Program Zákon

Vyhláška Ministerstva spravedlnosti o centrální evidenci exekucí

Ministerstvo spravedlnosti stanoví podle § 131 písm. d) zákona č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, (dále jen "zákon"):

§ 1

(1) Centrální evidenci exekucí (dále jen "evidence") vede Exekutorská komora České republiky (dále jen "Komora") na určené adrese ve veřejně přístupném informačním systému (Internet).

(2) Exekutor do evidence elektronicky zapisuje a z evidence elektronicky vymazává pravomocné usnesení soudu o

a) nařízení exekuce a o pověření exekutora provedením exekuce,

b) zastavení exekuce a

c) odkladu exekuce .

(3) Komora poskytuje exekutorovi přístup k elektronickému zadání údaje do evidence nebo vymazání údaje z evidence.

§ 2 Náklady

(1) Náklady spojené s technickým zajištěním zápisu údajů do evidence a výmazu údajů z evidence, s vedením, provozem a správou evidence hradí Komora.

(2) Náklady spojené s činností podle § 1 odst. 2 hradí exekutor.

§ 3

(1) Pravomocné usnesení o nařízení exekuce a o pověření exekutora provedením exekuce zapíše exekutor do evidence bez zbytečného odkladu, nejdéle do deseti dnů poté, kdy usnesení nabylo právní moci.

(2) Zaniklo-li pověření exekutora k provedení exekuce z důvodů uvedených v § 51 zákona , zapíše exekutor bez zbytečného odkladu, nejdéle do deseti dnů poté, kdy pověření k provedení exekuce zaniklo, do evidence údaj o tom, že jeho pověření zaniklo, spolu s uvedením důvodu zániku.

§ 4

Zrušen ke dni 4.4.2005 novelou č. 130/2005 Sb.

§ 5

Pravomocné usnesení soudu o zastavení exekuce a pravomocné usnesení soudu o odkladu exekuce zapíše exekutor do evidence bez zbytečného odkladu, nejdéle do deseti dnů poté, kdy usnesení nabyla právní moci .

§ 5a

(1) Změnu údaje obsaženého v evidenci zapíše exekutor do evidence bez zbytečného odkladu, nejdéle do deseti dnů poté, kdy se o změně dozvěděl.

(2) Po uplynutí šedesáti dnů ode dne, kdy byl o e xekuční řízení skončeno nebo pravomocně zastaveno, provede exekutor bez zbytečného odkladu, nejdéle do deseti dnů výmaz všech údajů týkajících se nařízené exekuce z evidence.

§ 6 Přechodné ustanovení

Údaje týkající se exekuce nařízené přede dnem účinnosti této vyhlášky zapíše exekutor do evidence nejpozději do deseti dnů ode dne účinnosti této vyhlášky; ustanovení odstavce 4 tím není dotčeno.

§ 7 Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Ministr:
JUDr. Bureš v. r.

Přechodná a závěrečná ustanovení z novel

K zákonu se váže novela č. 130/2005 Sb. , její přechodné ustanovení je čl. II