Vyhl�ka Ministerstva financ� o n�kladech na z�vodn� stravov�n� a jejich �hrad� v organiza�n�ch slo�k�ch st�tu a st�tn�ch p��sp�vkov�ch organizac�ch
Ministerstvo financ� stanov� podle � 69 z�kona �. 218/2000 Sb. , o rozpo�tov�ch pravidlech a o zm�n� n�kter�ch souvisej�c�ch z�kon� (rozpo�tov� pravidla):
Tato vyhl�ka upravuje n�klady na z�vodn� stravov�n� a jejich �hradu v organiza�n�ch slo�k�ch st�tu a st�tn�ch p��sp�vkov�ch organizac�ch1) (d�le jen "organizace").
Z�vodn� stravov�n� zabezpe�ovan� prost�ednictv�m vlastn�ch za��zen�
V organizaci, kter� sama zaji��uje z�vodn� stravov�n� ve vlastn�m za��zen� z�vodn�ho stravov�n�, tvo�� n�klady na z�vodn� stravov�n�:
a) n�klady na suroviny (potraviny) spot�ebovan� na p��pravu pod�van�ch hlavn�ch j�del pro z�vodn� stravov�n� (d�le jen "po�izovac� cena surovin"),
b) n�klady na suroviny (potraviny) spot�ebovan� na p��pravu pod�van�ch dopl�kov�ch j�del a n�poj� (d�le jen "dopl�kov� j�dlo"),
c) ostatn� provozn� n�klady na z�vodn� stravov�n� v�etn� ztr�t vznikl�ch p�irozen�m �bytkem surovin (d�le jen "n�klady na provoz").
(1) N�klady podle � 2 p�sm. a) a b) se hrad� v�nosy ze z�vodn�ho stravov�n�. V�nosy ze z�vodn�ho stravov�n� jsou tvo�eny �hradami od str�vn�k� a p��sp�vkem z fondu kulturn�ch a soci�ln�ch pot�eb2) (d�le jen "p��sp�vek z fondu"). Organizace o t�chto n�kladech a v�nosech ��tuje na p��slu�n�ch ��tech n�klad� a v�nos�.
(2) N�klady na provoz podle � 2 p�sm. c) hrad� organizace v pln� v��i, a to organiza�n� slo�ka st�tu ze sv�ho rozpo�tu, p��sp�vkov� organizace na vrub n�klad� hlavn� �innosti.
(3) Pro zabezpe�en� pen�n�ch operac� podle odstavce 1 z�izuje organiza�n� slo�ka st�tu samostatn� b�n� ��et z�vodn�ho stravov�n�.
(4) Zam�stnanci, nestanov�-li tato vyhl�ka jinak, ��ci a studenti, kte�� u organizace vykon�vaj� �innost, kter� je praktick�m vyu�ov�n�m nebo praktickou p��pravou 2a) , pokud nen� jejich stravov�n� zaji�t�no podle zvl�tn�ch pr�vn�ch p�edpis�, hrad�
a) u hlavn�ho j�dla po�izovac� cenu surovin, kter� m��e b�t sn�ena o poskytnut� p��sp�vek z fondu, (d�le jen "sn�en� �hrada"),
b) u dopl�kov�ho j�dla n�klady na spot�ebovan� suroviny.
(5) Organizace poskytuje str�vn�k�m uveden�m v odstavci 4 za sn�enou �hradu jedno hlavn� j�dlo v kalend��n�m dni, pokud str�vn�k vykon�v� pr�ci pro organizaci alespo� 3 hodiny v dan�m kalend��n�m dni v m�st� v�konu pr�ce sjednan�m v pracovn� smlouv� 3) nebo v m�st� slu�ebn�ho p�sobi�t� 3a) .
(6) Organizace m��e str�vn�k�m uveden�m v odstavci 4 poskytnout za sn�enou �hradu dal�� hlavn� j�dlo v kalend��n�m dni, pokud str�vn�k vykon�v� pr�ci pro organizaci d�le ne� 11 hodin v �hrnu s p�est�vkou v pr�ci, kterou je zam�stnavatel povinen poskytnout zam�stnanci podle z�kon�ku pr�ce 3b) nebo podle z�kona o slu�ebn�m pom�ru p��slu�n�k� bezpe�nostn�ch sbor� 3c) , v dan�m kalend��n�m dni v m�st� v�konu pr�ce sjednan�m v pracovn� smlouv� 3) nebo v m�st� slu�ebn�ho p�sobi�t� 3a) .
(7) Organizace m��e d�chodc�m, kte�� u n� pracovali p�i odchodu do d�chodu, poskytnout za sn�enou �hradu jedno hlavn� j�dlo v kalend��n�m dni v p��pad�, �e je to umo�n�no kolektivn� smlouvou nebo vnit�n�m p�edpisem.
(8) Organizace m��e zam�stnanc�m �inn�m u n� na z�klad� dohod o prac�ch konan�ch mimo pracovn� pom�r v p��pad�, �e je to umo�n�no kolektivn� smlouvou nebo vnit�n�m p�edpisem, poskytnout v dob� jejich p��tomnosti v pr�ci jedno hlavn� j�dlo v kalend��n�m dni za �hradu ve v��i po�izovac� ceny surovin.
(9) Zam�stnanci organizace, kter� vykon�v� pr�ci v jej�m vlastn�m za��zen� z�vodn�ho stravov�n� a p��mo se pod�l� na p��prav� nebo v�deji j�del, se poskytuje hlavn� j�dlo za podm�nek uveden�ch v odstavc�ch 5 a 6 . V p��pad�, �e je v organizaci str�vn�k�m uveden�m v odstavci 4 stanovena odli�n� v��e sn�en� �hrady jednotliv�ch hlavn�ch j�del, uhrad� tento zam�stnanec jejich pr�m�rnou v��i.
(10) P�ed zah�jen�m provozu za��zen� z�vodn�ho stravov�n� nebo p�i pot�eb� zv��en� z�sob m��e organiza�n� slo�ka st�tu poskytnout na samostatn� b�n� ��et z�vodn�ho stravov�n� prost�edky ze sv�ho rozpo�tu. Tyto prost�edky se vr�t� p�i trval�m sn�en� stavu z�sob, nejpozd�ji v�ak p�i ukon�en� �innosti vlastn�ho za��zen� z�vodn�ho stravov�n�.
(11) Poskytuje-li organizace j�dla na z�klad� smlouvy o z�vodn�m stravov�n� jin� organizaci nebo jin� pr�vnick� nebo fyzick� osob�, mus� dohodou sjednan� cena hlavn�ho j�dla kr�t ve�ker� n�klady spojen� s jeho po��zen�m podle � 2 . Organiza�n� slo�ka st�tu p�evede z ��stky, kterou obdr�ela na z�klad� smlouvy o z�vodn�m stravov�n�, ��st odpov�daj�c� n�klad�m na provoz na p��jmov� ��et st�tn�ho rozpo�tu.
Z�vodn� stravov�n� zabezpe�ovan� prost�ednictv�m jin� organizace nebo jin� pr�vnick� nebo fyzick� osoby
V organizaci zaji��uj�c� z�vodn� stravov�n� na z�klad� smlouvy s jinou organizac� nebo jinou pr�vnickou nebo fyzickou osobou tvo�� n�klady na z�vodn� stravov�n� cena za poskytnutou slu�bu sjednan� ve smlouv�.
(1) Organizace uhrad� z n�klad� podle � 4 z ceny hlavn�ch j�del a� 55 %, a to organiza�n� slo�ka st�tu ze sv�ho rozpo�tu, p��sp�vkov� organizace na vrub n�klad� sv� hlavn� �innosti. Nejvy��� �hrada m��e v�ak b�t do v��e 70 % horn� hranice stravn�ho p�i trv�n� pracovn� cesty 5 a� 12 hodin podle zvl�tn�ho pr�vn�ho p�edpisu.4)
(2) Zb�vaj�c� ��st sjednan� ceny hrad� str�vn�ci uveden� v � 3 odst. 4 . Organizace jim m��e poskytnout p��sp�vek z fondu.
(3) Organizace poskytuje str�vn�k�m uveden�m v � 3 odst. 4 za �hradu sn�enou o p��sp�vek z fondu jedno hlavn� j�dlo v kalend��n�m dni, pokud str�vn�k vykon�v� pr�ci pro organizaci alespo� 3 hodiny v dan�m kalend��n�m dni v m�st� v�konu pr�ce sjednan�m v pracovn� smlouv� 3) nebo v m�st� slu�ebn�ho p�sobi�t� 3a) . Organizace m��e str�vn�k�m uveden�m v � 3 odst. 4 poskytnout za tuto �hradu dal�� hlavn� j�dlo v kalend��n�m dni, pokud str�vn�k vykon�v� pr�ci pro organizaci d�le ne� 11 hodin v �hrnu s p�est�vkou v pr�ci, kterou je zam�stnavatel povinen poskytnout zam�stnanci podle z�kon�ku pr�ce 3b) nebo podle z�kona o slu�ebn�m pom�ru p��slu�n�k� bezpe�nostn�ch sbor� 3c) , v dan�m kalend��n�m dni v m�st� v�konu pr�ce sjednan�m v pracovn� smlouv� 3) nebo v m�st� slu�ebn�ho p�sobi�t� 3a) .
(4) N�klady spojen� s dovozem a v�dejem j�del v p��pad� dov�en� j�del do vlastn� v�dejny hrad� organiza�n� slo�ka st�tu ze sv�ho rozpo�tu, p��sp�vkov� organizace na vrub n�klad� sv� hlavn� �innosti.
� 6 Z�vodn� stravov�n� zabezpe�ovan� ve vlastn�m za��zen� jinou organizac� nebo jinou pr�vnickou nebo fyzickou osobou
(1) Jsou-li p��prava a v�dej j�del zaji��ov�ny ve vlastn�m za��zen� z�vodn�ho stravov�n� organizace jinou organizac� nebo pr�vnickou nebo fyzickou osobou za podm�nky, �e n�klady na provoz jsou hrazeny z rozpo�tu organiza�n� slo�ky st�tu nebo na vrub n�klad� hlavn� �innosti p��sp�vkov� organizace, postupuje se obdobn� podle � 3 .
(2) V jin�m p��pad� smluvn�ho zaji�t�n� z�vodn�ho stravov�n�, ne� je uvedeno v odstavci 1 , se u organizace za n�klady na z�vodn� stravov�n� pova�uje a� 55 % smluvn� ceny hlavn�ch j�del, maxim�ln� v�ak do v��e 70 % horn� hranice stravn�ho p�i trv�n� pracovn� cesty 5 a� 12 hodin podle zvl�tn�ho pr�vn�ho p�edpisu.4) Organiza�n� slo�ka st�tu je hrad� ze sv�ho rozpo�tu, p��sp�vkov� organizace na vrub n�klad� sv� hlavn� �innosti. P�i ostatn�ch �hrad�ch se postupuje obdobn� podle � 5 odst. 2 a 3 .
(1) Je-li z�vodn� stravov�n� zaji��ov�no a hrazeno podle � 2 a 3 nebo podle � 6 , je mo�n� zaji��ovat a hradit z�vodn� stravov�n� podle � 4 a 5 pouze
a) str�vn�kovi uveden�mu v � 3 odst. 4 , kter�mu nelze jinak zajistit stravu odpov�daj�c� jeho zdravotn�mu stavu; po�adavek na zaji�t�n� stravy odpov�daj�c� zdravotn�mu stavu str�vn�ka mus� b�t dolo�en p�semn�m l�ka�sk�m potvrzen�m vystaven�m p��slu�n�m odborn�m l�ka�em s doporu�en�m typem stravov�n� p�edlo�en�m organizaci,
b) str�vn�kovi uveden�mu v � 3 odst. 4 , pokud odb�r hlavn�ho j�dla, p��padn� dal��ho hlavn�ho j�dla spad� do doby, kdy vlastn� za��zen� z�vodn�ho stravov�n� nepracuje, nebo
c) v obdob�, kdy je vlastn� za��zen� z�vodn�ho stravov�n� mimo provoz.
(2) Je-li z�vodn� stravov�n� zaji��ov�no a hrazeno podle � 4 a 5 , m��e b�t zaji��ov�no a hrazeno na z�klad� smlouvy s v�ce organizacemi, pr�vnick�mi nebo fyzick�mi osobami.
(3) Ka�d� m�stn� odd�len� pracovi�t� postupuje podle odstavc� 1 a 2 samostatn�.
Tato vyhl�ka nab�v� ��innosti dnem 1. ledna 2002.
Ministr:
Ing. Rusnok v. r.
1) � 54 z�kona �. 219/2000 Sb. , o majetku �esk� republiky a jej�m vystupov�n� v pr�vn�ch vztaz�ch.
2) � 7 vyhl�ky �. 114/2002 Sb. , o fondu kulturn�ch a soci�ln�ch pot�eb.
2a) � 65 odst. 2 a � 96 odst. 2 z�kona �. 561/2004 Sb. , o p�ed�koln�m, z�kladn�m, st�edn�m, vy���m odborn�m a jin�m vzd�l�v�n� (�kolsk� z�kon).
3) � 34 odst. 1 p�sm. b) z�kon�ku pr�ce .
3a) � 6 z�kona �. 361/2003 Sb. , o slu�ebn�m pom�ru p��slu�n�k� bezpe�nostn�ch sbor�.
3b) � 88 a 89 z�kon�ku pr�ce .
3c) � 60 z�kona �. 361/2003 Sb. , o slu�ebn�m pom�ru p��slu�n�k� bezpe�nostn�ch sbor�.