Program Zákon

Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo životního prostředí (dále jen "ministerstvo") stanoví podle § 38 odst. 11 a § 39 odst. 12 zákona č. 185/2001 Sb. , o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 188/2004 Sb. , zákona č. 7/2005 Sb. , zákona č. 314/2006 Sb. a zákona č. 34/2008 Sb.:

ČL. I

Vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění vyhlášky č. 41/2005 Sb., vyhlášky č. 294/2005 Sb. a vyhlášky č. 353/2005 Sb., se mění takto:

1. V § 1 odst. 1 se na konci písmene n) doplňují slova "nebo ve vyhlášce o podrobnostech nakládání s autovraky ".

2. V § 1 odst. 2 písmeno a) zní:

"a) celkovou kapacitu skládky podle projektové dokumentace, ".

3. V § 5 se doplňuje odstavec 8, který zní:

"(8) Požadavky stanovené v odstavcích 1 až 7 se vztahují i na shromažďování odpadů původcem, který není provozovatelem zařízení. ".

4. V § 8 odst. 2 se doplňují kódy druhů odpadu a názvy druhů odpadu:
"16 01 04* Autovraky
16 01 06 Autovraky zbavené kapalin a jiných nebezpečných součástí.
".

5. V § 8 na konci textu odstavce 3 se doplňuje věta "V případě autovraků tuto evidenci nahrazují kopie potvrzení o převzetí autovraku. ".

6. § 18 včetně nadpisu, § 19 a 19a se zrušují.

7. V § 20 se doplňují odstavce 4 a 5, které znějí:

"(4) Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru může být zasílána v elektronické podobě v přenosovém standardu dat o odpadech na elektronickou adresu, která bude zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(5) Pro účely této vyhlášky se přenosovým standardem dat o odpadech rozumí požadovaný formát dat a minimální rozsah povinného ověření jejich formální a obsahové správnosti, který umožňuje ohlašování údajů v elektronické podobě a který zveřejňuje ministerstvo způsobem umožňujícím dálkový přístup. ".

8. V § 21 odstavec 1 zní:

"(1) Původci odpadů a oprávněné osoby, které nakládají s odpady, vedou průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi za odpady vlastní a za odpady převzaté, a to za každou samostatnou provozovnu a za každý druh odpadu zvlášť. Průběžná evidence se vede podle přílohy č. 20 a dále vždy obsahuje

a) datum a číslo zápisu do evidence,

b) jméno a příjmení osoby odpovědné za vedení evidence. ".

9. V § 21 odstavec 3 zní:

"(3) Provozovatelé zařízení ke zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů a provozovatelé zařízení ke sběru a zpracování autovraků, kteří vedou průběžnou evidenci odpadů podle vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady nebo podle vyhlášky o podrobnostech nakládání s autovraky, nevedou průběžnou evidenci odpadů podle této vyhlášky. ".

10. § 22 zní:

"§ 22 Ohlašování evidence odpadů

(1) Původci odpadů a oprávněné osoby zasílají hlášení o roční produkci a nakládání s odpady za uplynulý kalendářní rok (dále jen "roční hlášení") podle přílohy č. 20. K ročnímu hlášení připojují:

a) provozovatelé čistíren odpadních vod údaje o složení kalů předávaných k jejich využití na zemědělské půdě uvedené na listě č. 3 přílohy č. 20,

b) provozovatelé skládek odpadů údaje o finanční rezervě a volné kapacitě skládky podle listu č. 4 přílohy č. 20.

(2) Provozovatelé zařízení ke zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů a dále provozovatelé zařízení ke sběru a zpracování autovraků, na které se podle § 39 odst. 2 zákona vztahuje ohlašovací povinnost, zasílají hlášení o roční produkci a nakládání s odpady za uplynulý rok podle vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady nebo podle vyhlášky o podrobnostech nakládání s autovraky.

(3) Ohlašování se provádí zvlášť za každou samostatnou provozovnu, činnost, mobilní zařízení a za každý druh odpadu obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností místně příslušnému podle místa nakládání s odpadem, s výjimkou mobilních zařízení ke sběru odpadů, za které se ohlašování provádí obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle sídla oprávněné osoby nebo provozovny, která jejich provoz zajišťuje. Pokud původce nebo oprávněná osoba provozuje činnost, při níž vznikají odpady, nebo nakládá s odpady na území správních obvodů různých obcí s rozšířenou působností a nemá zde stanovené samostatné provozovny, zasílá každému z těchto úřadů jedno souhrnné roční hlášení za všechny činnosti realizované v jeho správním obvodu.

(4) Obce zasílají hlášení o roční produkci komunálních odpadů a jim podobných odpadů z nevýrobní činnosti právnických osob a fyzických osob oprávněných k podnikání, které se zapojily do systému nakládání s komunálním odpadem stanoveného obcí obecně závaznou vyhláškou a způsobech nakládání s nimi za uplynulý rok podle přílohy č. 20.

(5) Hlášení podle odstavců 1 až 4 zasílají podle přílohy č. 20 původci odpadů a obce v listinné podobě nebo elektronicky v přenosovém standardu dat o odpadech, oprávněné osoby, včetně těch, které plní ohlašovací povinnosti zároveň jako původci odpadů, elektronicky v přenosovém standardu dat o odpadech na elektronickou adresu, kterou místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(6) Obecní úřady obcí s rozšířenou působností kontrolují úplnost a správnost všech hlášení obdržených od původců odpadů a oprávněných osob zpracovaných podle této vyhlášky nebo podle zvláštních právních předpisů, doplňují chybějící údaje a bez sumarizace zasílají hlášení v elektronické podobě v přenosovém standardu dat o odpadech na elektronickou adresu příslušných orgánů veřejné správy. ".

11. V § 23 se za odstavec 4 vkládá nový odstavec 5, který zní:

"(5) Hlášení podle odstavce 3 se zasílá v listinné nebo elektronické podobě v přenosovém standardu dat o odpadech, hlášení podle odstavců 1 , 2 a 4 se zasílá v elektronické podobě v přenosovém standardu dat o odpadech. Hlášení v elektronické podobě se zasílá na elektronickou adresu, kterou místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup. ".

Dosavadní odstavec 5 se označuje jako odstavec 6.

12. V § 23 odstavec 6 zní:

"(6) Obecní úřady obcí s rozšířenou působností kontrolují úplnost a správnost všech jim zaslaných hlášení podle odstavců 1 až 4 , doplňují chybějící údaje a zasílají je v elektronické podobě v přenosovém standardu dat o odpadech na elektronickou adresu příslušných orgánů veřejné správy. ".

13. § 24 zní:

"§ 24 Způsob vedení evidence souhlasů a dalších rozhodnutí vydaných podle zákona

Obecní úřady obcí s rozšířenou působností a krajské úřady vedou evidenci jimi vydaných souhlasů a dalších rozhodnutí vydaných podle zákona odděleně podle jednotlivých ustanovení zákona, na jejichž základě byla rozhodnutí vydána. Ohlašování provádějí v rozsahu podle přílohy č. 25 v elektronické podobě v přenosovém standardu dat o odpadech na elektronickou adresu zveřejněnou způsobem umožňujícím dálkový přístup. ".

14. V příloze č. 1 bodě 7 se položka 7.7 zrušuje.

15. V příloze č. 1 bodě 10 písm. a) se poslední odrážka zrušuje.

16. Přílohy č. 17 a 18 se zrušují.

17. Příloha č. 19 zní:

"PŘÍLOHA Č. 19

Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru



vyhrazeno pro údaje podatelny

Vykazovaný rok:

 

 

 

 

Strana č.

 

 

 

Celkový počet stran hlášení

 

 

 

Povinná osoba

IČ:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlášení vyplnil:

Povinná osoba:

Ulice, č. p.:

Tel.:

Fax:

Obec:

E-mail:

PSČ:

 

 

 

 

 

Poznámky:

IČZÚJ:

 

 

 

 

 

 

Datum vyhotovení hlášení:

 

 

 

 

 

 

TABULKA č. 1
List č.

Výrobek (název):

 

Množství výrobků uvedené na trh v tunách:

 

Celkové množství zpětně odebraných výrobků:

(tuny)

- obce

- průmysl (OKEČ 15 - 37)

- obchod (OKEČ 50 - 52)

Celkem

Způsob nakládání se zpětně odebranými výrobky:

(tuny)

- převod ze skladu k 31. prosinci předchozího roku

- opětovné použití

- materiálové využití

- energetické využití

- odstranění skládkováním

- odstranění spalováním

- jiný způsob nakládání

- zůstatek na skladu k 31. prosinci vykazovaného roku

 

TABULKA č. 2

IČ:

 

 

 

 

 

 

 

 

IČZÚJ:

 

 

 

 

 

 

Výrobek (název):

Způsob nakládání

Předané množství
[t]

PartnerIČ, název, sídlo, IČZÚJ provozovny

1

2

3

 

 

Vysvětlivky:
Údaje v tabulkách se uvádějí v tunách na čtyři desetinná místa.
Každý list musí mít uvedeno IČ a IČZÚJ totožné s údaji o povinné osobě.
IČ - vyplňuje se identifikační číslo povinné osoby; pokud má oprávněná osoba IČ méně než osmimístné, doplní se zleva nuly na celkový počet 8 míst.
Povinná osoba - vyplňuje se název povinné osoby tak, jak je zapsána v obchodním nebo v živnostenském rejstříku.
IČZÚJ - vyplňuje se identifikační číslo základní územní jednotky obce, ve které sídlí povinná osoba. Uvádí se podle jednotného číselníku obcí ČR vydaného Českým statistickým úřadem.
Datum vyhotovení hlášení - vyplňuje se datum ve formátu dd/mm/rr.
K tabulce č. 1:
Množství výrobků uvedených na trh - uvádí se množství výrobků skutečně uvedených na trh v České republice (podle § 4 písm. s) zákona), bez ohledu na to, zda jsou vlastní výroby, dovezené z nečlenských států EU nebo přepraveny z členských států EU.
Celkové množství zpětně odebraných výrobků - uvádí se součet zpětně odebraných výrobků za všechny OKEČ uvedené v závorce a za všechny obce.
OKEČ - převládající (hlavní) ekonomická činnost povinné osoby podle Odvětvové klasifikace ekonomických činností vydané Českým statistickým úřadem.
Způsob nakládání se zpětně odebranými výrobky - uvádí se celkové množství, se kterým bylo nakládáno. Kódování způsobů nakládání je dle přílohy č. 20, tabulky č. 1.
Převod ze skladu k 31. prosinci předchozího roku - uvede se množství odebraných použitých výrobků, které zůstaly ve skladu z předchozího roku (C00).
Opětovné použití - množství opětovně použitých výrobků nebo náhradních dílů pod kódem N8.
Materiálové využití - součet množství uvedených pod kódy R3, R4, R5, R6, R8, R9, R11, N1, N7, N8, N10, N15, N17.
Energetické využití - množství uvedené pod kódem R1.
Odstranění skládkováním - součet množství uvedených pod kódy D1, D5, D12.
Odstranění spalováním - množství uvedené pod kódem D 10.
Jiný způsob nakládání - uvedou se jiné způsoby nakládání se zpětně odebranými výrobky, pokud s nimi nebylo nakládáno způsoby uvedenými v této tabulce, lze využít kódy nakládání s odpady podle tabulky nakládání s odpady, uvedené v příloze č. 20.
Zůstatek na skladu k 31. prosinci vykazovaného roku - součet množství uvedených pod kódy, R13, D15, N5.
K tabulce č. 2:
Vyplňuje se pro každý výrobek samostatně, případně na dalších listech.
Výrobek - uvádí se název výrobku odpovídající názvu uvedenému v tabulce č. 1.
Ve sloupci l - uvádí se název způsobu nakládání odpovídající tabulce č. 1.
Ve sloupci 2 - uvádí se celkové množství předané jednotlivému partnerovi, uvedenému ve sloupci 3. Součet všech množství uvedených ve sloupci 2, předaných všem partnerů ke stejnému způsobu nakládání s ním, se musí rovnat množství výrobku předaného ke stejnému způsobu nakládání s ním, uvedenému v tabulce č. 1.
Ve sloupci 3 - uvádí se požadované údaje o právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, které byl díl výrobku z použitého výrobku předán k opakovanému použití nebo údaje o oprávněné osobě, které byl odpad předán k dalšímu nakládání s ním.
".

18. Příloha č. 20 zní:

"PŘÍLOHA Č. 20

Hlášení o produkci a nakládání s odpady



vyhrazeno pro údaje podatelny

za rok:

 

 

 

 

Hlášení určeno pro ORP (název):
LIST č. 1 - Identifikace původce nebo oprávněné osoby

Strana č.

 

 

 

Celkový počet stran hlášení

 

 

 

Původce nebo oprávněná osoba

Samostatná provozovna

IČ:

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo provozovny:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Název původce nebo oprávněné osoby:

Název provozovny:

Ulice, č. p.:

Ulice, č. p.:

Obec:

Obec:

PSČ:

 

 

 

 

 

PSČ:

 

 

 

 

 

Kód ORP:

 

 

 

 

Kód ORP:

 

 

 

 

IČZÚJ:

 

 

 

 

 

 

IČZÚJ:

 

 

 

 

 

 

Celkový počet provozoven oprávněné osoby:

 

 

Hlášení vyplnil:Tel: Fax: E-mail:

Datum vyhotovení hlášení:

 

 

 

 

 

 

Podpis:

Provozovna je zapojena do systému sběru komunálního odpadu obce:

Ano

 

Ne

 

Zastoupení obyvatel, od kterých je komunální odpad svážen v %:

 

Poznámka:

LIST č. 2 - Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo provozovny

Číslo strany listu č. 2

IČZÚJ provozovny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počet stran listu č. 2

Pořadové číslo

Zařazování odpadu

Množství odpadu (tuny)

Kód z způsobu nakládání

Partner

Pozn.

Katalogové číslo odpadu

Kategorie odpadu

Název druhu odpadu

Celkem (+)

Z toho dle sloupce 7 (-)

IČ, název, adresa a IČZÚJ provozovny

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

List č. 3 - Údaje o složení kalu (katalogové číslo odpadu 19 08 05)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo provozovny

IČZÚJ provozovny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo

Ukazatel (rizikový prvek, látka)

Jednotka

Průměrná roční hodnota

1

sušina kalu

%

2

pH

3

Cd

mg/kg sušiny kalu

 

4

Cu

mg/kg sušiny kalu

 

5

Hg

mg/kg sušiny kalu

 

6

Pb

mg/kg sušiny kalu

 

7

Zn

mg/kg sušiny kalu

 

8

As

mg/kg sušiny kalu

 

9

Cr

mg/kg sušiny kalu

 

10

Ni

mg/kg sušiny kalu

 

11

AOX

mg/kg sušiny kalu

 

12

PCB (součet kongenerů 28, 52, 101, 138, 153 a 180)

mg/kg sušiny kalu

 

Mikrobiologické ukazatele

Počet analýz použitých pro výpočet průměrné roční hodnoty

min. hodnota

max. hodnota

13

Enterokoky

KTJ/g sušiny kalu

 

 

14

Termotolerantní koliformní bakterie

KTJ/g sušiny kalu

 

 

 

Četnost

 

pozitivních

negativních

15

Salmonella sp.

 

 

List č. 4 -Údaje o finanční rezervě a volné kapacitě skládky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo provozovny

IČZÚJ provozovny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Označení skládky

Volná kapacita (m3 )

Skupina nebo podskupina skládky

 

 

Skládka s více sektory

z toho:

 

Stav finanční rezervy k 31. prosinci vykazovaného roku: (Kč)

Vysvětlivky:
Požadované údaje se vyplňují v souladu s obchodním nebo živnostenským rejstříkem. Veškeré údaje o množství se udávají v tunách na šest desetinných míst.
IČ - vyplňuje se identifikační číslo původce nebo oprávněné osoby; pokud je IČ méně než osmimístné, doplní se zleva nuly na celkový počet 8 míst.
IČZÚJ - vyplňuje se identifikační číslo základní územní jednotky obce na jejímž správním území má původce nebo oprávněná osoba sídlo nebo místo podnikání, na jejímž správním území se nachází provozovna původce nebo oprávněné osoby. Číslo se uvádí podle jednotného číselníku obcí ČR vydaného Českým statistickým úřadem.
Kód ORP - uvádí se kód správního obvodu obce s rozšířenou působností nebo území, na němž je vykonávána přenesená působnost městských částí hl. m. Prahy, kde má oprávněná osoba sídlo nebo místo podnikání nebo kde je samostatná provozovna oprávněné osoby provozována, podle číselníků správních obvodů vydaných Českým statistickým úřadem.
Podpis - vyplňuje se pouze při zasílání v listinné podobě.
K listu č. 1 - Identifikace původce nebo oprávněné osoby
Původce nebo oprávněná osoba - pokud původce nebo oprávněná osoba nemá více samostatných provozoven, pak vyplní pouze levou polovinu listu č. 1 a v pravé polovině vyplní pouze údaje o osobě, která hlášení vyplnila. V celkovém počtu provozoven uvede počet 1.
Název původce nebo oprávněné osoby - vyplňuje se tak, jak je zapsán v obchodním nebo v živnostenském rejstříku.
Celkový počet provozoven oprávněné osoby - uvádí se celkový počet samostatných provozoven, které má původce nebo oprávněná osoba na území ČR.
Datum vyhotovení hlášení - uvádí se datum vyhotovení hlášení ve formátu dd/mm/rr.
Samostatná provozovna - do této rubriky se uvádí i místo provozování činnosti, při které odpad vzniká nebo se s ním nakládá a není provozovnou podle zvláštních právních předpisů. Pokud je v provozovně, která je provozovnou podle
obchodního zákoníku nebo živnostenského zákona, provozováno více zařízení se souhlasem podle § 14 odst. 1 zákona, nebo byl tento souhlas nahrazen integrovaným povolením podle zákona o integrované prevenci, vyplňuje se hlášení za každé z těchto zařízení zvlášť.
Číslo provozovny - vyplní se interní číslo samostatné provozovny, pokud původce nebo oprávněná osoba má provozovny očíslované. V opačném případě se nevyplňuje. Číslo vyplňuje příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností ve vzestupné řadě.
Provozovna je zapojena do systému sběru komunálního odpadu obce - pokud provozovna má uzavřenou smlouvu přímo s obcí o zajištění svozu komunálního odpadu (odvoz popelnic apod.) označí se symbolem "X" v kolonce "Ano", pokud nemá takovou smlouvu a zajišťuje odstranění komunálního odpadu jiným způsobem (např. smluvně s oprávněnou osobou), označí se symbolem "X" v kolonce "Ne".
Zastoupení obyvatel, od kterých je komunální odpad svážen, v %: vyplňuje se pouze v případě, že ohlašovatelem je obec; uvádí se procento obyvatel, od kterých je odvážen směsný komunální odpad.
K listu č. 2 - Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok
Ve sloupci 1 - uvádí se pořadové číslo druhu (kódu) odpadu.
Ve sloupci 2 - uvádí se katalogové číslo odpadu podle vyhlášky
č. 381/2001 Sb.
Ve sloupci 3 - uvádí se kategorie odpadu podle vyhlášky
č. 381/2001 Sb. nebo v případě změny kategorie se uvede skutečná kategorie odpadu. Pro účely evidence a ohlašování odpadů zůstává zachováno označování kategorie "N" pro odpad nebezpečný (ve vyhlášce č. 381/2001 Sb. označený symbolem "*"), "O" pro odpad ostatní a označení "O/N" pro odpady, které nejsou ve vyhlášky č. 381/2001 Sb. označeny jako nebezpečné a nemají zde ani tzv. "zrcadlovou položku" a kategorie "nebezpečný odpad" jim byla přiřazena na základě skutečných vlastností v souladu s § 6 odst. 2 zákona.
Ve sloupci 4 - uvádí se název druhu odpadu podle vyhlášky
č. 381/2001 Sb. (je možno uvést i zkrácený název). U odpadů končících na dvojčíslí "99 (odpady jinak blíže neurčené)", se uvede bližší popis odpadu (např. technický nebo běžně užívaný název).
Ve sloupci 5 - U kalů z čistíren odpadních vod (dále jen "ČOV"), druh odpadu katalogového čísla 19 08 05, se uvádí množství v původním stavu, jak byl předán k dalšímu využití nebo odstranění. Ke každému druhu odpadu (katalogové číslo odpadu) je nutno údaj o celkovém množství produkce nebo převzetí nebo zůstatku odpadu ve skladu uvést ve sloupci 5 na samostatném řádku.
Na samostatném řádku se uvádí vždy celkové množství:
a) jednoho druhu odpadu vyprodukovaného provozovatelem zařízení, s kódem A00 ve sloupci 7. Za vyprodukovaný odpad se považuje i odpad vzniklý úpravou nebo přepracováním převzatého odpadu, pokud vznikl jiný druh odpadu než byl původní,
b) převzatého odpadu jednoho druhu, které bylo odebráno od jednoho původce nebo oprávněné osoby, s kódem B00 ve sloupci 7,
c) jednoho druhu odpadu, které bylo převedeno ze skladu z předchozího roku, s kódem C00 ve sloupci 7,
d) převzatého zpětně odebraného některého výrobku nebo zpětně odebraných elektrozařízení od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která zajišťuje zpětný odběr podle
§ 37k nebo § 38 zákona, nebo převzetí odpadů od nepodnikajících fyzických osob - občanů s kódem BN30 ve sloupci 7,
e) dovezeného nebo přepraveného odpadu z členského státu EU s kódem BN6 nebo BN16 ve sloupci 7.
Ve sloupci 6 - uvádí se celkové množství jednoho druhu odpadu podle jednotlivých způsobů nakládání dle tabulky nakládání s odpady, odpovídající způsobu nakládání uvedenému ve sloupci 7, a to pro každý způsob nakládání na zvláštní řádek.
Součet všech celkových množství uvedených v sloupci 5 se musí rovnat součtu všech množství dle jednotlivých způsobů nakládání, včetně zůstatku na skladu k 31. prosinci vykazovaného roku, uvedených v sloupci 6.
Ve sloupci 7 - uvádí se kódy nakládání dle tabulky nakládání s odpady skutečně provedených jednotlivých způsobů nakládání s odpady s množstvím odpadů uvedeným ve sloupci 6.
Partner - souhrnné označení pro původce nebo oprávněnou osobu a jejich provozovnu nebo fyzickou osobu nepodnikající, od kterých byl odpad nebo zpětně odebraný výrobek převzat oprávněnou osobou, nebo oprávněnou osobu a její provozovnu, které byl odpad nebo zpětně odebraný výrobek předán k dalšímu využití nebo odstranění.
Ve sloupci 8 - vyplňují se požadované údaje o provozovně partnera. V případě převzetí odpadu nebo zpětně odebraného výrobku od nepodnikající fyzické osoby se uvede název a IČZÚJ obce, ve které byl odpad vyprodukován nebo zpětně odebraný výrobek odevzdán.
Neuvádí se dopravce. V případě dovozu, vývozu nebo přeshraniční přepravy odpadu se uvede kód státu podle ČSN, ISO 3166 Kódy pro názvy zemí, oddíl 1, kód A-2 a název státu dovozu, vývozu nebo přeshraniční přepravy.
Tabulka způsobů nakládání s odpady

Původ odpadů

Kód

Množství odpadu +/_

Partner

Produkce odpadu (vlastní vyprodukovaný odpad)

A00

(+)

NE

Odpad převzatý od původce, jiné oprávněné osoby (sběr, výkup, shromažďování), nebo jiné provozovny

B00

(+)

ANO

Množství odpadu převedené z minulého roku (zůstatek na skladu k 1. lednu vykazovaného roku )

C00

(+)

NE

Způsob nakládání s odpady

 

 

Využívání odpadů

Využití odpadu způsobem obdobným jako paliva nebo jiným způsobem k výrobě energie

XR1

(-)

NE

Získání /regenerace rozpouštědel

XR2

(-)

NE

Získání/regenerace organických látek, které se nepoužívají jako rozpouštědla (včetně biologických procesů mimo kompostování a biologickou dekontaminaci)

XR3

(-)

NE

Recyklace/znovuzískání kovů a kovových sloučenin

XR4

(-)

NE

Recyklace/znovuzískání ostatních anorganických materiálů

XR5

(-)

NE

Regenerace kyselin a zásad

XR6

(-)

NE

Obnova látek používaných ke snižování znečištění

XR7

(-)

NE

Získání složek katalyzátorů

XR8

(-)

NE

Rafinace použitých olejů nebo jiný způsob opětného použití olejů

XR9

(-)

NE

Aplikace do půdy, která je přínosem pro zemědělství nebo zlepšuje ekologii

XR10

(-)

NE

Využití odpadů, které vznikly aplikací některého z postupů uvedených pod označením R1 až R10

XR11

(-)

NE

Předúprava odpadů k aplikaci některého z postupů uvedených pod označením R1 až R11

XR12

(-)

NE

Skladování materiálů před aplikací některého z postupů uvedených pod označením R1 až R12 (s výjimkou dočasného skladování na místě vzniku před sběrem) k 31. prosinci vykazovaného roku

XR13

(-)

NE

Odstraňování odpadů

Ukládání v úrovni nebo pod úrovní terénu (skládkování)

XD1

(-)

NE

Úprava půdními procesy (např. biologický rozklad kapalných odpadů či kalů v půdě, apod.)

XD2

(-)

NE

Hlubinná injektáž (např. injektáž čerpatelných kapalných odpadů do vrtů, solných komor nebo prostor přírodního původu, apod.)

XD3

(-)

NE

Ukládání do povrchových nádrží (např. vypouštění kapalných odpadů nebo kalů do prohlubní, vodních nádrží, lagun, apod.)

XD4

(-)

NE

Ukládání do speciálně technicky provedených skládek (např. ukládání do oddělených, utěsněných, zavřených prostor izolovaných navzájem i od okolního prostředí, apod.)

XD5

(-)

NE

Biologická úprava jinde v této příloze nespecifikovaná, jejímž konečným produktem jsou sloučeniny nebo směsi, které se odstraňují některým z postupů uvedených pod označením D1 až D12

XD8

(-)

NE

Fyzikálně-chemická úprava jinde v této příloze nespecifikovaná, jejímž konečným produktem jsou sloučeniny nebo směsi, které se odstraňují některým z postupů uvedených pod označením D1 až D12 (např. odpařování, sušení, kalcinace)

XD9

(-)

NE

Spalování na pevnině

XD10

(-)

NE

Konečné či trvalé uložení (např. ukládání v kontejnerech do dolů)

XD12

(-)

NE

Úprava složení nebo smíšení odpadů před jejich odstraněním některým z postupů uvedených pod označením D1 až D12

XD13

(-)

NE

Úprava jiných vlastností odpadů (kromě úpravy zahrnuté do D13) před jejich odstraněním některým z postupů uvedených pod označením D1 až D13

XD14

(-)

NE

Skladování materiálů před jejich odstraněním některým z postupů uvedených pod označením D1 až D14 (s výjimkou dočasného skladování na místě vzniku před shromážděním potřebného množství) k 31. prosinci vykazovaného roku

XD15

(-)

NE

Ostatní

Využití odpadů s výjimkou využívání kalů podle vyhl. 382/2001 Sb. na terénní úpravy apod.

XN1

(-)

NE

Předání kalů ČOV k použití na zemědělské půdě

XN2

(-)

ANO

Předání jiné oprávněné osobě (kromě přepravce, dopravce), nebo jiné provozovně

XN3

(-)

ANO

Zůstatek na skladu k 31. prosinci vykazovaného roku

XN5

(-)

NE

Přeshraniční přeprava odpadu z členského státu EU do ČR

BN6

(+)

ANO

Přeshraniční přeprava odpadu do členského státu EU z ČR

XN7

(-)

ANO

Předání (dílů, odpadů) pro opětovné použití

XN8

(-)

ANO

Zpracování autovraku

XN9

(-)

NE

Prodej odpadu jako suroviny ("druhotné suroviny")

XN10

(-)

ANO

Využití odpadu na rekultivace skládek

XN11

(-)

NE

Ukládání odpadů jako technologický materiál na zajištění skládky

XN12

(-)

NE

Kompostování

XN13

(-)

NE

Biologická dekontaminace

XN14

(-)

NE

Protektorování pneumatik

XN15

(-)

NE

Dovoz odpadu ze státu, který není členským státem EU

BN16

(+)

ANO

Vývoz odpadu do státu, který není členským státem EU

XN17

(-)

ANO

Zpracování elektroodpadu

XN18

(-)

NE

Převzetí zpětně odebraných některých výrobků nebo zpětně odebraných elektrozařízení od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která zajišťuje zpětný odběr podle § 37k nebo § 38 zákona nebo převzetí odpadů od nepodnikajících fyzických osob - občanů

BN30

(+)

ANO

Odpad po úpravě, když nedošlo ke změně katalogového čísla odpadu

BN40

(+)

NE

Inventurní rozdíl - vyrovnání nedostatku odpadu

XN50

(+)

NE

Inventurní rozdíl - vyrovnání přebytku odpadu

XN53

(-)

NE

Staré zátěže, živelní pohromy, černé skládky apod.

XN60

(+)

NE

Staré zátěže, živelní pohromy, černé skládky apod.

XN63

(-)

NE

K Tabulce způsobů nakládání s odpady
Původ odpadu se označuje třímístným kódem:
A00 = pro vlastní odpad (vyprodukovaný)
B00 = pro odpad převzatý
C00 = pro odpad odebraný ze zásob z předchozího roku
Způsoby nakládání s odpady:
Pro kódování způsobů nakládání s odpady se používá kód dle Tabulky způsobů nakládání s odpady, přičemž se rozlišuje nakládání dle původu odpadu.
Způsob nakládání s odpady se označuje kódem (XYZ), jehož první písmeno označuje původ odpadu, další písmeno a číslice znamenají kód způsobu nakládání s odpadem.
Způsob nakládání:
X = A = pro vlastní odpad
X = B = pro odpad převzatý
X = C = odpad odebraný ze zásob z předchozího roku
to znamená že:
AYZ = vlastní odpad, s nímž bylo naloženo způsobem YZ
BYZ = převzatý odpad, se kterým bylo naloženo způsobem YZ
CYZ = odpad odebraný ze zásob z předchozího roku, se kterým bylo naloženo způsobem YZ
Přičemž dle Tabulky způsobů nakládání s odpady:
Y= 0 nebo R nebo D nebo N
Z = 0 nebo jedno nebo dvouciferné číslo uvedené za prvními dvěma písmeny kódu z Tabulky způsobů nakládání s odpady.

Za třídění se nepovažuje oddělené ukládání různých druhů odpadů při jejich vzniku.
V tabulce nejsou použity kódy těch způsobů, které jsou v ČR zakázány nebo nepřicházejí v úvahu.
Údaj "Množství odpadu +/-" se vztahuje ke sloupcům Množství + a Množství - v ročním hlášení.
Označení "Partner" "ANO" znamená, že partner musí být vždy v ročním hlášení vyplněn, označení "Partner" "NE" znamená, že se partner nevyplňuje.
K listu č. 3 -Údaje o složení kalu (katalogové číslo odpadu 19 08 05)
Průměrné roční hodnoty složení kalu se stanoví jako podíl součtu hodnot sledovaných ukazatelů za rok a počtu analýz jednotlivých ukazatelů za rok, u mikrobiologických ukazatelů se uvede rozmezí hodnot získaných z provedených rozborů ve vykazovaném roce (minimální hodnota - maximální hodnota). V případě použití kalu z čistírny odpadních vod na zemědělskou půdu se vyplňují všechny ukazatele.
V případě jiného využití kalů než na zemědělskou půdu se vyplňuje pouze ukazatel číslo 1.
K listu č. 4 -Údaje o finanční rezervě a volné kapacitě skládky
Skupina nebo podskupina skládky - tento řádek slouží k údajům pro skládku, která má souhlas k provozování pouze jedné skupiny skládky. Ve sloupci "Označení skládky" se uvede skupina skládky podle vyhlášky č. 294/2005 Sb. (S IO, S OO nebo S NO).
Skládka s více sektory - v případě skládky s více sektory se sloupce "Označení skládky" a "Volná kapacita" vyplňují pro každý sektor skládky na samostatný řádek.
Stav finanční rezervy k 31. prosinci vykazovaného roku - uvádí se stav finanční rezervy v Kč, doložený výpisem z bankovního účtu.
".

19. Přílohy č. 19A, 20A, 20B a 21 se zrušují.

20. V posledním řádku přílohy č. 22 se slova "Kódy odpadů, na jejichž využívání nebo odstraňování v zařízení byl vydán souhlas1)," nahrazují slovy "Katalogová čísla odpadů, na jejichž využívání nebo odstraňování v zařízení byl vydán souhlas podle § 14 odst. 1 zákona, a katalogová čísla odpadů přijímaných k využití v zařízeních podle § 14 odst. 2 zákona ".

21. V posledním odstavci přílohy č. 22 se slova "Kódy odpadů, na jejichž využívání nebo odstraňování v zařízení byl vydán souhlas - Uvádí se kódy odpadů dle Katalogu odpadů, jejichž zpracování v zařízení je schváleno v provozním řádu." nahrazují slovy "Katalogová čísla odpadů, na jejichž využívání nebo odstraňování v zařízení byl vydán souhlas - Uvádí se katalogová čísla odpadů, jejichž zpracování v zařízení je schváleno v provozním řádu, nebo katalogová čísla odpadů přijímaných v zařízení podle § 14 odst. 2 zákona. ".

22. V příloze č. 23 se v řádku s nadpisem "Evidenci vyplnil" doplňuje za slovo "fax:" slovo "e-mail: ".

23. Příloha č. 25 zní:

"PŘÍLOHA Č. 25 HLÁŠENÍ KRAJSKÉHO ÚŘADU NEBO OBECNÍHO ÚŘADU OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ O VYDANÝCH SOUHLASECH A DALŠÍCH ROZHODNUTÍCH

Hlášení obsahuje:

1) identifikaci ohlašovatele:

a) identifikační číslo krajského úřadu nebo obecního úřadu obce s rozšířenou působností,

b) název úřadu,

c) úplnou a přesnou adresu úřadu,

d) jméno a příjmení osoby zpracovávající hlášení,

2) identifikaci účastníků řízení podle stavu platného v době vydání rozhodnutí zahrnující: identifikační číslo, identifikační číslo základní územní jednotky, obchodní firmu nebo název a sídlo, pokud jde o právnickou osobu, obchodní firmu nebo jméno a příjmení a místo podnikání, popřípadě adresa místa trvalého pobytu, pokud jde o fyzickou osobu oprávněnou k podnikání,

3) informaci o platných rozhodnutích

a) číslo jednací,

b) věc (předmět řízení),

c) datum nabytí právní moci,

d) dobu platnosti, pokud je vydáno na dobu určitou,

e) seznam odpadů uvedených v rozhodnutí, včetně katalogového čísla odpadu, skutečné kategorie odpadu a název odpadu podle zvláštního předpisu 6),

f) způsoby využití či odstranění odpadů podle příloh č. 3 a 4 zákona,

g) schválenou kapacitu zařízení,

h) seznam schválených provozoven a

4) označení ustanovení zákona o odpadech, podle kterého bylo v řízení rozhodováno. ".

24. V příloze č. 26 v textu za tabulkou bodě 4 Místo vykládky se věta "Místo vykládky je místo ukončení přepravy odpadu." nahrazuje větou "Místo vykládky je místo ukončení přepravy odpadů; v případě přepravy odpadů mobilním zařízením ke sběru odpadů se uvádí skutečné místo vykládky odpadu u konečného příjemce odpadu. ".

ČL. II PŘECHODNÉ USTANOVENÍ

Osoby, na které se vztahují povinnosti podle § 22, mohou ohlašovat evidenci odpadů za rok 2008 podle dosavadních právních předpisů.

ČL. III ÚČINNOST

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. listopadu 2008.

Ministr:
RNDr. Bursík v. r.