Program Zákon

Vyhláška Ministerstva zemědělství o obsahu vodní bilance, způsobu jejího sestavení a o údajích pro vodní bilanci

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí stanoví podle § 22 odst. 1 a ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a s Ministerstvem zdravotnictví podle § 22 odst. 2 zákona č. 254/2001 Sb. , o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon):

Vodní bilance

(K § 22 odst. 1 vodního zákona)

§ 1

(1) Vodní bilance se sestavuje v povodích povrchových vod a v hydrogeologických rajonech podzemních vod pro oblasti povodí, popřípadě pro konkrétní lokality a obsahuje výstupy, které se použijí pro rozhodování vodoprávních úřadů, jakož i orgánů státní správy při rozhodování podle zvláštního právního předpisu,1) zejména pro stanovení množství vody využitelné k odběru nebo stanovení přípustného znečištění odpadních vod vypouštěných do vod povrchových nebo podzemních v konkrétní lokalitě, pro souhrnné hodnocení stavu povrchových a podzemních vod a podávání zpráv o jejich stavu, pro plánování v oblasti vod a pro další činnosti podle vodního zákona.

(2) Souhrnnou vodní bilanci pro hlavní povodí České republiky zajišťuje Ministerstvo zemědělství společně s Ministerstvem životního prostředí prostřednictvím Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

(3) Vodní bilance kalendářního roku se sestavuje každoročně do 30. září následujícího kalendářního roku.

Hydrologická bilance

Základní ustanovení

(1) Obsahem hydrologické bilance je porovnání přírůstků a úbytků vody s vyhodnocením změn vodních zásob v povodí, v hydrogeologickém rajonu, v území nebo ve vodním útvaru za daný časový interval z hlediska množství a jakosti vody, které charakterizuje prostorové a časové rozdělení oběhu vody v přírodním prostředí.

(2) Hydrologickou bilanci sestavuje každoročně Český hydrometeorologický ústav.

(3) Výstupy hydrologické bilance jsou podkladem pro sestavení vodohospodářské bilance.

(4) Správci povodí předají Českému hydrometeorologickému ústavu údaje uvedené v § 22 odst. 2 vodního zákona za kalendářní rok o odběrech, vypouštění, akumulacích vody a údaje o významných převodech vody do 31. března následujícího kalendářního roku.

(5) Český hydrometeorologický ústav předá výstupy hydrologické bilance za kalendářní rok, potřebné pro sestavení vodohospodářské bilance, správcům povodí do 30. dubna následujícího kalendářního roku.

(6) Český hydrometeorologický ústav předá Výzkumnému ústavu vodohospodářskému T. G. Masaryka nezbytné podklady a výstupy z hydrologické bilance pro sestavení souhrnné vodní bilance pro hlavní povodí České republiky.

§ 3 Obsah a způsob sestavení hydrologické bilance množství vody

(1) Obsahem hydrologické bilance množství povrchové a podzemní vody je porovnání přírůstků a úbytků vody s vyhodnocením změn vodních zásob v povodí, v hydrogeologickém rajonu, v území nebo ve vodním útvaru za daný časový interval.

(2) Do přírůstků vody se zahrnují atmosférické srážky a přítoky vody z jiných povodí (povrchovými, podzemními a umělými převody). Do úbytků vody se zahrnují zejména územní výpar (evaporace) a odtok vody z povodí (povrchový, podzemní a umělé převody).

(3) Vodní zásoba v povodí se skládá z dostupné zásoby vody v půdě, zásoby podzemní vody, zásoby vody ve sněhové pokrývce a zásoby povrchové vody ve vodních tocích včetně vody vzduté nebo akumulované vodními díly.

(4) Poklady pro výpočet hydrologické bilance množství vody obsahují

a) výsledky pozorování ve státní monitorovací síti provozované Českým hydrometeorologickým ústavem

1. atmosférických srážek v síti srážkoměrných stanic včetně výšky sněhové pokrývky a vodní hodnoty sněhu, případně pozorování množství srážek a meteorologických veličin v síti klimatických stanic potřebných pro výpočet sněhových zásob v povodí,

2. teplot vzduchu a dalších meteorologických veličin (např. evaporací) získaných z pozorování v síti klimatických stanic,

3. průtoků vody ve vodních tocích v síti vodoměrných stanic,

4. hladin podzemních vod v síti objektů podzemních vod,

5. vydatností pramenů v síti sledovaných pramenů;

b) údaje o odběrech povrchových vod, odběrech podzemních vod, vypouštění odpadních nebo důlních vod do vod povrchových nebo podzemních, o využívání přírodních léčivých zdrojů nebo zdrojů přírodních minerálních vod a vod, které jsou vyhrazenými nerosty, a údaje o vzdouvání nebo akumulaci povrchové vody vodními díly;

c) další údaje sdělené na vyžádání od subjektů podle § 21 odst. 4 vodního zákona.

(5) Hydrologická bilance množství vody se sestavuje každoročně pro oblasti povodí jako hodnocení minulého hydrologického roku. Výpočet se provádí každý měsíc. Součástí výpočtu je rekonstrukce přirozených průtoků vody ve vodních tocích v síti vodoměrných stanic a korekce ovlivnění výpočtů zdrojů podzemních vod vybranými odběry vody. Každý třetí rok se posuzuje dlouhodobý vývoj hydrologické bilance množství vody.

(6) Výstupy hydrologické bilance množství vody obsahují údaje o

a) atmosférických srážkách,

b) celkovém odtoku,

c) základním odtoku,

d) zásobách vody ve sněhové pokrývce,

e) změnách zásob podzemní vody,

f) přirozených průtocích vody ve vodních tocích ve vybraných vodoměrných stanicích.

§ 4 Obsah a způsob sestavení hydrologické bilance jakosti vody

(1) Hydrologická bilance jakosti vody hodnotí jakost povrchových a podzemních vod v přírodním prostředí porovnáním výsledků měření jakosti povrchových vod a podzemních vod s referenčními hodnotami.2)

(2) Podklady pro sestavení hydrologické bilance jakosti vody obsahují výsledky pozorování ve státní monitorovací síti provozované Českým hydrometeorologickým ústavem

a) jakosti povrchové vody v síti profilů sledování jakosti povrchových vod,

b) průtoků vody ve vodních tocích v síti vodoměrných stanic,

c) jakosti podzemních vod v síti objektů sledování jakosti podzemních vod a v síti sledovaných pramenů,

d) hladin podzemních vod v síti objektů podzemních vod,

e) vydatností pramenů v síti sledovaných pramenů.

(3) Hydrologická bilance jakosti vody se sestavuje každoročně pro oblasti povodí jako hodnocení kalendářního roku. Každý třetí rok se posoudí dlouhodobý vývoj jakosti vody.

(4) Výstupy hydrologické bilance jakosti vody obsahují

a) sestavu ukazatelů jakosti vody porovnaných s referenčními hodnotami,

b) výsledky výpočtu látkového odnosu zvolených látek ve vybraných profilech,

c) přehlednou mapu jakosti podzemních vod v přírodním prostředí,

d) přehlednou mapu jakosti vody ve vodních tocích.

Vodohospodářská bilance

Základní ustanovení

(1) Obsahem vodohospodářské bilance je porovnání požadavků na odběry povrchové a podzemní vody, odběry přírodních léčivých a přírodních minerálních vod a vypouštění odpadních a důlních vod v jejich povolených, skutečných a výhledových hodnotách s využitelnou kapacitou vodních zdrojů z hlediska množství a jakosti vody. Vodohospodářská bilance hodnotí dopady lidské činnosti na povrchové a podzemní vody v uvažovaném místě a čase.

(2) Vodohospodářská bilance zahrnuje

a) ohlašované údaje,

b) hodnocení množství povrchových vod,

c) hodnocení jakosti povrchových vod,

d) hodnocení množství podzemních vod,

e) hodnocení jakosti podzemních vod.

(3) Sestavení vodohospodářské bilance oblasti povodí zajišťují příslušní správci povodí.

(4) Podklady pro sestavení vodohospodářské bilance obsahují

a) ohlašované údaje pro vodní Bilanci podle § 22 odst. 2 vodního zákona,

b) výstupy hydrologické bilance,

c) údaje správců povodí z účelových pozorovacích sítí povrchových vod (vložené profily na vodních tocích),

d) údaje získané z účelových pozorovacích sítí podzemních vod získané podle § 21 odst. 4 vodního zákona,

e) platná povolení k nakládání s vodami.

(5) Správci povodí si předají v případě potřeby nezbytné podklady pro sestavení vodohospodářské bilance z jimi spravované oblasti povodí.

(6) Vodohospodářská bilance se sestavuje každoročně pro jednotlivé oblasti povodí.

(7) Správci povodí předají Výzkumnému ústavu vodohospodářskému T. G. Masaryka nezbytné podklady a výstupy z vodohospodářské bilance oblasti povodí pro sestavení souhrnné vodní bilance pro hlavní povodí České republiky.

§ 6 Obsah a způsob hodnocení množství povrchových vod

(1) Hodnocení množství povrchových vod se provádí pro vybrané kontrolní profily v oblasti povodí a obsahuje porovnání kvantitativních stavů povrchových vod podle účelu za daný časový interval a stanoví profily bilančně napjaté a pasivní.

(2) Hodnocení minulého kalendářního roku popisuje nakládání s povrchovými vodami a zjišťuje příčiny napjatého nebo pasivního bilančního stavu a nedodržení povoleného nakládání s vodami a obsahuje také přehled

a) měřených průtoků povrchové vody ve vybraných vodoměrných stanicích ovlivněných nakládáním s vodami,

b) změn objemů povrchové vody vzduté nebo akumulované vodními díly.

(3) Hodnocení současného stavu se provádí podle potřeby dané výsledky hodnocení minulého kalendářního roku v konkrétních kontrolních profilech a porovnává

a) hodnoty odběrů vody a vypouštění vody v minulém kalendářním roce,

b) hodnoty odběrů vody a vypouštění vody podle platných povolení podle § 8 odst. 1 vodního zákona nebo podle předchozích předpisů

s přirozenými průtoky a ovlivněnými průtoky simulovaným hospodařením s vodou ve vodních nádržích v delším výpočtovém období.

(4) Hodnocení výhledového stavu se sestavuje jednou za šest let a porovnává hodnoty výhledových odběrů vody a vypouštění vody s přirozenými průtoky a ovlivněnými průtoky simulovaným hospodařením s vodou ve vodních nádržích v delším výpočtovém období.

(5) Vybrané kontrolní profily tvoří zejména

a) vybrané profily ze státní monitorovací sítě vodoměrných stanic ovlivněných nakládáním s vodami,

b) závěrné profily významných vodních toků v oblastech povodí,

c) vybrané profily na hraničních vodních tocích.

(6) Seznam vybraných kontrolních profilů, ve kterých je zpracováno hodnocení množství povrchových vod, je vždy součástí výstupu hodnocení množství povrchových vod.

§ 7 Obsah a způsob hodnocení jakosti povrchových vod

(1) Hodnocení jakosti povrchových vod se zpracovává pro jednotlivé účely využití povrchových vod. Hodnocení se provádí porovnáním charakteristických hodnot zjištěných ukazatelů jakosti povrchové vody vypočtených z naměřených hodnot s hodnotami ukazatelů přípustného stupně znečištění povrchových vod a s jinými limitními hodnotami pro různé druhy využívání povrchových vod. Pro hodnocení se využívají rovněž informace o množství těchto vod.

(2) Hodnocení jakosti povrchových vod se provádí v síti profilů sledování jakosti povrchových vod za daný časový interval. Pro hodnocení současného stavu je tato síť podle potřeby doplňována o vybrané profily sledované správci povodí a o profily se sledováním makrozoobentosu.3)

(3) Hodnocení minulého kalendářního roku obsahuje vyhodnocení průběhu hospodaření s vodou v minulém kalendářním roce z hlediska jakosti vody v tocích. Vstupními údaji jsou skutečné (měřené) hodnoty sledovaných ukazatelů jakosti povrchových vod v profilech sítě sledování jakosti povrchových vod, údaje z evidence vypouštění vod a výstupy hydrologické bilance jakosti vody. Způsob zpracování těchto údajů je statistická a věcná analýza jakosti vod v jednotlivých profilech sledování jakosti povrchových vod.

(4) Hodnocení současného stavu se zpracovává na základě údajů za zpravidla šestileté období (minimálně tříleté) v síti profilů sledování jakosti povrchových vod rozšířené podle potřeby o profily sledované správci povodí a dále v účelové síti profilů, ve kterých se sleduje makrozoobentos, a případně v dalších vybraných profilech.

(5) Hodnocení výhledového stavu se zpracovává variantně s vymezením očekávaných hospodářských, případně legislativních změn. Způsob zpracování je analogický hodnocení současného stavu.

(6) Výstupy bilančního hodnocení jakosti povrchových vod jsou podkladem pro klasifikaci chemického a ekologického stavu v síti profilů sledování jakosti povrchových vod.

§ 8 Obsah a způsob hodnocení množství podzemních vod

(1) Hodnocení minulého kalendářního roku obsahuje údaje o odběrech podzemních vod za minulý kalendářní rok ve všech hydrogeologických rajonech a přehled o zdrojích (průměrné dlouhodobé a roční hodnoty základního odtoku) v hydrogeologických rajonech s vyhodnocením zdrojů podzemních vod.

(2) Hodnocení současného stavu obsahuje stanovení množství podzemních vod ve významných hydrogeologických rajonech na základě porovnání skutečných nebo povolených odběrů podzemních vod s hodnotou zdrojů podzemních vod dlouhodobého charakteristického období a hodnotou zdrojů podzemních vod za minulý kalendářní rok v měsíčním intervalu.

(3) Výhledové hodnocení množství podzemních vod obsahuje hodnocení množství podzemních vod ve významných hydrogeologických rajonech porovnáním odhadovaných, případně plánovaných odběrů podzemních vod s dlouhodobými průměrnými a minimálními hodnotami zdrojů podzemních vod. Výhledové hodnocení množství podzemních vod se zpracovává jednou za šest let.

(4) Hodnocení množství podzemních vod je pro hodnocení minulého kalendářního roku zpracováváno ve všech hydrogeologických rajonech, pro hodnocení současného stavu a výhledové hodnocení množství podzemních vod pouze ve významných hydrogeologických rajonech. Seznam významných hydrogeologických rajonů je součástí výstupů hodnocení množství podzemních vod.

§ 9 Obsah a způsob hodnocení jakosti podzemních vod

(1) Hodnocení jakosti podzemních vod se provádí ve všech hydrogeologických rajonech.

(2) Hodnocení jakosti podzemních vod se provádí za minulý kalendářní rok na základě údajů o jakosti podzemních vod podle § 22 odst. 2 vodního zákona a výstupů hydrologické bilance jakosti vod. Hodnocení se provádí porovnáním charakteristických hodnot zjištěných ukazatelů jakosti podzemních vod vypočtených z naměřených hodnot s limitními hodnotami ukazatelů jakosti podzemních vod.

Rozsah a způsob ohlašování údajů pro vodní bilanci

(K § 22 odst. 2 vodního zákona)

§ 10 Rozsah ohlašovaných údajů

(1) Odběratelé povrchových nebo podzemních vod, jakož i ti, kteří využívají přírodní léčivé zdroje nebo zdroje přírodních minerálních vod a vody, které jsou vyhrazenými nerosty, a dále ti, kteří vypouštějí do vod povrchových nebo podzemních vody odpadní nebo důlní v množství přesahujícím v kalendářním roce 6 000 m3 nebo 500 m3 v kalendářním měsíci, nebo ti, jejichž povolený objem povrchové vody vzduté vodním dílem ve vodním toku nebo povrchové vody vodním dílem akumulované přesahuje 1 000 000 m3 , (dále jen "povinný subjekt") ohlašují údaje pro vodní bilanci v rozsahu a četnosti uvedené v tiskopisech, jejichž vzory jsou uvedeny v přílohách č. 1 až 4 k této vyhlášce.

(2) Minimální požadovaná četnost měření jakosti odebíraných povrchových a podzemních vod, přírodních léčivých vod nebo přírodních minerálních vod a vod, které jsou vyhrazenými nerosty, je uvedena v příloze č. 5 k této vyhlášce.

§ 11 Způsob ohlašování údajů

(1) K ohlášení údajů pro vodní bilanci použije povinný subjekt tiskopis zaslaný příslušným správcem povodí. V tomto tiskopisu správce povodí uvede jemu známé identifikační a popisné údaje vycházející z údajů pro vodní bilanci ohlášených za minulý kalendářní rok.

(2) K ohlášení údajů pro vodní bilanci použije povinný subjekt, který využívá přírodní léčivé zdroje nebo zdroje přírodních minerálních vod a vody, které jsou vyhrazenými nerosty, tiskopis, jehož vzor je uveden v příloze č. 1, popřípadě v příloze č. 2 k této vyhlášce.

(3) V případě, kdy povinný subjekt neobdrží tiskopis podle odstavce 1 , použije povinný subjekt k ohlášení údajů pro vodní bilanci příslušný tiskopis, jehož vzor je uveden v přílohách č. 1 až 4 k této vyhlášce.

(4) Povinný subjekt zašle vyplněné tiskopisy s údaji pro vodní bilanci za kalendářní rok příslušnému Správci povodí do 31. ledna následujícího kalendářního roku. K ohlášení údajů pro vodní bilanci je možno použít i elektronickou formu předání údajů, na které se povinný subjekt předem dohodne s příslušným správcem povodí. Předávané údaje pro vodní bilanci v listinné podobě musí být potvrzeny razítkem a podpisem statutárního orgánu povinného subjektu, popřípadě k tomu jím zmocněného zástupce, údaje předávané elektronickou formou musí být potvrzeny elektronickým podpisem statutárního orgánu povinného subjektu.

§ 12

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2002.

Ministr: Ing. Fencl v. r.

PŘÍLOHA Č. 1

ROK XXXX
Odběr podzemní vody - název odběru:

název jímacího zařízení:
druh ekonomické činnosti:

Trvalý pobyt-sídlo povinného Trvalý pobyt-sídlo provozovatele:
subjektu:

IČ: IČ:
OKEČ: OKEČ:

01

Identifikační číslo odběru podzemní vody

 

02

Horní maticové číslo úseku toku

 

Číslo polohy úseku toku

 

03

Číslo hydrologického pořadí

 

04

Hydrogeologický rajon

 

05

Okres / Obec / Katastrální území

 

 

 

06

Původ odebírané vody

 hlubinná

 mělká

 není určen

07

Způsob zachycení vody

 pramenní jímka

 jímací štola nebo zářez

 studna (vrt)

 jiný

08

Způsob úpravy vody

 bez úpravy

 dezinfekce

 jiná

09

Způsob stanovení hodnot odběru

 měření

 výpočet

 odvození

 odhad

10

Počet / Typ / Kapacita jímacích zařízení v l/s

 

 

 

11

Rozhodnutí o povolení k odběru podzemní vody
vydal:
pod č.j.:
v množství:__________ l/s

__________ tis.m3 /měs

pro účel:


dne:
platnost do:
_________ max. l/s_________ tis.m3 /rok

12

Rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje
vydal: dne:pod čj.:

13

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o povolení k odběru podzemní vody

Ano / Ne

14

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o stanoveni ochranného pásma vodního zdroje

Ano / Ne

15

V příloze se předává kopie mapy k zakreslení místa odběru

Ano / Ne

Vyřizuje: Datum:
Telefon: Razítko a podpis:
Fax:
e-mail:

Identifikační čísloodběru podzemních vod

 

 

 

 

 

 

ODBĚR PODZEMNÍ VODY (v tis. m3 /měsíc - zaokrouhleno na jedno desetinné místo)

 

rok**)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

celkem

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

výhled 5let

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POČET HODIN ODBĚRU (zaokrouhleno na celé hodiny)

 

rok**)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

celkem

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAKOST ODEBÍRANÉ PODZEMNÍ VODY (v mg/l)

 

datum

chloridy

sírany

amonné ionty

dusičnany

CHSKMn

měď

kadmium

olovo

pH

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VYUŽITÍ ODEBRANÉ VODY (v tis. m3 z celkového množství)

 

pro průtočné chlazení

pro cirkulační chlazení

pro závlahy

pro živočišnou výrobu

pro průmyslovou technologii

pro vodovody
(veř. spotřebu)

ostatní odběry

PLZPMV

celkem

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POTŘEBA VODY (v tis. m3 z celkového množství)

23

množství vody dodané konečnému uživateli, bez spotřeby vody při úpravě a beze ztrát v rozvodech

 

**) vyplní správce povodí
Vysvětlivky k tiskopisu ODBĚR PODZEMNÍ VODY v příloze č. 1
Tiskopis se vyplňuje samostatně pro každý odběr podzemní vody. Výjimečně se vyplňuje jeden tiskopis pro více odběrů v případě, jedná-li se o odběr vody z jednoho zdroje, uskutečněný větším počtem jímacích objektů, jejichž identifikační údaje, uváděné v prvních šesti řádcích tabulky na první straně tiskopisu, jsou stejné.

První strana tiskopisu Identifikační údaje uvedené v záhlaví tiskopisu:
¨ název odběru: celý název odběru, včetně upřesnění místa odběru podzemní vody, tj. název provozovatele + místo odběru (např. 1. JVS Ledenice), nikoliv název zásobovaného místa z tohoto zdroje; názvy nezkracovat do neznámých zkratek;
¨ název jímacího zařízení: např. studna S1, S2, S5, S6, vrt VD1, vrt+zářez;
¨ druh ekonomické činnosti: vypsat slovně podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ) Českého statistického úřadu (dále ČSÚ);
¨ Trvalý pobyt-sídlo povinného subjektu: úplná adresa povinného subjektu;
¨ Trvalý pobyt-sídlo provozovatele: úplná adresa povinným subjektem zmocněného zástupce (dále jen provozovatel);
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo povinného subjektu;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti povinného subjektu podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo provozovatele;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti provozovatele podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
Identifikační údaje uvedené v tabulce na první straně tiskopisu:
01 Identifikační číslo odběru: přiřazuje příslušný správce povodí;
02 Horní maticové číslo úseku toku: identifikátor polohy místa odběru podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;

Číslo polohy na úseku toku: identifikátor polohy místa odběru podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;

03 Číslo hydrologického pořadí: číslo dílčího povodí, ve kterém je umístěn odběr podzemní vody (podle posledního vydání základní vodohospodářské mapy v měř. 1:50000);
04 Hydrogeologický rajon: číselné označení hydrogeologického rajonu, ve kterém se uskutečňuje odběr podzemní vody (podle mapové přílohy SVP ČSR);
05 Okres / Obec / Katastrální území: název okresu, název obce a název katastrálního území, ve kterém je umístěno místo odběru podzemní vody;
06 Původ odebírané vody: zaškrtnout převažující původ skutečně odebrané podzemní vody v minulém roce;
07 Způsob zachycení vody: zaškrtnout odpovídající způsob zachycení podzemní vody;
08 Způsob úpravy vody: zaškrtnout odpovídající způsob úpravy odebrané podzemní vody;
09 Způsob stanovení hodnot odběru: zaškrtnout odpovídající způsob stanovení skutečně odebraného množství podzemní vody v minulém roce;
10 Počet / Typ / Kapacita jímacích zařízení: uvede se počet a typ jímacích zařízení (např. 4 studny, 1 vrt) a celková kapacita jímacích zařízení (např. 3,5 l/s);
11 Rozhodnutí o povolení k odběru podzemní vody: údaje z posledního platného rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami

vydal: zkratka názvu příslušného vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí;
dne: datum vydání rozhodnutí;
platnost do: datum ukončení platnosti rozhodnutí;
v množství: povolené hodnoty množství odebrané podzemní vody (v předepsaných jednotkách);
pro účel: účel využití vody uvedený v rozhodnutí;

U odběrů z přírodních léčivých zdrojů nebo zdrojů přírodních minerálních vod se uvedou údaje z platného povolení k využívání zdroje vydaného Ministerstvem zdravotnictví podle zákona č. 164/2001 Sb. , (lázeňský zákon);
12 Rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje: údaje z posledního platného rozhodnutí o stanovení ochranného pásma

vydal: zkratka názvu vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí;
dne: datum vydání rozhodnutí;

Týká se též ochranných pásem přírodních léčivých zdrojů nebo zdrojů přírodních minerálních vod;
13 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o povolení k odběru podzemní vody: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zaslání rozhodnutí o povolení k odběru podzemní vody, případně povolení k využívání zdroje vydaného Ministerstvem zdravotnictví podle zákona č.164/2001 Sb. , (lázeňský zákon);
14 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zaslání rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje, případně doklad o stanovení ochranného pásma přírodních léčivých zdrojů nebo zdrojů přírodních minerálních vod;
15 V příloze se předává kopie mapy k zakreslení místa odběru: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zakreslení místa (míst) odběru podzemní vody. Nově evidovaným povinným subjektům (u ostatních povinných subjektů pouze v případě potřeby upřesnění místa odběru) předá správce povodí kopii výseku základní vodohospodářské mapy v měřítku 1:50000 se žádostí o zakreslení místa (míst) odběru podzemní vody. Tuto mapu, s výrazně zakresleným místem (místy) odběru podzemní vody, zašle provozovatel spolu s vyplněným tiskopisem zpět správci povodí.
Vyřizuje: - jméno odpovědného pracovníka;
Telefon: - číslo telefonu odpovědného pracovníka;
Fax: - číslo faxu odpovědného pracovníka;
e-mail: e-mailová adresa odpovědného pracovníka;
Datum: datum vyplnění tiskopisu;
Razítko a podpis: razítko povinného subjektu, případně provozovatele a podpis odpovědného pracovníka.

Druhá strana tiskopisu
Tato strana není předem vyplněna, a provozovatel ji vyplní hodnotami podle skutečnosti za předchozí rok a předpokládaného výhledu.
Identifikační číslo odběru viz první strana tiskopisu - přiřazuje příslušný správce povodí;
16 Odběr podzemní vody: množství odebrané podzemní vody v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (skutečnost za předchozí rok), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
17 Odběr podzemní vody: množství odebrané podzemní vody v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (plán pro příští rok), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
18 Odběr podzemní vody: množství odebrané podzemní vody v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (pětiletý výhled), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
19 Počet hodin odběru: počet hodin v jednotlivých měsících a celkový součet za předchozí rok, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na celé hodiny;
20-21 Jakost odebírané podzemní vody: datum odběru vzorku podzemní vody a zjištěné hodnoty jakosti v jednotkách mg/l pro ukazatele uvedené v záhlaví sloupců. Pokud byly sledovány i další ukazatele, uvést u nich zjištěné hodnoty do volných sloupců. Zkratky v záhlaví sloupců a metody stanovení ukazatelů (ve znění případně novelizovaného předpisu):

chloridy

ČSN ISO 9297 (75 7420), ČSN 830520-11

sírany

ČSN EN ISO 10304-1 (75 7391)ČSN ISO 9280 (75 7476)

amonné ionty

ČSN ISO 7150-1,2 (75 7451)
ČSN EN ISO 11732 (75 7454)ČSN ISO 5664 (75 7449)

dusičnany

ČSN ISO 7890-1,2,3 (75 7453)

CHSKMn

chemická spotřeba kyslíku manganistanem ČSN EN ISO 8467 (75 7519)

měď

ČSN ISO 8288 (75 7382)ČSN 830520-44

kadmium

ČSN ISO 8288 (75 7382)ČSN EN ISO 5961 (75 7418)

olovo

ČSN 830520-43ČSN ISO 8288 (75 7382)

pH

ČSN ISO 10523;

22 Využití odebrané vody: množství odebrané podzemní vody pro jednotlivé kategorie užívání vody v tisících m3 z celkového ročního množství uvedeného v řádku 16 (hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo), zkratka PLZ znamená "přírodní léčivé zdroje"; zkratka PMV znamená "zdroje přírodních minerálních vod";
23 Potřeba vody: množství podzemní vody, dodané za předchozí rok konečnému uživateli (uživatelům), a to bez spotřeby vody při úpravě a beze ztrát v rozvodech (hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo).

PŘÍLOHA Č. 2

ROK XXXX
Odběr povrchové vody - název odběru:

místo odběru:
druh ekonomické činnosti:

Trvalý pobyt-sídlo povinného Trvalý pobyt-sídlo provozovatele:
subjektu:
IČ: IČ:
OKEČ: OKEČ:

1

Identifikační číslo odběru povrchové vody

 

02

Horní maticové číslo úseku toku

 

Číslo polohy na úseku toku

 

03

Číslo hydrologického pořadí

 

 

04

Název vodního toku

 

 

05

Říční kilometr

 

 

06

Břeh

q Levý

q Střed

q Pravý

07

Okres / Obec /Katastrální území

 

 

 

08

Způsob stanovení hodnot odběru

q měření

q výpočet

q odvození

q odhad

09

Kóta odběrného zařízení v m n. m. (Balt po vyrovnání)

 

10

Rozhodnutí o povolení k odběru povrchové vody

vydal: dne:

pod č.j.: platnost do:
v množství:_______ l/s ________ max. l/s

_______ tis. m3 /měs ________ tis. m3 /rok

pro účel:

11

Rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje
vydal: dnepod č.j.:

12

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o povolení k odběru povrchové vody

Ano / Ne

13

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje

Ano / Ne

14

V příloze se předává kopie mapy k zakreslení místa odběru

Ano / Ne

Vyřizuje: Datum:
Telefon: Razítko a podpis:
Fax:
e-mail:

Část A k tiskopisu Odběr povrchové vody

Identifikační čísloodběru podzemních vod

 

 

 

 

 

 

ODBĚR POVRCHOVÉ VODY (v tis. m3 /měsíc - zaokrouhleno na jedno desetinné místo)

 

rok**)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

celkem

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

výhled 5 let

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POČET HODIN ODBĚRU (zaokrouhleno na celé hodiny)

 

rok**)

I

II

III

N

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

celkem

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VYUŽITÍ ODEBRANÉ VODY (v tis. m3 z celkového množství)

 

pro průtočné chlazení

pro cirkulační chlazení

pro závlahy

pro živočišnou výrobu

pro průmyslovou technologii

pro vodovody(veř. spotřebu)

ostatní odběry

celkem

19

 

 

 

 

 

 

 

 

POTŘEBA VODY (v tis. m3 z celkového množství)

20

množství vody dodané konečnému uživateli, bez spotřeby vody při úpravě a beze ztrát v rozvodech

 

**) vyplní správce povodí

Část B k tiskopisu Odběr povrchové vody

Identifikační čísloodběru podzemních vod

 

 

 

 

 

 

JAKOST ODEBÍRANÉ POVRCHOVÉ VODY

 

Datum odběru

ukazatel

teplota vody

pH

konduktivita

BSK5

CHSKCr

N-NH4 +

N-NO3 -

Pcelk

 

 

 

 

jednotka

°C

-

mS/m

mg/l

mg/1

mg/l

mg/1

mg/l

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky k tiskopisu ODBĚR POVRCHOVÉ VODY v příloze č. 2
Tiskopis se vyplňuje samostatně pro každý odběr povrchové vody. Výjimečně se vyplňuje jeden tiskopis pro více odběrů v případě, jedná-li se o odběr vody z jednoho zdroje, uskutečněný větším počtem jímacích objektů, jejichž identifikační údaje, uváděné v prvních šesti řádcích tabulky na první straně tiskopisu, jsou stejné.

PRVNÍ STRANA TISKOPISU

Identifikační údaje uvedené v záhlaví tiskopisu:
¨ název odběru: celý název odběru, včetně upřesnění místa odběru povrchové vody, tj. název provozovatele + místo odběru (např. VHS Benešov Vlašim ÚV); názvy nezkracovat do neznámých zkratek;
¨ místo odběru: např. odběr z vodního toku, z vodní nádrže, z přivaděče, případně z jiného zdroje;
¨ druh ekonomické činnosti: vypsat slovně podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ) Českého statistického úřadu (dále ČSÚ);
¨ Trvalý pobyt-sídlo povinného subjektu: úplná adresa povinného subjektu;
¨ Trvalý pobyt-sídlo provozovatele: úplná adresa povinným subjektem zmocněného zástupce (dále jen provozovatel);
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo povinného subjektu;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti povinného subjektu podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo provozovatele;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti provozovatele podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
Identifikační údaje uvedené v tabulce na první straně tiskopisu:
01 Identifikační číslo odběru: přiřazuje příslušný správce povodí;
02 Horní maticové číslo úseku toku: identifikátor polohy místa odběru podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;

Číslo polohy na úseku toku: identifikátor polohy místa odběru podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;

03 Číslo hydrologického pořadí: číslo dílčího povodí, ve kterém je umístěn odběr povrchové vody (podle posledního vydání základní vodohospodářské mapy v měř. 1:50000);
04 Název vodního toku: název vodního toku, na kterém je umístěn odběr povrchové vody;
05 Říční kilometr: říční kilometr vodního toku, na kterém je umístěn odběr povrchové vody,
06 Břeh: zaškrtnout odpovídající břeh, na kterém je umístěn odběrný objekt;
07 Okres / Obec / Katastrální území: název okresu, název obce a název katastrálního území, ve kterém je umístěn odběr povrchové vody;
08 Způsob stanovení hodnot odběru: zaškrtnout odpovídající způsob stanovení skutečně odebraného množství povrchové vody v minulém roce;
09 Kóta odběrného zařízení v m n. m.: kóta odběrného zařízení v metrech nad mořem, výškový systém Balt po vyrovnání;
10 Rozhodnutí o povolení k odběru povrchové vody: údaje z posledního platného rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami

vydal: zkratka názvu příslušného vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí;
dne: datum vydání rozhodnutí;
platnost do: datum ukončení platnosti rozhodnutí;
v množství: povolené hodnoty množství odebrané povrchové vody (v předepsaných jednotkách);
pro účel: účel využití vody, uvedený v rozhodnutí;

11 Rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje: údaje z posledního platného rozhodnutí o stanovení ochranného pásma

vydal: zkratka názvu příslušného vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí;
dne: datum vydání rozhodnutí;

12 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o povolení k odběru povrchové vody: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zaslání rozhodnutí o povolení k odběru povrchové vody;
13 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o stanovení ochranného pásma vodního zdroje: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zaslání rozhodnutí o stanovení ochranného pásma;
14 V příloze se předává kopie mapy k zakreslení místa odběru: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zakreslení místa (míst) odběru povrchové vody. Nově evidovaným povinným subjektům (u ostatních povinných subjektů v případě potřeby upřesnění místa odběru) předá správce povodí kopii výseku základní vodohospodářské mapy v měřítku 1:50000 se žádostí o zakreslení místa (míst) odběru povrchové vody. Tuto mapu, s výrazně zakresleným místem (místy) odběru povrchové vody, zašle provozovatel spolu s vyplněným tiskopisem zpět správci povodí.
Vyřizuje: - jméno odpovědného pracovníka;
Telefon: - číslo telefonu odpovědného pracovníka;
Fax: - číslo faxu odpovědného pracovníka;
e-mail: e-mailová adresa odpovědného pracovníka;
Datum: datum vyplnění tiskopisu;
Razítko a podpis: razítko povinného subjektu, případně provozovatele a podpis odpovědného pracovníka.

DRUHÁ STRANA TISKOPISU

Část A k tiskopisu Odběr povrchové vody

Tato strana není předem vyplněna, a provozovatel ji vyplní hodnotami podle skutečnosti minulého roku a předpokládaného výhledu.
Identifikační číslo odběru viz první strana tiskopisu - přiřazuje příslušný správce povodí;
15 Odběr povrchové vody: množství odebrané povrchové vody v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (skutečnost za předchozí rok), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
16 Odběr povrchové vody: množství odebrané povrchové vody v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (plán pro příští rok), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
17 Odběr povrchové vody: množství odebrané povrchové vody v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (pětiletý výhled), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
18 Počet hodin odběru: počet hodin v jednotlivých měsících a celkový součet za předchozí rok, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na celé hodiny;
19 Využití odebrané vody: hodnoty množství odebrané povrchové vody pro jednotlivé kategorie užívání vody v tisících m3 z celkového ročního množství uvedeného v řádku 15 (hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo);
20 Potřeba vody: množství povrchové vody, dodané za minulý rok konečnému uživateli (uživatelům), a to bez spotřeby vody při úpravě a beze ztrát v rozvodech (hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo).

TŘETÍ STRANA TISKOPISU

Část B k tiskopisu Odběr povrchové vody

Tato strana není předem vyplněna, a provozovatel ji vyplní hodnotami podle skutečnosti předchozího roku.
Identifikační číslo odběru viz první strana tiskopisu - přiřazuje příslušný správce povodí;
21-44 Jakost odebírané povrchové vody: datum odběru vzorku povrchové vody a zjištěné hodnoty jakosti pro ukazatele a v jednotkách uvedených v záhlaví sloupců, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo, minimálně v předepsaném rozsahu ukazatelů. Pokud byly sledovány i další ukazatele, uvést u nich zjištěné hodnoty do volných sloupců.
Zkratky v záhlaví sloupců a metody stanovení (ve znění případně novelizovaného předpisu).

teplota vody

ČSN 75 7342

pH

reakce vodyČSN ISO 10523 (75 7365)

konduktivita

ČSN EN 27888

BSK5

biochemická spotřeba kyslíku pětidenníČSN EN 1899 (75 7517)

CHSKCr

chemická spotřeba kyslíku dichromanem ČSN 830530-29

N-NH4 -

amoniakální dusík
ČSN ISO 7150-1,2 (75 7451)
ČSN ISO 5664 (75 7449)ČSN ISO 6778 (75 7450)

N-NO3 -

dusičnanový dusíkČSN ISO 7890-1,2,3, (75 7453)

Pcelk

celkový fosforČSN EN 1189 (75 7465)

PŘÍLOHA Č. 3

ROK XXXX
Vypouštěné vody - název vypouštění:

zdroj vypouštění:
druh ekonomické činnosti:

Trvalý pobyt-sídlo povinného Trvalý pobyt sídlo provozovatele:
subjektu:
IČ: IČ:
OKEČ: OKEČ:

1

Identifikační číslo vypouštění vody

 

02

Horní maticové číslo úseku toku

 

Číslo polohy na úseku toku

 

03

Číslo hydrologického pořadí

 

04

Název vodního toku

 

05

Říční kilometr

 

06

Břeh

q Levý

q Střed

q Pravý

07

Okres / Obec / Katastrální území

 

 

 

08

Způsob stanovení množství vypouštěných vod

q měření

q výpočet

q odvození

q odhad

09

Způsob stanovení hodnot jakosti vypouštěných vod

q měření

q výpočet

q odhad

10

Typ rozboru / Počet rozborů

P

 

S2

 

S8

 

S24

 

S24p

 

11

Čistírna odpadních vod

Ano / Ne

 

Biologické čištění odpadních vod

Ano / Ne

12

Ostatní druhy čištění odpadních vod (uveďte slovně)

 

13

Rozhodnutí o povolení k vypouštění vod
vydal: dne:
pod č.j.: platnost do:
v množství: v jakosti:
_________ max. l/s BSK5 hodnota "p" "m" CHSKCr hodnota "p" "m"
_________ tis.m3 /měs _______ _____ mg/l ______ _____ mg/l _________ tis.m3 /rok _____ t/rok _____ t/rok

14

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí k vypouštění vod

Ano/Ne

15

V příloze se předává kopie mapy k zakreslení místa vypouštění

Ano / Ne

Vyřizuje: Datum:
Telefon: Razítko a podpis:
Fax:
e-mail:

Identifikační čísloodběru podzemních vod

 

 

 

 

 

 

VYPOUŠTĚNÉ MNOŽSTVÍ VOD (v tis. m3 /měsíc - zaokrouhleno na jedno desetinné místo

 

rok**)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

celkem

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

výhled 5 let

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POČET HODIN VYPOUŠTĚNÍ (zaokrouhleno na celé hodiny )

 

rok**)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

celkem

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VYPOUŠTĚNÉ ZNEČIŠTĚNÍ (v mg.l-1 zaokrouhleno na jedno desetinné místo)

 

PRODUKOVANÉ ZNEČIŠTĚNÍ (v mg.l-1 zaokrouhleno na jedno desetinné místo

 

rok**)

BSK5

CHSKCr

NL

RAS

N-NH4 -

Nanorg

Pcelk

BSK5

CHSKCr

NL

RAS

N-NH4 -

Nanorg

Pcelk

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOPLŇUJÍCÍ ÚDAJE

BSK5

CHSKCr

NL

RAS

N-NH4 -

Nanorg

Pcelk

23

Vypouštěné znečištění v t/rok dle vzorce (prům. mg/l x tis m3 /rok) / 1000

 

 

 

 

 

 

 

24

Produkované znečištění v t/rok dle vzorce (prům. mg/l x tis m3 /rok) / 1000

 

 

 

 

 

 

 

25

Počet skutečně připojených obyvatel:

Typ kanalizace

q jednotná

q oddílná

q jiná

DRUH VYPOUŠTĚNÝCH VOD (v tis. m3 z celkového množství)

 

chladící vody
z průtočného chlazení

chladící vody
z cirkulačního chlazení

průmysl
bez chladících vod

kanalizace proveřejnou potřebu

důlní vody

ostatní

celkem

26

 

 

 

 

 

 

 

PŮVOD VYPOUŠTĚNÝCH VOD (v tis. m3 z celkového množství)

 

povrchová voda

podzemní vodit

veřejný vodovod

minerální voda

důlní voda

jiný původ

celkem

27

 

 

 

 

 

 

 

**) vyplní správce povodí
Vysvětlivky k tiskopisu VYPOUŠTĚNÉ VODY v příloze č. 3
Tiskopis se vyplňuje samostatně pro každý výpustný objekt. Výjimečně se vyplňuje jeden tiskopis pro více výpustných objektů v případě, jsou-li všechny identifikační údaje, uváděné v prvních šesti řádcích tabulky na první straně tiskopisu, stejné. Odlehčovací objekty kanalizačních sítí se považují za výpustný objekt jen v tom případě, odtéká-li z nich voda i v období bez srážek.

První strana tiskopisu
Identifikační údaje uvedené v záhlaví tiskopisu:
¨ název vypouštění: celý název vypouštění, včetně upřesnění místa vypouštění vod, tj. název provozovatele + název místa vypouštění (např.: VHS Benešov Čerčany ČOV), názvy nezkracovat do neznámých zkratek;
¨ zdroj vypouštění: popis zdroje, např. ČOV, 2x volná výpust, chladící vody;
¨ druh ekonomické činnosti: vypsat slovně podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ) Českého statistického úřadu (dále ČSÚ);
¨ Trvalý pobyt-sídlo povinného subjektu: úplná adresa povinného subjektu;
¨ Trvalý pobyt-sídlo provozovatele: úplná adresa povinným subjektem zmocněného zástupce (dále jen provozovatel);
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo povinného subjektu;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti povinného subjektu podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo provozovatele;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti provozovatele podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
Identifikační údaje uvedené v tabulce na první straně tiskopisu:
01 Identifikační číslo vypouštění vody: přiřazuje příslušný správce povodí;
02 Horní maticové číslo úseku toku: identifikátor polohy místa vypouštění vody podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;
Číslo polohy na úseku toku: identifikátor polohy místa vypouštění vody podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;
03 Číslo hydrologického pořadí: číslo dílčího povodí, ve kterém je umístěno vypouštění vody (podle posledního vydání základní vodohospodářské mapy v měř. 1:50000);
04 Název vodního toku: název vodního toku, na kterém je umístěno vypouštění vody;
05 Říční kilometr: říční kilometr vodního toku, na kterém je umístěno vypouštění vody;
06 Břeh: zaškrtnout odpovídající břeh, na kterém je umístěno vypouštění vody;
07 Okres/ Obec/ Katastrální území: název okresu, název obce a název katastrálního území, ve kterém je umístěno vypouštění vody;
08 Způsob stanovení množství vypouštěných vod: zaškrtnout odpovídající způsob stanovení skutečného množství vypouštěných vod v minulém roce;
09 Způsob stanovení hodnot jakosti vypouštěných vod: zaškrtnout odpovídající způsob stanovení jakosti vypouštěných vod v minulém roce;
10 Typ rozboru / Počet rozborů: zaškrtnout odpovídající typ rozboru stanovení jakosti vypouštěných vod v minulém roce. Vedle typu rozboru uvést číslovkou počet sledování v minulém roce;
Zkratky typů rozborů:
P: prostý vzorek;
S2: směsný dvouhodinový vzorek, získaný sléváním 8 objemově stejných dílčích vzorků, odebraných v intervalu 15 minut;
S8: směsný osmihodinový vzorek, získaný sléváním 8 objemově stejných dílčích vzorků, odebraných v intervalu jedné hodiny;
S24: směsný 24hodinový vzorek, získaný sléváním 12 objemově stejných dílčích vzorků, odebraných v intervalu 2 hodin;
S24p: směsný 24hodinový vzorek, získaný sléváním objemů 12 dílčích vzorků, úměrných průtoku vypouštěných vod, v intervalu 2 hodin;
11 Čistírna odpadních vod: zaškrtnout odpovídající skutečnost;
Biologické čištění odpadních vod: zaškrtnout odpovídající skutečnost;
12 Ostatní druhy čištění odpadních vod (uveďte slovně): vypsat jiné než mechanicko-biologické druhy čištění odpadních vod;
13 Rozhodnutí o povolení k vypouštění vod: údaje z posledního platného rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami
vydal: zkratka názvu příslušného vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí o povolení k vypouštění vod;
dne: datum vydání rozhodnutí;
platnost do: datum ukončení platnosti rozhodnutí;
v množství: povolené hodnoty množství vypouštěných vod (v předepsaných jednotkách); v jakosti: povolené hodnoty jakosti vypouštěných vod (v předepsaných ukazatelích a v předepsaných jednotkách);
14 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí k vypouštění vod: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zaslání rozhodnutí o povolení k vypouštění vod;
15 V příloze se předává kopie mapy k zakreslení místa vypouštění: správce povodí zaškrtne, zda požaduje zakreslení místa (míst) vypouštění. Nově evidovaným povinným subjektům (u ostatních povinných subjektů pouze v případě potřeby upřesnění místa vypouštění) předá správce povodí kopii výseku základní vodohospodářské mapy v měřítku 1:50000 se žádostí o zakreslení místa (míst) vypouštění. Tuto mapu, s výrazně zakresleným místem (místy) vypouštění vody, zašle provozovatel spolu s vyplněným tiskopisem zpět správci povodí.
Vyřizuje: - jméno odpovědného pracovníka;
Telefon: - číslo telefonu odpovědného pracovníka;
Fax: - číslo faxu odpovědného pracovníka;
e-mail: e-mailová adresa odpovědného pracovníka;
Datum: datum vyplnění tiskopisu;
Razítko a podpis: razítko povinného subjektu, případně provozovatele a podpis odpovědného pracovníka.

Druhá strana tiskopisu
Tato strana není předem vyplněna, a provozovatel ji vyplní hodnotami podle skutečnosti za minulý rok a předpokládaného výhledu.
Identifikační číslo odběru viz první strana tiskopisu - přiřazuje příslušný správce povodí;
16 Vypouštěné množství vod: množství vypouštěných vod v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (skutečnost za minulý rok), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
17 Vypouštěné množství vod: množství vypouštěných vod v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (plán pro příští rok), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
18 Vypouštěné množství vod: množství vypouštěných vod v jednotlivých měsících a celkový součet pro uvedený rok (pětiletý výhled), hodnoty vyplnit v tisících m3 , zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
19 Počet hodin vypouštění: počet hodin vypouštění v jednotlivých měsících a celkový součet za předchozí rok, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na celé hodiny;
20 Vypouštěné znečištění: průměrné roční hodnoty koncentrace vypouštěného znečištění v jednotkách mg/l pro ukazatele uvedené v záhlaví sloupců pro uvedený rok (skutečnost za minulý rok), hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo;
Produkované znečištění: průměrné roční hodnoty koncentrace produkovaného znečištění v jednotkách mg/l pro ukazatele uvedené v záhlaví sloupců pro uvedený rok (skutečnost za minulý rok), hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo. Produkovaným znečištěním se rozumí znečištění vod, ke kterému dochází po průběhu výrobního procesu nebo, v případě splaškových odpadních vod znečištění, které je vypouštěno přímo do kanalizační sítě. Pro účely této vyhlášky se za produkované znečištění považuje znečištění, které je přivedeno na ČOV toho subjektu, který má oprávnění k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních (neuvažuje se tedy případný efekt dílčích čistících zařízení v zájmové oblasti dotčené ČOV).
Zkratky v záhlaví sloupců a metody stanovení ukazatelů (ve znění případně novelizovaného předpisu):

BSK5

biochemická spotřeba kyslíku pětidenní s potlačením nitrifikaceČSN EN 1899-1,2 (75 7517)

CHSKCr

chemická spotřeba kyslíku dichromanemČSN 830540-8

NL.

nerozpuštěné látkyČSN EN 872 (75 7349)

RAS.

rozpuštěné anorganické soliČSN 830540-3B

N-NH4-

amoniakální dusíkČSN ISO 5664, 7150-1

Nanorg

celkový anorganický dusíkvypočítaný jako součet hmotnostních koncentrací dusíku amoniakálního, dusíku dusitanového, stanoveného podle ČSN EN 26 777 (830540-11) a dusíku dusičnanového, stanoveného podle ČSN ISO 7890-3 (830540-12)

Pcelk

celkový fosfor ČSN EN 1189 (75 7465)

21 Vypouštěné znečištění: dtto (řádek 20) jako plán pro příští;
Produkované znečištění: dtto (řádek 20) jako plán pro příští rok ;
22 Vypouštěné znečištění: dtto (řádek 20) jako výhled na 5 let;
Produkované znečištění: dtto (řádek 20) jako výhled na 5 let;
23 Doplňující údaje: Vypouštěné znečištění v t/rok dle vzorce (prům. mg/l x tis. m3 /rok) / 1000 skutečnost vypouštěného znečištění v tunách za minulý rok pro jednotlivé ukazatele uvedené v záhlaví sloupců, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo. Vysvětlivky zkratek záhlaví sloupců viz řádek 20;
24 Doplňující údaje: Produkované znečištění v t/rok dle vzorce (prům. mg/l x tis. m3 /rok) / 1000 skutečnost produkovaného znečištění v tunách za minulý rok pro jednotlivé ukazatele uváděné v záhlaví sloupců, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo. Vysvětlivky zkratek záhlaví sloupců viz řádek 20;
25 Doplňující údaje: Počet skutečně připojených obyvatel: počet skutečně připojených obyvatel, nikoli výpočet ekvivalentních obyvatel;
Typ kanalizace: zaškrtnout převažující typ kanalizace;
26 Druh vypouštěných vod: množství vypouštěných vod pro jednotlivé kategorie užívání vody v tisících m3 z celkového ročního množství uvedeného v řádku 16 (hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo);
27 Původ vypouštěných vod: množství vypouštěných vod podle jednotlivých kategorií původu vody v tisících m3 z celkového ročního množství uvedeného v řádku 16 (hodnoty vyplnit zaokrouhlené na jedno desetinné místo);

PŘÍLOHA Č. 4

ROK XXXX
Vzdouvání nebo akumulace název vodního díla:
povrchové vody vodní tok:

druh ekonomické činnosti:

Trvalý pobyt-sídlo povinného Trvalý pobyt-sídlo provozovatele:
subjektu:
IČ: IČ:
OKEČ: OKEČ:

1

Identifikační číslo vodního díla

 

02

Horní maticové číslo úseku toku

 

Číslo polohy na úseku toku

 

03

Číslo hydrologického pořadí

 

04

Název vodního toku

 

05

říční kilometr

 

06

Okres Obec / Katastrální území

 

 

 

07

Hydrologická data:

Qa =

m3 /s

MQ=

m3 /s

MZP=

m3 /s

 

Charakteristiky vodního díla:

Kóta hladiny (m n. m.)

Objem (mil. m'):

Zatop. plocha (ha):

08

Stálý prostor:

 

 

 

09

Zásobní prostor:

 

 

 

10

Celkový ovladatelný prostor:

 

 

 

11

Rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami na vodním díle:
vydal: dne:pod č.j.:

12

Rozhodnutí o schválení Manipulačního řádu:
vydal: dne:pod č.j.:

13

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami na vodním díle

Ano / Ne

14

Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o schválení Manipulačního řádu

Ano / Ne

Vyřizuje: Datum:
Telefon: Razítko a podpis:
Fax:
e-mail:

Identifikační čísloodběru podzemních vod

 

 

 

 

 

 

ROK
VZDOUVÁNÍ NEBO AKUMULACE POVRCHOVÉ VODY
ÚDAJE O HOSPODAŘENÍ NA VODNÍM DÍLE

 

Datum

jednotky

1.1.

1.2.

1.3.

1.4.

1.5.

1.6.

1.7.

1.8.

1.9.

1.10.

1.11.

1.12.

1.1.

15

Kóta hladiny

m n. m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Objem vzduté vody

mil. m3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Zatopená plocha

ha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Údaje o mimořádných manipulacích na vodním díle:
..............................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................
Vysvětlivky k tiskopisu VZDOUVÁNÍ NEBO AKUMULACE POVRCHOVÉ VODY v příloze č. 4
Tiskopis se vyplňuje samostatně pro každé vodní dílo, jehož celkový objem vody přesahuje 1,0 mil. m3 .

První strana tiskopisu
Identifikační údaje uvedené v záhlaví tiskopisu:
¨ název vodního díla: uvést úplný název vodního díla;
¨ vodní tok: název vodního toku, na kterém je vodní dílo umístěno;
¨ druh ekonomické činnosti: slovně podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ) Českého statistického úřadu (dále ČSÚ);
¨ Trvalý pobyt-sídlo povinného subjektu: úplná adresa povinného subjektu;
¨ Trvalý pobyt-sídlo provozovatele: úplná adresa povinným subjektem zmocněného zástupce (dále jen provozovatel);
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo povinného subjektu;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti povinného subjektu podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
¨ IČ (identifikační číslo): identifikační číslo provozovatele;
¨ OKEČ (druh ekonomické činnosti): číselný kód druhu ekonomické činnosti provozovatele podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností ČSÚ;
Identifikační údaje uvedené v tabulce na první straně tiskopisu:
01 Identifikační číslo vodního díla: přiřazuje příslušný správce povodí;
02 Horní maticové číslo úseku toku: identifikátor polohy místa vodního díla podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;
Číslo polohy na úseku toku: identifikátor polohy místa vodního díla podle Strukturálního modelu povodí a vodních toků;
03 Číslo hydrologického pořadí: číslo dílčího povodí, ve kterém je umístěno vodní dílo (podle posledního vydání základní vodohospodářské mapy v měř. 1:50000);
04 Název vodního toku: název vodního toku, na kterém je umístěno vodní dílo;
05 Říční kilometr: říční kilometr vodního toku, na kterém je umístěna hráz vodního díla;
06 Okres /Obec / Katastrální území: název okresu, název obce a název katastrálního území, ve kterém je umístěna hráz vodního díla;
07 Hydrologická data: Qa (m3 /s) - dlouhodobý průměrný průtok stanovený ČHMÚ, MQ (m3 /s) - minimální průtok pod vodním dílem, stanovený v Manipulačním řádu, MZP (m3 /s) - minimální zůstatkový průtok;
Charakteristiky vodního díla:
08 Stálý prostor: Kóta hladiny (m n. m.) - hladina vody ve vodním díle při kótě stálého nadržení v metrech nad mořem, výškový systém Balt po vyrovnání; Objem: (mil. m3 ) - objem vody ve vodním díle při hladině stálého nadržení v milionech m3 , hodnota zaokrouhlená na 4 desetinná místa; Zatopená plocha (ha) - zatopená plocha ve vodním díle při kótě stálého nadržení v hektarech, hodnota zaokrouhlená na 2 desetinná místa;
09 Zásobní prostor: Kóta hladiny (m n. m.) - hladina vody ve vodním díle při kótě zásobního prostoru v metrech nad mořem, výškový systém Balt po vyrovnání; Objem: (mil. m3 ) - objem vody ve vodním díle při hladině zásobního prostoru v milionech m3, hodnota zaokrouhlená na 4 desetinná místa; Zatopená plocha (ha) - zatopená plocha ve vodním díle při kótě zásobního prostoru v hektarech, hodnota zaokrouhlená na 2 desetinná místa;
10 Celkový ovladatelný prostor: Kóta hladiny (m n. m.) - hladina vody ve vodním díle při kótě celkového ovladatelného prostoru v metrech nad mořem, výškový systém Balt po vyrovnání; Objem: (mil. m3 ) - příslušný objem vody ve vodním díle při hladině celkového ovladatelného prostoru, hodnota zaokrouhlená na 4 desetinná místa; Zatopená plocha (ha) - zatopená plocha ve vodním díle při kótě celkového ovladatelného prostoru v hektarech, hodnota zaokrouhlená na 2 desetinná místa;
11 Rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami na vodním díle: údaje z posledního platného rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami na vodním díle
vydal: zkratka názvu příslušného vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí;
dne: datum vydání rozhodnutí;
12 Rozhodnutí o schválení Manipulačního řádu: údaje z posledního platného rozhodnutí o schválení Manipulačního řádu
vydal: zkratka názvu příslušného vodoprávního úřadu;
pod č.j.: číslo jednací rozhodnutí;
dne: datum vydání rozhodnutí;
13 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami na vodním díle: zaškrtne správce povodí, zda požaduje zaslání rozhodnutí o povolení k nakládání s vodami na vodním díle;
14 Žádáme o přiložení platného rozhodnutí o schválení Manipulačního řádu: zaškrtne správce povodí, zda požaduje zaslání rozhodnutí o schválení Manipulačního řádu;
Vyřizuje: - jméno odpovědného pracovníka;
Telefon: - číslo telefonu odpovědného pracovníka;
Fax: - číslo faxu odpovědného pracovníka;
e-mail: e-mailová adresa odpovědného pracovníka;
Datum: datum vyplnění tiskopisu;
Razítko a podpis: razítko povinného subjektu, případně provozovatele a podpis odpovědného pracovníka.

Druhá strana tiskopisu
Tato strana není předem vyplněna, a provozovatel ji vyplní hodnotami podle skutečnosti minulého roku.
Identifikační číslo vodního díla viz první strana tiskopisu - přiřazuje příslušný správce povodí;
15 Kóta hladiny: kóta hladiny vody ve vodním díle v metrech nad mořem k 1. dni měsíce, výškový systém Balt po vyrovnání;
16 Objem vzduté vody : objem akumulované nebo vzduté vody ve vodním díle v milionech m3 k 1. dni měsíce, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na 4 desetinná místa;
17 Zatopená plocha: zatopená plocha k hladině vody ve vodním díle v hektarech k 1. dni měsíce, hodnoty vyplnit zaokrouhlené na 2 desetinná místa.
Údaje o mimořádných manipulacích na vodním díle: pokud byly v hodnoceném roce schváleny a provedeny mimořádné manipulace na daném vodním díle, uvede se stručně jejich popis.

PŘÍLOHA Č. 5 MINIMÁLNÍ POŽADOVANÁ ČETNOST LABORATORNÍHO MĚŘENÍ JAKOSTI ODEBÍRANÝCH VOD

A) Podzemní vody

1x za pololetí u všech odběrů podzemní vody, na které se vztahuje ohlašovací povinnost podle § 22 odst. 2 zákona .
1x za rok u všech odběrů přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod, na které se vztahuje ohlašovací povinnost podle § 22 odst. 2 zákona .

B) Povrchové vody

množství odebírané vody (mil. m3 /rok)

četnost měření jakosti

nad 10

1x za 14 dní (2x za měsíc)

0,5 - 10

1x za měsíc

0,1 - 0,5

1x za 2 měsíce

pod 0,1

1x za pololetí

Poznámky pod čarou

1)§ 35 zákona č. 164/2001 Sb. , o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon).

2) Nařízení vlády č. 82/1999 Sb., kterým se stanoví ukazatele a hodnoty přípustného znečištění vod.
ČSN 757221 jakost vod - klasifikace jakosti vod.

3) Nařízení vlády č. 82/1999 Sb.