Program Zákon

Zákon o posílení ochrany vzdušného prostoru české republiky v době konání summitu organizace severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ČÁST PRVNÍ POBYT OZBROJENÝCH SIL SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZA ÚČELEM POSÍLENÍ OCHRANY VZDUŠNÉHO PROSTORU ČESKÉ REPUBLIKY V DOBĚ KONÁNÍ SUMMITU ORGANIZACE SEVEROATLANTICKÉ SMLOUVY V PRAZE

§ 1

Tento zákon upravuje právní postavení a podmínky pro pobyt ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze.

§ 2

Právní poměry pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky se řídí tímto zákonem a dalšími právními předpisy České republiky1) a mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána.2)

§ 3

(1) Ozbrojené síly Spojených států amerických se mohou po dobu od 15. do 30. listopadu 2002 podílet na zajišťování ochrany vzdušného prostoru České republiky na celém území České republiky prostřednictvím vlastních prostředků k tomuto účelu vyčleněných a umístěných na území České republiky i mimo ně.

(2) Zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru podle odstavce 1 zahrnuje možnost použití síly proti vzdušnému ohrožení.

(3) Prostředky ozbrojených sil Spojených států amerických vyčleněné podle odstavce 1 budou pod stálým velením orgánů Spojených států amerických.

(4) Použití síly podle odstavce 2 je možné pouze na žádost či se souhlasem ministra obrany České republiky nebo jím pověřeného zástupce.

§ 4

(1) Příslušníky ozbrojených sil Spojených států amerických nelze trestně stíhat za jednání související s použitím síly podle § 3 odst. 2 , za splnění podmínky dané § 3 odst. 4 , ani je k takovému stíhání vydat orgánům jiného státu nebo je předat jinému subjektu.

(2) Škody vzniklé právnickým a fyzickým osobám v souvislosti s použitím síly podle § 3 odst. 2 , za splnění podmínky dané § 3 odst. 4 , uhradí Česká republika.

§ 5

(1) Nic v tomto zákoně nemůže být vykládáno jako omezení výsad, imunit a práv Spojených států amerických vyplývajících z Dohody mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statutu jejich ozbrojených sil3) nebo jiných mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, včetně práva příslušníků ozbrojených sil Spojených států amerických na individuální nebo kolektivní sebeobranu.

(2) Podrobné podmínky pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze mohou být upraveny mezinárodní smlouvou.

ČÁST DRUHÁ ZMĚNA TRESTNÍHO ZÁKONA

§ 6

V § 20a odst. 2 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění zákona č. 175/1990 Sb. a zákona č. 290/1993 Sb., se slovo "nepřipouští" nahrazuje slovem "stanoví" a na konci se doplňují slova "nebo zvláštní zákon".

ČÁST TŘETÍ ÚČINNOST

§ 7

(1) Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

(2) Část první pozbývá platnosti dnem 1. prosince 2002.

Zaorálek v. r.
Havel v. r.
v z. Gross v. r.

Poznámky pod čarou

1) Například zákon č. 310/1999 Sb. , o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky.

2) Například Dohoda mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statutu jejich ozbrojených sil ze dne 19. června 1951, vyhlášená pod č. 1/2002 Sb. m. s.

3) Vyhlášená pod č. 1/2002 Sb. m. s.