Program Zákon

Vyhláška o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 78 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění zákona č. 131/2003 Sb. , (dále jen "zákon") k provedení § 21 odst. 7, § 22 odst. 2, § 23 odst. 4, § 24 odst. 2 a § 31 odst. 3 zákona:

§ 1

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 2

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 3

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 3a

(1) Čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a zvěřina musí být získány ze zvířat, která

a) splňují veterinární požadavky na zvířata příslušného druhu stanovené zákonem a zvláštními právními předpisy3b) ,

b) nepocházejí z hospodářství, podniku, podniku na zpracování zvěřiny, území nebo části území, jež podléhají omezením nebo zakazujícím veterinárním opatřením, přijatým vzhledem k výskytu slintavky a kulhavky, klasického moru prasat, vezikulární choroby prasat, afrického moru prasat, moru skotu, newcastleské choroby, aviární influenzy nebo moru malých přežvýkavců podle pravidel stanovených zákonem a zvláštními právními předpisy3c) a vztahujícím se na daná zvířata a jejich produkty, a

c) jde-li o drůbeží maso, králičí maso nebo maso zvěře ve farmovém chovu, nebyla porážena v podniku, v němž během procesu porážení a výroby byla přítomna zvířata nakažená nebo podezřelá z nákazy uvedené pod písmenem b) , anebo jatečně opracovaná těla nebo části těchto zvířat, dokud nebylo takové podezření vyloučeno.

(2) Krajská veterinární správa může v souladu s § 49 odst. 1 písm. g) zákona a při dodržení opatření pro tlumení nákaz uvedených v odstavci 1 písm. b) povolit výrobu, zpracování a uvádění do oběhu čerstvého drůbežího masa, králičího masa, masa zvěře ve farmovém chovu a zvěřiny, které pocházejí z území nebo části území, jež podléhá omezením nebo zakazujícím veterinárním opatřením, uvedeným v odstavci 1 písm. b) , nikoli však z hospodářství, které je infikované některou z nákaz uvedených v odstavci 1 písm. b) nebo podezřelé z takové nákazy, a to za předpokladu, že uvedené živočišné produkty

a) podléhají ošetření podle přílohy č. 5 k této vyhlášce v podniku schváleném pro tyto účely,

b) byly zřetelně označeny,

c) byly před ošetřením získány, zpracovány, skladovány a přepravovány prostorově nebo časově odděleně od živočišných produktů splňujících všechny veterinární požadavky a krajská veterinární správa schválila podmínky jejich přepravy z území nebo části území, jež podléhá omezením nebo zakazujícím veterinárním opatřením.

(3) Čerstvé drůbeží maso nebo maso pernaté zvěře ve farmovém chovu získané porážkou drůbeže nebo pernaté zvěře ve farmovém chovu, která pochází z území nebo části území, jež podléhá omezujícím nebo zakazujícím veterinárním opatřením přijatým vzhledem k výskytu newcastleské choroby nebo aviární influenzy, jakož i mleté maso, strojně oddělené maso, masné polotovary obsahující takové maso a masné výrobky, které obsahují takové maso a nebyly podrobeny ošetření podle přílohy č. 5 , se označují alternativní značkou 3d) , jejíž vzor je uveden v příloze č. 6 .

§ 4

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 5

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 6

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 7

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 8

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 9

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 10

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 11

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 12

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 13

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 14

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 15

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 16

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 17

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 18

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 19

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 20

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 21

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 22

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 23

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 24

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 25

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 26

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 27

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 28

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 29

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 30

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 31

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 32

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 33

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 34

Zrušen ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

§ 35 Účinnost

(1) Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení, s výjimkou § 10 odst. 2, § 15 , 16 , § 21 odst. 4, § 24 , 25 a 31 , které nabývají účinnosti dnem vstupu smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost.

(2) Ustanovení § 34 odst. 1 pozbývá platnosti dnem vstupu smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost.

Ministr: Ing. Palas v. r.

Poznámky pod čarou

3b) Například vyhláška č. 296/2003 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností, vyhláška č. 382/2003 Sb. , o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty a o veterinárních podmínkách jejich dovozu ze třetích zemí.

3c) Například vyhláška č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaza nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 202/2004 Sb. , o opatřeních pro předcházení a zdolávání afrického moru prasat, vyhláška č. 389/2004 Sb. , o opatřeních pro tlumení slintavky a kulhavky a k jejímu předcházení a o změně vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaza nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění vyhlášky č. 356/2004 Sb.

3d) Rozhodnutí Komise 2007/118/ES ze dne 16. února 2007 o prováděcích pravidlech týkajících se alternativní identifikační značky podle směrnice Rady 2002/99/ES.

Příloha č. 1

Zrušena ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

Příloha č. 2

Zrušena ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

Příloha č. 3

Zrušena ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

Příloha č. 4

Zrušena ke dni 5.1.2007 novelou č. 4/2007 Sb.

Příloha č. 5 OŠETŘENÍ K VYLOUČENÍ RIZIK PRO ZDRAVÍ ZVÍŘAT SOUVISEJÍCÍCH S MASEM

Ošetření (q

Nákaza

 

slintavka a kulhavka

klasický mor prasat

Ivezikulár. choroba prasat

africký mor prasat

Mor skotu

newcastlaská choroba

aviarnl influenza

mor malých přežvýkavců

a) tepelné ošetřeni v hermetiicky uzavřených nádobách s hodnotou = 3 nebo vyšší (**)

+

+

+

+

+

+

+

+

b) tepelné ošetření, při němž musí být v celém mase dosaženo nejméně 70 °C

+

+

+

0

+

+

+

+

c) tepelné ošetření, při němž musí být v celém mase dosaženo nejméně 80 °C

+

+

+

+

+

+

+

+

d) tepelné ošetření v hermeticky uzavřené nádobě při teplotě nejméně 80 °C po dobu nejméně 4 hodin, přičemž teplota v jádře masa musí dosáhnout nejméně 70 °C po dobu 30 minut

+

+

+

+

+

_

_

+

e) přirozená fermentace a zrání nejméně po dobu 9 měsíců u vykostěného maso (maso bez kosti) až do dosaženi těchto typických hodnot: hodnota aw nejvýše 0,93 nebo hodnota pH nejvýše 6,0

+

+

+

+

+

0

0

0

f) ošetřeni totožné s ošetřením popsaným pod písmenem e), maso však může obsahovat kosti (*)

+

+

+

0

0

0

0

0

g) salámy: ošetření v souladu s kritérii stanovenými na základě stanoviska příslušného orgánu Evropské unie

+

+

+

0

+

0

0

0

h) kýta a pečené: ošetření přirozenou fermentací a zráním po dobu nejméně 190 dnů u kýty a 140 dnů u pečené

0

0

0

+

0

0

0

0

i) tepelné ošetřenl zajišťující v jádře masa teplotu nejméně 65 °C, která je dosažena po dobu nezbytnou k dosažení pasterizační hodnoty (ph) nejméně 40

+

0

0

0

0

0

0

+

+: Účinnost metody je uznána.
0: Účinnost metody není uznána.
(*): Musí být přijata všechna nezbytná opatření k zabránění křížové kontaminaci.

(**): F0 je letální účinek vypočítaný pro bakteriální spáry. Hodnota F0 3,0 znamená, že nejchladnější místo výrobku bylo dostatečně zahřáto, aby se dosáhlo stejného letálního účinku jako při teplotě 121 °C (250 °F) po dobu 3 minut s okamžitým zahřátím a zchlazením.

Příloha č. 6 VZOR ALTERNATIVNÍ ZNAČKY

Alternativní značka podle § 3a odst. 3 se musí použít v souladu s následujícími rozměry nebo v jejich jakémkoli vhodném pomě ru , přičemž musí být zachována čitelnost informací.
Rozměry:
CZ=8mm
[kód země uvedený v bodě 6 části B oddílu 1 přílohy II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES č. 853/2004]
1234 =11 mm
[číslo schválení zařízení podle bodu 7 části B oddílu I přílohy II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004]
Vnější kruhový průměr = nejméně 30 mm
Tloušťka linky čtverce = 3 mm