Program Zákon

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu,kterou se stanoví minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie

Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle § 14 odst. 5 zákona č. 406/2000 Sb. , o hospodaření energií, (dále jen "zákon") k provedení § 6 odst.1 zákona :

§ 1 Předmět úpravy

(1) Vyhláška stanoví minimální účinnost užití energie při

a) výrobě tepelné energie v kotlích,

b) dodávce tepelné energie na výstupu z kotelny,

c) výrobě elektřiny v parním turbosoustrojí,

d) kombinované výrobě elektřiny a tepla v soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem,

e) kombinované výrobě elektřiny a tepla v souboru s plynovou a parní turbínou a spalinovým kotlem (dále jen "paroplynový cyklus"),

f) kombinované výrobě elektřiny a tepla v kogenerační jednotce s pístovým motorem,

g) kombinované výrobě elektřiny a tepla v palivovém článku.

(2) Vyhláška dále určuje způsob stanovení skutečně dosažené účinnosti užití energie v zařízeních pro výrobu elektřiny a tepelné energie.

§ 2 Rozsah úpravy

(1) Vyhláška se vztahuje na nově zřizovaná zařízení pro výrobu elektřiny nebo tepelné energie a na zařízení pro výrobu elektřiny nebo tepelné energie, u nichž se provádí změna dokončených staveb (dále jen "rekonstrukce zařízení"), s výjimkou zařízení pro výrobu tepelné energie s celkovým tepelným výkonem do 200 kW, kogeneračních jednotek s pístovými motory do celkového elektrického výkonu výrobny 90 kW a kotlů využívajících teplo odpadních spalin z technologických procesů, a to i v případě, že jsou vybaveny přitápěním.

(2) Vyhláška se vztahuje na nově zřizovaná zařízení pro výrobu elektřiny nebo tepelné energie a na rekonstrukce zařízení, k nimž bylo vydáno stavební povolení1) po dni nabytí účinnosti této vyhlášky.

§ 3 Minimální účinnost užití energie při výrobě tepelné energie v kotlích

(1) Účinností užití energie při výrobě tepelné energie v kotlích je účinnost výroby tepelné energie v kotli &03B7v podle ple přílohy č. 1 a účinnost dodávky tepelné energie z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie &03B7d pod podle přílo

(2) Minimální účinnost výroby tepelné energie při provozu kotlů v závislosti na druhu spalovaného paliva a jmenovitém výkonu kotle je uvedena v příloze č. 2, při provozu spalinových kotlů za plynovou turbínou v příloze č. 3. Minimální účinnost dodávky tepelné energie z kotelny je uvedena v příloze č. 5.

(3) Minimální účinnost výroby tepelné energie a minimální účinnost dodávky tepelné energie se vztahuje jak na samostatný zdroj tepelné energie, tak na kotelnu, která je součástí výrobny elektřiny.

(4) Jestliže je v kotelně více kotlů, vztahuje se minimální účinnost výroby tepelné energie &03B70 3B7v na každý kotel, s výjimkou kotle, který byl v daném roce z vážných provozních důvodů využíván jen v krátkých intervalech, popř. s podstatně sníženým výkonem. Tím není dotčeno dodržení minimální účinnosti dodávky tepelné energie &i e &03B7d uvedené v přílo

(5) Není-li v kotelně instalováno měření výroby tepelné energie a spotřeby paliva na všech kotlích, zjišťuje se splnění minimální účinnosti výroby u kotlů, které jsou měřením vybaveny. U ostatních kotlů se splnění minimální účinnosti výroby zjišťuje za část roku, kdy to provozní podmínky umožňují, zejména za dobu, kdy byl kotel v provozu samostatně. Vždy se zjišťuje dodržení minimální účinnosti dodávky z kotelny &03B70 3B7d uvedené v příloze č

(6) Při rekonstrukci zařízení pro výrobu tepelné energie v kotli nemusí být splněna minimální účinnost výroby tepelné energie podle přílohy č. 2 nebo 3 nebo účinnost dodávky tepelné energie podle přílohy č. 5, prokáže-li energetický audit, že její splnění není technicky možné nebo je ekonomicky neefektivní. V takovém případě se realizují technická opatření a úpravy provozního režimu vedoucí ke zlepšení dosud dosahované účinnosti užití energie. Takto stanovená hodnota účinnosti se stává závaznou pro dodržování při provozu zařízení.

§ 4 Minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny v parním turbosoustrojí

(1) Účinností užití energie při výrobě elektřiny v parním turbosoustrojí je účinnost výroby elektřin y &03B703 B 7el"podle přílohy č

(2) Minimální účinnost výroby elektřiny při provozu turbosoustrojí je uvedena v příloze č. 7.

(3) Minimální účinnost výroby elektřiny podle přílohy č. 7 se nevztahuje na parní turbosoustrojí s kondenzačním provozem, které odebírá páru z rozvodu o nižším tlaku a slouží zpravidla k regulaci kolísavého odběru páry průmyslového závodu.

(4) Je-li ve výrobně elektřiny více turbosoustrojí, vztahuje se minimální účinnost výroby elektřiny podle přílohy č. 7 na průměrnou hodnotu celé výrobny.

(5) Při rekonstrukci zařízení pro výrobu elektřiny v parním kondenzačním turbosoustrojí nemusí být splněna minimální účinnost výroby elektřiny podle přílohy č. 7, prokáže-li energetický audit, že pro její splnění nelze zajistit dostatečný odběr tepelné energie nebo zavedení kombinované výroby tepla a elektřiny je technicky nevhodné nebo ekonomicky neefektivní. V takovém případě se realizují technická opatření a úpravy provozního režimu vedoucí ke zlepšení dosud dosahované účinnosti užití energie. Takto stanovená hodnota účinnosti se stává závaznou pro dodržování při provozu zařízení.

§ 5 Minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem

(1) Účinností užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem je účinnost výroby energie &03B703 B7et podle přílohy č

(2) Minimální účinnost výroby energie při provozu soustrojí vztažená na výsledné produkty, tj. elektrickou a tepelnou energii, je uvedena v příloze č. 9.

(3) Špičkovým provozem soustrojí v příloze č. 9 je provoz nejvýše 500 hodin ročně.

(4) Je-li ve výrobně elektřiny více soustrojí s plynovou turbínou, vztahuje se požadavek dodržení minimální účinnosti podle přílohy č. 9 na průměrnou hodnotu celé výrobny.

§ 6 Minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v paroplynovém cyklu

(1) Účinností užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v paroplynovém cyklu je účinnost výroby energie &03B703 B7et podle přílohy č.

(2) Minimální účinnost výroby energie při provozu paroplynového cyklu vztažená na výsledné produkty, tj. elektřinu a tepelnou energii, je uvedena v příloze č. 9.

(3) Je-li ve výrobně elektřiny více soustrojí s plynovou, popř. s parní turbínou, vztahuje se požadavek dodržení minimální účinnosti podle přílohy č. 9 na průměrnou hodnotu celé výrobny.

§ 7 Minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v kogenerační jednotce s pístovým motorem

(1) Účinností užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v kogenerační jednotce s pístovým motorem je účinnost výroby elektřiny &03B703 B7kj podle přílohy č. 11 a účinnost výroby energie ve výrobně & &03B7et podle příloh

(2) Minimální účinnost výroby energie v kogenerační jednotce s pístovým motorem vztažená na výsledné produkty, tj. elektřinu a tepelnou energii, je uvedena v příloze č. 13.

(3) Špičkovým provozem soustrojí se v příloze č. 13 rozumí provoz nejvýše 500 hodin ročně.

(4) Je-li ve výrobně více kogeneračních jednotek a výroba elektrické a tepelné energie je měřena souhrnně za celou výrobnu, vztahuje se požadavek dodržení hodnoty minimální účinnosti podle přílohy č. 13 na celou výrobnu.

(5) Minimální účinnost výroby energie při kombinaci kogeneračních jednotek a kotlů ve výrobně je uvedena v příloze č. 13.

§ 8 Minimální účinnost užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v palivovém článku

(1) Účinností užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie v palivovém článku je účinnost výroby elektřiny a tepelné energie &03B703 B7pc podle přílohy č. 14 a účinnost výroby energie ve výrobně & &03B7et podle příloh

(2) Minimální účinnost výroby energie v palivovém článku bude stanovena po získání potřebných provozních zkušeností a po ověření prakticky dosažitelných hodnot.

(3) Je-li ve výrobně více palivových článků a výroba elektřiny a tepelné energie je měřena souhrnně za celou výrobnu, vztahuje se požadavek dodržení minimální účinnosti na celou výrobnu.

§ 9 Stanovení minimální účinnosti užití energie

(1) Ve zdrojích tepelné energie s celkovým tepelným výkonem nad 200 kW a ve výrobnách elektřiny s celkovým instalovaným elektrickým výkonem nad 90 kW se vede provozní evidence o instalovaném zařízení a využívá se k vyhodnocování účinnosti užití energie a k porovnání provozních hodnot s minimální účinností podle příloh č. 2, 3, 7, 9 a 13.

(2) Na vyžádání se předkládá provozní evidence a výpočet účinnosti užití energie Státní energetické inspekci podle zvláštního právního předpisu.2)

(3) Účinnost dodávky tepelné energie ze zdroje &03B70 3B7d a účinnost výroby tepelné energie &i e &03B7v u každého kotle vybaveného měřením výroby tepla a spotřeby paliva se ve zdroji tepelné energie s celkovým výkonem nad 200 kW vyhodnocuje a eviduje 1x měsíčně. Pro ostatní kotle platí ustanovení § 3

(4) Účinnost výroby elektřiny &03B703 B7el se vyhodnocuje pro každé parní turbosoustrojí, pro každé soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem a pro celou výrobnu elektřiny 1x měsí

(5) Účinnost užití energie &03B703 B7et se ve výrobně elektřiny s celkovým instalovaným elektrickým výkonem nad 90 kW u každé kogenerační jednotky nebo palivového článku, pokud jsou vybaveny samostatným měřením výroby elektřiny a spotřeby paliva, a pro celou výrobnu elektřiny vyhodnocuje 1x měsí

(6) Hodnocení minimální účinnosti užití energie podle příloh č. 2, 3, 7, 9 a 13 se provádí vždy jednou ročně a je rozhodující splnění průměrné roční hodnoty dosahované za provozních podmínek zdroje tepelné energie a výrobny elektřiny.

§ 10 Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 9 odst. 6 , který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2002.

Ministr: doc. Ing. Grégr v. r.

Příloha č. 1 Stanovení účinnosti výroby tepelné energie v kotlích

(1) Účinnost výroby tepelné energie &03B70 3B7v se stanoví jako poměr tepelné energie vyrobené v kotl i Qv a energie paliva spáleného v kotli za stejnou dobu Qpal (GJ), vyjádřený

%: Qv x 100 Qv x
00 &0 &03B7v = --------- = ---------
(%) Qpal M p

(2) Tepelná energie vyrobená v kotli Qv se stanoví podle druhu teplonosné látky

a) pro teplovodní a horkovodní kotle

Mv x (ivy - ivs )
Qv = ----------------- (GJ)
1000

b) pro parní kotle s výrobou přehřáté páry

Mp x (ip - inv )
Qv = ------------------ (GJ)
1000

c) pro parní kotle s výrobou syté páry

Mnv x (ip - inv )
Qv = ----------------- (GJ)
1000

(3) Není-li možno použít postup podle odstavce 2 , protože nejsou pro kotle o jmenovitém výkonu do 2,5 MW či při součtovém výkonu kotelny do 4 MW s automatickými hořáky na plynné nebo kapalné palivo k dispozici spolehlivá, technicky vhodná měřidla nebo by jejich pořízení bylo ekonomicky neefektivní, nebo není instalováno měření výroby tepelné energie na kotlích ani měření dodávky na výstupu z kotelny vzhledem k tomu, že vlastník je jediným konečným spotřebitelem tepelné energie či z jiných závažných důvodů, stanoví se účinnost výroby tepelné energie &03B70 3B7v s využitím měření provedeného v příslušném roce např. servisním techni

m: &: &03B7v = 1 00 - Zk - 4

(4) Postup podle odstavce 3 lze použít též u teplovodních kotlů do výkonu 400 kW, pokud prokazatelně splňují požadavky na účinnost podle zvláštního právního předpisu (Nařízení vlády č. 180/1999 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na účinnost teplovodních kotlů spalujících kapalná nebo plynná paliva).

(5) U kotlů výkonového rozsahu podle odstavce 3 , spalujících tuhá paliva nebo vybavených hořáky na plynné či kapalné palivo bez plně automatické regulace, které nejsou vybaveny měřením z důvodů uvedených v odstavci 3 , může kontrolní orgán1) ve zdůvodněných případech požadovat, aby splnění minimální účinnosti výroby nebo dodávky tepelné energie bylo prokázáno topnou zkouškou.

(6) Účinnost výroby tepelné energie ve spalinovém kotli za plynovou turbinou &03B70 3B7v se stanoví jako poměr rozdílu průměrných ročních teplot spalin na vstupu do kotle a na výstupu z něho a průměrné roční teploty na vstupu, s odečtením ztráty tepla z kotle do o

ts - tk
ss &s &03B7v = ( --------- - -----) x 10
(%) ts

0

e

v (t) množství napájecí vody na vstupu

k

le

P (t) množství páry na výstupu

kot

Mpal (t ,

is.m3) množství spálenéh

pa

va

v (t) množství oběhové vody protekl

ko t

m Qir (MJ/k g

MJ/m3) výhřevnos

pali

Qp

(GJ) energie paliva spáleného v kotli, resp. v

ot

(GJ) teplo vyrobené

k

li

k (%) Ztráta citelným teplem spalin (komínová) zjištěná na základě měření teploty a analýzy spalin za kotlem (při větším počtu měření průměrná hodnota v příslušn

ro

)

s (%) Ztráta sdílením tepla z kotle do okolí (pokud není známa z dokumentace, dosad í se Z

= 1

) inv

kJ/kg) průměrná roční entalpie napájecí vody na vstupu

k

le iP

kJ/kg) průměrná roční entalpie páry na výstupu

ko

e ivs

kJ/kg) průměrná roční entalpie horké nebo teplé vody na vupu d

ko

e ivy

kJ/kg) průměrná roční entalpie horké nebo teplé vody na výstupu

k

le

(°C) průměrná roční teplota spalin na výstupu z kotle d

ko

na

(°C) průměrná roční teplota spalin z turbiny na vstupu

kotlk

le

03B7v (%) účinnost výroby t

Příloha č. 2 Minimální účinnost výroby tepelné energie pro palivové kotle

 

účinnost při použití paliva (%)

výkon kotle ve zdroji tepelné energie

koks

černé uhlí

brikety

hnědé uhlí tříděné

hnědé uhlí netříděné

topný olej leh. LTO

mazut (top. olej TTO)

zemní plyn

do 0,5 MW

69

68

67

66

62

80

-

85

0,51 - 3 MW

-

70

69

68

63

83

-

86

6 MW

-

75

-

72

65

84

81

87

6,1 - 20 MW

-

77

-

75

70

85

82

90

20,1 - 50 MW

-

80

-

-

77

87

85

92

nad 50 MW

-

82

-

-

82

89

86

93

Poznámka: V úvahu se nebere palivo zapalovací a stabilizační. U kotlů určených pro spalování dvou druhů paliva záměnným způsobem platí minimální účinnost vztažená na palivo, které se skutečně v daném období spaluje. U kotlů určených ke spalování více druhů paliva se minimální účinnost stanoví váženým průměrem pro jednotlivé druhy paliva. Pro netypická paliva jako dřevní hmota, průmyslové odpady, městské odpadky, kalový a vysokopecní plyn apod. se minimální účinnost nestanovuje.

Příloha č. 3 Minimální účinnost výroby tepelné energie &03B70 3B7v pro spalinové kotle za plynovou turb

ou teplota spalin na vstupu do kotl

ts účinnost výroby tepelné energie &ie

03B7et měrná spotřeba energie v pa liv

Se

a

°C

GJ/GJ

do

00 7

1,35. 40

-

50

1,32 45

-

0 7

1,28 50

-

50

1,25

ad

50

Příloha č. 4 Stanovení účinnosti dodávky tepelné energie z kotelny, popř. ze zdroje tepelné energie

(1) Účinnost dodávky tepelné energie &03B70 3B7d se stanoví jako poměr tepelné energie dodané z kotelny, popř. ze zdroje tepl a Qd (GJ) a energie paliva spáleného ve všech kotlích za stejnou dobu Qpal (GJ), vyjádřený

%: Qd x 100 Qd x
00 &0 &03B7d = ----------- = -----------
(%) Qpal M p

(2) Tepelná energie dodaná z kotelny, popř. ze zdroje tepla Qd se stanoví podle druhu teplonosné látky

a) tepelná energie dodávaná v teplé nebo horké vodě

Mvd x (idv - idz )
Qd = ------------------- (GJ)
1000

b) tepelná energie dodávaná v páře

Mpd x (ipd - ik )
Qd = ------------------- (GJ)
1000

c) tepelná energie dodávaná v páře při zahrnutí ztráty kondenzátu v rozvodu tepla a u odběratele (mimo zdroj tepla)

Mpd x ipd - Mk x ik
Qd = ---------------------- (GJ)
1000

d) tepelná energie dodávaná v páře několika výstupy s různými parametry je součtem ze součinů měřeného množství a jemu odpovídající entalpie pro jednotlivé parametry páry a vratného kondenzátu

kde

Mk

(t)

množství vratného kondenzátu na vstupu do kotelny, resp. do zdroje tepelné energie

Mnv

(t)

množství napájecí vody na vstupu do kotle

Mpal

(t, tis. m3 )

množství spáleného paliva

Mpd

(t, tis. m3 )

množství páry měřené na výstupu z kotelny, resp. na výstupu ze zdroje tepelné energie

Mpdi

(t)

množství páry jednotlivých parametrů na výstupu z kotelny

Mvd

(t)

množství oběhové vody měřené na výstupu z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie

Qd

(GJ)

teplo dodané z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie

Qi r

(MJ/kg, MJ/m3 )

výhřevnost paliva

Qpal

(GJ)

energie paliva spáleného v kotli, resp. v kotelně

idv

(kJ/kg)

průměrná roční entalpie oběhové vody na výstupu z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie

idz

(kJ/kg)

průměrná roční entalpie oběhové vody na vstupu do kotelny, resp. do zdroje tepelné energie

ik

(kJ/kg)

průměrná roční entalpie vratného kondenzátu

iki

(kJ/kg)

roční entalpie vratného kondenzátu jednotlivých parametrů na vstupu do kotelny, resp. do zdroje tepelné energie

ipd

(kJ/kg)

průměrná roční entalpie páry v místě měření průtoku

ipdi

(kJ/kg)

Roční entalpie páry jednotlivých parametrů na výstupu z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie

&03B70

7d

%) účinnost dodávky tepelné energie z kotelny, resp. ze zd

Příloha č. 5 Minimální účinnost dodávky tepla z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie

Minimální účinnost dodávky tepla z kotelny, resp. ze zdroje tepelné energie &03B70 3B7d může být oproti účinnosti výroby tepelné energie &i e &03B7v podle tabulek v přílohách 2 a 3 nižší až o 2 % u teplovodních kotlů a horkovodních kotlů a až o 4 % nižší u parních kotlů. Snížení kompenzuje vlastní spotřebu a ztráty vznikající při provozu kotlů a jejich příslušenství, s výjimkou stáčení mazutu, ohřevu zásobních nádrží, rozmrazování uhlí v tunelu nebo trvalého provozu parních turbona

Příloha č. 6 Stanovení účinnosti výroby elektřiny v parním turbosoustrojí

(1) Účinnost výroby elektřiny v parním turbosoustrojí se stanoví jako poměr fyzikálního ekvivalentu vyrobené elektřiny měřené na svorkách generátoru Esv (MWh) k energii paliva připadajícího na její výrobu Qe pal (GJ) za stejnou dobu:

3,6 x ESV x 100 3,6 x ESV x 100 Qel + Qtep
&03B703 B7el = ------------------ = ------------------- x ------------
%) Q epal Qel

(2) Měrná spotřeba energie v palivu na výrobu elektřiny v parním turbosoustrojí

Q e pal Q pal Q el 3,6 x 100
S
ev pal = -------- = -------- x ------------ = ----------- (GJ/MWh)
E
sv E sv Q el + Q tep &03B703 B

l

d e

sv (

h) výroba elektřiny měřená na svorkách generá

r u

el

J) tepelná energie páry spotřebovaná k výrobě elektřiny v parním turbosoust

j í

al

J) energie paliva spotřebovaného v kotlích ke krytí výroby elektřiny a t

l a Q

al

J) energie paliva spotřebovaného v kotlích připadajícího na výrobu elekt

n y

ep

J) tepelná energie dodaná z výrobny (užitečné te

o ) Se

al (GJ/

h) měrná spotřeba energie v palivu na výrobu elektřiny v parním turbosoust

jí &í

03B

l (%) účinnost výroby elektřiny v parním turbos

(3) Tepelná energie páry spotřebovaná k výrobě elektřiny v parním turbosoustrojí

n
M ad x i ad - M e x i e - M u x i u - &03A3M3A 3Moi x io i +M vt (int - ivt) + Mv x
t

1 Qel = --------------------------------------------------------
J) 10

d e

ad

t) celkové množství páry na vstupu do turbíny (admi

í )

oi

t) množství páry do jednotlivých od

r ů

vt

t) množství páry na výstupu z vysokotlakého dílu turbíny do mezipřehří

k u

Me

t) množství páry do protitlaku nebo množství turbinového kondenzátu (podle druhu turb

y )

Mu

t) množství ucpávkové páry, pokud je její teplo využíváno (není-li využíváno, čl e n Mu x iu odp

á )

Mv

t) množství vody (vstřiku) pro regulaci teploty páry na výstupu z mezipřehří

k u

ad (kJ

g) průměrná roční entalpie páry na vstupu do turbíny (admi

í )

oi (kJ

g) průměrné roční entalpie páry na výstupu z turbíny do jednotlivých od

r ů

nt (kJ

g) průměrná roční entalpie páry na vstupu do nízkotlakého dílu tur

n y

ie (kJ

g) průměrná roční entalpie páry vystupující z turbíny do protitlaku nebo entalpie kondenzátu (podle druhu turb

y )

iu (kJ

g) průměrná roční entalpie ucpávkové páry (pokud je využív

a )

vt (kJ

g) průměrná roční entalpie páry na výstupu z vysokotlakého dílu turbíny do mezipřehřív

Příloha č. 7 Minimální účinnost výroby elektrické energie v parním turbosoustrojí &03B703

el Jmenovitý výkon turbosoustr
í

W) Účinnost výr
y &

03B7el Měrná spotřeba energie p al ivu

v

l

GJ/GJ

/MW

4

2,

7,3

d o

35

2,8

10,28

nad

4

*

2,5 9 P
námky: * platí pro kombinovanou výrobu elektřiny
tepla **platí pro výrobny elektřiny s kondenzačním provozem a s dodávkou užitečného tepla v poměru vyrobené elektřiny a dodávky užitečného
t epla Esv (M Wh)/Qtep (MWh) rovným nebo větším než 4,4 (elektrárny s dodávkou tepla); v případě zdrojů s kotli na spalování biomasy bude minimální účinnost stanovena odborným posudkem obsahujícím rovněž zhodnocení možností využit

Příloha č. 8 Stanovení účinnosti výroby energie v soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem

(1) Účinnost výroby energie v soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem (včetně přitápění) se stanoví jako poměr součtu fyzikálního ekvivalentu vyrobené elektřiny měřené na svorkách generátoru a užitečného tepla dodaného z výrobny k celkové energii paliva spáleného v plynové turbíně a ve spalinovém kotli, vyjádřený v %

3,6 x (E s sv + E o sv ) + Q tep + Q ov v
&03B703B 7et = ----------------------------------- x 100 (%
Q spal + Q opal + Q

(2) Měrná spotřeba energie v palivu k výrobě energie v soustrojí s plynovou turbínou a spalinovým kotlem

QS pal + QO pal + Qd pal 100
Set pal = --------------------------------- = ------- (GJ/GJ)
3,6 x (ES SV + EO SV ) + Qtep + QOV V &03B703 B

t

de

sv (

h) elektrická energie vyrobená v plynovém turbosoustrojí při provozu do obchozu (bez využití odpadního te

a)

sv (

h) elektrická energie vyrobená v plynovém turbosoustrojí při provozu se spalinovým ko

em Q

al

J) energie paliva spáleného v kotli pomocí přitápěcího ho

ku Q

al

J) energie paliva spáleného v plynové turbíně při provozu do obchozu (bez využití te

a) Q

al

J) energie paliva spáleného v plynové turbíně při provozu s ko

em

ep

J) tepelná energie dodaná z výrobny (užitečné te

o)

ov

J) tepelná energie dodaná vodě v nízkoteplotním ohříváku spalinového kotle (ve vychlazovací smyčce) pro vytápění nebo jiné účely, nikoliv pro napájení spalinového k

le Se

al (GJ

J) měrná spotřeba energie v palivu na výrobu energie (elektřiny a tepla) vztažená na výrobu elektřiny na svorkách generátoru a na dodávku tepelné energie ze zd

je &e

03B

t (%) účinnost výroby energie (elektřiny a tepelné energie) v soustrojí s plynovou turbínou a spalinový

Příloha č. 9 Minimální účinnost výroby energie v kombinovaném cyklu s plynovou turbínou a spalinovým kotlem a v paroplynovém cyklu &03B703

et Provozní so

or Účinnost výr
y &

03B7et Měrná spotřeba energie v a li vu

t

l

GJ/GJ plynová turbina + spalino

k

el

1,35 plyn. turbina + spalinový kotel - špičkov

pr

oz

3,57 paroplynový cyklus s využit

t

la

1,39 paroplynový cyklus s ko

enz

í 5

1,39 P
n ámka: *platí pro výrobny elektřiny s kondenzačním provozem a s dodávkou užitečného tepla v poměru vyrobené elektřiny a dodávky užitečného t epla Esv (M Wh)/Qtep (MWh) rovným nebo větším než 4,4 (elektrárny s dodávkou

Příloha č. 10 Stanovení účinnosti výroby energie v paroplynovém cyklu

(1) Účinnost výroby energie v paroplynovém cyklu se stanoví jako poměr součtu fyzikálního ekvivalentu elektřiny měřené na svorkách generátorů a užitečné tepelné energie dodané z výrobny k celkové energii paliva spáleného v plynové turbíně a ve spalinovém kotli (popř. také v palivovém kotli, je-li instalován), vyjádřený v %:

3,6 x (E s sv + E o sv + E sv ) + Q tep + Q ov v
&03B703B 7et = -------------------------------- x 100
%) Q spal + Q opal + O dpa l +Q

(2) Měrná spotřeba energie v palivu na výrobu energie v paroplynovém cyklu

Q s pal + Q o pal + Q d pal + Q k pal 100
S
et pal = -------------------------------------- = ------- (GJ/GJ)
3,6 x (E
s sv + E o sv + E sv ) + Q tep + Q ov v &03B703

et

d e

sv (

h) elektřina vyrobená v parním turbosoust

j í

sv (

h) elektrická energie vyrobená v plynovém turbosoustrojí při provozu do obchozu (bez využití odpadního te

a )

sv (

h) elektrická energie vyrobená v plynovém turbosoustrojí při provozu se spalinovým ko

e m Q

al

J) energie paliva spáleného v kotli pomocí přitápěcího ho

k u Q

al

J) energie paliva spáleného v palivovém kotli, který dodává další páru do parního turbosoustrojí, pokud je ve výrobně instal

á n Q

a1

J) energie paliva spáleného v plynovém turbosoustrojí při provozu do obc

z u Q

al

J) energie paliva spáleného v plynové turbíně při provozu s ko

e m

ep

J) tepelná energie dodaná z výrobny (užitečné te

o)

vv

J) tepelná energie dodaná vodě v nízkoteplotním ohříváku spalinového kotle (ve vychlazovací smyčce) pro vytápění nebo jiné účely, nikoliv pro napájení spalinového k

l e Se

al (GJ

J) měrná spotřeba energie v palivu vztažená na výrobu elektřiny na svorkách všech generátorů a na dodávku tepelné energie ze zd

je &e

03B

t (%) účinnost výroby energie v paroplynovém cyklu vztažená na výrobu elektřiny na svorkách všech generátorů a na dodávku tepelné energie ze

Příloha č. 11 Stanovení účinnosti výroby energie v kogenerační jednotce s pístovým motorem

(1) Účinnost výroby energie v soustrojí s pístovým motorem &03B703 B7kj se stanoví jako poměr součtu fyzikálního ekvivalentu elektrické energie měřené na svorkách generátoru Ekj (MWh) a tepelné energie dodané z kogenerační jednotky Qkj (GJ) k energii paliva spáleného v této jednotce Qk jpal (GJ), vyjádřený

%: 3,6 x Ekj +
kj &j &03B7kj = ------------------ x 10
(%)

(2) Měrná spotřeba energie v palivu na výrobu elektrické energie v kogenerační jednotce

3,6 x Qkj pal 13,6 x 100
Sev pal = ------------------ = ------------- (GJ/MWh)
3,6 x Ekj + Qkj &03B703 B
j

de

kj (

h) elektřina vyrobená v kogenerační jednotce, měřená na svorkách generá

ru

kj

J) tepelná energie vyrobená v kogenerační jedn

ce Qk

al

J) energie paliva spáleného v kogenerační jedn

ce Se

al (GJ/

h) měrná spotřeba energie v palivu na výrobu elektřiny v kogenerační jedn

ce &e

03B

j (%) účinnost výroby energie (elektrické a tepelné) v kogenerační

Příloha č. 12 Stanovení účinnosti výroby energie ve výrobně (kotelně) s kogeneračními jednotkami

(1) Účinnost výroby energie ve výrobně zahrnující jednu nebo více kogeneračních jednotek a jeden nebo více kotlů, obvykle teplovodních, se stanoví jako poměr součtu fyzikálního ekvivalentu vyrobené elektrické energie měřené na svorkách generátorů a tepelné energie dodané z kogeneračních jednotek a z kotlů k celkové energii paliva spáleného v kogeneračních jednotkách a v kotlích, vyjádřený v %:

3,6 x Ekj + Qvyt
&03B703 B7et = ------------------ x 100
%) Qk jpal + Qk

(2) Měrná spotřeba energie v palivu na výrobu energie (elektrické a tepelné) ve výrobně

Qkj pal + Qko pal 100
Set pal = ------------------ = ------ (GJ/GJ)
3,6 x Ekj + Qvyt &03B703 B

t

de

kj (

h) elektřina vyrobená v kogenerační jednotce, měřená na svorkách generá

ru Qk

al

J) energie paliva spáleného v kogenerační jedn

ce Qk

al

J) energie paliva spáleného v kot

ch

yt

J) tepelná energie dodaná z výrobny (z kogeneračních jednotek a ko

ů) Se

al (GJ

J) měrná spotřeba energie v palivu na výrobu energie ve výr

ně &ě

03B

t (%) účinnost výroby energie (elektrické a tepelné) ve

Příloha č. 13 Minimální účinnost výroby energie v kogenerační jednotce s pístovým motorem &03B703 B7kj a minimální účinnost výroby energie ve výrobně s kogeneračními jednotkami a kotli &li

03B7et Jmenovitý elektr. výkon kogenerační

dnotky teplota vody na výstupu z kogenerační

dnotky účinnost výroby energie v kogen.
dnotcno

e &03B7kj měrná spotřeba energie v palivu na vý
bu ele

ř. Sevpal účinnost výroby energie (tep. +el v kov ko

ln

&

 

et *

 

C G

MWh

d

100

do 90 75 4,8

75 + 9x

(1+K)

na

100

do 90 80 4,5

80 + 5x

(1+K) na

10

91

100 75 4,8

5 + 10x

(1+K) nad

00

101

110 69 5,22

69 + 16

(1+K) nad

00

111

120 64 5,62

4 + 21x

(1+K) nad

00

121

130 59 6,1

9 + 26x

(1+K)

d

0 n

130 54 6,67

4 + 31xK/( 1+K
Qkop
* K = -- ---

Qkj

l k

Qkjpal (GJ) energie paliva spáleného v koge

r

dnot

Qkopal (GJ) energie paliva spá

ného v kotlích Minimální účinnost výroby elektřiny v kogenerační jednotce s pístovým motorem pro
pičkový provoz Účinnost výrobyro by elektřiny &03B7kj při špičkovém provozu bez využití tepelné energie se stanoví stejně jako v příloze č. 11 s tím, že veličina Qkj

á nulovou hodnotu. jmenovitý elektrický výkon

generační jednotky účinnost výrob

elektrické energie měrná spotř. energie v palivu na

ýr

e

ktř. S

pal

 

GJ/M

do 30

 

,85

1 - 10

3

12,0

Příloha č. 14 Stanovení účinnosti výroby energie (elektrické a tepelné) &03B703 B7pc v palivovém čl

(1) Účinnost výroby energie v palivovém článku &03B703 B7pc se stanoví jako poměr součtu fyzikálního ekvivalentu elektřiny měřené na svorkách palivového článku Epc (MWh) a tepelné energie dodané z palivového článku Qpc (GJ) k energii paliva (nosiče energie) spáleného v této jednotce, vyjádřený

%: 3,6 x Epc +
pc &c &03B7pe = ------------------ x 10
(%)

(2) Měrná spotřeba energie v palivu na výrobu elektrické energie v palivovém článku

3,6 x Qpc pal 3,6 x 100
Sev pal = ------------------ = -------------- (GJ/MWh)
3,6 x Epc + Qpc &03B703 B

c

de

pc (

h) elektřina vyrobená v palivovém článku, měřená na jeho svor

ch

pc

J) tepelná energie vyrobená v palivovém čl

ku Qp

al

J) energie paliva (nosiče energie) spáleného v palivovém čl

ku Se

al (GJ/

h) energie paliva (nosiče energie) spotřebovaného v palivovém čl

ku &u

03B

c (%) účinnost výroby elektřiny v palivové

Příloha č. 15 Stanovení účinnosti výroby energie &03B703 B7et ve výrobně (kotelně) s palivovými články a k

(1) Účinnost výroby energie ve výrobně zahrnující jeden nebo více palivových článků a jeden nebo více kotlů (obvykle teplovodních) se stanoví jako poměr součtu fyzikálního ekvivalentu vyrobené elektrické energie měřené na svorkách palivových článků a tepelné energie dodané z palivových článků a z kotlů k celkové energii paliva spáleného v palivových článcích a v kotlích, vyjádřený v %:

3,6 x Epc + Qvyt
&03B703 B7et = ------------------ x 100
%) Qp cpal + Qk

(2) Měrná spotřeba energie v palivu na výrobu energie (elektřiny a tepelné energie) ve výrobně

Qpc pal + Qko pal 100
Set pal = ------------------- = ------- (GJ/GJ)
3,6 x Epc + Qvyt &03B703 B

t

de

pc

W) elektřina vyrobená v palivovém článku, měřená na jeho svor

ch Qk

al

J) energie paliva spáleného v kot

ch Qp

al

J) energie paliva (nosiče energie) spáleného v palivových člán

ch

yt

J) tepelná energie dodaná z výrobny (z palivových článků a z ko

ů) Se

al (GJ

J) měrná spotřeba energie v palivu na výrobu energie (elektřiny a tepelné energie) ve výrobně (v palivových článcích a v kotl

h) &)

03B

t (%) účinnost výroby energie (elektrické a tepelné) ve

Poznámky pod čarou

1) Zákon č. 50/1976 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

2) § 93 zákona č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon).