,0

75

85,0

0,3
2,0

1,03)

0,3

0,3

204)

1

0

1

12

0

5

lipnice roční

SE,E
C

14,0

75

85,0

0,3
2,0

1,03)

0,3

0,3

204)

1

0

1

15

0

10

medyněk vlnatý

SE,E
C

14,0

75

85,0

0,4
2,0

1,0

0,3

0,3

201)

1

0

1

13

0

10

metlice trsnatá

SE,E
C

14,0

75

85,0

0,4 2,0

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

13

0

10

ovsík vyvýšený

SE,E
C

14,0

75

90,0

0,3
3,0

1,07)

0,5

0,3

201)

5

0

5

25

0

80

poháňka hřebenitá

SE,E
C

14,0

80

90,0

0,3
2,0

1,0

0,3

0,3

201)

1

0

1

13

0

20

psárka luční

SE,E
C

14,0

70

75,0

0,3
2,5

1,07)

0,3

0,3

20

5

0

5

25

0

30

psineček výběžkatý, tenký, psí

SE,E
C

14,0

75

90,0

0,3
2,0

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

12

0

2,5

psineček obrovský

SE,E
C

14,0

80

90,0

0,3
2,0

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

12

0

2,5

pýr hřebenitý

SE,E
C

14,0

80

90,0

0,3
1,5

1,0

0,3

0,3

20

5

0

1

25

0

40

srha laločnatá, hajní

SE,E
C

14,0

80

90,0

0,3
1,5

1,0

0,3

0,3

201)

5

0

5

25

0

30

sveřep bezbranný

SE,E
C

14,0

75

97,0

0,4
1,5

1,0

0,5

0,3

20

5

0

5

510

0

90

sveřep bezbranný, samužníkovitý, sitecký

SE,E
C

14,0

75

97,0

0,4
1,5

1,0

0,5

0,3

20

5

0

5

510

0

200

tomka vonná

SE,E
C

14,0

75

85,0

0,3
2,0

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

12

0

20

trojštět žlutavý

SE,E
C

14,0

70

75,0

0,3
3,0

1,07)

0,3

0,3

202)

1

0

1

12

0

5

troskut prstnatý

SE,E
C

14,0

70

90

0,3
2,0

1,0

0,3

0,3

20

1

0

1

12

0

10

1) V osivu trav (mimo metlice, lipnice, trojštětu, psinečků, bojínků) se nepovažuje za příměs 80 ks lipnic sp. v kat. SE, E.
2) U osiva trojštětu se nepovažuje za příměs 20 ks lipnic v kat. SE, E.
3) V osivu lipnic v kat. C v základním vzorku se výskyt semen jiných druhů lipnic do 0,8% hmotnosti nepovažuje za příměs.
4) V osivu lipnic v kat. SE, E se uvedený počet semen nevztahuje na semena jiných druhů lipnic, nejvyšší výskyt jiných druhů lipnic v dílčím vzorku (sl.16) může být v kat. SE, E 1 ks v 500 ks semen.
5) Platí pro kostřavu luční.
6) Platí pro křížence s jílky kostřavovitého typu.
7) Stanovené procento příměsi semen jednoho druhu se nevztahuje na příměs lipnice.
Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

ČÁST IV POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO LUSKOVIN

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Bob polní

Vicia faba L.

Hrách polní (včetně pelušky)

Pisum sativum L.

Lupina bílá

Lupinus albus L.

Lupina úzkolistá

Lupinus angustifolius L.

Lupina žlutá

Lupinus luteus L.

Vikev huňatá

Vicia villosa Roth

Vikev panonská

Vicia pannonica Crantz

Vikev setá

Vicia sativa L.

Čočka jedlá *)

Lens culinaris Medik.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- v rámci schémat je Sója - Glycine max (L.) Merr. zařazena do skupiny luskovin.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

Kategorie

První
přehlídka
ve fázi

Druhá
přehlídka
v době

Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předchozích letech pěstovány luskoviny stejného rodu1)2)

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

kvetení

dozrávání

3 roky

certifikované osivo C

kvetení

dozrávání

3 roky

1) Platí i pro luskovinoobilné směsky, za směsku je považován porost se 100, a více rostlinami příslušného druhu na 100 m 2 .
2) Týká se i zeleninových variet luskovin.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- minimální časový interval mezi množením porostů luskovin stejného druhu jsou tři roky. V případě stejného druhu, odrůdy a kategorie smí být množeno osivo na stejném pozemku bez časového omezení, ale musí být dodržena odrůdová čistota.
- množitelské porosty luskovin musí být přehlídnuty alespoň jednou a to ve fázi kvetení.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3.

Druh

Kategorie

Izolace k zamezení mechanické příměsi- luskoviny navzájem v metrech

Prostorová izolace - nejmenší izolační vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení (tj. od jiných odrůd, komponentů a hybridů stejného druhu a od jiných druhů)

Porosty pro výrobu osiva

Vzdálenostv m

bob

SE, E, C

1


určeného do množení
o výměře

do 2 ha
nad 2 ha

určené pro výrobu pícnin
nebo technické účely o výměře

do 2 ha
nad 2 ha





200
100




1002) 502)

čočka

SE, E, C

1

hrách (včetně pelušky) l)

SE, E, C

2

lupina
- bílá
- žlutá- úzkolistá

SE, E, C

1

vikev
- huňatá
- setá- panonská

SE, E, C

1

1) U hrachu se izolační vzdálenost vztahuje na vzdálenost mezi hrachem a peluškou a mezi odrůdami hrachu listového a úponkového.
2) Žadatel uvede na žádosti o uznání množitelského porostu "určeno pro výrobu pícnin nebo technické účely". Na návěskách vyprodukovaného osiva bude uvedeno: osivo není určeno do dalšího množení.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky na izolační vzdálenosti jsou shodné s Tab.3.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.

Druh

Kategorie

Nejvyšší dovolený počet rostlin na 100 m2 porostu

Nejvyšší počet rostlin napadených Colletotrichum spp. na 100 m2 porostu

Nejvyšší počet rostlin napadených Ascochyta spp.na luscích na 100 m2 porostu

jiných druhů luskovin a forem1) v rámci druhu

jiných odrůd a zřetelně odchylných typů

bob

SE, E
C

1
10

22)
102)

-
-

515

čočka

SE, E
C

1
8

2
10

-
-

--

hrách (včetněpelušky)

SE, E
C

1
10

2
10

-
-

515

lupina
- bílá
- žlutá- úzkolistá

SE, E
C

1
10

3
10

5
15

--

vikev
- huňatá
- setá- panonská

SE, E
C

1
10

3
10

-
-

515

1) Jarní a ozimé formy, listový a úponkový hrách, bob s ukončeným a neukončeným kvetením.
2) U typů s ukončeným kvetením v kat. SE, E 4 rostliny a kat. C 30 rostlin na 100 m
2 .
Další požadavky:
- množitelský porost nesmí být zaplevelen natolik, aby u něho bylo možné hodnotit pravost a čistotu odrůdy.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.

Minimální čistota odrůdy v %, nejvyšší povolený počet rostlin jiných odrůd a zřetelně odchylných typů v ks/100 m2

druh

SE, E

C1

C2

hrách setý včetně pelušky

99,7 %
tj. 20 rostlin na 100 m2

99,0 %
tj. 70 rostlin na 100 m2

98,0 % tj. 140 rostlin na 100 m2

bob sója

99,5 %
tj. 35 rostlin na 100 m2

99,0 %
tj. 70 rostlin na 100 m2

99,0 % tj. 70 rostlin na 100 m2

Povolený počet jiných odrůd a zřetelně odchylných typů u všech ostatních druhů kromě hrachu,
pelušky, bobu a sóji : SE, E 3 rostliny na 100 m2

C 10 rostlin na 100 m2

Porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5





Druh





Kateg. osiva


Vlhkost nejvýše

Klíčivost

Čistota nejméně

Nejvyšší dovolený výskyt jiných druhů

Hmot. vzorku pro zk. dle sloupce10-13

Další požadavky

klíč. nejméně

tvrdá semena 1)

vztaženo na hmotnost zákl. vzorku

ve vzorku podle sloupce 14

celkem

v množství dle s1. 7

celkem

odlišně od sl. 8 nebo 10

jedn. druhu

komo-nice

komonice

oves hl., plev. ovsy a kokotice

šťovík tupolistý a kadeřavý

%

%

%

%

%

%

%

ks

ks

ks

ks

g

%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

bob

SE, E
C

16,0

80

5

98,0

0.3
0,5

0,3

0,3

20

0
-

-
0

25

1000

 

čočka

SE, EC

16,0

80

20

99,0

 

 

 

20

 

0

 

600

 

hrách (vč. pelušky)

SE, E
C

16,0

80

-

98,0

0,3
0,5

0,3

0,3

 

0
-

-
0

25

1000

 

lupina
- bílá - žlutá

SE, E
C

16,0

80

20

98,0

0,3
0,5

0,3

0,3

20

0
-

-
0

25

1000

2,3)

lupina úzkolistá

SE, E
C

16,0

75

20

98,0

0,3
0,5

0,3

0,3

20

0
-

-
0

25

1000

2,3)

vikev huňatá

SE, E
C

16,0

85

20

98,0

0,3
1,0

0,5

0,3

20

0
-

-
0

25

1000

 

vikev setá, panonská

SE, E
C

16,0

85

20

98,0
98,0

0,3
1,0

0,5

0,3

20

0
-

-
0

25

1000

 

1) Tvrdá semena se připočítávají ke klíčivým v max. množství dle sloupce 5.
2) Osivo nesmí obsahovat více než 1 % (hořké) lupiny.
3) U hořkých odrůd max 2% semen jiné barvy ( u "sladkých" odrůd 1%).
Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

ČÁST V POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO JETELOVIN

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Jetel alexandrijský

Trifolium alexandrinum L.

Jetel luční

Trifolium pratense L.

Jetel nachový

Trifolium incarnatum L.

Jetel perský (zvrácený)

Trifolium resupinatum L.

Jetel plazivý

Trifolium repens L.

Jetel švédský

Trifolium hybridum L.

Pískavice řecké seno **)

Trigonella foenum graceum L.

Kopyšník **)

Hedysarum coronarium L.

Štírovník růžkatý

Lotus corniculatus L.

Tolice dětelová

Medicago lupulina L.

Vičenec

Onobrychis viciifolia Scop.

Vojtěška setá

Medicago sativa L.

Vojtěška proměnlivá

Medicago x varia T. Martyn

Čičorka pestrá *)

Coronilla varia L.

Jetel prostřední *)

Trifolium medium L.

Komonice bílá *)

Melilotus alba Medik.

Štírovník jednoletý *)

Lotus ornithopodioides L.

Úročník bolhoj *)

Anthyllis vulneraria L.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se provádí pouze u registrovaných odrůd.
**) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, ale zařazené v předpisech EU.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

Kategorie

přehlídkave fázi

Porosty nemohou být zakládány (rok výsevu) na pozemcích, na kterých byly v předcházejícím období pěstovány:

počet roků

Předplodina1)

SE, E, C

od kvetení do počátkuzrání

3

jeteloviny

1) Jetelotrávy za předpokladu, že v porostu byl obsažen druh, jehož množitelský porost bude na tomto pozemku založen.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- minimální časový interval mezi množením porostů stejného druhu jsou tři roky. V případě stejného druhu, odrůdy a kategorie smí být množeno osivo na stejném pozemku bez časového omezení, ale musí být dodržena odrůdová čistota.
- množitelské porosty musí být přehlídnuty alespoň jednou a to ve fázi kvetení.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Porosty ze kterých bude vyrobeno osivo určené

Kategorie

Izolace k zamezení mechanické příměsi v metrech

Prostorová izolace - nejmenší izolační vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení

Vzdálenost

pole do 2 ha

pole nad 2 ha

do dalšího množení

SE, E, C

1

200

100

pro výrobu pícnin nebo technické účely

SE, E, C

1

1001)

501)

1) Žadatel uvede na žádosti o uznání množitelského porostu "určeno pro výrobu pícnin nebo technické účely". Na návěskách vyprodukovaného osiva bude uvedeno: osivo není určeno do dalšího množení.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky na izolační vzdálenosti jsou shodné s Tab. 3.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1

Druh

Nejvyšší dovolený počet rostlin na 100 m2 porostů

kategorie

SE, E

C

jetel luční a vojtěška

jiné kulturní druhy obtížně čistitelné (tab. 4.2)

5

10

jiné odrůdy a zřetelně odchylné typy

3

10

plevelné druhy- šťovíky kadeřavý a tupolistý, komonice

5

10

rostliny napadené virovými chorobami

10%

10%

ostatní jeteloviny

jiné kulturní druhy obtížně čistitelné (tab. 4.2)

5

30

jiné odrůdy a zřetelně odchylné typy

3

10

plevelné druhy- šťovíky kadeřavý a tupolistý, komonice

5

10

rostliny napadené virovými chorobami

10%

10%

všechny jeteloviny

kokotice a záraza

nesmí se vyskytovat


Tab. 4.2

Druh

Jiné kulturní druhy obtížně čistitelné

čičorka pestrá

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., tolice dětelová

jetel alexandrijský

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., tolice dětel., komonice a vojtěška setá

jetel luční

štírovník růž., komonice a vojtěška setá

jetel nachový

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., tolice dětel., komonice a vojtěška setá

jetel perský

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., tolice dětel., komonice a vojtěška setá

jetel plazivý

štírovníky

jetel prostřední

jetel luční, jetel švédský a štírovníky

jetel švédský

jetel plazivý a štírovníky

komonice bílá

jetel švédský, štírovník růž., jetel luční, vojtěška

kopyšník tmavý

-

pískavice řecké seno

-

štírovník jednoletý

jetel luční, jetel švédský a ostatní štírovníky

štírovník růžkatý

jetel luční, jetel švédský a ostatní štírovníky

tolice dětelová

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., komonice a jetel luční

úročník bolhoj

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., tolice dět.

vičenec ligrus

jetel plazivý, jetel švédský, štírovník růž., tolice dět., komonice a jetel luční

vojtěška setá

jetel švédský, štírovník růž., komonice a jetel luční

vojtěška proměnlivá

jetel švédský, štírovník růž., komonice a jetel luční

Další požadavky:
- množitelský porost nesmí být zaplevelen natolik, aby bylo možné u něho hodnotit pravost a čistotu odrůdy.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.

Požadavky na druhovou a odrůdovou čistotu porostu jsou:

Druhová čistota

Ostatní druhy v semenitěžko rozlišitelné

SE, E

1 odchylná rostlina na 30 m2

C

1 odchylná rostlina na 10 m2

Odrůdová čistota

Jiné odrůdy neboodchylné typy

SE, E

1 odchylná rostlina na 30 m2

C

1 odchylná rostlina na 10 m2

Další požadavky:
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům,
- zdravotní stav musí být takový, aby zaručil přesné stanovení druhové a odrůdové čistoty.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5





Druh





Kate-gorie


Vlhkost nejvýše

Klíčivost

Čistota nejméně

Nejvyšší dovolený výskyt jiných druhů

Hmot. vzorku pro zkoušku dle sl.10-14

Minimální klíčivost

Maximální podíl tvrdých semen1)

vztaženo na hmotnost základního vzorku

ve vzorku dle sl. 15 počet semen

celk.

v množství dle sl. 7

jedn. druh

odlišné od sl. 8 nebo 10

z toho

jedn. druh

komo-nice

komonice

kokotice

oves hluchý a fatuoidy

šťovík tupol. a kadeř.

%

%

%

%

%

%

%

ks

ks

ks

ks

ks

g

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

čičorka pestrá

SE, E
C

12,0

75

40

95,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

100

jetel alexandrijský

SE, E
C

12,0

80

20

97,0

0,3
1,5


1,0


0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

60

jetel luční

SE, E
C

12,0

80

20

97,0

0,3
1,5


1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

510

50

jetel nachový

SE, E
C

12,0

75

20

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

80

jetel perský

SE, E
C

12,0

80

20

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

20

jetel plazivý

SE, E
C

12,0

80

40

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

510

20

jetel prostřední

SE, E
C

12,0

80

20

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

50

jetel zvrhlý

E, SE
C

12,0

80

20

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

20

komonice bílá

E, SE
C

13,0

80

20

97,0

0,3
1,5

1,0

-

20

-
-

-
0

-
0

25

50

kopyšník

E, SE
C

16,0

75

30

95,0

0,3
2,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

2
5

300120 2)

pískavice řecké seno

E, SE
C

12,0

80

 

95,0

0,3
1,0

0,5

0,3

20

0
-

-
0

-
0

25

450

štírovníky(jednol. a růžkatý)

E, SE
C

12,0

75

40

95,0

0,3
1,8

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

30

tolice dětelová

E, SE
C

12,0

80

20

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

510

50

úročník bolhoj

E, SE
C

13,0

75

20

95,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

25

60

vičenec ligrus (nevyluštěný)

E, SE
C

12,0

75

20

95,0

0,3
2,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

2
5

600400 2)

vojtěška (setá a proměnlivá)

E, SE
C

12,0

80

40

97,0

0,3
1,5

1,0

0,3

20

0
-

-
0

-
0

310

50

1) Tvrdá semena se připočítávají ke klíčivým v max. množství dle sloupce 5.
2) Osivo vyluštěné.
Další požadavky:
- čistota osiva jetelovin může klesnout až o 5% pod hodnotu uvedenou v normě, jsou-li příčinou čištěním neodstranitelné minerální příměsi.
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.
- v osivu se nesmí vyskytovat háďátko zhoubné (Ditylenchus dipsaci)

ČÁST VI POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO JINÝCH KRMNÝCH PLODIN

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Kapusta krmná

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. viridis L.

Ředkev olejná

Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.

Svazenka

Phacelia tanacetifolia Benth.

Tuřín

Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.

Bér vlašský (čumíza, mohár) *)

Setaria italica (L.) P. Beauv.

Sléz přeslenitý *)

Malva verticillata L.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- skupina jiných krmných plodin není vytvořena. Vyjma béru a slézu, které nejsou zařazeny v žádné skupině, spadají ostatní druhy do schématu brukvovitých, dalších olejných a přadných rostlin.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

Kategorie

První rok pěstování

První přehlídka ve fázi

Druhá přehlídka ve fázi

Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předcházejícím období pěstovány:

počet roků

předplodiny

kapusta krmná, tuřín sazečka semenice

základní osivo E

vtechnologické zralosti

při třídění

kvetení

4

stejného druhu a jiného druhu rodu Brassica, Camelina, Raphanus a Sinapis

certifikované osivo C

ředkev olejná,

 

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

-

kvetení

dozrávání

4

stejného druhu a jiného druhu rodu Brassica, Camelina, Raphanus a Sinapis

certifikované osivo C

-

kvetení

-

svazenka

 

osivo předstupňů SE
základní osivo Ecertifikované osivo C

-

kvetení

-

2

stejný nebo příbuzný druh

sléz, bér

 

osivo předstupňů SE
základní osivo Ecertifikované osivo C

-

od kvetení do počátku zrání

-

3

stejný nebo příbuzný druh

Krmnou kapustu a tuřín lze množit i přímou metodou - ze sazeček ponechaných na stanovišti bez přesázení. Při přehlídce porostu sazeček s nedorostlými sazečkami (přímá metoda) se pravost a čistota odrůdy neposuzuje. Pro posouzení pravosti a čistoty odrůdy může být provedena vegetační nebo jiná zkouška. Osivo z takto množených porostů je určeno pouze na plochy běžného pěstování.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Druh

Kategorie

Izolace k zamezení mechanické příměsi v metrech

Prostorová izolace - nejmenší izolační vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení (tj. od jiných odrůd, komponentů a hybridů stejného druhu a od jiných druhů)

vzdálenost

od druhů

kapusta1) krmná

E

1

400

rodu Brassica, Camelina a Sinapis

C

1

200

ředkev olejná

SE, E

1

400

rodu Brassica, Camelina a Sinapis

C

1

200

svazenka

SE, E

1

400

 

C,

1

200

tuřín 1)

E

1

400

rodu Brassica, Camelina a Sinapis

C

1

200

sléz přeslenitý

SE, E, C

1

500

od jiných odrůd téhož druhu

bér vlašský

SE, E, C

1

500

od jiných odrůd téhož druhu

1) Týká se porostů semenic.
Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požaduje časový odstup pro množitelské porosty - u druhů čeledi Brassicaceae 5 let, u ostatních druhů 2 roky, v případě stejné odrůdy a kategorie není dáno časové omezení, podmínka je dodržení odrůdové čistoty.
- přehlídka musí být provedena alespoň jedna, u hybridních odrůd nejméně 3 v každé rodičovské linii.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1

Druh

Kategorie

Nejvyšší dovolený počet rostlin na 100 m2 porostu nebo v %

jiných kultur. druhů a forem s podobným semenem

jiných odr. a zřetelně odchyl. typů, komponentů a hybridů

počet, %

počet, %

kapusta krmná
sazečka semenice

E

0 %

0,5 %

C

0,5 %

2,0 %

E

0 %

0 %

C

0 %

0 %

ředkev olejná

SE,E

2 ks

4 ks

C

4 ks

10 ks

svazenka

SE, E

-

3 ks

C

-

10 ks

tuřín sazečka
semenice

E

0 %

0,5 %

C

0,5 %

2,0 %

E

0 %

0,5 %

C

0 %

3 %

sléz přeslenitý

SE, E

-

3 ks

C

-

10 ks

bér vlašský

SE, E

-

3 ks

C

-

10 ks

Další požadavky:
- množitelský porost nesmí být zaplevelen natolik, aby bylo možné u něho hodnotit pravost a čistotu odrůdy.

Tab.4.1.2

Nejvyšší dovolený výskyt rostlin při množení hybridních odrůd 1)

Kategorie

E

C - hybrid

jiných odrůd a zřetelně odchylných typů
- v odrůdách a liniích- v hybrid. porostech

0,5 %
0,2 %

3,0 %1,0 %

jiných příbuzných druhů - v komponentech a v hybrid. porostech ostatních druhů

0 % 1)

1,0 %

1) Linie sloužící při hybridizaci pouze jako opylovač se po opylení z porostu odstraní.
V hybridizačních porostech se výskyt rostlin jiných příbuzných druhů, jiných odrůd a zřetelně odchylných typů posuzuje v obou komponentech samostatně, avšak pro uznání porostu je rozhodující celkový výskyt těchto rostlin v obou komponentech.
Odrůdová čistota, % hybridnosti u hybridních odrůd se stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací osiva ve vegetační zkoušce nebo s použitím jiných mezinárodně odsouhlasených testů na hybridnost osiva.

Tab. 4.2.

Nejvyšší dovolený počet rostlin napadených chorobami na 100 m 2 porostu

Druh

Kategorie

Leptosphaeria maculans anamorfa: Phoma lingam

Sclerotinia slerotiorum

Ustilago spp.

kapusta krmná

E

5

5

-

C

20

20

-

ředkev olejná

SE,E

-

5

-

C

-

20

-

tuřín

E

5

5

-

C

20

20

-

bér vlašský

SE,E

-

-

5

C

-

-

20

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou
- pro druhy, jejichž semena jsou obtížně odlišitelná a druhy, které se snadno opylují s množenou odrůdou platí, že se může vyskytovat maximálně:
SE,E - 1 odlišná rostlina na 30 m2
C - 1 odlišná rostlina na 10 m2 ,
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům,
- zdravotní stav musí být takový, aby zaručil přesné stanovení druhové a odrůdové čistoty.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5


Druh


Kategorie


Vlhkost nejvýše


Klíčivost nejméně


Čistota nejméně

Nejvyšší dovolený výskyt jiných druhů

Hmotnost vzorku pro zkoušku dlesl. 10-13

Jiné požadavky

Vztaženo na hmotnost vzorku základního

Ve vzorku dle sl. 14 počet semen

Celk.

Z toho jeden druh

ředkev ohnice

hořčice rolní

jeden druh

Odlišné od sl. 6 nebo 10

oves hluchý a fatuoidy

kokotice a psárka polní

šťovík kadeř. a tupol.

%

%

%

%

%

%

%

ks

ks

ks

ks

g

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

bér vlašský

SE,E
C

15,0

70

96,0

0,31,0

 

 

 

 

0

0

 

90

 

kapusta krmná

SE,E
C

12,0

75

98,0

0,3
1,0

0,5

0,3

0,3

20

0

0

310

100

 

ředkev olejná

SE,E
C

10,0

80

97,0

0,3
1,0

0,5

0,3

0,3

20

0

0

25

300

 

sléz přeslenitý

SE,E
C

15,0

70

95,0

0,31,0

0,5

 

 

20

0

0

 

50

 

svazenka vratičolistá

SE,E
C

13,0

80

96,0

0,31,0

0,5

 

 

20

0

0

 

40

 

tuřín

SE,E
C

10,0

80

98,0

0,3
1,0

0,5

0,3

0,3

20

0

0

25

100

 

Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

ČÁST VII POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO OLEJNIN A PŘADNÝCH ROSTLIN

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Hořčice bílá

Sinapis alba L.

Hořčice černá

Brassica nigra (L.) Koch

Hořčice sareptská

Brassica juncea (L.) Czernj. et Cosson.

Kmín

Carum carvi L.

Konopí seté

Cannabis sativa L.

Len

Linum usitatissimum L.

Mák

Papaver somniferum L.

Řepka

Brassica napus L. (partim)

Světlice barvířská (saflor)

Carthamus tinctorius L.

Slunečnice

Helianthus annuus L.

Sója

Glycine max (L.) Merr.

Řepice (řepák)

Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs

Lnička setá *)

Camelina sativa L. Grantz.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab.2

Druh
Kategorie

První
přehlídka ve fázi

Druhá
přehlídka ve fázi

Třetípřehlídka ve fázi

Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předcházejícím období pěstovány:

počet roků

předplodiny

hořčice bílá, hořčice černá, hořčice sareptská, lnička setá, řepice (řepák)

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

kvetení

dozrávání

-

4

stejného druhu a jiného druhu rodu Brassica, Camelina, Raphanus a Sinapis

certifikované osivo C

kvetení

-

-

4

řepka

osivo předstupňů SE
základní osivo Evčetně inbredních linií

tvorby list. růžice

kvetení

dozrávání

5

stejného druhu a jiného druhu rodu Brassica, Camelina, Raphanus a Sinapis

certifikované osivo C

tvorby list. růžice

kvetení

dozrávání

4

certifikované osivo - hybridní odrůdy

tvorby list. růžice

kvetení

dozrávání

5

kmín

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

-

kvetení

-

3

čeleď Apiaceae

certifikované osivo C

-

kvetení

-

3

konopí

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

kvetení

-

-

5

stejného druhu

certifikované osivo C

kvetení

-

-

5

len

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

kvetení

dozrávání

-

5

stejného druhu

certifikované osivo C

kvetení

dozrávání

-

5

mák, sója, slunečnice, světlice barvířská

osivo předstupňů SEzákladní osivo E

kvetení

dozrávání

-

4

stejného druhu

certifikované osivo C

kvetení

dozrávání

-

4

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požaduje časový odstup pro množitelské porosty - u druhů čeledi Brassicaceae 5 let, u ostatních druhů 2 roky, v případě stejné odrůdy a kategorie není dáno časové omezení, podmínka je dodržení odrůdové čistoty.
- přehlídka musí být provedena alespoň jedna, u hybridních odrůdy nejméně 3 v každé rodičovské linii.
- u hybridní slunečnice nejméně 2 přehlídky.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Druh

Kategorie

Izolacek zamezení mechanické příměsi v metrech

Prostorová izolace - nejmenší izolační vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení (tj. od jiných odrůd, komponentů a hybridů stejného druhu a od jiných druhů)

od stejného druhu

od druhů

hořčice bílá

SE, E

1

400

rodu Brassica, Camelina a Raphanus

C

1

200

hořčice černá, sareptská

SE, E

1

400

rodu Brassica, Camelina, Raphanus a Sinapis

C

1

200

kmín

SE, E

1

500

od jiné odrůdy

C

1

300

SE, E

1

100

od planých rostlin téhož druhu

C

1

50

konopí (jednodomé)

SE, E

2

5 000

 

C

2

1 000

 

konopí

SE, E

2

400

 

C

2

200

 

len

SE, E

1

200

 

C

1

100

 

lnička setá

SE, E

1

400

rodu Brassica, Raphanus a Sinapis

C

1

200

mák

SE, E

1

400

 

C

1

200

 

řepka

SE, E

1

200

rodu Brassica, Raphanus, Sinapis a Camelina

C

1

100

komponenty

1

500

hybridy

1

300

řepice (řepák)

SE, E

1

400

rodu Brassica, Sinapis Raphanus, a Camelina

C

1

200

slunečnice

SE, E

1

750

 

C

1

500

 

komponenty

1

1 500

 

hybridy

1

750

 

světlice barvířská

SE, E

1

1000

 

C

1

600

 

sója

SE, E

1

-

 

C

1

-

 

Izolační vzdálenost platí i pro planě rostoucí společenstva daných druhů nebo z půdní zásoby, kde počet rostlin sledovaného druhu je 100 a více rostlin na 100 m2

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky na minimální izolační vzdálenosti odpovídají Tab. 3, nemusí být dodrženy, pokud je zaručena ochrana před nežádoucím opylením.
- množitelské porosty samosprašných a apomiktických odrůd musí být odděleny uličkou.
- u hybridních odrůd se stejným opylovačem musí být mechanická izolace 3 m a známý původ osiva.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1

Druh

Kategorie

Nejvyšší dovolený výskyt rostlin na 100 m2 porostu - počet %

jiných kultur. druhů a forem1) s podobným semenem

jiných odr. a zřetelně odchyl. typů, komponentů a hybridů

hořčice rolní

ředkve ohnice

ostatní plevele

počet

počet

počet

počet

 

hořčice bílá

SE, E

2

4

0

2

 

C

4

10

4

4

 

hořčice černá, sareptská

SE, E

2

3

0

2

 

C

4

10

4

4

 

konopí

SE, E

2

3

 

 

 

C

4

10

 

 

 

kmín

SE, E

2

3

 

 

02)

C

4

10

 

 

42)

len

SE, E

2

10

 

 

 

C

4

40

 

 

 

lnička setá

SE, E

2

2

 

 

 

C

4

6

 

 

 

mák

SE, E

2

2

 

 

03)

C

4

6

 

 

03)

řepka

SE, E

2

4

0

2

 

C

4

10

4

4

 

komponenty

0

viz. tab.4.2

0

2

 

hybridy

4

4

4

 

řepice (řepák) 4)

SE, E

2

4

0

2

 

C

4

10

4

4

 

slunečnice

SE, E

2

0,2%

 

 

 

C

4

0,5%

 

 

 

komponenty

0

0,2%

 

 

 

hybridy

4

0,5%

 

 

 

světlice barvířská (saflor)

SE, E

2

3

 

 

 

C

4

10

 

 

 

sója

SE, E

2

4

 

 

 

C

4

10

 

 

 

1) Jarní a ozimá forma v rámci druhu.
2) Ostatní Apiaceae (okoličnaté).
3) Blín.
4) Pokud se bude u řepice vyrábět osivo hybridních odrůd, bude postupováno stejným způsobem jako u hybridních odrůd řepky, s přihlédnutím k typu hybridnosti a metodice šlechtitele.
Další požadavky :
- množitelský porost nesmí být zaplevelen (včetně kulturních druhů) natolik, aby bylo možné u něho hodnotit pravost a čistotu odrůdy.


Další požadavky na porosty hybridních odrůd řepky
Tab. 4.2

Kategorie

Komponenty

Restaurované
hybridy

komponenty

Nejvyšší dovolený
výskyt odlišných rostlin

Pylovásterilita

% ks

E

inbrední linie

 

0,1 (5)

-

jednoduchý hybrid
otcovský komponent mateřský komponent

 

0,1 (5)

-

 

-

 

0,2 (10)

99%

C

otcovský komponent

 

0,3 (15)

-

mateřský komponent

 

1,0 (50)

95%

E

 

mateřský komponent

3

98%

 

otcovský komponent1)

3

-

 

obsev

3

-

C

 

mateřský komponent

10

98%

 

otcovský komponent2)

15

-

 

obsev

50

-

1) Platí, pokud hustota porostu bude minimálně 30 rostlin / m 2 , při hustotě porostu 20 rostlin / m 2 se smí vyskytovat max. 2 odlišné rostliny / 100 m 2 .
2) Selekce fertilních rostlin v mateřském komponentu bude provedena na začátku fáze kvetení, fertilní rostliny v porostu mateřského komponentu se počítají jako odchylné typy v tom případě, že se od porostu liší minimálně v jednom dalším odrůdovém znaku.
Opylovač musí být z porostu důsledně odstraněn, kontrola odstranění se provádí při třetí přehlídce, nesmí být nalezeny ani remontující rostliny.


Další požadavky na porosty hybridních odrůd slunečnice

Kategorie

Komponenty

Nejvyšší dovolený výskyt odlišných rostlin včetně fertilních rostlin v mateřském komponentu

%

 

inbrední linie

0,2

E

jednoduchý hybrid
otcovský komponent
(2 % a více mateřského komponentu je schopno opylení) mateřský komponent

0,2

0,5

C

otcovský komponent (5 % a více mateřského komponentu je schopno opylení)

0,5

mateřský komponent

1,0

- ve fázi kvetení mateřského komponentu musí mít otcovský komponent dostatek pylu k jeho opylení,
- kontrola fertility se provádí ve fázi, kdy rostliny mateřského komponentu mají blizny schopné opylení.
Tam kde při tvorbě hybridu nebyl použit otcovský komponent obnovující pylovou fetrilitu by měl být při množení dodržen poměr osiva mezi pylově sterilním a pylově fertilním komponentem 2:1.
Odrůdová čistota hybridních odrůd - % hybridnosti osiva, se stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací osiva ve vegetačních zkouškách nebo s použitím jiných, mezinárodně odsouhlasených testů na hybridnost osiva.


Další požadavky na porosty hybridních odrůd řepky
Tab. 4.2

Kategorie

Komponenty

Restaurované hybridy

komponenty

Nejvyšší dovolený výskyt odlišných rostlin

Pylová sterilita

% ks

E

inbrední linie

 

0,1 (5)

-

jednoduchý hybrid
otcovský komponent mateřský komponent

 

 

-

 

0,1 (5)

-

 

0,2 (10)

99%

C

otcovský komponent

 

0,3 (15)

-

mateřský komponent

 

1,0 (50)

95%

E

 

mateřský komponent

3

98%

 

otcovský komponent1)

3

-

 

obsev

3

-

C

 

mateřský komponent

10

98%

 

otcovský komponent2)

15

-

 

obsev

50

-

1) Platí, pokud hustota porostu bude minimálně 30 rostlin / m 2 , při hustotě porostu 20 rostlin / m 2 se smí vyskytovat max. 2 odlišné rostliny / 100 m 2 .
2) Selekce fertilních rostlin v mateřském komponentu bude provedena na začátku fáze kvetení, fertilní rostliny v porostu mateřského komponentu se počítají jako odchylné typy v tom případě, že se od porostu liší minimálně v jednom dalším odrůdovém znaku.
Opylovač musí být z porostu důsledně odstraněn, kontrola odstranění se provádí při třetí přehlídce, nesmí být nalezeny ani remontující rostliny.


Další požadavky na porosty hybridních odrůd slunečnice

Kategorie

Komponenty

Nejvyšší dovolený výskyt odlišných rostlin včetně fertilních rostlin v mateřském komponentu

%

 

inbrední linie

0,2

E

jednoduchý hybrid
otcovský komponent
(2 % a více mateřského komponentu je schopno opylení) mateřský komponent

0,2

0,5

C

otcovský komponent (5 % a více mateřského komponentu je schopno opylení)

0,5

mateřský komponent

1,0

- ve fázi kvetení mateřského komponentu musí mít otcovský komponent dostatek pylu k jeho opylení,
- kontrola fertility se provádí ve fázi, kdy rostliny mateřského komponentu mají blizny schopné opylení.
Tam kde při tvorbě hybridu nebyl použit otcovský komponent obnovující pylovou fetrilitu by měl být při množení dodržen poměr osiva mezi pylově sterilním a pylově fertilním komponentem 2:1.
Odrůdová čistota hybridních odrůd - % hybridnosti osiva, se stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací osiva ve vegetačních zkouškách nebo s použitím jiných, mezinárodně odsouhlasených testů na hybridnost osiva.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- Certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
- Druhová čistota - pro druhy jejichž semena jsou obtížně odlišitelná a druhy, které se snadno opylují s množenou odrůdou platí, že se může v množitelském porostu vyskytovat maximálně:
SE, E - 1 odlišná rostlina na 30 m2
C - 1 odlišná rostlina na 10 m2
- Minimální odrůdová čistota

a) nehybridní odrůdy

Druh

SE,E

C1

C2

řepka a řepice mimo krmný typ

99,9 %

99,7 %

99, 7%

řepka a řepice krmný typ hořčice, slunečnice

99,7 %

99,0 %

98,0 %

len

99,7 %

98,0 %

97,5 %

mák

99,0 %

98,0 %

98,0 %

ostatní druhy: SE, E - 1 odlišná rostlina na 30 m2
C - 1 odlišná rostlina na 10 m2

b) hybridní odrůdy

řepka a řepice:

Kategorie

Komponenty

Odrůdová čistota

E

komponenty - linie

99,9 %

E

mateřský komponent - sterilita

98,0 %

C

mateřský komponent

99,0 %

C

otcovský komponent

99,5 %

C

mateřský komponent - sterilita

98,0 %

s použitím auto-incompatibility

E

linie

99,9 %

C

linie

99,5 %

Základní osivo
- v množitelském porostu se nesmí vyskytovat více než 0,2 % odchylných rostlin s pylem v opylovači a to v době, kdy 2 % a více rostlin kvete,
- v množitelském porostu - v mateřském komponentu se nesmí vyskytovat více než 0,5 % odchylných rostlin včetně fertilních.
Certifikované osivo
- v množitelském porostu se nesmí vyskytovat více než 0,5 % odchylných rostlin s pylem v opylovači a to v době, kdy 5 % a více rostlin kvete,
- v množitelském porostu se nesmí vyskytovat více než 1,0 % rostlin odchylných nebo více než 0,5 % fertilních rostlin v mateřském komponentu.
hybridní odrůdy s pylově sterilním rodičovským komponentem
1) pro výrobu certifikovaného osiva se smíchá v poměru 2 : 1 (2 díly sterilní a 1 díl fertilní komponent),
2) pro výrobu certifikovaného osiva se použije opylovač (obnovitel) tak, že výsledný hybrid bude mít nejméně 1/3 rostlin fertilních.

slunečnice

Kategorie

Komponenty

Odrůdová čistota

E

komponenty pro linie

99,8 %

E

mateřský komponent

99,5 %

E

otcovský komponent

99,8 %

C

mateřský komponent

99,0 %

C

mateřský komponent - sterilita

99,5 %

C

otcovský komponent

99,5%

- odrůdová čistota mateřského komponentu se hodnotí včetně fertilních rostlin
- hodnocení se provádí v době kdy je schopno opylení mateřského komponentu
2 a více % u základního osiva
5 a více % u certifikovaného osiva
Další požadavky:
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům.

Požadavky na zdravotní stav porostů
Tab. 4.3

Druh

choroba

Nejvyšší dovolený výskyt (%)

řepka a
řepicehořčice

Sclerotinia sclerotiorum

2

slunečnice

Sclerotinia sclerotiorum

3

Botrytis spp.

5

konopí seté

Botrytis spp.

5

len

Alternaria spp.

3

Phoma exiqua var. linicola

3

Colletotrichum lini

3

Fusarium spp.

10

Botrytis spp.

5

sója

Pseudomonas syringae pv. glycinea

0,2

Diaporthe phaseolorum var. sojaeDiaporthe phaseolorum var. caulivora

0,2

Phialophora gregata

0,2

Phytophthora megasperma

0,2 "

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5



Druh



Kateg. osiva



Vlhkost nejvýše



%



Klíč. nejméně



%



Čistota
nejméně



%

Nejvyšší dovolený výskyt jiných druhů ve vzorku

Hmot. vzorku pro zk. dle
sl. 7-14

(g)

Zdrav. stav


V zákl. vzorku



%


celkem semen


ks

z toho (ks)

psárka polní

jílek odd. a jílek mám.

sklerocia

oves hluchý,plevel. ovsy, jejich hybridy a fatuoidy

ředkev ohnice

šťovík kadeř. a tupol.

kokotice

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

hořčice bílá 1)

SE,E

10,0

85

98,0

0,3

 

 

 

5

0

10

2

0 3)

200

 

C

10,0

85

98,0

0,3

 

 

 

5

0

10

5

0 3)

200

 

hořčice černá,sareptská

SE,E

10,0

85

98,0

0,3

 

 

 

5

0

10

2

0 3)

40

 

C

10,0

85

98,0

0,3

 

 

 

5

0

10

5

0 3)

40

 

kmín

SE,E

13,0

70

97,0

 

25

 

 

 

0

10

 

0 3)

80

 

C

13,0

70

97,0

 

25

3

 

 

0

10

 

0 3)

80

 

konopí

SE,E

10,0

75

98,0

 

30

 

 

 

0

 

 

0

600

6,9)

C

10,0

75

98,0

 

30

 

 

 

0

 

 

0

600

6,9)

len olejný

SE,E

13,0

85

99,0

 

15

4

2

 

0

 

 

0 3)

150

6,8)

C

13,0

85

99,0

 

15

4

2

 

0

 

 

0 3)

150

6,8)

len přadný

SE,E

13,0

92

99,0

 

15

4

2

 

0

 

 

0 3)

150

6,8)

C

13,0

92

99,0

 

15

4

2

 

0

 

 

0 3)

150

6,8)

lnička setá 7)

SE,E

12,0

80

99,0

 

 

 

 

 

0

 

 

0 3)

40

 

C

12,0

80

98,0

 

 

 

 

 

0

 

 

0 3)

40

 

mák

SE,E

10,0

80

98,0

 

25

 

 

 

0

 

 

0 3)

10

4)

C

10,0

80

98,0

 

25

 

 

 

0

 

 

0 3)

10

4)

řepiceolejná

SE,E

9,0

85

98,0

0,3

 

 

 

5

0

10

2

0 3)

70

 

C

9,0

85

98,0

0,3

 

 

 

5

0

10

5

0 3)

70

 

řepka 10)

SE,E

9,0

85

98,0

0,3

 

 

 

10

0

10

2

0 3)

100

 

C

9,0

85

98,0

0,3

 

 

 

10

0

10

5

0 3)

100

 

Komp.

9,0

85

98,0

0,3

 

 

 

10

0

10

2

0 3)

100

 

Hybr.

9,0

85

98,0

0,3

 

 

 

10

0

10

5

0 3)

100

 

slunečnice2) 10)

E,komp

10,0

85

98,0

 

5

 

 

10

0

 

 

0

1000

6)

C,Hybr.

10,0

85

98,0

 

5

 

 

10

0

 

 

0

1000

6)

saflor

SE,E

10,0

75

98,0

 

5

 

 

 

0

 

 

0

900

9)

C

10,0

75

98,0

 

5

 

 

 

0

 

 

0

900

9)

sója

SE,E

15,0

80 5)

98,0

 

5

 

 

 

0

 

 

0

1000

 

C

15,0

80 5)

98,0

 

5

 

 

 

0

 

 

0

1000

 

1) Max výskyt hnědých semen v kat. SE, E - 0,1%, v kat. C - 0,3%.
2) Max výskyt oloupaných semen v kat. SE, E - 1,0%, v kat. C - 2,0%.
3) Výskyt jednoho semene kokotice ve vzorku předepsané hmotnosti se nepovažuje za nečistotu, neobsahuje-li druhý vzorek téže hmotnosti žádná semena kokotice.
4) Osivo máku se neuzná, pokud obsahuje blín.
5) Tvrdá semena se započítávají ke klíčivým.
6) Max podíl semen napadených Botrytis spp. - 5 %.
7) Max výskyt semen lničky drobnoplodé v kat. SE, E - 2 ks, v kat. C - 5 ks.
8) Podíl semen napadených Alternaria spp. + Phoma exiqua var. linicola + Colletotrichum lini + Fusarium spp. - max 5%, z toho Phoma exiqua var. linicola max 1 %.
9) Osivo nesmí obsahovat zárazu, avšak výskyt jednoho semene zárazy ve vzorku o hmotnosti 100 g se nepovažuje za nečistotu, neobsahuje-li druhý vzorek o hmotnosti 200 g žádné semeno zárazy.
10) U hybridních odrůd se hybridnost stanoví další zkouškou (řepka min 90%, slunečnice min. 95%).

Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

Požadavky na obsah kyseliny erukové a glukosinolátů:

Druh:

Kategorie

Nejvyšší obsah kyseliny erukové v %

Řepka odrůd s deklarovaným nízkým obsahem kvselinv erukové

SE, E

0,3

C

0,8

 

Druh:

Kategorie

Nejvyšší obsah glukosinolátů v mikromolech na gram osiva při 9 % vlhkosti

Řepka odrůd s deklarovaným nízkým obsahem glukosinolátů

SE, E

15

C

20

ČÁST VIII POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A SADBU BRAMBOR

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Brambor

Solanum tuberosum L.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

Přehlídka

Množení po stejném druhu přípustné nejdříve za (počet roků)

1

2

3

při průměrné výšce trsů 20 cm

v plné vegetaci

po ukončení vegetace

3

Další požadavky:
- před výsadbou musí být na pozemku proveden průzkum na výskyt Globodera rostochiensis a Globodera pallida s negativním výsledkem,
- pozemek nesmí být dotčen mimořádnými rostlinolékařskými opatřeními nařízenými v důsledku výskytu Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus a Ralstonia solanacearum, které se týkají zákazu množení sadby.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Nejmenší vzdálenost

Předstupně

Základnírozmnožovací materiál (Z)

Certifikovaný rozmnožovací materiál (C)

SE 1

SE 2

E

C 1

C 2

od jiných porostů brambor s výskytem virových chorob nad 6%

500

500

300

200

100

Další požadavky:
- každý množitelský porost je od sousedního porostu zřetelně oddělen nejméně jedním, bramborami neosázeným řádkem, nebo nejméně 10 m dlouhým neosázeným pruhem v šíři sazeče na počátku i na konci sázené partie,
- za nedodržení minimální vzdálenosti množitelských porostů od jiných porostů brambor se považují vyselektované rostliny neodstraněné v den následující po selekci.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4.1

Stupně množení

Nejvyšší povolené % výskytu odchyl. typů a jiných odrůd

Nejvyšší povolené % chybějících rostlin
1)

Nejvyšší dovolený výskyt obrostů v %
2)

Předčasné ukončení vegetace 3)

SE 1

0

10

2

povinné

SE 2

0

10

2

povinné

E

0,1

20

4

povinné

C 1

0,2

20

6

povinné

C 2

0,5

30

6

doporučené

Vysvětlivky k tabulce:
1) Při výpočtu procenta chybějících rostlin se vychází z počtu 50 000 jedinců na 1 ha.
2) Za jeden obrost se považuje každý trs, na kterém jsou po předčasném ukončení vegetace vyrostlé nové výhony delší než 5 cm.
3) O termínu předčasného ukončení vegetace rozhoduje na základě místních podmínek dodavatel a informuje nejpozději do 5 dnů od jeho stanovení příslušného semenářského inspektora.

Další požadavky:
- souvratě nesmí být osázeny bramborami,
- k založení porostu nesmí být použita krájená sadba,

Tab. 4.2

Choroby, škůdci

% rostlin s příznaky napadení chorobami nebo škůdci

Šlechtitelský materiál

SE 1

SE 2

E

C 1

C 2

viry celkem

0

0,5

0,5

1,0

3,0

6,0

bakteriální černání stonků 1)

0

0

0,5

1,0

1,0

2,0

karanténní škodlivý organizmus

nesmí se vyskytovat

Další požadavky:
- při přehlídce se neodstraněná matečná hlíza i neodstraněné nové hlízy sadbové velikosti hodnotí jako rostlina s příznaky napadení viry,
- v případě selekce odkládáním natě a při výskytu živých neokřídlených mšic se každý trs ponechaný v porostu hodnotí jako rostlina s příznaky napadení viry.


Posklizňové zkoušky
Tab. 4.3

 

Šlechtitelský materiál

SE 1

SE 2

E

C 1

C 2

% hlíz napadených viry

0

2

2

4

6

10

karanténní škodlivý organizmus

nesmí se vyskytovat

Posklizňové zkoušky sadby brambor jsou součástí uznávacího řízení v porostu a provádí se v rozsahu stanoveném každoročně ústavem. Procento hlíz napadených viry se zjišťuje metodou ELISA. Přepočtem se stanoví :
- každá hlíza napadená viry způsobujících těžkou virovou chorobou se započítává jako 1%,
- každá hlíza napadená viry způsobujících lehkou virovou chorobou se násobí koeficientem 0,33,
- každá hlíza napadená "S" virem se násobí koeficientem 0,05 s platností od r. 2006.
Výskyt "S" viru se nehodnotí u certifikovaného rozmnožovacího materiálu.
Odběr vzorků sadby brambor pro posklizňové zkoušky se řídí pokynem, který vydává Ústav. Vzorky sadby z množitelských porostů jsou odebírány jen z porostů, u kterých již byla ukončena vegetace.
Původci těžkých virových chorob: virus svinutky brambor, A virus a Y virus brambor.
Původci lehkých virových chorob: M virus, X virus a S virus brambor.
Započítávání případných dalších původců virových chorob stanoví ministerstvo ve věstníku Mze.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

a) Sadbové brambory nesmějí být uváděny do oběhu, pokud byly ošetřeny prostředky, které zabraňují klíčení.

b) Velikost sadby se stanovuje tříděním na čtvercových sítech o minimálním rozměru 25 x 25 mm a maximálním rozměru 60 x 60 mm.
Další požadavky:
- v případě použití sít větších než 35 mm je rozdíl mezi síty dělitelný číslem 5,
- maximální rozdíl velikosti sít v rámci jedné partie je 20 mm.

c) V jedné partii sadby musí být zastoupeny hlízy všech velikostí v přirozeném poměru.

d) Požadavky sledované při mechanickém rozboru.

Tab. 5.1

Číslo vady

Druh vady

Nejvyšší přípustné hmotnostní % vad 5)

1.

hlízy jiných odrůd 6)

0,10

2.

hlízy napadené nebo poškozené: mrazem a zapařením

0,25

3.

mokrá hniloba 1) 7)

0,25

4.

suchá hniloba - způsobená Fusarium spp., popř. Phoma spp. 7)

1,00

5.

plíseň bramborová Phytophtora infestans

1,00

6.

poškození mechanicky nebo škůdci 2)

3,00

7.

strupovitost Streptomyces scabies 3)

5,00

8.

vločkovitost Rhizoctonia solani 4)

5,00

9.

silné šednutí až černání dužiny zaujímající více než 1/3 řezu hlízy

10,00

10.

silná rzivost dužiny zaujímající více než 1/10 řezu hlízy

10,00

11.

příměs zeminy a jiných nečistot

1,00

12.

hlízy podsadbové

3,00

13.

hlízy nadsadbové

3,00

14.

hlízy napadené karanténními organizmy

nesmí se vyskytovat

Vysvětlivky k tabulce:

1) Mokré hniloby způsobené bakteriemi Erwinia carotovora, houbou Pythium ultimum, popř. dalšími původci mokré hniloby.
2) Za mechanicky poškozené hlízy se považují poškození do hloubky větší než 5 mm (včetně požerků škůdců) a hlízy v korunkové části čerstvě rozpraskané, tj. nezajizvené. Za poškození drátovci se považuje hlíza nejméně se 3 otvory do hloubky větší než 5 mm.
3) Za napadené se považují hlízy, u kterých je postižená více než 1/3 povrchu hlízy - počítáno součtem plochy postižených míst.
4) Je způsobeno houbou Rhizoctonia solani, která pokrývá více než 1/10 povrchu hlízy - počítáno součtem plochy postižených míst.
5) Vady č. 2 až 5 v souhrnu do 2%. Vady č. 6 až 13 v souhrnu do 20%.
6) U rozmnožovacího materiálu předstupňů a u základní sadby je povolené procento hlíz jiných odrůd - 0.
7) Vady č. 3 a 4 mohou mít společně maximálně 1%.

ČÁST IX POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO ŘEPY

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Cukrovka

Beta vulgaris L. var. altissima Döll

Řepa krmná

Beta vulgaris L. var. crassa Mansf.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2

Kategorie

Přehlídka sazeček

Přehlídka semenic

Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předcházejícím období pěstovány:

1.

2.

z předpěstované sadby

počet roků

předplodiny

E,osivo komponentů hybridních odrůd

technologická zralost

po třídění

-

ve fázi kvetení

5

rodu Beta

C, včetně osiva hybridů

technologická zralost

po třídění

před výsadbou

ve fázi kvetení

5

rodu Beta

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- musí být provedena alespoň jedna přehlídka pro kontrolu izolačních vzdálenosti v době květu a doporučuje se přehlídka v technické zralosti pro určení pravosti a čistoty odrůdy,
- na poli, kde bude umístěn množitelský porost, se nesmí vyskytovat žádná planě rostoucí rostlina druhu Beta.

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Kategorie

Izolace k zamezení mechanické příměsi v metrech

Množitelské porosty

Nejmenší vzdálenost v metrech od okolních zdrojů pylu, které mohou způsobit nežádoucí cizosprášení

E

1

od jakéhokoliv zdroje pylu rodu Beta

1 000

C
včetněhybridů

1

od jakéhokoliv zdroje pylu rodu Beta, který není uvedený níže

1 000

opylovač nebo jeden z diploidních opylovačů od tetraploidního zdroje pylu

600

tetraploidní opylovač od diploidního zdroje pylu

600

pylové zdroje, u kterých je ploidita neznámá

600

diploidní opylovač od diploidního zdroje pylu

300

tetraploidní opylovač od tetraploidního zdroje pylu

300

mezi dvěma porosty, kde není využita pylová sterilita

300

mezi dvěmi porosty se stejným opylovačem

0

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky na izolační vzdálenosti jsou shodné s Tab. 3. Vzdálenosti nemusí být dodrženy při dostatečně účinné ochraně před nežádoucím cizosprášením.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 4

Druh

Kategorie

Nejvyšší dovolený výskyt jiných rostlin v porostu v %

rostlin jiného příbuzného druhu

rostlin jiné odrůdy a odch. typu

v sazečkách
1)

v semenicích

v sazečkách1)

v semenicích

cukrovka

E

0

nesmí se vyskytovat

0,1

nesmí se vyskytovat

C, H

0,2

0,5

řepa krmná

E

0

nesmí se vyskytovat

0,2

nesmí se vyskytovat

C, H

0,5

1,0

1) V porostech sazeček se mohou vyskytovat rostliny jiného příbuzného druhu nebo jiné odrůdy, popř. rostliny odchylného typu v maximálním rozsahu, který stanoví tab. č. 4., podmínkou uznání je však jejich úplné odstranění do druhé přehlídky.
Krmnou řepu lze množit i přímou metodou - ze sazeček ponechaných na stanovišti bez přesázení.
Při přehlídce těchto porostů se pravost a čistota odrůdy neposuzuje. Pro posouzení pravosti a čistoty odrůdy může být provedena vegetační nebo jiná zkouška. Osivo z takto množených porostů je určeno pouze na plochy běžného pěstování.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou,
- porost musí dostatečně splňovat podmínky pravosti a čistoty odrůdy,
- porosty silně zaplevelené neodpovídají požadovaným limitům.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5

Druh
Kategorie


Vlhkost nejvýše
1)

(%)

ČISTOTA

KLÍČIVOST

Hmotnost vzorku pro zkoušku dle sloupce 4 a 5(g)

Čistota nejméně 1) 2)

(%)

Jiných rostl. druhů celkem

(%)

Úlomky stonků > 1cm v 500 g

(ks)

Klíčivost nejméně


(%)

Jednoklíčkovost nejméně


(%)

Obsah tří a víceklíčkových klubíček nejvýše (%)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

cukrovka E, C, H

 

 

 

 

 

 

 

 

jednoklíčková

15

97

0, 3

3

80

90

5

500

pro přesný výsev

15

97

0, 3

3

75

70

5

500

víceklíčková s více než 85% diploidů

15

97

0, 3

3

73

58

5

500

ostatní

15

97

0, 3

3

68

63

5

500

řepa krmná E, C, H

 

 

 

 

 

 

 

 

jednoklíčková

 

 

 

3

73

90

5

500

pro přesný výsev

 

 

 

3

73

70

5

500

víceklíčková s více než 85% diploidů

15

97

0, 3

3

73

58

5

500

Ostatní

15

97

0, 3

3

68

63

5

500

1) Případně kromě granulovacích látek, pesticidů a jiných tuhých aditiv.
2) Podíl inertních látek nesmí přesáhnout v případě kategorie základní osivo 1 %, v kategorii certifikované osivo pak 0, 5 % hmotnosti.
3) Příměs diploidních semen se stanoví u polyploidních odrůd
Další požadavky :
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého.

ČÁST X POŽADAVKY NA MNOŽITELSKÉ POROSTY A OSIVO ZELENIN

ODDÍL 1 PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Artyčok

Cynara scolymus L.

Bob zahradní

Vicia faba L. (partim)

Brokolice

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.

Celer

Apium graveolens L.

Cibule

Allium cepa L.

Cibule zimní (sečka)

Allium fistulosum L.

Čekanka (včetně průmyslové)

Cichorium intybus L. (partim)

Černý kořen

Scorzonera hispanica L.

Endivie - štěrbák

Cichorium endivia L.

Fazol obecný

Phaseolus vulgaris L.

Fazol šarlatový

Phaseolus coccineus L.

Fenykl

Foeniculum vulgare Miller

Hrách zahradní

Pisum sativum L.

Chřest

Asparagus offcinalis L.

Kadeřávek

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.

Kapusta hlávková

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda

Kapusta růžičková

Brassica oleracea L. convar. oleracea L. var. gemmifera DC.

Karda

Cynara cardunculus L.

Kedluben

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes. L.

Kerblík

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

Kozlíček polníček

Valerianella locusta (L.) Laterr.

Květák

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.

Lilek vejcoplodý

Solanum melongena L.

Mangold

Beta vulgaris L. var. vulgaris

Meloun cukrový

Cucumis melo L.

Meloun vodní

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai

Mrkev obecná

Daucus carota L.

Okurka

Cucumis sativus L.

Paprika

Capsicum annuum L.

Petržel

Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex. A. W. Hill

Pór

Allium porrum L.

Rajče

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karst. ex Farwell

Reveň (rebarbora)

Rheum rhaponticum L.

Ředkev

Raphanus sativus L.

Ředkvička setá

Raphanus sativus L.

Řepa salátová

Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Salát

Lactuca sativa L.

Šalotka

Allium ascalonicum L.

Špenát setý

Spinacia oleracea L.

Tykev obecná

Cucurbita pepo L.

Tykev velkoplodá

Cucurbita maxima Duch.

Vodnice

Brassica rapa L. var. rapa L. Thell

Zelí hlávkové bílé

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.

Zelí hlávkové červené

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.

Zelí pekingské

Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Anýz vonný *)

Pimpinella anisum L.

Čtyřboč (špenát novozélandský) *)

Tetragonia tetragonioides (Pallas) Kuntze

Kopr vonný *)

Anethum graveolens L.

Koriandr setý *)

Coriandrum sativum L.

Kukuřice pukancová, cukrová *)

Zea mays L.

Majoránka zahradní *)

Origanum majorana L.

Pastiňák setý *)

Pastinaca sativa L.

Pažitka pravá *)

Allium schoenoprasum L.

Řeřicha setá *)

Lepidium sativum L.

Tykev fíkolistá *)

Cucurbita ficifolia C. Bouché

Zelí čínské *)

Brassica chinensis L.

*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.

ODDÍL 2 POČET A TERMÍNY PŘEHLÍDEK, PŘEDPLODINY

Tab. 2.1

Skupina zelenin, rod, druh

Kategorie

Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předcházejícím období pěstovány:

počet roků

předplodiny

zeleniny rodu
Brassica

SE,E, C včetně linií a hybridů

4

rod Brassica

zeleniny čeledi Apiaceae (okoličnaté)

SE,E, C

3

čeleď Apiaceae

čekanka, endivie

SE, E, C

3

tentýž nebo jiný druh rodu Cichorium

hrách a fazol

SE, E, C

4

čeleď Fabaceae

rajče

SE,E, C včetně linií a hybridů

3

rajče

řepa, mangold

SE,E, C

5

rod Beta

ředkvička, ředkev

SE,E, C

3

rod Raphanus

salát, špenát

SE,E, C

2

tentýž nebo příbuzný botanický druh

ostatní druhy zelenin

SE,E, C včetně linií a hybridů

1

tentýž nebo příbuzný botanický druh

kořeninové rostliny

SE, E, C

3

tentýž nebo příbuzný botanický druh


Počet a termíny přehlídek
Tab. 2.2

Skupina zelenin, rod, druh

První přehlídka

Druhá přehlídka

ve fázi

sazečky všech dvouletých druhů

technologické zralosti

po vytřídění sazeček u kořen. druhů a cibule, po selekci u brukvovitých

semenice všech dvouletých druhů

kvetení

 

česnek, chřest, lilek a rajče

technologické zralosti

 

kořeninové rostliny, kozlíček polníček, řeřicha setá a reveň

kvetení

 

hrách, fazol, meloun, okurky, paprika a tykev

kvetení

technologické zralosti

kukuřice cukrová a pukancová

před kvetením

kvetení

ostatní jednoleté druhy

technologické zralosti

kvetení

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- pozemek pro množitelský porost musí být prost všech volně rostoucích rostlin které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo kontaminovat množené osivo:
a) chorobami, přenosnými osivem,
b) svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného osiva,
- musí být zamezeno přenosu půdních patogenů na sklizené osivo,
- množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné fázi nebo fázích vývoje nejméně jednou

ODDÍL 3 POŽADAVKY NA MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

Tab. 3

Druh

SE, E

C

anýz, fenykl, koriandr

500 m

300 m

od porostu jiné odrůdy téhož druhu

300 m

100 m

od planých rostlin téhož druhu

brokolice, kedluben, kadeřávek, kapusta, květák, zelí,

1000 m

600 m 2)

od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Brassica oleracea L.

500 m

300 m

od druhů Brassica, kde může dojít k vzájemnému sprášení

celer a petržel

500 m

300 m

od jiné odrůdy téhož druhu

cibule, pažitka, pór (semenice)

500 m

300 m

od jiné odrůdy téhož druhu

čekanka (včetně průmyslové) endivie - štěrbák

1000 m

1000 m

od jiného druhu, variety r. Cichorium

600 m

300 m

od jiné odrůdy sledovaného druhu

300 m

100 m

od plané čekanky

černý kořen

300 m

100 m

od jiné odrůdy téhož druhu

pekingské zelí, vodnice

1000 m

600 m

od sebe navzájem, od jiné odrůdy, od tuřínu, řepky a řepáku

kukuřice cukrová a pukancová

500 m

300 m

od jiného prášícího zdroje kukuřice

mrkev (také krmná)

500 m

300 m

od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve 1)

300 m

100 m

od mrkve lesní - mrkvouse 3)

okurka, meloun, tykev

500 m

300 m

od jiné variety nebo odrůdy téhož druhu

pastinák

500 m

300 m

od jiné odrůdy

300 m

100 m

od kvetoucího planého pastináku

paprika

500 m

300 m

mezi odrůdami pálivými a nepálivými a mezi zeleninovými a kořeninovými

300 m

100 m

od jiné odrůdy

ředkev, ředkvička

500 m

300 m

od jiné odrůdy

300 m

100 m

od kvetoucí ohnice polní 3)

řepa, mangold

1000 m

600 m 2)

od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Beta vulgaris

600 m

300 m

od stejné variety, která patří ke stejné skupině odrůd

salát

300 m

100 m

od jiné odrůdy

50 m

50 m

od kvetoucí lociky kompasové

špenát

1000 m

600 m

 

od jiné odrůdy téhož druhu

1) C - ve vzdálenosti od 250 m se mohou takové rostliny ojediněle vyskytovat.
2) Od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy SE, E 1000 m, C 600 m.
3) Do 50 m ojediněle nad 50 m 10 rostlin na 10 m
2 .
Další požadavky:
- každý množitelský porost zelenin a kořeninových rostlin je po celou dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou nejméně 1 m širokou,
- od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny v tab. č. 3 se mohou ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je stanovena izolace,
- v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí vyskytovat plevelné rostliny, od nichž Tab. 3 stanoví izolační vzdálenost k zamezení nežádoucího opylení,
- izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou izolací dostatečně zabraňující přenosu pylu.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- požadavky na izolační vzdálenosti jsou ve shodě.

ODDÍL 4 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ

1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost

2) Výskyt škodlivých organizmů snižujících následně osivovou hodnotu musí být v co nejnižší míře.

Požadavky pro hodnocení množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou,
- porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a čistotu,
- osivo používané k množení musí být v rámci možností bez škůdců a chorob. Zdravotní stav osiva bude kontrolován před setím a v případě potřeby namořen,
- v porostu musí být výskyt chorob přenosných osivem na co nejnižší úrovni.

ODDÍL 5 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Tab. 5

Druh 1)

Kategorie osiva

Vlhkost nejvýše
%
2)

Klíčivost nejméně
%

Čistota nejméně%

Příměsi v % nebo kusech/ 1000 g semen jiných kult. druhů a plevelů celk.

1

2

3

4

5

6

artyčok

SE,EC,S

10,0

65

96,0

0,5

bob

SE,EC,S

16,0

80

98,0

0,1

brokolice, kadeřávek, tuřín

SE,E C,S

10,0

75

97,0

1,0

kedluben,
kapusta, pekin. zelí, zelí

SE,E C,S

10,0

75

97,0

1,0

celer

SE,EC,S

13,0

70

97,0

1,0

cibule

SE,EC,S

13,0

70

97,0

0,5

čekanka

SE,EC,S

14,0

65

95,0

1,5

čekanka průmyslová

SE,E C,S

14,0

80

97,0

1,0

černý kořen

SE,EC,S

13,0

70

95,0

1,0

Endivie - štěrbák

SE,EC,S

13,0

65

95,0

1,0

fazol obecný

SE,EC,S

16,0

75

98,0

0,1

fazol šarlatový

SE,EC,S

16,0

80

98,0

0,1

fenykl

SE,EC,S

12,0

70

96,0

1,0

hrách

SE,EC,S

16,0

80

98,0

0,1

chřest

SE,EC,S

13,0

70

96,0

0,5

kerblík

SE,EC,S

13,0

70

96,0

1,0

kozlíček polníček

SE,EC,S

13,0

65

95,0

1,0

kukuřice pukancová a cukrová

SE,E
C,S

14,0

85

99,0
98,0

4 ks 10 ks

květák

SE,EC,S

10,0

70

97,0

1,0

lilek

SE,EC,S

12,0

65

96,0

0,5

mangold

SE,EC,S

15,0

70

97,0

0,5

meloun vodní a cukrový

SE,EC,S

13,0

75

98,0

0,1

mrkev vč. krmné

SE,E
C,S

13,0

65

95,0

1,0 1,0

okurky polní

SE,EC,S

13,0

80

98,0

0,1

okurky skleníkové

SE,EC,S

13,0

80

98,0

0,1

paprika

SE,EC,S

13,0

65

97,0

0,5

pažitka

SE,E
C,S

13

70

98,0
96,0

0,5 1,0

petržel

SE,E
C,S

13,0

65

97,0

1,0 1,0

pór

SE,EC,S

13,0

65

97,0

0,5

rajče

SE,EC,S

13,0

75

97,0

0,5

reveň

SE,E
C,S

13,0

60

98,0
96,0

0,5 1,0

ředkev, ředkvička

SE,EC,S

10,0

70

97,0

1,0

řepa kromě Cheltenham

SE,E
C,S

15,0

70

97,0

0,5 0,5

řepa Cheltenham

SE,EC,S

15,0

50

97,0

0,5

salát

SE,EC,S

13,0

75

95,0

0,5

špenát

SE,EC,S

13,0

75

97,0

1,0

tykev obecná - cuketa, patizon

SE,E C,S

13,0

75

98,0

0,1

tykev velkoplodá

SE,E C,S

13,0

80

98,0

0,1

vodnice

SE,EC,S

10,0

80

97,0

1,0

1) U druhů s výskytem hybridních odrůd se hybridnost (min 95 %) stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací osiva s použitím mezinárodně odsouhlasených testů na hybridnost osiva.

2) Vlhkost zelenin se stanovuje pouze na vyžádání.

Další požadavky:
- osivo SE, E určené k založení množitelského porostu může být na žádost dodavatele uznáno s klíčivostí až o 10% nižší. Skutečná klíčivost pak musí být uvedena na průvodních dokladech,
- osivo svým vzhledem musí odpovídat čištěnému osivu a nesmí obsahovat živé skladištní škůdce s výjimkou roztočů za předpokladu, že je v osivu zjištěn rovněž roztoč dravý (např. Cheyletus eruditus), a to v poměru ne větším než 100 škodlivých roztočů na jednoho roztoče dravého,
- odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikované a standardní osivo je následně kontrolována ve vegetačních zkouškách.

PŘÍLOHA Č. 2 MEZNÍ HODNOTY VÝSKYTU ŠKODLIVÝCH ORGANIZMŮ

Obilniny:

Plodina

Škodlivý organismus

Velikost
vzorku

Kategorie*)

Nejvyšší povolený výskyt

Ječmen obecný

Pyrenophora graminea

SE, E, C

2%

Cochliobolus sativus

SE, E, C

10%

Fusarium spp.

SE, E, C

10%

Hálky snětí

1000 g

SE, E, C

0 ks

Ustilago nuda,Ustilago hordei

SE, E

0,8%2,0%

C

Claviceps purpurea

1000 g

SE, E

1 ks3 ks

C

Oves setý

Claviceps purpurea

1000 g

SE, E

1 ks

C

3 ks

Proso seté

Sphacelotheca destruens

300 semen

SE, E, C

10 ks

Pšenice setá
Pšenice tvrdáPšenice špalda

Phaeosphaeria nodorum

SE E C

20%

Fusarium spp.

 

SE, E, C

10%

Ustilago tritici

SE ,E

0,8%2,0%

C

Tilletia spp.

300 semen

SE, E, C

10 ks

Hálky snětí

1000 g

SE, E, C

0 ks

Claviceps purpurea

1000 g

SE, E

1 ks 3 ks

C

Tritikale

Fusarium spp.

SE, E, C

10%

Tilletia spp.

300 semen

SE, E, C

10 ks

Hálky snětí

1000 g

SE, E, C

0 ks

Urocystis occulta

300 semen

SE, E, C

10 ks

Claviceps purpurea

1000 g

SE, E

1 ks 3 ks

C

Žito seté

Fusarium spp.

SE, E, C

10%

Tilletia spp.

300 semen

SE, E, C

10 ks

Hálky snětí

1000 g

SE, E, C

0 ks

Urocystis occulta

300 semen

SE, E, C

10 ks

Claviceps purpurea1) populace

1000 g

SE, E

1 ks3 ks

C

hybridní

1000 g

SE, E

1 ks4 ks

C

1) Při pěstování žita pro farmaceutické účely se výskyt Claviceps purpurea nestanovuje.

Kukuřice a čiroky:

Plodina

Škodlivý organismus

Kategorie *)

Nejvyšší povolenývýskyt

Kukuřice

Fusarium spp.

SE, E, C

5%

Ustilago maydis

SE, E, C

nesmí se vyskytovat

Čiroky

Snětivá zrna v hmotnosti zkušebního vzorku

SE, E, C

0


Luskoviny:

Plodina

Škodlivý organismus

Kategorie *)

Normovaná hodnota1)

Hraniční hodnota2)

Bob obecný

Ascochyta fabae

SE,E

1%

1%3%

C

Hrách polní, peluška

Ascochyta spp.

SE,E

3%
5%

10%15%

C

Fusarium spp.

SE, E, C

7%

20%

Lupina

Colletotrichum spp.

SE,E

0%
2%

--

C

1) Normovaná hodnota: je-li výskyt škodlivých organizmů vyšší než normovaná hodnota, lze osivo uznat pouze pod podmínkou účinného namoření.
2) Hraniční hodnota: jestliže výskyt škodlivých organizmů přesáhne hraniční hodnotu, nesmí být zkoušená partie použita jako osivo.


Jiné krmné plodiny:

Plodina

Škodlivý organismus

Velikost
vzorku

Kategorie
*)

Nejvyšší povolenývýskyt

Kapusta krmná,tuřín

Sclerotinia sclerotiorum

100 g

SE, E, C

5 ks

Leptosphaeria maculans

 

SE, E, C

0%

Olejniny a přadné rostliny:

Plodina

Škodlivý organismus

Velikost vzorku

Kategorie

Nejvyšší povolený výskyt

Hořčice bílá

Sclerotinia sclerotiorum

200 g

SE, E, C

5 ks

Konopí seté

Botrytis spp.

SE, E, C

5%

Len

Phoma exiqua var. linicola

SE, E, C

1%

Alternaria linicola
Colletotrichum lini Fusarium spp.

SE, E, C

5%

Botrytis spp.

SE, E, C

5%

Řepice olejná

Sclerotinia sclerotiorum

70 g

SE, E, C

5 ks

Řepka olejka

Sclerotinia sclerotiorum

100 g

SE, E, C

10 ks

Světlice barvířská

Botrytis spp.

SE, E, C

5%

Slunečnice roční

Botrytis spp.

SE, E, C

5%

Sclerotinia sclerotiorum

1000 g

SE, E, C

10 ks

Sója luštinatá

u Pseudomonas syringae pv. glycinea nesmí být v rámci vzorku s min. 5 000 semeny na partii, rozděleného do 5 dílčích vzorků, počet dílčích vzorků napadených vyšší než 4

SE, E, C

Diaporthe phaseolorum var. sojae Diaporthe phaseolorum var. caulivora

SE, E, C

15%


Zeleniny a řepy:

Plodina

Škodlivý organismus

Kategorie*)

Nejvyšší povolený výskyt

Fazol obecný

Colletotrichum lindemuthianum

SE, E, C

1%

Salát

Botrytis spp.

SE, E, C

10%

Virus salátové mozaiky

SE, E, C

1%

Cukrovka Řepa krmná

Pleospora betae + Fusarium spp.

SE, E, C

20%

Luskoviny nesmějí být napadeny následujícími škůdci:
Acanthoscelides obtectus
Bruchus affinis
Bruchus atomarius
Bruchus pisorum
Bruchus rufimanus
U druhů a škodlivých organismů vytištěných tučně se jedná o limitní výskyt vztahující se k povinnému moření.
*) Označování kategorií symboly je vysvětleno v příloze č. 10.

PŘÍLOHA Č. 3 POČTY GENERACÍ PRO VÝROBU ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU PŘEDSTUPŇŮ A CERTIFIKOVANÉHO ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU

Druh

Nejvyšší možný počet generací (stupňů)

předstupně

certifikovanýrozmn. materiál

OBILNINY*)
oves
ječmen
pšenice (obecná, tvrdá, špalda ) tritikale


3
3
3
3


2
2
2 2

žito
čiroky
kukuřice lesknice kanárská

3
3
3
3

1
1
11

KRMNÉ PLODINY
(luskoviny, jeteloviny, trávy, ostatní krmné)
z toho: lupiny
hrách, peluška
vikve vojtěška



3
3
3
3



2
2
22

ředkev olejná
srha laločnatá
kostřavy
jílky
bojínek luční jetel luční a plazivý

3
3
3
3
3
3

1
1
1
1
11

všechny ostatní krmné plodiny

3

1

OLEJNINY A PŘADNÉ ROSTLINY*)
z toho: len
hořčice sareptská, černá a bílá
mák
sója
konopí seté jednodomé
ostatní druhy (slunečnice, řepka, řepice, světlice barvířská, konopí seté dvoudomé)


3
3
3
3
3
3


3
1
1
2
21

BRAMBORY

2

2

ŘEPY

1

1

ZELENINOVÉ DRUHY*)

2

1

*) u hybridních odrůd je povolena jedna generace u certifikovaného osiva.

PŘÍLOHA Č. 4 VZORY FORMULÁŘŮ

Vzor formuláře
- žádosti o uznání množitelského porostu
- žádosti o uznání osiva/sadby
- pro záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu
- pro záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu brambor
- pro záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu kukuřice
- pro vedení evidence při výrobě rozmnožovacího materiálu - Výrobní evidence osiva (nebo sadby) - (dvojlist)
- pro vedení evidence při výrobě rozmnožovacího materiálu - Skladová karta (oboustranná)
- pro vedení evidence při výrobě rozmnožovacího materiálu - Partiový štítek
- pro vedení evidence o výrobě standardního rozmnožovacího materiálu
- pro vedení evidence o vyrobené směsi - Míchací protokol směsi
- pro vedení evidence pro sazenice zeleniny
- oznámení o zahájení činnosti


Žádost o uznání množitelského porostu
podle § 5 odst 1 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby

Uznávací řízení množitelského porostu provede:
q ÚKZÚZ, Odbor OS/oddělení: q Pověřená osoba:

Rok UŘ

Registrační číslo - č. porostu

Označení a adresa (místo podnikání) dodavatele


Tel.:
FAX e-mail:

Označení a adresa (místo podnikání) množitele

Okres (umístění pozemku)

Pozemek - číslo honu

Katastrální území:

Název druhu a odrůdy

Výměra

Kategorie a generace osiva

Původ osiva / sadby* (číslo uznávacího listu)

Čerpané množství

Sled předplodin na pozemku v předcházejících letech

Brambory naposledy v roce……………

Množení podle OECD ano ne*

Dodavatel vyplní pouze silně orámované části žádosti *nehodící se škrtněte

Úřední záznamy



Datum přijetí:

Souhlas držitele šlechtitelských práv:


(razítko, podpis)


V ……………………..dne Razítko a podpis dodavatele


ev. číslo Datum přijetí vzorku



Žádost o uznání osiva / sadby*
podle § 6 odst. 1 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby
( ) první uznání osiva a sadby
( ) uznání po úpravě osiva
( ) ověření jakosti přeskladněného osiva

Uznávací řízení provede:
q ÚKZÚZ, odbor/oddělení OS: q Pověřená osoba:

Označení a adresa (místo podnikání) dodavatele


Tel.:
FAX e-mail:

Název druhu a odrůdy

Kategorie a generace

Rok sklizně

Číslo uznávacího listu (množitelského porostu nebo osiva)

Číslo partie

Množství

Druh balení

Počet

Údaj o chemickém nebo jiném ošetření

Přípravek

Typ návěsky Číslo návěsky od - do
( ) tuzemská
( ) ISTA ( ) OECD

Místo uložení (místo odběru vzorku)

(x) ano ( ) ne

Další požadavky (zkoušky, které nejsou povinnou součástí uznávání)


Žádáme o opakování zkoušek v případě hraničních hodnot ano - ne*
Žádáme o případné uznání v nižší kategorii ano - ne*

Dodavatel vyplní pouze silně orámované části žádosti. *nehodící se škrtněte

Úřední záznamy:
Odebrán vzorek na vegetační zkoušky ano ne*

Datum odběru vzorku:

Razítko a podpis vzorkovatele Razítko a podpis dodavatele





ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ, Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5

Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu - rok 20..

Dodavatel:Číslo porostu:

Oddělení osiva a sadby Přehlídka:

Uznat v nižší kat. - ano-ne

Adresa množitele

Pozemek / Původ osiva

Druh - odrůda

Kategorie a generace

Výměra

 

 

 

 

 

Předplodiny

Zjištěné závady

Bodů

Uznáno

Celkový stav

 

 

v kateg.,gen.

Výměra

Čistota druhu

 

 

Pravost a čistota odrůdy

jiné odrůdy a zřetelně odchylné typy

 

 

Neuznáno-výměra

Zaplevelení

normované

 

 

ostatní

 

 

Odhad sklizně:

Choroby a škůdci

normované

 

 

ostatní

Izolační vzdálenost - mechanická …………….cm - ano - ne prostorová………… m - ano - ne

Poznámka - důvod neuznání Vyhovuje OECD - ano - ne

V…………………..dne…………………

…………………………………… …………………………………………….
podpis a razítko přehližitele výsledek přehlídky vzal na vědomí
(podpis žadatele, množitele)



ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ, Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5

Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu brambor - rok 20..

Dodavatel:Číslo porostu:

Oddělení osiva a sadby…………………………….Záznam o 3. přehlídce množitelského porostu brambor

Adresa
množitele

Pozemek

číslo honu - katastr - okres

Původ sadby číslo

rozhodnutí - čerpané množství

Odrůda

Kategoriestupeň

Výměra

 

 

 

 

 

Brambory naposledy v roce …………………

Obrosty

Odhad sklizené sadby v t:

Uznáno

Ukončení vegetace

v %

z ha

 

v kateg.,st.

výměra

Přípravek

Dávka

Dne

 

Pozn.:

V……………… dne……………. …………………………….. ……………………………………..
podpis a razítko přehližitele výsledek přehlídky vzal na vědomí

Záznam o 2. přehlídce množitelského porostu brambor Číslo množ. porostu

Celkový stav 9-1

 

Virové choroby

%

Množitel

Odrůda

Jiných odrůd %

 

Neodstraněné hlízy

 

Bakteriální černání stonků %

 

Virové choroby celkem

 

Neg. Výběr

chem.- odkl.- vynáš. - NE

Kategorie a stupeň

Výměra

Kořenomorka 9-1

 

Zjištěné závady-podmínky-poznámky:






Svinutka (%)

 

 

Plíseň bramborová 9-1

 

Uznáno

Zaplevelení 9-1

 

v kateg., st.

Výměra

Porost-zapojen

ANO-NE

Živé neokřídlené mšice

ANO-NE

Neuznáno-výměra

Izolace mechanická

ANO-NE

Izolace prostorová

…..m ANO-NE

 

 

V……………… dne……………. …………………………….. ……………………………………..
podpis a razítko přehližitele výsledek přehlídky vzal na vědomí


Záznam o 1. přehlídce množitelského porostu brambor Číslo množ. porostu

Celkový stav 9-1

 

Virové choroby

%

Množitel

Odrůda

Chybějící rostliny %

 

Neodstraněné hlízy

 

Jiných odrůd %

 

Virové choroby celkem

 

Neg. Výběr

chem.- odkl.- vynáš. - NE

Kategorie a stupeň

Výměra

Bakteriální černání stonků %

 

Kořenomorka 9-1

 

Zjištěné závady-podmínky-poznámky:



Svinutka (%)

 

 

Zaplevelení 9-1

 

Uznáno

Průměrná výška porostu v cm

 

v kateg., st.

Výměra

Živé neokřídlené mšice

ANO-NE

Neuznáno-výměra

Izolace mechanická

ANO-NE

Izolace prostorová

…..m ANO-NE

Sousední porosty:

 

V……………… dne……………. …………………………….. ……………………………………..
podpis a razítko přehližitele výsledek přehlídky vzal na vědomí


ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ, Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5

Oddělení osiva a sadby………………………………………………..

Dodavatel:Číslo porostu:

Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu kukuřice seté v roce 20..

2., 3. a 4 přehlídka

Adresa množitele - IČO

Číslo rozhodnutí a množství osiva v t:

Komponent/hybrid

 

Umístění pozemku

Předplodiny

Kategorie

 

Zjištěné závady

v&2642

42 v&

v&2640

celk

dů rostlin jiných odrůd % a zřetelně odlišn

 

 

 

 

 

Vým

 

v ha prášicí rostliny

% 2

 

ehl. 3

 

ehl. 4

 

 

 

zap

 

 

ní U

 

o ha choroby

škůdci nor

 

 

Neu

 

ha

celk

 

 

av Odhad výn

u t/ha izolační vzdálenosti 1 řádek ano ne prostorová izolace: m

ne Poznámky - podmínky - důvod neuznání - data př

k: V……………… dne……………. …………………………….. Výsledek přehlídky vzal n
vědomí …………………………………… …………………………
……………. podpis přehližitele / číslo podpis m


Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu kukuřice seté v r

e 20.. Dovatel: Číslo

rostu: 1. p

hlídka Zjištěn

závady

dy v&

v&2642

v&26

celkem bodů

mponent/hybrid rostlin jinýchdrůd % a zřeteln

 

 

 

 

 

pů prášicí rostliny

 

 

 

 

 

 

Kategori

 

 

velení

oroby a šků

 

 

ormované

 

Výměra

ostatn

 

Uznáno ha

 

 

ý stav izolační vzdálenosti 1 řádek ano ne prostorová izolace:

m ano

 

Neuznáno ha Poznámky - podmínky -

od neuznání

poměr řádků matka

 

 

 

V……………… dne ………… Výsledek přehlídky vzal na vědomí V………………
dne ……………….. ………………………………. ……………………………………
…………………………………… podpis přehližitele / číslo podpis množitele podpis a ra



davatel
VÝROBNÍ Sklizňový ročník . . . .
Druh …… Zv láštní označení* ……………………

Odda …

. kat./ gen.

daje o porostu

dodávka na ČSO

ění a úpva Množ

el č. po

stu

plo

a ha tun dne čísl

příjm. dokla

č

té osi

dpad

t)

přih

odhad či

lkem (

m

přípravek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Zvláštní označení -
značení podle: 1) § 13 Zákona - "Určeno pro ekologic
zemědělství". 2) § 14 Zákona - "Pochází z geneticky modifi
vaných odrůd". 3) Přílohy č. 1 Vyhlášky - "Využití nižší izolační vzdálenosti osivo není urč



nožení".
EVIDENCE OS

č. listu

.. vzorkování

znávací řízení Da

í označení *

číslo partie hmo

ost

artie
) dne ppis a razít

v

rkovat

e den

 

číslo

návaco l

tu

 

./

tun tun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

**) 4) Množení pod

schémat OECD. 5) § 8 Zákona - "Uvádění do oběhu před ukončením zkou
y klíčivosti". 6) U odrůd v registračním řízení označení - Pře


hové množení

SKLADOVÁ KARTA

Skladová kart

Druh -

da Generace Číslo z


ční partie


slo partie Zvláš

označení: *) Množ

el - do

vatel

zbory

stota vl

ost

líčivost HMKS

říměs kulturní

Příměs plevele

Datum vzo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vací list č.

 

atum vystav.

atum vykoupení

Číslo p

jemky

Mořid

Oba

číslo poče
Hmotnost 1 k

(btto / ntto Hmotnost ( t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



návěsek motnost parti

 


to / ntt

 

xpedic

Datum d

lad Odběr

el Vydáno (

Zůstat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Zvláštní označení: 1) § 8 zákona - "Uvádění do oběhu před ukončením zko

ky klíčivosti" 2) § 13 zákona - "Určeno pro ekologi
é zemědělství" 3) § 14 zákona - "Pochází z geneticky modif
ovaných odrůd" 4) Příloha 1 - "Využití nižší izolační vzdálenosti - osivo není ur
no do množení" 5) Množení po
e schémat OECD 6) U odrůd v registračním řízení označení - Pře



vé množení
Skladová

arta

XPEDIC

Datum d

lad Odběr

el Vydáno (

Zůstat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prolongace rok Uznávací list, Rozhodnutí neuzná

číslo, z
d

Klíči
s

% Vlhkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kont

 

 

 

 

podpis

 

 

 

 

iva °C

 

 

 

 

siva % K

 

 

 

 

siva % Smyslový posude

 

 

 

 

čich) Partie

 

 

 

 

a dne: Zjištěné závad

 

 

 

 

ozsah)

 

 

 

 

škůdců Úkony provedené od p

 

 

 

 

ntroly Úkony nově nařízen

 

 

 

 

nění

artiový štítek Zvlá

ní označení:

Rok

klizně:

Druh: Odrůda: Kat

orie/generace: Číslo

orostu/paie: Množitel: (u osiva s neukonče

u certifikací) C

ková hmotnos

Počet obalů: * Zvláštní označení - označení podle: 1) § 8 Zákona - "Uvádění do oběhu před ukončením zkou

y klíčivosti". 2) § 13 Zákona - "Určeno pro ekologic
zemědělství". 3) § 14 Zákona - "Pochází z geneticky modifi
vaných odrůd". 4) Přílohy č. 1 Vyhlášky - "Využití nižší izolačn
vzdálenosti - - osivo není urč
o do množení". 5) Množení pod

schémat OECD. 6) U odrůd v registračním řízení označení - Pře



vé množení Čísl
listu ……………….. Evidence standardního rozmnožo
cího materiálu Druh …………………………………………. Odrůda …
……..………………………… Rok výroby ………………………………….. Původ, partie

……………………………. Údaje o porost

č. ………

 

………. Plocha Celk

 

stav porostu Pravos

 

uhu a odrůdy S

 


é množství Vlastnosti sklizeného rozmnožovacího materiálu

rtie č.

 

……… Čist

 

Klíčivost

 


stanovení Skladová evidence k partii č. ……. Hmotno

partie …

……… Odb

atel Množstv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Množství materiálu použitého ve vlastní
irmě ……………………… Množství zlikvidovaného materiál

……………………………. Výrobní a skaldovou evidenci je mož
vést odděleně Evidenci lze vést v elektronické podobě za předpokladu že vytištěné sestavy budou obsahovat minimálně údaje uváděné v



formuláři Míchac
protokol směsi

č. Dodavate
Název směsi: Registrač
číslo partie: Hmotnost připravené partie: Datum
íchání směsi:
Čísla návěsek: Druh a počet obalů: Hmotnost

noho bal

í:

SLOŽEN

Druh Odrůd

Kat. a gener.

užité množstv

Číslo do

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razítko a po



avatele:
Číslo listu Evidence
zenic zeleniny Druh ………………………………………………. Odrůda ………
……………………………... Rok výroby ……………………………………….. Množství …
…………………………………. Původ rozmnožovacího materiálu ……………………………………
……………………………….. Vl

tnosti sazenic

 

 

tní stav

 

kost třídění

 

působ bale

 

Skladován

Odběratel

působ ex

dice Množstv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Druh ………………………………………………. Odrůda ………
……………………………... Rok výroby ……………………………………….. Množství …
…………………………………. Původ rozmnožovacího materiálu ……………………………………
……………………………….. Vl

tnosti sazenic

 

 

tní stav

 

kost třídění

 

působ bale

 

Skladován

Odběratel

působ ex

dice Množstv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





videnční číslo

 

í ústav) Jednot
podací místo: Ústřední kontrolní a zkušební
tav zemědělský Odb
osiva a sadby
gistrace fire Za opravnou 4 150 06

ha 5 - Motol OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ČIN
STI DO
DAVATELE podle § 16 odst. 4 zákona č. 219/2003 Sb., o obě


siva a sadby (nevztahuje se na výrobu nebo dovoz rozmnožovacího materiálu révy, chmele, ovocných a okrasných druhů a sazenice zeleniny za účelem u

ní do obě
)
Dodavatel
fyzická osoba Jméno, příjmení, popříp
obchodní firma Místo trvalého pobytu, popř.
ísto podnikání IČ

Tel./fax: q
rávnická osoba
Obcho
í firma Sídlo IČ

Tel./fax: P
dmět činnosti: Jméno
dpovědné osoby Datum za
jení činnosti: V …
……………………………….. Dne:
…………………………………. Razítko a p

PŘÍLOHA Č. 5 VÝČET A ROZSAH ÚŘEDNÍCH ZKOUŠEK ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU A ZKOUŠKY POTŘEBNÉ KE ZJIŠTĚNÍ VLASTNOSTÍ MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ A ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU U JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ

1. Výčet vlastností množitelských porostů hodnocených při přehlídce množitelského porostu. (Přípustné limity těchto vlastností jsou uvedeny pro jednotlivé druhy v příloze č. 1, částech I - X, oddílech 1 - 4),

a) sled předplodin na pozemku v předcházejících letech,

b) dodržení prostorové izolace, tj. minimální vzdálenosti od porostu stejného nebo příbuzného druhu, který by mohl cizosprášením, přenosem chorob nebo jiným způsobem ohrozit množitelský porost,

c) dodržení izolace k zamezení mechanické příměsi jiných druhů a odrůd,

d) celkový stav množitelského porostu, tj. posouzení vyrovnanosti, zapojenosti, celkového vzhledu rostlin, popřípadě stupně polehnutí; současně je uveden celkový odhad výnosu v měrných jednotkách podle přílohy č.6 z dané množitelské plochy,

e) nejvyšší povolený počet rostlin jiných druhů, jiných odrůd nebo zřetelně odchylných typů, rostlin plevelných druhů a jiných příměsí,

f) nejvyšší povolený výskyt počtu rostlin napadených škodlivými organismy.

2. Další zkoušky potřebné ke zjištění vlastností množitelských porostů

a) u množitelských porostů brambor stanovení limitu virových chorob zkoušených metodou ELISA v posklizňových zkouškách,

b) vlastnosti nebo jiné limitní hodnoty podle požadavku udržovatele v případech, kdy nejsou uvedeny v příloze č. 1,

c) vlastnosti nebo jiné limitní hodnoty zjišťované u množitelských porostů, hodnocených podle certifikačních schémat OECD a způsob jejich ověřování a zjišťování formou vegetačních zkoušek.

3. Zkoušky potřebné ke zjištění vlastností rozmnožovacího materiálu u jednotlivých druhů.

Druh

čistota osiva v %

příměs jiných rostlin-ných druhů

síto-vé třídě-ní

Vlh-kost

HTS/HMKS

klíči-vost

jedno-klíčko-vost

kon-duk-tivita

Stano-vení příměsí s odlišnou ploidií
v %
1)

Bio-chemická zkouška života-schop-nosti

Fluores-cenční zkouška
-zkoušky pravosti a čistoty druhu, odrůdy

mikro-reliéfová zkouška
- zkoušky pravosti a čistoty druhu, odrůdy

elektro-foréza-zkoušky pravosti a čistoty druhu, odrůdy

stanovení % hybrid-nosti vegetační zkouškou

zkoušky zdravot-ního stavu

zjišťování přítomnosti živočiš-ných škůdců

Zemědělské druhy

Ječmen obecný

ü

ü

ü

ü

&25CF

C

 

 

 

&

 

 

CF

 

 

&

CF X

 

e

s

ý

ü ü

ü

 

 

 

&25CF

C

 

 

 

&

 

5CF ü &25CF ü Pše

c

s

á

t

dá, š

 

 

 

 

ü ü

 

 

ü

 

&

C

ü

2

F

 

 

5CF

 

 

 

 

Žito

 

 

 

 

 

 

ü ü &2

F

ü

 

 

&25CF

C

 

 

 

X

 

 

Tri

 

t

a

ü ü ü ü

5

 

 

 

&2

&

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohanka

e

á

 

 

ü

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Proso se

 

 

 

 

&25

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&25CF ü Le

n

e

 

á

ká ü

 

 

 

 

ü &2

 

 

F ü

 

 

 

ü Kukuřice setá ü ü ü &25C

 

 

 

 

25CF

F

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Či

Č

ok obecný, súdánská trá

,

u

 

ý

metlo

l

 

 

 

 

 

 

 

 

5CF

 

&25CF

 

i

 

x

 

á

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&25CF ü &25CF ü

o

n

 

u

 

 

 

 

 

ý ü

ü ü

 

ü

 

 

 

ü Jílek mnohokvětý, h

r

n

 

y

 

l

 

 

 

 

 

 

ü

 

 

 

&25CF &25CF &25CF ü Ko

ř

a

 

v

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

ü ü ü ü &25CF ü Lesknice me

í

r

 

o

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü

 

p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

í

obecná, roční,

á

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Medyn

 

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Metlice

rsnatá ü ü ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v

ený ü ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l

é druhy Poháňka hřebenitá ü ü ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

č

ü ü ü

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

ký, psí, tenký, výběžkatý ü

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P

hřebenitý ü ü ü ü

 

 

 

r

 

a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a

ü ü ü

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

ý, samužníkovitý

b

b

 

ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Tomka

o

á

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Trojštět žlutavý ü ü ü ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m kří

ř

enci rodů k

t

v

 

j

ek ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

 

c

ü

 

 

ü

 

 

 

 

ü

 

 

 

&25CF ü Čočka jedl

 

 

 

 

&25C

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Hrá

 

l

 

ü

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5CF

 

&25CF &25CF ü Lu

n

b

 

 

kolis

i

 

 

 

tá ü

 

 

 

 

 

 

25CF ü

 

 

 

 

 

F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&25CF ü

 

 

 

2

 

 

 

 

e

huňat

 

 

 

 

 

s

, setá ü ü ü &25CF ü &25CF ü Či

r

 

 

r

 

 

 

 

 

ü

 

 

 

 

 

 

ü Jetel

uční, zvrhlý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Jetel nachový,

e

n

 

s

 

p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p

ský ü

 

ü

 

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü

Zemědělské druhy Komonice b

á

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Pískavice ře

é

e

 

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Kopyšn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štírovník je

o

t

 

ů

 

ý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Tolice dě

l

á

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Úročník

o

o

 

 

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Vičenec ligrus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jtěška setá,

r

ě

 

á

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Ředkev olejná ü

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Svazenka

a

č

 

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Tuřín brukev ü ü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25CF

 

 

Bér

é

vlašský (čum

a

m

 

)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü

é

p

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

řčice

c

 

 

 

 

 

 

 

 

e

s

ü ü ü

&

C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F

ü Kmín

ř

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü Konop

s

é

 

 

ü

ü

 

 

 

 

 

 

 

 

&

 

5CF ü Len ü ü ü &25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

setá

t

ü ü ü &25C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mák

 

 

 

 

ü ü

 

ü ü

 

 

 

 

ü

 

 

ka ol

 

 

 

 

ü ü

 

ü

ü

&25CF ü

&25CF &25CF ü Světl

e

a

 

s

(saf

a

 

 

 

 

 

ü

 

 

25CF

F

ü

 

 

 

 

 

F

ü

 

u

 

 

 

 

 

í

ü

ü ü &2

F

ü

 

 

 

2

F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ja luštinatá ü

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&25 &

C

&25CF ü Z
ědělské druhy Řepice olejná (řepák olejný) ü ü ü &
CF ü &25CF &25CF ü Cukrovka ü ü ü ü ü
X ü Řepa k
ná üá ü ü ü ü ü ü ü
Ze leninové druhy ü ü ü
ü &25CF2) ü Vysvětlivky: ü zkoušky,
eré jsou povinnou součástí uznávacího řízení X zkoušky p
váděné jako součást uznávacího řízení u nemořených osiv q zk

PŘÍLOHA Č. 6 NÁLEŽITOSTI ČÍSLA MNOŽITELSKÉHO POROSTU, ČÍSLA PARTIE ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU A POUŽÍVANÉ MĚRNÉ JEDNOTKY HMOTNOSTI A PLOCHY PRO JEDNOTLIVÉ DRUHY

1. Náležitosti čísla množitelského porostu
Číslo množitelského porostu se tvoří následujícím způsobem:

a) ze čtyřmístného registračního nebo evidenčního čísla dodavatele,

b) z pětimístného pořadového čísla porostu, jehož první číslo je označení regionálního oddělení Ústavu, ve kterém bude podána žádost.

Vzor: 3867 - 00657

Registrační (evidenční) číslo dodavatele

Pořadové číslo porostu

Porost

od

do

RRRR

X0001

X0200

porosty založené z rozmnožovacího materiálu geneticky modifikovaných odrůd

RRRR

X0201

X0500

porosty založené pro ekologické zemědělství

RRRR

X0501

X0600

porosty založené na základě prohlášení šlechtitele o původu rozmnožovacího materiálu

RRRR

X0601

X8000

porosty základního a certifikovaného osiva

RRRR

90001

a dále

porosty standardního osiva (k uznávacímu řízení se nepřihlašují)

RRRR - čtyřmístné registrační nebo evidenční číslo dodavatele.
X - číslo regionálního oddělení Ústav, kde bude porost přihlášen. Seznam je každoročně zveřejňován ve věstníku Ústavu.
- Použití číselných řad v daném rozmezí je pro žadatele libovolné, popřípadě může být odvislé od dohody s regionálním oddělením Ústavu, kde je žádost podávána. Je nepřípustné použít v kalendářním roce jedno číslo vícekrát.
- Množitelské porosty se označují tabulkou s číslem množitelského porostu umístěnou na viditelném místě okraje pozemku po celou dobu vegetace.

2. Náležitosti čísla partie rozmnožovacího materiálu
Číslo partie má pevnou strukturu. Základem je rok sklizně a číslo množitelského porostu (tj. registrační nebo evidenční číslo dodavatele a pořadové číslo porostu). Za lomítkem je pak pořadové číslo vyrobené partie z daného porostu.

Vzor: 3 - 3867 - 00657 / 01

Číslování partií směsí osiv, osiva z dovozu, osiva povoleného podle § 40 zákona, egalizovaných osiv, standardního osiva a sazenic zeleniny.

Registrační kód dodavatele

číselné rozmezí

typ osiva

od

do

RRRR

X8001

X8300

registrační čísla druhových a odrůdových směsí

RRRR

X8301

X8500

registrační čísla druhových a odrůdových směsí pro jednorázové účelové využití

RRRR

X8501

X9000

čísla partií obchodního osiva, povoleného podle § 40 zákona, případně partií osiv jinde neuvedených

RRRR

X9001

X9500

čísla partií osiva z dovozu v kalendářním roce.

RRRR

X9501

X9999

čísla egalizovaných partií dříve uznaných osiv

RRRR

90001

95000

čísla partií standardních osiv

RRRR

95001

a dále

čísla partií sazenic zelenin

X - číslo regionálního oddělení Ústavu, kde bylo osivo vzorkováno nebo kde je sídlo dovozce, v případě směsí - číslo regionálního oddělení Ústavu, kde je směs registrována. Seznam je každoročně zveřejňován ve věstníku Ústavu.
- Uskladněné partie a jejich části se označují partiovými štítky podle vzoru uvedeného v příloze č. 4; obdobným způsobem musí být označené i jiné obaly umístěné v prostorách, kde je skladován rozmnožovací materiál.

3. Používané měrné jednotky hmotnosti a plochy pro jednotlivé druhy

Skupina druhů

Výměra (počet)

Hmotnost (počet)

Počet desetinných míst

zemědělské druhy
(kromě brambor)

sazečky
brambory

ha

kg

ha - 0,00
kg - 0,000t - 0,000

ha

kg/ks*

ha

t

zeleninové druhy

sazečky

a

kg

a - 0,00kg - 0,000

a

kg/ks*

a

ks

ks

g

* počet bude používán k odhadu výnosu

PŘÍLOHA Č. 7 VZORY DOKLADŮ VYDÁVANÉ ÚSTAVEM NEBO POVĚŘENOU OSOBOU

- Uznávací list na množitelský porost (pro Ústav)
- Uznávací list na množitelský porost (pro pověřenou osobu)
- Uznávací list na osivo (pro Ústav)
- Uznávací list na osivo (pro pověřenou osobu)
- Uznávací list na sadbu
- Rozhodnutí o neuznání množitelského porostu
- Rozhodnutí o neuznání osiva
- Rozhodnutí o neuznání sadby


VZOR

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5
Označení vydávajícího pracoviště

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský vydává podle ustanovení
§ 4 odst. 9 a § 5 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby

UZNÁVACÍ LIST č.
na
MNOŽITELSKÝ POROST č.


Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)


Množitel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Druh - odrůda

Kategorie
Generace, stupeň
Výměra

Výsledek přehlídky množitelského porostu je obsažen v záznamu o výsledku přehlídky množitelského porostu, který je součástí tohoto uznávacího listu.

V ………….dne…………………….

Za správnost: jméno a podpis osoby
oprávněné k vydání uznávacího listu


logo

 

VZOROznačení pověřené osoby (jméno, příjmení, obchodní jméno, místo trvalého pobytu a místo podnikání, liší-li se, IČ u fyzických osob nebo obchodní firmu a sídlo, IČ u právnických osob


Na základě pověření Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského k provádění
přehlídek množitelských porostů a vydávání uznávacích listů uděleného dne……….pod
číslem………..vydává podle ustanovení § 4 odst. 9 a § 5 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby

UZNÁVACÍ LIST č.
na
MNOŽITELSKÝ POROST č.


Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)


Množitel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Druh - odrůda

Kategorie
Generace, stupeň
Výměra

Výsledek přehlídky množitelského porostu je obsažen v záznamu o výsledku přehlídky množitelského porostu, který je součástí tohoto uznávacího listu.

V……………dne…………..
Za správnost: jméno a podpis osoby
oprávněné k vydání uznávacího listu



VZOR

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5
Označení vydávajícího pracoviště

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský vydává podle ustanovení § 4 odst. 9 a § 6 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby

UZNÁVACÍ LIST č.
na
OSIVO


Druhu: Odrůdy:
Kategorie, generace
číslo partie: rok sklizně

Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Číslo uznávacího listu množitelského porostu:

Hmotnost partie Počet a druh balení
Čísla návěsek
Způsob úpravy:

Datum vzorkování

Datum přijetí vzorku

Datum ukončení zkoušek

Datum vydání uznávacího listu

 

 

 

 

Výsledky zkoušek:

Zkouška čistoty

Zkouška klíčivosti

Vlhkost %

%

Počet dnů

%

Čistota

Neškodné nečistoty

Semena jiných rostl. druhů

Klíčivost

Čerstvá nevyklíč. semena

Vadné klíčky

Mrtvá semena

Normální klíčky

Tvrdá semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Složení neškodných nečistot

Jiné rostlinné druhy

Zdravotní stav osiva

Další stanovení

Podmínky zkoušky klíčivosti:

Posudek:

Za správnost: jméno a podpis osoby
odpovědné k vydání uznávacího listu


logo

 

VZOROznačení pověřené osoby (jméno, příjmení, obchodní jméno, místo trvalého pobytu a místo podnikání, liší-li se, IČ u fyzických osob nebo obchodní firmu a sídlo, IČ u právnických osob

Na základě smlouvy o provedení dílčích úkonů uzavřené dne……….pod č.j………mezi Ústředním a kontrolním zkušebním ústavem zemědělským a …………(označení fyzické nebo právnické osoby) provedla zkoušení osiva osoba výše uvedená. Vedoucímu laboratoře bylo dne…….uděleno pod č.j. ………pověření k vystavení uznávacího listu.

Podle ustanovení § 4 odst. 9 a § 6 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby, vydává pověřená osoba

UZNÁVACÍ LIST č.
na
OSIVO


Druhu: Odrůdy:
Kategorie, generace
číslo partie: rok sklizně

Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Číslo uznávacího listu množitelského porostu:

Hmotnost partie Počet a druh obalů
Čísla návěsek
Způsob úpravy:

Datum vzorkování

Datum přijetí vzorku

Datum ukončení zkoušek

Datum vydání uznávacího listu

 

 

 

 

Výsledek zkoušek:

Zkouška čistoty

Zkouška klíčivosti

Vlhkost %

%

Počet dnů

%

Čistota

Neškodné nečistoty

Semena jiných rostl. druhů

Klíčivost

Čerstvá nevyklíč. semena

Vadné klíčky

Mrtvá semena

Normální klíčky

Tvrdá semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Složení neškodných nečistot

Jiné rostlinné druhy

Zdravotní stav osiva

Další stanovení

Podmínky zkoušky klíčivosti:

Posudek:

Za správnost: jméno a podpis osoby
odpovědné k vydání uznávacího listu



VZOR

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5
Označení vydávajícího pracoviště

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský vydává podle ustanovení § 4 odst. 9 a § 6
zákona č. 219/2003 Sb.
, o oběhu osiva a sadby

UZNÁVACÍ LIST č.
na
SADBU


Druh: Odrůda:
Kategorie, stupeň
Číslo partie: Rok sklizně

Dodavatel (označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Číslo uznávacího listu množitelského porostu:

Hmotnost partie Počet a druh balení
Čísla návěsek

Výsledek zkoušky - mechanického rozboru provedeného dne……………..

Druh vady

Hmotnostní % vad

Hlízy jiných odrůd

 

Hlízy napadené nebo poškozené:

 

- mrazem nebo zapařením

 

- mokrou hnilobou

 

- suchou hnilobou

 

- plísní bramborovou

 

- mechanicky nebo škůdci

 

- strupovitostí obecnou

 

- vločkovitostí

 

- silným šednutím až černáním dužiny

 

- silnou rzivostí dužiny

 

Příměs zeminy a jiných nečistot

 

Velikostní třídění:

Hlízy podsadbové

 

Hlízy nadsadbové

 

Posudek:

V…………….dne…………………….
Za správnost: ……………………………………………..
jméno a podpis osoby
oprávněné k vydání uznávacího listu



VZOR

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5
Označení vydávajícího pracoviště

Rozhodnutí č.
o neuznání množitelského porostu

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský jako věcně příslušný správní úřad podle ust. § 1 zákona č. 147/2002 Sb., o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, rozhodl podle ust. § 5 odst. 6 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby, takto:

množitelský porost č.

Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)


Množitel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Druh - odrůda

Kategorie
Generace
Výměra

je neuznaný

Odůvodnění:

Odbor osiva a sadby v Praze na základě zákonných podmínek konstatuje, že množitelský porost nemá ke dni uznání vlastnosti podle § 5 odst. 5 a 6 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby. Množitelský porost se neuznává z důvodu ……………………………….

Poučení:

Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání do 15 dnů ode dne jeho doručení k Ministerstvu zemědělství České republiky prostřednictvím Odboru/oddělení osiva a sadby Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

V ……………. dne jméno a podpis osoby
oprávněné k vydání rozhodnutí




VZOR

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5
Označení vydávajícího pracoviště

Rozhodnutí č.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský jako věcně příslušný správní úřad podle ust. § 1 zákona č. 147/2002 Sb., o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, rozhodl podle ust. § 6 odst. 5 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby, takto:

OSIVO

Druh: Odrůda:
Kategorie, generace
Číslo partie: Rok sklizně

Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Číslo uznávacího listu množitelského porostu:

Hmotnost partie: Počet a druh balení
Čísla návěsek
Způsob úpravy:

Datum vzorkování

Datum přijetí vzorku

Datum ukončení zkoušek

Datum vydání rozhodnutí

 

 

 

 

je neuznané


Výsledky zkoušek:

Zkouška čistoty

Zkouška klíčivosti

Vlhkost%

%

Počet dnů

%

Čistota

Neškodné nečistoty

Semena jiných rostl. druhů

Klíčivost

Čerstvá nevyklič. semena

Vadné klíčky

Mrtvá semena

Normální klíčky

Tvrdá semena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Složení nešk. nečistot

Semena jiných rostl. dr.

Zdravotní stav osiva

Další stanovení

Podmínky zkoušky klíčivosti:

Odůvodnění:

Odbor osiva a sadby v Praze na základě posouzení zákonných podmínek konstatuje, že osivo nemá ke dni uznání vlastnosti podle § 6 odst 5 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby. Osivo se neuznává z důvodu .....................

Poučení:

Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání do 15 dnů ode dne jeho doručení k Ministerstvu zemědělství České republiky prostřednictvím Odboru / oddělení osiva a sadby Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

V ……….dne jméno a podpis osoby
oprávněné k vydání rozhodnutí




VZOR

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Hroznová 2, 656 06 Brno
Odbor osiva a sadby, Za Opravnou 4, 150 06 Praha 5
Označení vydávajícího pracoviště

Rozhodnutí č.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský jako věcně příslušný správní úřad podle ust. § 1 zákona č. 147/2002 Sb., o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, rozhodl podle ust. § 6 odst. 5 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby, takto:

SADBA

Druh: Odrůda:
Kategorie, stupeň
Číslo partie: Rok sklizně

Dodavatel
(označení a sídlo, příp. místo podnikání)

Číslo uznávacího listu množitelského porostu:

Hmotnost partie: Počet a druh balení
Čísla návěsek
Způsob úpravy:

je neuznaná

Výsledek zkoušky - mechanického rozboru provedeného dne……………..

Druh vady

Hmotnostní % vad

Hlízy jiných odrůd

 

Hlízy napadené nebo poškozené:

 

- mrazem nebo zapařením

 

- mokrou hnilobou

 

- suchou hnilobou

 

- plísní bramborovou

 

- mechanicky nebo škůdci

 

- strupovitostí obecnou

 

- vločkovitostí

 

- silným šednutím až černáním dužiny

 

- silnou rzivostí dužiny

 

Příměs zeminy a jiných nečistot

 

Velikostní třídění:

Hlízy podsadbové

 

Hlízy nadsadbové

 

Odůvodnění:

Odbor osiva a sadby v Praze na základě posouzení zákonných podmínek konstatuje, že sadba nemá ke dni uznání vlastnosti podle § 6 odst. 5 zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby. Sadba se neuznává z důvodu .....................

Poučení:

Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání do 15 dnů ode dne jeho doručení k Ministerstvu zemědělství České republiky prostřednictvím Odboru / oddělení osiva a sadby Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

V ……….dne jméno a podpis osoby
oprávněné k vydání rozhodnutí

PŘÍLOHA Č. 8 ZKOUŠKY PRO UVÁDĚNÍ ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU DO OBĚHU A POŽADAVKY NA VLASTNOSTI ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU UVÁDĚNÉHO DO OBĚHU PŘED UKONČENÍM ÚŘEDNÍ ZKOUŠKY KLÍČIVOSTI NEBO ZKOUŠKY KLÍČIVOSTI PROVEDENÉ POVĚŘENOU OSOBOU A ZPŮSOB VEDENÍ EVIDENCE PRO JEDNOTLIVÉ DRUHY

1. Druhy, které je možné uvádět do oběhu před ukončením úřední zkoušky klíčivosti a výčet zkoušek, které musí být před uvedením do oběhu provedeny jsou uvedeny v tabulce 1
V případě použití nemořeného osiva, musí být provedeny i zkoušky zdravotního stavu rozmnožovacího materiálu.

2. Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Rozmnožovací materiál druhů uvedených v tabulce 1 musí splňovat požadavky na vlastnosti uvedené pro tyto druhy v příloze č. 1 s výjimkou klíčivosti.

3. Způsob vedení evidence
Evidence osiva druhů uvedených v tabulce 1 je vedena na formuláři pro vedení evidence při výrobě rozmnožovacího materiálu - Výrobní evidence osiv, který je uveden v příloze č. 4.

Tabulka 1

Druh

čistota osiva v %

příměs jiných rostlin-ných druhů

síto-vé třídě-ní

Vlh-kost

HTS/
HMKS

klíči-vost

jedno-klíčko-vost

kon-duk-tivita

Stano-vení příměsí s odlišnou ploidií
v %
1)

Bio-chemická zkouška života-schop-nosti

Fluores-cenční zkouška
- zkoušky pravosti a čistoty druhu, odrůdy

mikro-reliéfová zkouška
- zkoušky pravosti a čistoty druhu, odrůdy

elektro-foréza- zkoušky pravosti a čistoty druhu, odrůdy

stanovení % hybrid-nosti vegetační zkouškou

zkoušky zdravot-ního stavu

zjišťování přítomnosti živočiš-ných škůdců

Zemědělské druhy

 

Ječmen ozimý

ü

ü

ü

ü

&25CF

CF

 

 

 

&

 

 

CF

 

 

&

CF X ü P

n

e

z

á

ü ü

ü

 

 

 

5CF

 

 

)

 

 

 

5CF &

C

 

X

ü

Žito

o o

 

 

 

ü ü

 

 

 

 

2

F

(1) &25C

 

 

 

X

ü Tr

Tri

 

 

 

zimé

 

 

ü

 

ü

ü

&25CF (1)

 

 

 

C

 

&

 

 

 

 

 

Řep

 

 

ozim

i

ü ü ü &25CF (1) &25CF &2

F

ü

 

u

jete

tel

 

 

 

 

 

 

 

 

ných

h

roce sklizně ü ü ü &25CF (1) &25
ü ü zkoušky, které jsou povinnou součástí uznávacího řízení X zk
šky prováděné jako sou
st uznávacího řízení u nemořených osiv q zk
zkouška se neprovádí &25CF zkoušku lze provést na žádost žadat

PŘÍLOHA Č. 9 POŽADOVANÉ VLASTNOSTI SAZENIC ZELENINY

ČÁST 1. PŘEHLED DRUHŮ

Tab. 1

Český název

Latinský název

Artyčok

Cynara scolymus L.

Bob zahradní

Vicia faba L. (partim)

Brokolice

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.

Celer

Apium graveolens L.

Cibule

Allium cepa L.

Cibule zimní (sečka)

Allium fistulosum L.

Čekanka (včetně průmyslové)

Cichorium intybus L. (partim)

Černý kořen

Scorzonera hispanica L.

Česnek

Allium sativum L.

Endivie - štěrbák

Cichorium endivia L.

Fazol obecný

Phaseolus vulgaris L.

Fazol šarlatový

Phaseolus coccineus L.

Fenykl

Foeniculum vulgare Miller

Hrách zahradní

Pisum sativum L.

Chřest

Asparagus officinalis L.

Kadeřávek

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.

Kapusta hlávková

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda

Kapusta růžičková

Brassica oleracea L. convar. oleracea L. var. gemmifera DC.

Karda

Cynara cardunculus L.

Kedluben

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes. L.

Kerblík

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

Kozlíček polníček

Valerianella locusta (L.) Laterr.

Květák

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.

Lilek vejcoplodý

Solanum melongena L.

Mangold

Beta vulgaris L. var. vulgaris

Meloun cukrový

Cucumis melo L.

Meloun vodní

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai

Mrkev obecná

Daucus carota L.

Okurka

Cucumis sativus L.

Paprika

Capsicum annuum L.

Petržel

Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex. A. W. Hill

Pór

Allium porrum L.

Rajče

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karst. ex Farwell

Reveň (rebarbora)

Rheum rhaponticum L.

Ředkev

Raphanus sativus L.

Ředkvička setá

Raphanus sativus L.

Řepa salátová

Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Salát

Lactuca sativa L.

Šalotka

Allium ascalonicum L.

Špenát setý

Spinacia oleracea L.

Tykev obecná

Cucurbita pepo L.

Tykev velkoplodá

Cucurbita maxima Duch.

Vodnice

Brassica rapa L. var. rapa L. Thell

Zelí hlávkové bílé

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.

Zelí hlávkové červené

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.

Zelí pekingské

Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

ČÁST 2. POŽADOVANÉ VLASTNOSTI SAZENIC

Sazenice zelenin musí svými vlastnostmi splňovat požadavky odběratele a být dostatečně narostlé, zdravé a prosté škůdců, vyrovnané, svěží, řádně zakořeněné a s vyváženým poměrem mezi kořeny, stonky a listy.

ČÁST 3. KRITICKÉ BODY SLEDOVANÉ VE VÝROBNÍM PROCESU

a) použité osivo, původ a kvalita vegetativních částí rostlin,

b) výsev, přepichování, řízkování, sázení, a použitý substrát,

c) metody pěstování,

d) péče o pěstované rostliny, způsob hnojení a chemické ochrany,

e) manipulace s rostlinami,

f) hygiena,

g) balení,

h) skladování,

i) doprava, administrativní zajištění.

ČÁST 4. KONTROLA DODRŽOVÁNÍ KRITICKÝCH BODŮ

Kontrola se provádí u dodavatele nejméně jednou ročně; kontrole podléhají všechny sazenice uváděné do oběhu s výjimkou sazenic zeleniny s určením pro konečného spotřebitele.
Ústav nebo pověřená osoba kontroluje:

a) dodržování postupů u všech kritických bodů uvedených v části 3,

b) spolehlivost metod použitých při výrobě a distribuci,

c) vhodnost těchto metod k věcnému ocenění způsobu výroby a obchodu včetně evidence dokladů,

d) úroveň práce prováděné personálem dodavatele.

ČÁST 5. ZPŮSOB VEDENÍ ZÁZNAMŮ

Záznamy obsahují informace o

a) vypracování a uplatnění metod dohledu a kontroly,

b) odběru vzorků Ústavem pro laboratorní rozbory a na vegetační zkoušky,

c) prodeji a expedici sadby zeleniny,

d) výskytu všech škodlivých organizmů v areálu pěstírny a o všech opatřeních, která s jejich likvidací byla učiněna.

ČÁST 6.1 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI SADBY CIBULE

Tab. 2.1

Nejvyšší dovolený obsah (v % hmotnosti)

cibulí naklíčených, poškozených a neškodných příměsí celkemz toho:

10

- cibulí napadených suchou nebo mokrou hnilobou

3

- cibule napadené karanténními organizmy

nesmí se vyskytovat

Další požadavky:
- cibulová sadba (matky) a cibulová sazečka musí být suchá, vyzrálá a v krčku zatažená, zbavená přebytečných slupek a kořínků, délka natě max. 3 cm.
- příměs jiných odrůd a zřetelně odchylných typů v sadbě určené pro výrobu základního osiva může být max. 0%, v sadbě pro výrobu certifikovaného osiva max. 1%.

Tab. 2.2

Velikostní třídění

Třídění na sítech s podélnými otvory (nejvyšší přípustný podíl cibulí mimo stanovené rozpětí v % hmotnosti)

malé

7 až 15 mmnejvýše 20% cibulí o velikosti od 15 do 20 mm a pod 7 mm

velké

15 až 20 mmnejvýše 20% cibulí o velikosti od 7 do 15 mm a od 20 do 25 mm

jednotné

7 až 20 mmnejvýše 20% cibulí o velikosti od 20 do 25 mm a pod 7 mm přičemž podíl cibulí o velikosti 7 až 15 mm minimálně 30% hmotnosti

ČÁST 6.2 POŽADAVKY NA VLASTNOSTI SADBY ČESNEKU

Tab. 2.3

Druh

Kategorie

Cibule jiných odrůd a zřetelně odchylných typů max. v %

Cibulí rozvitých a porostlých max. v %

Délka natě max. v cm

Délka kořínků max. v cm

česnek

Z

nesmí se vyskytovat

5

5

3

C

2

5

5

3


Tab. 2.4

% z počtu cibulí

závadných cibulí celkem

10

z toho: - cibulí mechanicky poškozených

8

- cibulí poškozených houbovými chorobami

6

Požadavky na třídění:
v sadbě česneku můžou být maximálně 3% cibulí podsadbových. Za podsadbové se považují cibule, které mají příčný průměr menší než 3,5 cm u paličáku a 3 cm u nepaličáku.

ČÁST 7. POŽADAVKY NA ZDRAVOTNÍ STAV SAZENIC

- sazenice musí být vizuálně prosté škodlivých organismů a příznaků chorob uvedených v tab. 3

Tab. 3

Rod nebo druh

 

Specifické škodlivé organismy a choroby

- Allium ascalonicum

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Delia sp.

- Ditylenchus dipsaci

- Thysanoptera, zejména však Thrips tabaci

Houby

- Botrytis sp.

- Peronospora destructor

- Sclerotium cepivorum

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Onion yellow dwarf virus

- Allium cepa

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Delia sp.

- Ditylenchus dipsaci

- Meloidogyne sp.

- Thysanoptera, zejména však Thrips tabaci

Bakterie

- Pseudomonas sp.

Houby

- Botrytis sp.

- Fusarium oxysporum f. sp. cepae

- Peronospora destructor

- Sclerotium cepivorum

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Onion yellow dwarf virus

- Allium fistulosum

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Delia sp.

- Ditylenchus dipsaci

- Thysanoptera, zejména však Thrips tabaci

Houby

- Sclerotium cepivorum

Viry a viroví původci chorob

- Všechny

Allium porrum

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Delia sp.

- Ditylenchus dipsaci

- Thysanoptera

Bakterie

- Pseudomonas sp.

Houby

- Alternaria porri

- Fusarium culmorum

- Phytophthora porri

- Sclerotium cepivorum

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Leek yellow stripe virus

Allium sativum

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aceria tulipae

- Delia sp.

- Ditylenchus dipsaci

- Thysanoptera

Bakterie

- Pseudomonas fluorescens

Houby

- Sclerotium cepivorum

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Onion yellow dwarf virus

Apium graveolens

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Acidia heraclei

- Lygus sp.

- Psila rosae

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis a Thrips tabaci

Bakterie

- Erwinia carotovora subsp. carotovora

- Pseudomonas syringae pv. apii

Houby

- Fusarium oxysporum f. sp. apii

- Phoma apiicola

- Pythium sp.

- Sclerotinia sclerotiorum

- Septoria apiicola

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Celery mosaic virus a Cucumber mosaic virus

Asparagus officinalis

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Brachyorynella asparagi

- Hypopta caestrum

- Platyparea poecyloptera

Houby

- Fusarium sp.

- Rhizoctonia violacea

Viry a viroví původci chorob

- Všechny

Beta vulgaris

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Pegomyia betae

Houby

- Phoma betae

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Beet necrotic yellow vein virus

Brassica oleracea

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Heterodera sp.

- Lepidoptera, zejména však Pieris brassicae

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Bakterie

- Pseudomonas syringae pv. maculicola

- Xanthomonas campestris pv. campestris

Houby

- Alternaria brassicae

- Mycosphaerella sp.

- Phoma lingam

- Plasmodiophora brassicae

- Pythium sp.

- Rhizoctonia solani

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Cauliflower mosaic virus, Tospovirus a Turnip mosaic virus

Brassica pekinensis

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aphididae

- Lepidoptera, zejména však Pieris brassicae

Bakterie

- Erwinia carotovora

- Xanthomonas campestris pv. campestris

Houby

- Alternaria brassicae

- Botrytis cinerea

- Mycosphaerella sp.

- Phoma lingam

- Plasmodiophora brassicae

- Sclerotinia sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však tospoviry

Capsicum annuum

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Leptinotarsa decemlineata

- Ostrinia nubilalis

- Phthorimaea operculella

- Tetranychidae

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Houby

- Leveillula taurica

- Pyrenochaeta lycopersici

- Pythium sp.

- Phytophthora capsici

- Verticillium albo-atrum

- Verticillium dahliae

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Cucumber mosaic virus, Tomato mosaic virus, Pepper mild mottle a Tobacco mosaic virus

Cichorium endivia

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aphididae

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Houby

- Botrytis cinerea

- Erysiphe cichoriacearum

- Sclerotinia sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Beet western yellow virus a Lettuce mosaic virus

Cichorium intybus

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aphididae

- Napomyza cichorii

- Apion assimile

Bakterie

- Erwinia carotovora

- Erwinia chrysanthemi

- Pseudomonas margialis

Houby

- Phoma exigua

- Phytophthora erythroseptica

- Pythium sp.

- Sclerothinia sclerotiorum

Citrullus lanatus

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Meloidogyne sp.

- Polyphagotarsonemus latus

- Tetranychus sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Houby

- Colletotrichum lagenarium

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Watermelon mosaic virus 2

Cucumis melo

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Meloidogyne sp.

- Polyphagotarsonemus latus

- Tetranychus sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Bakterie

- Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Houby

- Colletotrichum lagenarium

- Fusarium sp.

- Pythium sp.

- Sphaerotheca fuliginea

- Verticillium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Cucumber green mottle virus, Cucumber mosaic virus a Squash mosaic virus

Cucumis sativus

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Delia platura

- Meloidogyne sp.

- Polyphagotarsonemus latus

- Tetranychus sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Bakterie

- Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Houby

- Fusarium sp.

- Phytophora sp.

- Pseudoperonospora cubensis

- Pythium sp.

- Rhizoctonia sp.

- Sphaerotheca fuliginea

- Verticillium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny

Cucurbita maxima

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Meloidogyne sp.

- Polyphagotarsonemus latus

- Tetranychus sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Viry a viroví původci chorob

- Všechny

Cucurbita pepo

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Meloidogyne sp.

- Polyphagotarsonemus latus

- Tetranychus sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Bakterie

- Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Houby

- Fusarium sp.

- Sphaerotheca fuliginea

- Verticillium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Cucumber mosaic virus, Squash mosaic virus, Zucchini yellow mosaic virus a tospoviry

Cynara cardunculus a Cynara scolymus

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Thysanoptera

Houby

- Bremia lactucae

- Leveillula taurica f. sp. cynara

- Pythium sp.

- Rhizoctonia solani

- Sclerotium rolfsii

- Sclerotinia sclerotiorum

- Verticillium dahliae

Viry a viroví původci chorob

- Všechny

Foeniculum vulgare

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Thysanoptera

Bakterie

- Erwinia carotovora subsp. carotovora

- Pseudomonas marginalis pv. marginalis

Houby

- Cercospora foeniculi

- Phytophthora syringae

- Sclerotinia sp.

Viry a viroví původci chorob

- Celery mosaic virus

Lactuca sativa

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aphididae

- Meloidogyne sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Houby

- Botrytis cinerea

- Bremia lactucae

- Pythium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Lettuce big vein, Lettuce mosaic virus a Lettuce ring necrosis

Lycopersicon lycopersicum

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aphididae

- Aleyrodidae

- Hauptidia maroccana

- Meloidogyne sp.

Tetranychus sp.

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

- Vasates lycopersici

Bakterie

- Pseudomonas syringae pv. tomato

Houby

- Alternaria solani

- Cladosporium fulvum

- Colletotrichum coccoides

- Didymella lycopersici

- Fusarium oxysporum

- Leveillula taurica

- Phytophthora nicotianae

- Pyrenochaeta lycopersici

- Pythium sp.

- Rhizoctonia solani

- Sclerotinia sclerotiorum

- Verticillium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Cucumber mosaic virus, Potato virus X, Potato virus Y, Tobacco mosaic virus, Tomato mosaic virus a Tomato yellow leaf curl virus

Rheum sp

Bakterie

- Agrobacterium tumefaciens

- Erwinia rhapontici

Houby

- Armillariella mellea

- Verticillium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Arabis mosaic virus a Turnip mosaic virus

Solanum melongena

Hmyz, roztoči a hlísti všech vývojových stadií

- Aleyrodidae

- Aphididae

- Hemitarsonemus latus

- Leptinotarsa decemlineat

- Meloidogyne sp.

- Tetranychidae

- Thysanoptera, zejména však Frankliniella occidentalis

Houby

- Fusarium sp.

- Leveillula taurica f. sp. cynara

- Rhizoctonia solani

- Pythium sp.

- Sclerotinia sclerotiorum

- Verticillium sp.

Viry a viroví původci chorob

- Všechny, zejména však Cucumber mosaic virus, Eggplant mosaic virus, Potato virus Y a Tobacco mosaic virus

- ostatní karanténní škodlivé organismy se nesmí vyskytovat,
- sazenice, které při sklizni vykazují viditelné příznaky napadení, musí být vhodným způsobem ošetřeny nebo zlikvidovány, chemický přípravek, kterým byly sazenice ošetřeny, se uvede na návěsce nebo na průvodním dokladu.

PŘÍLOHA Č. 10 BAREVNÉ ODLIŠENÍ NÁVĚSEK PODLE KATEGORIÍ A GENERACÍ ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU A VZORY NÁVĚSEK

1. Barevné odlišení návěsek podle kategorií a generací

Kategorie rozmnožovacího materiálu

Symbol

Barva návěsky

Předstupně

1. generace

SE 1

bílá s fialovým příčným pruhem po diagonále šíře 5 mm

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

2. generace

SE 2

3. generace

SE 3

Elita (základní rozmnožovací materiál)

E

bílá

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

Certifikovaný

1. generace

C 1

modrá

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

2. generace

C 2

červená *1

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

3. generace

C 3

červená

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

Standardní

S

tmavě žlutá

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

Obchodní

O

hnědá

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

Směsi (druhové a odrůdové)

 

zelená

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

Osivo s neukončenou certifikací

 

šedá

zobrazení z technických důvodů neuvádíme

Pozn.: Pro osivo v kategorii šlechtitelský rozmnožovací materiál lze při obchodování použít návěsku barvy fialové, pro osivo sdružených odrůd modrou návěsku se zeleným příčným pruhem.
Vysvětlivky k indexům:
*1 Pro sadbu brambor stupně C 2 jsou používány modré návěsky jako pro C 1.

2. Vzory návěsek pro

a) osivo,

b) sadbu brambor,

c) směsi,

d) ISTA certifikaci,

e) OECD certifikaci,


a) vzor návěsky pro osivo

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ - odbor osiva a sadby CZ - 150 06 Praha 5, Za Opravnou 4

vyobrazení
znakÚKZUZ

EU / EC rules and standards

Druh Species

Odrůda Variety

Kategorie, generace Category

Číslo partie Reference number

Hmotnost/počet kusů Weight/ Number of pieces

Velikostní tříděníSize

Měsíc a rok plombováníMonth and year of sealing

Země výroby Country of production




Číslo návěsky - Nr

Dodavatel - Seed company

Další údaje - Other information


b) vzor návěsky pro sadbu brambor

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ - odbor osiva a sadby CZ - 150 06 Praha 5, Za Opravnou 4

vyobrazení
znakÚKZUZ

EU / EC rules and standards

Druh Species

Odrůda Variety

Kategorie, generace Category

Číslo partie Reference number

Hmotnost/počet kusů Weight/ Number of pieces

Měsíc a rok vzorkování Month and year of sampling

Země výroby Country of production




Číslo návěsky - Nr

Dodavatel - Seed company

Registrační číslo - Producer´s identification number

Další údaje - Other information

Státní rostlinolékařská správa
CZ
EU/EC Rostlinolékařský pas


c) tuzemské návěsky pro směsi

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ - odbor osiva a sadby CZ - 150 06 Praha 5, Za Opravnou 4

vyobrazení
znakÚKZUZ

EU / EC rules and standards

Směs osiv pro …..Mixure of seed for ….

Účel použitíPurpose of usage

Složení směsi - Composition of mixure

Druh : Odrůda : Hmotnostní procenta
Species : Variety : Percentage by weight



Číslo partieReference number

Hmotnost/počet kusůWeight/ Number of pieces

Měsíc a rok vzorkováníMonth and year of sampling

Země výroby Country of production

Dodavatel - Seed company

Další údaje - Other information

Číslo návěsky - Nr


d) vzor návěsky pro ISTA certifikaci


Tested according ISTA Rules

vyobrazení
znakÚKZUZ

 

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV
ZEMĚDĚLSKÝ
CZ - 150 06 Praha 5, Za Opravnou 4CZECH REPUBLIC

Species
EspéceArt

Variety name
Nom du cultivarSortenbezeichnung

Category
CatégorieKategorie

Reference number
Numeéro de référenceBezugsnummmer

Date of sampling
Date de l´échantillonnageDatum de Verschlißerung

Declared weight per bag
Poids indiquéGewicht der Packung

Country of production
Pays de productionErzeugerland

Nr


e) vzor návěsky pro OECD certifikaci


O.E.C.D. SEED SCHEME
SYSTÉME O.E.C.D. pour les SEMENCES
Tested according ISTA Rules

vyobrazení
znakÚKZUZ

 

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV
ZEMĚDĚLSKÝ
CZ - 150 06 Praha 5, Za Opravnou 4CZECH REPUBLIC

Species
EspéceArt

Variety name
Nom du cultivarSortenbezeichnung

Category
CatégorieKategorie

Reference number
Numeéro de référenceBezugsnummmer

Date of sampling
Date de l´échantillonnageDatum de Verschlißerung

Declared weight per bag
Poids indiquéGewicht der Packung

Country of production
Pays de productionErzeugerland

Nr

PŘÍLOHA Č. 11 NEJVYŠŠÍ HMOTNOST NEBO POČET KUSŮ A ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ MALÉHO BALENÍ

1. Nejvyšší hmotnost nebo počet kusů v jednom malém balení

1. Nejvyšší hmotnost nebo počet kusů v jednom malém balení

Druhy

Nejvyšší hmotnost rozmnožovacího materiálu
(bez aditiv)v kg

Počet kusů

a) zemědělské druhy

 

1. osivo řepy jednoklíčkové nebo osivo řepy pro přímý výsev

2,5

100 tis.

2. osivo řepy s výjimkou osiva uvedeného v bodě 1

10,0

 

3. krmné plodiny
- malé balení typ "A"(směs, která není určena pro zemědělskou výrobu)

2,0

 

- malé balení typ "B"(malé balení základního, certifikovaného nebo obchodního osiva nebo osivo směsí s hmotností vyšší než povoluje malé balení typu "A")

10,0

 

4. brambory

10,0

 

5. obilniny

10,0

 

6. olejniny a přadné rostliny

10,0

 

b) zeleninové druhy

 

1. luskové zeleniny

5,0

 

2. cibule, kerblík, chřest, mangold, řepa červená, tuřín, meloun vodní, tykev, cuketa, mrkev, ředkvička, černý kořen, špenát, polníček

0,5

 

3. ostatní druhy

0,1

 

2. Vzor označení malého balení a uvedení povinných údajů:
- název a adresa dodavatele a registrační nebo evidenční číslo
- druh (latinsky, česky nebo obojí označení)
- odrůda
- hmotnost (bez aditiv) nebo počet semen
- číslo partie
- doba použitelnosti
- údaje o dodatečné úpravě (moření, inkrustace, obalování a p.)