Program Zákon

Zákon, kterým se mění zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon Č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ČÁST PRVNÍ ZMĚNA ZÁKONA O GEOLOGICKÝCH PRACÍCH

ČL. I

Zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, ve znění zákona č. 543/1991 Sb., zákonného opatření Předsednictva České národní rady č. 369/1992 Sb., zákona č. 366/2000 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 18/2004 Sb., se mění takto:

1. V § 3 se na konci odstavce 3 doplňuje věta "Postup při uznávání odborné kvalifikace státních příslušníků členských států Evropské unie se řídí zvláštním právním předpisem . 2c)".

Poznámka pod čarou č. 2c) zní:

"2c ) Zákon č. 18/2004 Sb. , o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních přísluš členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (úkonu uznávání odborné kvalifikace), ve znění zákona č. 96/2004 Sb. ".

2. V § 3 se doplňují odstavce 6 a 7, které znějí:

"(6) Osvědčení odborné způsobilosti se nevyžaduje u osoby, která je usazena v jiném členském státě Evropské unie a na území České republiky hodlá ojediněle nebo dočasně projektovat, provádět a vyhodnocovat geologické práce, pokud prokáže, že

a) je státním příslušníkem členského státu Evropské unie a

b) je oprávněna k projektování, provádění nebo vyhodnocování geologických prací podle právních předpisů jiného členského státu Evropské unie.

(7) Doklady o splnění podmínek podle odstavce 6 je tato osoba povinna předložit ministerstvu před zahájením těchto činností. O nesplnění požadavků pro projektování, provádění a vyhodnocování geologických prací vydá ministerstvo rozhodnutí ve lhůtě 15 dnů ode dne, kdy mu byly předloženy doklady o splnění podmínek podle odstavce 6 . ".

3. V § 4a se doplňuje odstavec 7, který zní:

"(7) Dobu platnosti rozhodnutí o stanovení průzkumného území lze prodloužit, jestliže stanovená lhůta není dostatečná k ukončení činnosti, která je předmětem rozhodnutí, a činnost byla vykonávána v souladu s rozhodnutím. ".

4. Za § 4c se vkládají nové § 4d až 4f, které včetně nadpisu a poznámek pod čarou č. 5a) až 5c) znějí:

"Zvláštní ustanovení pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu

§ 4 d

(1) V souladu s právními předpisy Evropských společenství 5a) oznámí ministerstvo příjem žádosti o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu nebo svůj podnět v Úředním stníku Evropské unie (dále jen " Úřední věstník " ). V oznámení stanoví lhůtu, ve které je možné podat konkurenční žádost. Tato lhůta nesmí být kratší než 90 dní a začíná běžet prvním dnem po dni zveřejnění oznámení v Úředním věstníku. Správní řízení je zahájeno dnem následujícím po dni uplynutí lhůty stanovené podle tohoto odstavce .

(2) V oznámení podle odstavce 1 ministerstvo dále uvede označení práv ho předpisu, podle kterého povede správní řízení, území, které je předmětem žádosti, a navrženou dobu platnosti průzkumného území.

(3) V případě dvou nebo více žádostí o stanovení průzkumného území rozhodne ministerstvo na základě jejich posouzení a přihlédne k technické a finanční způsobilosti žadatele, navrženému způsobu průzkumu nebo vyhledávání na území, které je předmětem žádosti, a k tomu, která žádost zajišťuje získání úplnějších geologických informací a lepší ochranu zákonem chráněných zájmů.

(4) Podle odstavců 1 až 3 se nepostupuje, pokud žádost o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu podá zadavatel, kdy alespoň jedna hranice navrhovaného průzkumného území je společná s průzkumným územím, k němuž již bylo vydáno rozhodnutí o stanovení průzkumného území pro ropu nebo hořlavý zemní plyn, a to žadateli nebo jiné osobě. Pokud je stanoveno průzkumné území jiné osobě než žadateli, vyzve ji ministerstvo, aby se v ministerstvem stanovené přiměřené lhůtě vyjádřila k podané žádosti nebo podala konkurenční žádost. Pokud je podána konkurenční žádost, rozhodne ministerstvo o stanovení průzkumného území na základě posouzení, který ze žadatelů je schopen zajistit získání nejúplnějších geologických informací a nejlepší ochranu zákonem chráněných zájmů.

§ 4e

(1) Průzkumné území pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy nebo zemního plynu se rozhodnutím stanoví na dobu, která je nezbytně nutná k výkonu geologických prací, a pro území, které nepřesahuje rozlohu odůvodněnou nejvhodnějším výkonem geologických prací z technického a ekonomického hlediska.

(2) V rozhodnutí o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy nebo zemního plynu mohou být podmínky stanoveny z důvodu

a) zajištění obrany státu,

b) zajištění veřejného pořádku,

c) ochrany veřejného zdraví,

d) zajištění bezpečnosti dopravy,

e) ochrany životního prostředí včetně ochrany přírodních zdrojů,

f) ochrany zájmů státní památkové péče 5b) nebo ochrany archeologického dědictví, 5c)

g) zajištění bezpečnosti zařízení a zaměstnanců,

h) ochrany ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu a jejich racionálního využívání,

i) zajištění příjmů veřejných rozpočtů spojených se stanovením průzkumného území.

(3) Zjistí-li ministerstvo, že účelu, pro který bylo průzkumné území stanoveno, bylo dosaženo ještě před uplynutím platnosti příslušného rozhodnutí, může dobu jeho platnosti v odůvodněných případech zkrátit.

§ 4f

V souladu s práv em Evropských společenství 5a) poskytuje ministerstvo příslušným orgánům Evropských společenství informace týkající se vyhledávání a průzkumu ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu, včetně informací o volně přístupných zeměpisných oblastech pro vyhledávání a průzkum ropy nebo hořlavého zemního plynu, o udělených povoleních a jejich dr ž itelích a o zjištěných a předpokládaných zásobách těchto surovin nacházejících se na území České republiky. Ministerstvo nezveřejňuje informace, které mají povahu obchodního tajemství.

5a ) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/22/ES ze dne30. května 1994 o podmínkách udělování a využívání p o volení k průzkumu, vyhledávání a dobývání uhlovodíků.

5b ) Zákon č. 20/1987 Sb. , o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.

5c) Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy (revidovaná) vyhl á šená pod Č. 99/2000 Sb. m. s. ".

Dosavadní poznámky pod čarou č. 5a) a 5b) se označují jako poznámky pod čarou č. 5d) a 5e), včetně odkazů na poznámky pod čarou.

5. V § 20 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno l), které zní:

"l ) nesp l ní povinnost vyplývající z ustanovení § 3 odst. 7 . ".

ČL. II PŘECHODNÉ USTANOVENÍ

Pokud nebylo řízení o žádosti o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu pravomocně ukončeno přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dokončí se podle dosavadních právních předpisů.

ČÁST DRUHÁ ZMĚNA HORNÍHO ZÁKONA

ČL. III

Zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění zákona č. 541/1991 Sb., zákona č. 10/1993 Sb., zákona č. 168/1993 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 258/2000 Sb., zákona č. 366/2000 Sb., zákona č. 315/2001 Sb., zákona č. 61/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 150/2003 Sb., se mění takto:

1. V § 20 se na konci odstavců 1 a 2 doplňují věty "Dále musí být žádost doložena souhlasným stanoviskem obce, na jejímž katastrálním území se pozemek nachází. ".

2. V § 24 se v odstavcích 2 a 3 slova "ministerstva hospodářství České republiky" nahrazují slovy "Ministerstva životního prostředí " a v odstavcích 2 a 4 se slova "ministerstvo hospodářství České republiky" nahrazují slovy "Ministerstvo životního prostředí ".

3. V § 24 se za odstavec 4 vkládají nové odstavce 5 až 9, které včetně poznámek pod čarou č. 12b) a 12c) znějí:

"(5) V případech, na které se nevztahuje odstavec 3 a které se týkají výhradně ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu, rozhodne o udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru Ministerstvo životního prostředí podle odstavců 6 až 9.

(6) Příjem žádosti o předchozí souhlas ke stanovení dobývacího prostoru pro účely dobývání ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu oznámí Ministerstvo životního prostředí v Úředním věstníku Evropské unie (dále jen " Úřední Věstník " ). V oznámení stanoví lhůtu, ve které je možné podat konkurenční žádost. Tato lhůta nesmí být kratší než 90 dní a začíná běžet prvním dnem po dni zveřejnění oznámení v Úředním věstníku. Správní řízení je zahájeno dnem následujícím po dni uplynutí lhůty stanovené podle tohoto odstavce .

(7) V oznámení Ministerstvo životního prostředí uvede označení právního předpisu, podle kterého povede správní řízení o udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru, území, které je předmětem žádosti o udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru a navrženou dobu platnosti předchozího souhlasu.

(8) V případě dvou nebo více žádostí o udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru pro účely dobývání ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu postupuje Ministerstvo životního prostředí podle kritérií uvedených v odstavci 4 a přihlíží rovněž k jejich technické a finanční způsobilosti.

(9) V rozhodnutí o udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru pro účely dobývání ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu mohou být podmínky stanoveny z důvodu

a) zajištění obrany státu,

b) zajištění veřejného pořádku,

c) ochrany veřejného zdraví,

d) zajištění bezpečnosti dopravy,

e) ochrany životního prostředí, včetně ochrany přírodních zdrojů,

f) ochrany zájmů státní památkové péče 12b) nebo ochrany archeologického dědictví, 12c)

g) zajištění bezpečnosti zařízení nebo zaměstnanců,

h) ochrany ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu a jejich racionálního využívání,

i) zajištění příjmů veřejných rozpočtů a návratnosti prostředků vynaložených na geologické práce hrazené ze státního rozpočtu.

12b ) Zákon č. 20/1987 Sb. , o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.

12c ) Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy (revidovaná) vy hlášená pod č. 99/2000 Sb. m. s." .

Dosavadní odstavce 5 a 6 se označují jako odstavce 10 a 11.

4. V § 27 odst. 7 se slova "§ 24 odst. 6" nahrazují slovy "§ 24 odst. 11 ".

5. V § 32a se doplňuje odstavec 10, který zní:

"(10) Organizace je povinna zaplatit roční úhradu z ropy nebo hořlavého zemního plynu, které získá při provádění ložiskového průzkumu ve stanoveném průzkumném území a uvede je na trh v rámci své podnikatelské činnosti; ustanovení odstavců 2 až 9 se zde použijí obdobně. ".

ČL. IV PŘECHODNÉ USTANOVENÍ

Pokud nebylo řízení o žádosti o udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru, která se týká ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu, pravomocně ukončeno přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dokončí se podle dosavadních právních předpisů.

ČÁST TŘETÍ ZMĚNA ZÁKONA O HORNICKÉ ČINNOSTI, VÝBUŠNINÁCH A O STÁTNÍ BÁŇSKÉ SPRÁVĚ

ČL. V

V § 40 zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění zákona č. 315/2001 Sb., zákona č. 206/2002 Sb. a zákona č. 226/2003 Sb., se na konci odstavce 6 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno f), které včetně poznámky pod čarou č. 18d) zní:

"f) poskytuje příslušným orgánům Evropských společenství informace o dobývání ložisek ropy a hořlavého zemního plynu požadované právním předpisem Evropských společenství. 18d)

18d) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/22/ES ze dne 30. května 1994 o podmínkách udělování a využívání povolení k průzkumu, vyhledávání a dobývání uhlovod íku. ".

Dosavadní poznámky pod čarou č. 18d) až 18h) se označují jako poznámky pod čarou č. 18e) až 18i), včetně odkazů na poznámky pod čarou.

ČÁST ČTVRTÁ ZMĚNA ZÁKONA O STÁTNÍ PAMÁTKOVÉ PÉČI

ČL. VI

Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění zákona č. 242/1992 Sb., zákona č. 361/1999 Sb., zákona č. 122/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 146/2001 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 18/2004 Sb. a zákona č. 186/2004 Sb., se mění takto:

1. V § 21 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "který se také vyjadřuje k ochraně archeologického dědictví 17a) v řízeních podle zvláštních právních předpisů. 17b)".

Poznámky pod čarou č. 17a) a 17b) znějí:

"17 a) Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy (revidovaná) vyhlášená pod č. 99/2000 Sb. m. s.

17b ) Například zákon č. 62/1988 Sb. , ve znění pozdějších předpisů . ".

2. V § 29 odst. 2 se na konci písmene b) doplňují slova "památkové rezervace a památkové zóny a pro její zajištění vydává stanoviska v řízeních podle zvláštních právních předpisů, 17b)".

ČÁST PÁTÁ ÚČINNOST

ČL. VII

Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

Zaorálek v. r. Klaus v. r.
v z. Jahn v. r.